ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAA
1
Marca temporalTítol de l'experiència d'ApSNom del centre educatiu / entitat / institució que impulsa l'ApSPersona de contacteCorreu electrónic de contacteNom del centre educatiu / entitat / institució on es fa l'ApSPersona de contacteCorreu electrònic de contacteNom de l'entitat o entitats que col·laborenNivell educatiuTitulació en la qual es fa l'experiència d'ApSCurs en el qual es fa l'experiència d'ApSEdat dels participantsMatèria o matèries en la qual es fa l'ApSÀmbit de realització de l'ApSPersones destinatàries del serveiResum de l'experiència d'ApSFinalitat del serveiCompetències d'aprenentatgeElements de serveiImpacte de l'experiència d'ApSTemporalització de l'experiència d'ApSObservacionsMunicipiMunicipiNúmero de persones destinatàries del serveiNúmero de participants
2
7/05/2014 9:53:54Mislata TICs - “Aprofita el teu ordinador”Escola Taller Mislata TICs - ADL Ajuntament de Mislata Marcelo Blas, Director de l’Escola Taller Mislata TICsinfo@mislatajove.orgCentres Joves de Mislata - Ajuntament de Mislata Mariam Cardona, coordinadora de Joventut de l’Ajuntament de Mislatainfo@mislatajove.orgFormació ocupacionalFormació professional i Tecnologies de la Informació i el ConeixementDe 16 a 25 anys.Tècnic en Sistemes Microinformàtics (manteniment d'ordinadors, xarxes informàtiques, maquinari i programari) i Instal•lació d'Equips i Sistemes de Comunicacions, que engloba les àrees de telefonia fixa i mòbil i sistemes de radiodifusió.Difusió de les Teconologies de la Informació i el Coneixement.Joves de 12 a 30 anys.Vincular el treball formatiu realitzat des de l’Escola Taller Mislata TICs a la realització d’activitats de difusió d’eines bàsiques informàtiques entre altres joves era el principal objectiu d’esta iniciativa.

En el moment de dissenyar, des de la Regidoria de Joventut, la programació de cursos i tallers per a joves de tardor de 2012 es planteja la necessitat d’oferir tallers relacionats amb la informàtica i les Tecnologies de la Informació i el Coneixement. En paral•lel, l’equip docent de l’Escola Taller Mislata TICs fan la proposta de que els seus alumnes puguen realitzar una part de les pràctiques formatives impartint, ells mateixos, eixos tallers per a joves relacionats amb la informàtica i les Tecnologies de la Informació i el Coneixement, repetint l’experiència que ja havien desenvolupat amb altres col•lectius ciutadans al municipi.

La iniciativa cualla i es materialitza en tres tallers reunits sota la marca comuna “Aprofita el teu ordinador”. Concretament són els següents:
• “Com instal•lar Linux i fer particions”
• “Com muntar un ordinador de baix cost”
• “Com formatejar un PC”.
Aprofitar millor les possibilitats que ens oferixen internet i els ordinadors difonent l'ús de les TICs entre els i les joves del municipi.
La finalitat és vincular el treball formatiu realitzat des de l’Escola Taller Mislata TICs a la realització d’activitats de difusió d’eines bàsiques informàtiques entre altres joves.
Vincular el treball formatiu realitzat des de l’Escola Taller Mislata TICs a la realització d’activitats de difusió d’eines bàsiques informàtiques entre altres joves era el principal objectiu d’esta iniciativa. Però hi ha més resultats derivats d’eixe objectiu principal:
• Els i les joves alumnes de l’ l'Escola Taller Mislata TICs s’han familiaritzat amb els recursos i serveis dels Centres Joves municipals
• S’ha produit un procés d’empoderament dels alumnes de l’Escola Taller que han hagut d’organitzar la seua feina com a docents d’altres joves, incorporant métodes pedagògics bàsics per a compartir els seus coneixements i assolir els objectius de cadascú dels tres tallers esmentats.
• Els i les alumnes de l’Escola Taller han comprovat la bona acceptació de les iniciatives de difusió de les TIC entre els i les joves (i també amb altres sectors de la població del municipi) i, alguns d’ells i elles, han decidit organitzar-se com a associació per a continuar treballant en este àmbit i mantindre la col•laboració amb l’Ajuntament i el municipi una vegada finalitze l’Escola Taller.
• Els i les alumnes de l’Escola Taller estan millors posicionats en el difícil mercat laboral gràcies a la formació rebuda i també a les pràctiques desenvolupades.
Difusió de l'ús de les TICs entre els i les joves, concretament en aspectes com ara la instal•lació del sistema operatiu Linux, fer particions, com muntar un ordinador de baix cost i com formatejar un PC.
Que els i les joves de Mislata que han participat en els tres tallers han ampliat els seus coneixements informàtics i de les TICs i ho han fet amb un professorat amb el qual comparteixen moltes referències socials i culturals doncs tenen una edat molt semblant. Podriem parlar d’un procés d’aprenentatge entre iguals.
D'altra banda, l’Ajuntament ha pogut programar una activitat de difusió de les TICs orientada als joves del municipi sense una despesa adicional, aprofitant els recursos que que se’n deriven de l’Escola Taller, concretament el capital humà que s’ha format allà.
L'Escola Taller TICs de Mislata va durar de 2010 a 2012.
En la tardor de 2012 es va dissenyar la programació del cursos i tallers per a joves de la Regidoria de Joventut.
Els tallers "Aprofita el teu ordinador" es van realitzar en les dates següents:
• “Com instal•lar Linux i fer particions”, del dilluns 5 al dijous 8 de novembre.
• “Com muntar un ordinador de baix cost”, del dilluns 19 al dijous 22 de novembre.
• “Com formatejar un PC”, del dilluns 10 al dijous 13 de desembre.
Les parts més positives d’esta experiència tenen a veure amb la doble vessant d’un aprenentage (el dels alumnes de l’Escola Taller) que implica un servei (la formació en TICs dels joves participants en “Aprofita el teu ordinador”) i un servei (els tallers d’ “Aprofita el teu ordinador”) que suposa un aprenentage (empoderament, metodologies i organització de la feina) per als alumnes de l’Escola Taller.
El fet de que hagen triat com un dels espais de pràctiques els Centres Joves és una aposta clau de l’Escola Taller pel servei a la comunitat que es vol prestar.
L’únic risc és com donar continuitat a una experiència que està directament vinculada a la realització de pràctiques formatives d’una Escola Taller que té un límit temporal. La decisió d’impulsar una associació juvenil per a mantindre les actuacions i la col•laboració amb l’Ajuntament podria ser una via de solució per a resoldre este aspecte, malgrat totes les incerteses que això implica.
MislataMislata
3
7/05/2014 17:40:40Corremos junto@s por la SaludColegio El ArmelarSergio Ferrandis Tébarferrandis.s@colegioelarmelar.orgSe realiza en el barrio donde se situa el centro educactivo (Terramelar), los destinatarios son los vecinos de dicho lugar, participan la asociacion de vecinos de Terramelar y otras asociaciones y comercios del barrio.Asociación de vecinos de Terramelar---@---.comInteRed Batxillerat1º BachilleratoTodasEducación FísicaParticipació ciutadana, Projectes de cooperació i solidaritat, Promoció de la salutTodos los públicosLos alumnos/as del 1º de bachillerato han promovido y llevado a cabo una carrera popular por el barrio desde la asignatura de Educación física. A partir de los contenidos de hábitos saludables y condición física, el alumnado sugirió, tras una lluvia de ideas, realizar una carrera popular, además de algún taller para personas mayores, sobre hábitos saludables. Se dividieron en seis comisiones de trabajo; relación con las instituciones, técnicos de carrera, difusión del evento, equipo de sensibilización de hábitos saludables, equipo de búsqueda de recursos, animación de la carrera (montaron una ludoteca educativa), cada comisión se encargo de llevar cabo sus tareas. Entre ellas estaban la de conseguir los permisos necesarios, conseguir patrocinadores o aportaciones para cubrir los gastos, relacionarse con las diferentes asociaciones del barrio para pedir colaboración y ayuda en la difusión y organización....Promover la actividad física frente a los malos hábitos y sedentarismo de la sociedad actual.

Potenciar la participación ciudadana y las relaciónes personales en el barrio.

Abrir el centro educativo al entorno cercano.

-Conocer el sistema cardio-respiratorio y sus respuestas ante el esfuerzo físico.
-Conocer los indicadores externos del esfuerzo y la forma física: pulso y respiración.
-Conocer y practicar el calentamiento y los estiramientos y ser capaz de desarrollarlos autónomamente.
-Conocer y adquirir las pautas básicas de alimentación: dieta y calendario de comidas.
-Utilizar adecuadamente materiales y espacios en prevención de accidentes.
-Estudiar los hábitos insanos y mentalizarse de sus efectos y consecuencias (sedentarismo, alcohol, tabaco…)
-Conocer la adaptación del sistema cardiorrespiratorio durante el ejercicio físico.
-Sensibilización a la comunidad educativa de los beneficios del deporte.
-Sensibilización sobre el derecho a la educación.

La valoración del alumnado sobre el proyecto fue muy positiva, empoderandolos y haciendoles ver todas sus capacidades de acción en el entorno cercano.

La participación del barrio estuvo rondando las 300 personas.
Se realiza en los meses de Abril a JunioEvaluación del alumnado una vez realizado el proyecto:

"Personalmente me ha ayudado mucho a saber como es por dentro, la organización de una carrera popular, ya que no sabía que se tenían que hacer tantas cosas y realizar un gran esfuerzo. En clase (por lo menos mi grupo) nos lo pasamos muy bien mientras organizábamos los trabajo de difusión y creo que aprendimos a trabajar en equipo (tanto entre nosotros como con otros grupos).
También me gustó mucho que la gente de Terramelar y de otros sitios supieran apreciar el esfuerzo realizado, se lo pasaran muy bien, el ambiente de la carrera y que el grupo de 1º de Bachillerato colaboráramos todos en un único proyecto.
Creo que el objetivo de la carrera de cumplió completamente y que hicimos un buen trabajo en equipo."" Pienso que este proyecto nos ha venido bien a todos, por una parte porque hemos organizado algo que no creíamos que fuera a salir bien en un principio, cooperando todo el curso, sin broncas ni enfados, ya que cada uno tenia una función importante que cumplir.
También pienso que todos hemos aprendido algo con esto, comenzando por algo pequeño como era una idea de carrera, hasta conseguirla."


"- La disposición, colaboración e implicación de toda la clase en general.
- Hemos logrado los objetivos marcados (material y patrocinadores, difusión, financiamiento...).
- Pese al poco tiempo disponible, estaba bastante bien organizado y ha salido muy bien."


"El trabajo en equipo que hemos realizado ha sido estupendo.
El poder reunir a Terramelar para poder hacer algo de deporte todos juntos.
Además las colaboraciones de las personas para poder ayudar a los proyecto de la ONGD InteRed."

Alumando de !º BAchillerato Colegio El Armelar.
PaternaPaterna
4
24/06/2014 14:28:21Menores con dificultats d'insercióUniversitat de ValènciaEsther Escoda Porqueresesther.escoda@uv.esColegio Santiago ApostolDirectorcaes@escalante329UniversitatTreball SocialSegon19-30Comunicació ProfessionalAcompanyament a l'escolaritzacióCol.lectiu d'ètnia gitanaHan preparat i realitzat uns tallers a menors de 3 a 12 anysSuperació de les desigualtats. Una aposta per la igualtat educativa per combatre les situacions de desigualtats i els procesos d'exclussióEliminació de prejudicis
Foment de la cooperación i la solidaritat
Aprendre a expresar-se en públic
Preparació i realització de tres tallers :

-Sessió d'autoestima
-Sessió d'aprenentatge de parlar en públic.
-Sessió d'aprenentatge de treball en equip
"En general tot el grup ens hem sentit molt realitzats, ja que hem observat com el nostre treball ha tingut una bona acollida i uns bons resultats. Mai ens havíem imaginat que uns xiquets que es troben en aquestes situacions tingueren tantes ganes d etreballar i aprendre, i a mes, estaven molt motivats per a eixir de la situación en que es troben"3 sessións de dues hores realitzades entre Abril i Maig del curs 2013-14Les avaluacions individuals exposen l'impacte personal dels membres del grup. Ha estat una experiencia molt positiva.ValenciaValencia
5
25/06/2014 13:43:32Acompanyament a persones majorsUniversitat de ValènciaEsther Escoda Porqueresesther.escoda@uv.esCentre de Día la saletaEsther Escodaesther.escoda@uv.esUniversitatTreball SocialSegonA partir de 19 anysComunicació professionalIntercanvi generacionalPersones des de 65 anysS'ha realitzat un intercanvi entre les estudiants i les persones usuàries del Centre. L'intercanvi ha estat liderat per les estudiants que han el.laborat unes sessions- tallers de comunicació S'ha constatat en aquest col.lectiu: Desinterés per les coses, tendencia a la depressió davant les pèrdues, introversió, pèrdua de memoria, hipocondría.
En paraules de les/els estudiants: "Volem convertir la soletat que viuen molts d'ells en al.legria, i no solament que ells aprenguen sinò aprendre nosaltres també d'ells"
-Experimentar parlar davant un públic
-Realitzar projectes
-Idear i Planificar les sessions
-Treball en equip
-Autoestima
Tres sessions en les que s'han realitzat tres tallers de comunicación i intercanvi -S'ha aconseguit movilitzar a unes 50 persones majors que parlen
i que s'il.usionen per a fer coses noves
- Les persones majors han agraït que estudiants joves es
preocupessen d'ells, això els ha animat i esperançat
- El Centre, a partir de impacte positiu, ha pensat que aquestes
activitats les vol fer per un altre any
Tres sessions de dues hores d'Abril a MaigValènciaValència
6
25/06/2014 14:23:19La comunicació amb col.lectius vulnerablesUniversitat de ValènciaEsther escoda Porqueresesther.escoda@uv.esAssociació ÀmbitEsther Escodaesther.escoda@uv.esUniversitatTreball SocialSegonUniversitàris des de 19 anyComunicació ProfessionalAjuda pròxima a altres personesPersones amb malaltia mental i expresosEnsenyar a aquest col.lectiu les eines necessàries per a millorar l'expressió a l'hora de parlar en públicA aquest col.lectiu esl costa molt expresar-se: els costa trovar les paraules, es repeteixen en allò que diuen, s'ofeguen, no traguen saliva mentre parlen, están nerviosos ...
Ensenyar algunes tècniques per aminorar aquesta situación és el que ha mogut a la realització del Servei
-Empatitzar amb els problemas desl demès
-Habilitats comunicatives
-Cóm conduïr un grup
-Demostrar habilitats acadèmiques estudiades a clase
-Trencar amb els prejudicis
-Adquirir valors morals i d'ètica
Prendre consciencia de la responsabilitat cívica
Realització de quatre sessions amb 15-20 persones.
Les sessions han consistit en aplicar tècniques de parlar en públic vocalitzacions, lectura de textos, exposicions, dinàmiques grupals.
El servei va culminar amb la viista dels usuaris del servei a la classe desl estudiants universitàris per explicar la vivencia de l'experiència.
-S'ha treballat per a millorar la comunicació dels usuaris i en aquest sentit s'han aconseguit guanys com ara parlar de manera ordenada, escoltar a tots i totes, també alguns d'ells han anat a l'aula universitària per a parlar de l'experiència. 4 sessions de dues hores d'Abril a MaigValènciaValència
7
25/06/2014 14:47:43Tallers d'habilitats socials amb menorsUniversitat de ValènciaEsther Escoda Porqueresesther.escoda@uv.esAssociació AmalteaEsther Escodaesther.escoda@uv.esUniversitatTreball SocialSegonEstudiants universitàris de més de 19 anysComunicació ProfessionalAcompanyament a l'escolaritzacióMenors en risc d'exclussió socialRealització de 4 sessions a 25 menors de entre 5 i 9 anys, en les que s'han realitzat tallers d'adquisició d'habilitats socials S'ha observat la mancança d'habilitats socials i autoestima entre els menors del col.lectiu amb el que es treballarà, i això implica una deficient comunicació i interaccions en general-Afiançar coneixements rebuts en les diferents assignatures, especialment la de parlar en públic, planificacio i treball en equipTallers a partir de dinàmiques de grup. S'ha treballat a través del joc l'autoestima, la cooperación i les habilitats socialsEls i les menors han estat satisfets dels tallers i han gaudit de l'experiència. El Centre considera que ha segut útil per els menors i l'estudiantat ha experimentat també satisfacció i ha prés conciencia de les dificultats en la realització d'activitats lúdiques amb un objectiu.Quatre sessions de dues hores entre Abril i MaigValènciaValència
8
25/06/2014 15:14:11Compartint comunicacióUniversitat de ValènciaEsther Escoda Porqueresesther.escoda@uv.esAssociació Adsis-HedraEsther Escodaesther.escoda@uv.esUniversitatTreball SocialSegonEstudiantat a partir de 19 anysComunicació ProfessionalAjuda pròxima a altres personesPersones amb problemes de toxicomaníes Realització de 4 sessions de 12 persones cada una d'elles, en les que s'han realitzat tallers de comunicación a homes entre 28 i 5 anys L'objectiu de l'experiència ha segut compartir i aprendre en un ambient de reciprocitat la por de parlar en públic que tenen la majoría de les persones. Experimentar i aprendre a parlar en públic
Treballar prejudicis
Aprendre a escoltar
Motivació dels grups
Tècniques de grups
Autoconeixement
Tallers de comunicación i interaccions S'han aconseguit els objectius plantejats tant els que fan referència al estudiantat com els que han experimentat els usuaris del grup. Aquests han expressat que els tallers els ha servit per conèixer millor aspectes personals que desconeixien al parlar en públic i que això els pot ser d'utilitat.S'han realitzat quatre sessions de dues hores d'Abril a MaigValènciaValència
9
25/06/2014 16:03:45APS EN RED CONECTAColegio San Antonio AbadJavier Torregrosajaviertorregrosape@gmail.comPARROQUIA SAN ANTONIO ABADLUIS MIELGOluis.mielgo@salesianos.eduBatxilleratPRIMERO BTO16-17 AÑOSFILOSOFIA Y CIUDADANIAAjuda pròxima a altres persones, Intercanvi generacional, Difusió de les TICsTERCERA EDADAlumnos/as de Bachillerato enseñan a personas mayores el uso de las herramientas informáticas.Alfabetización digital para personas mayoresEjes transversales: Solidaridad intergeneracional. Empatía con las personas mayores etc,.Una sesión semanal de 1h y 30 minutos por parte de cada alumno de BTO durante el curso escolar ( octubre a mayo)Muy positivo para la gente mayorSe está realizando de forma continuada desde hace 6 añosvalenciaVALENCIA
10
25/06/2014 16:20:34APS EN INFANTIL Y PRIMARIACOLEGIO SALESIANO SAN ANTONIO ABADJAVIER TORREGROSA PEIROjaviertorregrosape@gmail.comColegio salesiano San Antonio Abadjavier torregrosajaviertorregrosape@gmail.comEducació infantil, Educació primària, BatxilleratPRIMERO DE BTO16-17FILOSOFIA Y CIUDADANIAAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesALUMNOS DE INFANTILAlumnos/as de 1º de BTO entran en las aulas de infantil, en las que hay algún alumno/a con necesidades educativas especiales.
Colaboran con la profesora dedicándole una atención personalizada a estos niños
Una atención más personalizada a alumnos con necesidades educativascompetencias transversales: colaboración, ayuda, compromisoUna sesión semanal de 1.30 horas durante el curso escolar (octubre a mayo) EN INFANTIL Y 1º Y 2º CICLO DE PRIMARIAAlumnos con dificultades que reciben un apoyo educativoSe está realizando de forma ininterrumpida desde hace 6 añosvalenciaVALENCIA
11
25/06/2014 16:30:12APS EN LA BIBLIOTECACOLEGIO SALESIANO SAN ANTONIO ABADJAVIER TORREGROSAjaviertorregrosape@gmail.comCOLEGIO SALESIANO SAN ANTONIO ABADJAVIER TORREGROSAjaviertorregrosape@gmail.comEducació primària, Educació secundària, Batxillerat16-17FILOSOFIA Y CIUDADANIAAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesalumnos de 3º ciclo de primaria y 1º ciclo de la ESOUna tarde a la semana de 5 a 6´30 los alumnos de Bachillerato le dedican este tiempo a alumnos más pequeños que necesitan un apoyo educativo.
La solicitud la hacen los tutores de los alumnos pequeños y una vez dada la autorización de los padres se le encarga a cada alum no de APS un alumno pequeño. Con el se trabajan los deberes, se repasa la agenda etc. etc. siempre supervisado por el tutor del alumno pequeño que es quien da las orientaciones adecuadas.
Para alum nos que en su casa no tienen un apoyo educativos, en el Colegio se les puede dar gracias al APScompetencias transversalesAyuda a alum nos con dificultades en los estudios y muchas veces también con realidades familiares deficientes.Muy útil para estos alumnos y sus familias.Una sesión semanal de 1´30 durante el curso escolar ( octubre a mayo)valenciavalencia
12
7/07/2014 18:37:48Prevención de la violencia en el ámbito escolar en un contexto de desventaja socialUniversidad Católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marinconsuelo.cerda@ucv.esCAES del Cabanyal y MalvarrosaDirector del CAESCAES@escalante329CAES de cabanyal y MalvarrosaEducació primària, UniversitatPrevención de la violencia en el ámbito escolar en un contexto de desventaja social4º de Grado Universidad (Magisterio)21 añosAtención al alumnado con necesidades especificas de apoyo educativoAjuda pròxima a altres personesEtnia gitana-Disminuir o eliminar la aparición de conductas disruptivas en el aula entre los propios alumnos y hacia los docentes.
-Potenciar el desarrollo de habilidades de comunicación asertiva
-Enriquecer el clima de convivencia y disciplina dentro y fuera del aula.
Posibilitar al alumnado de 4º de Primaria el desarrollo de sus capacidades sin que las condiciones externas afecten a los resultados obtenidos en el aula.-Integración escolar e interacción social (Educación Especial)-Contenidos motivadores,.
-Aprendizaje diálogo que permite el trabajo en equipo e interaccionen.
-Visualización de un vídeo y dinámica sobre un caso de discriminación. Los alumnos hablan sobre sus sentimientos acerca de lo que ven. Todo se desarrolla a través de dinámica de grupos.
-Poner ejemplos para que sepan cómo tienen que pedir las cosas de una manera amable.
-Dinámica de confianza y sentimiento de grupo: es plantear a los alumnos un reto, como por ejemplo tener que pasar una pared hecha con papel. Los alumnos deben atravesar esa pared y se anotan las expresiones de los alumnos, si lo hacen con agresividad, con dulzura, etc. Luego se comenta de cada alumno sus reacciones.
-Tratamiento de conflictos y reflexión final: comentar y analizar todos los comentarios de los alumnos si han sido violentos, o agradables (enriquecedores).
Las propuestas de mejora que se han producido:
-Ampliar el número de sesiones para ayudarles a saber prevenir sus conductas agresivas.
-No limitar la puesta en práctica únicamente en un espacio (aula).
-Implicación de otros miembros de la comunidad escolar en el proyecto como son los padres.
Cuatros sesiones de dos horas en el Centro en el mes marzo y abril.ValenciaValencia203
13
7/07/2014 19:11:04y tú...¿Qué sientes?Universidad Católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCentro CAES Nuestra Señora del Amparo de GandíaDirector del Centro46015319@edu.gva.esEducació infantil, Educació primàriaMagisterio Educación Infantil4º Grado de Educación Infantil21Atención al alumnado con Necesidades Específicas de Apoyo Educativo.Acompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesAlumnos con pocos recursos económicos-Conocer y reconocer las distintas emociones: miedo, contento, triste, sorpresa, enfadado, cansado.
-Relacionar el concepto de las diferencias emocionales con su representación.
Conocer y trabajar las emociones en los niños pequeños que no sabían expresar sus sentimientos, su estado de ánimo. Integración escolar y social (Educación Especial)Las acciones del plan de trabajo son varias; y sirven para habituar a los niños a reconocer sus propias emociones y la de los demás. Las tareas a realizar son diversas:
-Emocionómetro.
-Tarro de las buenas noticias.
-Cuento de Elmer.
-Ficha de Elmer.
-Reconocimiento de situaciones.
-Canciones.
-Álbum de fotos.
-Juego de cojines.
-Poner caras.
-El dado de las emociones.
-Cuento "Cuando tengo miedo".
-Ficha: cuando tengo miedo.
-Fantasma come-miedo.
-Ficha sorpresa y enfado.-Ampliar el número de sesiones para que los alumnos de Educación Infantil entrenaran más sobre sus emociones. En este caso, reconocer el miedo.

-Tener más material para reforzar en el alumnado el objetivo a conseguir , "reconocer el miedo".
2 sesiones semanales (dos mañanas).ValenciaGandía (Valencia)203
14
7/07/2014 21:09:03"Todos somos importantes"Universidad Católica de ValenciaConsuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCentro de día del Colegio Salesianos de ValenciaDirector del centrovalencia.sanjuanbosco@salesianos.eduEducació primària, Educació secundàriaMagisterio4º grado de Magisterio21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesGrupos marginales de Educación Primaria-Fomentar la práctica de los valores humanos como medio para crecer como seres sociales.
-Transmitir actitudes de cambio y mejoramiento para las relaciones entre los alumnos.
-Fomentar la colaboración entre los alumnos para mejorar la estancia en el centro.
-Desarrollar en los alumnos un sentimiento positivo hacia su persona y hacia los demás.
-Trabajar en el desarrollo de valores que les ayuden a crecer como personas sociales.
-Conseguir una implicación activa por parte del alumnado.
-Recalcar la valía que tienen como seres humanos.
Desarrollar un clima afectivo y de convivencia pacífica; y reconocer la valía de los compañeros (entre unos y otros).Integración escolar y social (Educación Especial)Las tareas son fichas de trabajo, y muy diversas:
-Nos conocemos unos a otros.
-Valoramos a los demás y nos valoramos a nosotros.
-Todos somos importantes.
-Nuestra autoestima
-Juntos PODEMOS.
Muchos jóvenes mostraban actitudes agresivas por vivir en una situación familiar conflictiva y con poca afectividad. Para ello se logró:
-Que algunos jóvenes pudieran estar más tiempo en el Centro; ya que estos se pasaban la vida en la calle.
-Prestarles más atención con las actividades propuestas; su autoestima se elevaba.
-Los jóvenes empezaros a valorarse positivamente.
4 sesiones:
1 hora cada semana del mes de abril de 2014.
ValenciaValencia252
15
7/07/2014 21:39:00Cómo estimular el sentido del olfatoUniversidad Católica de ValenciaConsuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esAsociación KBM totsPilar Solaz (Presidente)----------Educació especialMagisterio4º Grado de magisterio21Atención al alumnado con Necesidades específicas de apoyo educativoAcompanyament a l'escolaritzacióParálisis cerebral, dificultades psíquicas y sensoriales.-Profundizar el sentido del olfato.
-Comprobar las reacciones de los niños a los distintos olores.
-Estimular a los niños con diferentes elementos; cremas, alimentos, especias, etc.
-Ampliar el espectro de sensaciones olfativas que percibe el alumno.
-Concienciar al niño de la existencia de la nariz.
-Manifestar reacciones ante estímulos olfativos.
-Manifestar reacciones ante el tacto de la nariz.
Estimular el sentido del olfato ya que en este trimestre se trabajaba los sentidos, concretamente el olfato. Por eso, trabajar el sentido del olfato.Educación Especial: atención tempranaLas actividades a seguir fueron:
-Mi nariz está aquí.
-Mi nariz lo nota todo.
-Qué olor más inusual.
-¡MMmm, cómo huele la fruta!
-
-Realizar actividades de manera individualizada ya que cada alumno era distinto en reacciones (al ser de Educación Especial).3 sesiones de 40 minutos.ValenciaAldaia (valencia)153
16
9/07/2014 12:03:46Integración de los padres en la educación temprana para niños de primer ciclo de Educación InfantilUniversidad Católica de ValenciaConsuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esEscuela Infantil La Alqueria de la Universidad Católica de ValenciaMargarita Cañadasmargarita.canadas@ucv.esUCVEducació infantilMagisterio Grado Educación Infantil4º grado de la titulación de Educación Infantil21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesNiños con discapacidad-Educar a las familias para orientar el desarrollo integral de sus hijos.
-Responder a las inquietudes de los padres respecto a la educación de sus hijos.
-Prestar un servicio innovador a las familias.
Conocer el entorno familiar de las familias y orientarlos acerca de las dificultades que se puedan presentar en sus hijos.Educación Especial: Integración en el aula-pasar cuestionarios a los padres para conocer la situación real de sus hijos.
-Orientar a las familias sobre cómo tienen que actuar para poder ayudar en sus hijos.
-Orientar sobre la estimulación temprana, en el caso de que los niños tengan discapacidad elevada. Saber actuar sobre sus hijos en casa, y que sepan lo que se hace en el aula para su integración.
Ampliar el número de sesiones dedicadas a informar a las familias acerca de la estimulación temprana y de lo que tienen que hacer con sus hijos en casa. Con ello, se profundizaría más con la temática.2 sesiones durante una semana.ValenciaValencia3 familias con hijos con discapacidad3
17
9/07/2014 13:21:40"Ya puedes caminar solo"Universidad Católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCentro de Acogida de Menores "Sant Sebastià" de Vinaroz (Castellón)Dirección de la Fundaciónadministracion@diagrama.orgEducació especial, Formació ocupacionalMagisterio Educación Infantil/Primaria4º grado de Educación Infantil/Primaria21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAjuda pròxima a altres personesNiños y niñas menores de 18 años-Tomar conciencia del significado de la independencia y lo que ello representa.
-Conseguir un nivel formativo laboral que le facilite su incorporación en el mundo del trabajo.
-Desarrollar habilidades domésticas y sociales.
-Dar solución a las carencias con las que se encuentran los alumnos de este tipo a la hora de "desinternarse".Educación Especial: Inserción sociolaboralEl proyecto queda distribuido por talleres para ayudarles a buscar trabajo una vez abandonan el Centro:
-Taller de la Independencia (cuestiones y firma de contrato).
-Taller "Mi Trabajo" (enfermedades y medicación, La SIP y recursos sanitarios).
-Taller "Mi Trabajo" ( Currículum Vitae, carta de presentación, entrevista de trabajo y contratos, buscar trabajo, seguir formándose).
-Taller "Mi casa" ( Aprendo a cocinar, tareas del hogar, sistemas de ahorro, facturas y alquiler).
-Aprendizaje activo por parte de los menores.
-Más sesiones de talleres para resolver más dudas acerca de la inserción sociolaboral.
4 sesiones de 2horas (4 talleres).ValenciaVinaroz (Castellón)103
18
9/07/2014 17:26:20"Hilos de memoria"Universidad católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCentro de Alzeheimer AFAVAsociación de familiareswww.afaf.org Tel. 963587958Educació especial, Formació ocupacional, Atención a la 3ª Edad con enfermedadMagisterio Educación Infantil/Primaria4º Grado de Educación Infantil/Primaria21Atención al alumnado con Necesidades Específicas de Apoyo EducativaAjuda pròxima a altres personesPersonas enfermas con alzheimer-Conocer el grado de disposición de los sujetos con Alzheimer frente a la realización de cualquier actividad.
-Enseñar diversas técnicas manuales.
-Adecuar las actividades al grado de disposición del grupo con esta enfermedad.
-Conocer la predisposición de las personas con esta enfermedad frente a cualquier actividad.
-Enseñar a utilizar materiales- manuales de la forma más adecuada.
-Ejercitar y estimular la memoria de estas personas.
-Ayudar a recordar sucesos de su infancia mediante las diferentes actividades.
-Estimular los sentidos.
-Observar las reacciones de los sujetos ante las actividades realizadas.
-Estimular y ejercitar la memoria en a las personas con Alzheimer.
-Estimular los sentidos.
Educación Especial: actividades de estimulación para mayores con enfermedad.1ª Sesión: Musicoterapia: Los enfermos deben ser capaces de recordar canciones de su época; y aprenderlas. Se cantó la tarara, la muñeca vestida de azul, y varios villancicos.
2ª Sesión: ¿Qué nos sugiere?: Esta actividad consiste en presentar a través del proyector unas imágenes; y los enfermos deben comentarlas, o evocan algún recuerdo.
3ª Sesión: Rutina alimentaria. Colocar tres letreros: DESAYUNO, COMIDA, CENA. Y posteriormente deben recortar de revistas los alimentos adecuados para colocarlos en cada letrero correspondiente. Deben buscar solo tres alimentos y colocarlos en cada letrero.
4ª Sesión: Elaboración de una postal. Se les enseña una postal para que se familiaricen. Luego se les entrega una plantilla para que escriban un mensaje y se lo ofrezcan a alguien.
-Los fondos económicos deberían ser mayores para poder contratar a más cuidadores; y de esta manera la atención para estos enfermos sería más personalizada.4 sesiones (2 horas cada sesión).ValenciaValencia64
19
9/07/2014 17:48:36La Higiene Bucal y las relaciones socialesUniversidad Católica de ValenciaConsuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esColegio Max Aub de ValenciaDirector46018126@edu.gva.esEducació primàriaMagisterio Educación Infantil/Primaria4º grado de Educación Infantil/Primaria21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAjuda pròxima a altres persones1º de Educación Primaria con escasos recursos
-Enseñarles con actividades la higiene bucal.
-Enseñarles a relacionarse socialmente entre ellos.
-Mejorar la calidad de vida de estos niños con escasos recursos económicos.Educación Especial: Niños inmigrantes.1ª Actividad: Actividades para la salud bucal (enseñarles a cepillarse los dientes a través del juego, y explicarles que hay que cuidar la dentadura. De lo contrario, se pueden contraer enfermedades.
2ª Actividades para mejorar las relaciones sociales. Esta actividad era contar cuentos, y saber escuchar a los compañeros cómo los narraban.
-Ampliar las sesiones para poder realizar bien las actividades.3 sesiones de 2 horas.ValenciaValencia154
20
12/07/2014 20:03:37Escola matineraUniversidad Católica de ValenciaConsuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esColegio Parroquial Santiago Apóstol de Cabanyal (Valencia)DirectorCAES@escalante329Educació infantil, Educació primàriaMagisterio Educación Infantil/Primaria4º Grado de carrera21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesEducación infantil y Primaria-Favorecer los hábitos de higiene personal y ocio: Programa de Duchas y desayunos diarios (ducha diaria, cambio de ropa y tratamiento antiparasitario).
-Cubrir las necesidades básicas así como educar en hábitos de una buena alimentación.
Promoción de la salud: Acciones de prevención y mejora de la salud y calidad de vida en niños de un ambiente social económico bajo (marginal) que viven en chabolas y furgonetas.Educación Especial: sociedad marginalTareas:
Acudir a las 8,00 h al Centro para realizar las siguientes tareas:
-Ducha diaria de unos 25 alumnos.
-Cambio de ropa de los mismos.
-Tratamiento antiparasitario.
-Desayuno todos los días a las 8,00h. Este taller se llama "Desayuno Saludable".
-Ampliar el número de voluntariado para cubrir las necesidades del Programa.4 sesiones de dos horas diarias.ValenciaCabanyal (Valencia)25 alumnos de familias marginales4
21
12/07/2014 20:34:27"En busca de la felicidad"Universidad Católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCEIP Miguel HernándezDirector46012458@edu.gva.esEducació infantil, Educació primàriaMagisterio Educación Infantil/Primaria4º Grado de carrera21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAcompanyament a l'escolarització, Ajuda pròxima a altres personesNiños inmigrantes-Desarrollar actividades en el alumno que le permita dar un salto afectivo-social.
-Potenciar las habilidades y competencias comunicativas, tanto verbales como no verbales.
-Expresar ideas, sentimientos, valores en los alumnos.
-Desarrollo de la afectividad y social.Educación especial: niños con carencias de aferctividadLas actividades a desarrollar son :
1. Caricias Físicas: enseñar a dar y recibir atenciones y caricias. Realizar masajes.
2.Caricias por escrito: escribir el nombre de sus compañeros en hojas tipo carta. Escriben dos renglones de un buen deseo hacia el destinatario. Se les entregan las cartas, y los niños discuten el mensaje.
3. Cómo expreso mi sentimiento: se trata de que el niño aprenda a describir y expresar emociones. Se hace una tormenta de ideas, en donde el niño expresa lo que siente con más frecuencia. Lo escribe, y al final hay una dinámica de grupos para hablar sobre sus sentimientos. Analizan, entre ellos, cuáles son los sentimientos que mejor expresan, y cuáles son los tienen mayor dificultad.
4. El regalo de la alegría: los alumnos deben escribir en un papel un mensaje de alegría y ofrecerlo a un compañero. Se analiza el impacto que le puede producir al destinatario.
5. Una expresión de sentimiento: esta tarea consiste en hacer el papel de escultor, y ser escultura. El niño escultor expresará su sentimiento hacia el niño que desarrolla el papel de escultura. Y luego, se hace a la inversa.
-Más sesiones para desarrollar las habilidades de afectividad y sociales en el centro.3 sesiones durante 2 horas (6 horas en su totalidad).ValenciaValencia202
22
13/07/2014 11:09:50"Vida con Transición Vida Adulta" (TVA)Universidad católica de Valencia "San Vicente Mártir"Consuelo Cerdá Marínconsuelo.cerda@ucv.esCentro Francisco Esteve de Paterna (Valencia)Direcciónadmin@patronatofranciscoesteve.orgEducació especialMagisterio Educación Infantil/Primaria 4º grado de carrera21Atención al alumnado con necesidades específicas de apoyo educativoAjuda pròxima a altres personesAdultos con retraso mental-Potenciar la participación de los alumnos en la vida cultural y social.
-Estimular las capacidades comunicativas.
-Desarrollar la autonomía del alumno.
-Fomentar el hábito de una dieta saludable.
-Ampliar la cultura.


-Observar a un grupo de alumnos especiales y enseñarles la diversidad de las culturas del mundo; y sobre la gastronomía.Educación especial: niños con retraso mental. Desarrollar la atención y la memoria. A través de las diferentes culturas, los alumnos deben identificar los diferentes tipos de gastronomía. Se les enseña un mapamundi, y los alumnos aprenderán dónde se sitúan los países, etc. además se les enseña el tipo de gastronomía con una pirámide todos los alimentos, y ellos crearán su propio menú y lo sitúan según los países localizados en el mapamundi.-Enseñar con materiales más prácticos, simples, y fundamentales.
-Simplificar el lenguaje, que sea muy sencillo, familiar.
2 sesiones de horas.ValenciaPaterna (Valencia)82
23
7/10/2014 12:18:38APS VOLUNTARIADO SOCIAL Y MEDIOAMBIENTALAFEMPES (Asoc, fam personas con enfermedad mental de L'Eliana, Paterna y San Antonio de BenageberDOLORES MARTÍN a.afempes@gmail.comCoordinadora de protección de los bosques del Turia / Centro residencial SaviaÁngel / Patriciacoordinadorabosquesdelturia@gmail.com / 961352208Caixa Popular, Fundación Horta Sud y Grupo Ugarte, Diputación de Valencia, Ayuntamiento de Paterna, Obra social la caixa, Consellería de Bienestar socialTaller prelaboral de jardinería terapeuticaNo reglada. No titulación-Entre 22-60 añosJardinería TerapeuticaIntercanvi generacional, Medi ambientPacientes con un trastorno mental graveSon 2 acciones independientes:
1. Voluntariado medioambiental recuperando una zona del rio Turia, reconocida por su valor ecológico. Se realizan actividades desde la limpieza y reconocimiento de especies autóctonas hasta la reforestación.
2. Voluntariado social: visitas a una residencia de personas mayores con las que realizan actividades de ocio, fundamentalmente.
1. Establecer una conexión con la naturaleza que favorezca la recuperación y rehabilitación psicosocial. Degradación del Rio Turia.
2. Mejorar y poner en prácticas habilidades para la vida que se han visto mermadas a través de las distintas crisis y como efecto propio de los trastornos mentales. Además de reducir el sentimiento de soledad y aislamiento que tanto los pacientes de afempes como los habitantes de la residencia.
Competencias técnicas: manejar las tareas derivadas de la jardinería básica.
Competencias personales: mejorar y/o desarrollar habilidades para la vida, incluidas las sociales y emocionales.
Ambos son voluntariados. Por lo que respecta a las mejoras en los/as usuarixs de Afempes y del centro savia, son fundamentalmente en la autoestima, compromiso y sensibilización mutua. Además de aprender técnicas nuevas de jardinería.
Por lo que respecta al río está en proceso de reforestación de una de las zonas.
El voluntariado social se inició en octubre de 2013 hasta la fecha. Se realiza cada 15 días turnándose con el taller teórico de habilidades para la vida.
El Voluntariado medioambiental se inició en febrero de 2014. Las sesiones teórica se realizan 3 días a la semana y un día a la semana bajan al río a realizar las actividades que correspondan.
PaternaL'Eliana / San Antonio de Benageber18-2012 apox
24
15/12/2014 9:58:12Refugiats, experiències i emocionsCol·legi "Santa Cruz" (Etapa ESO)Miquel Ruiz Colladosmiquel@colsantacruz.esCentre d'Acollida a Refugiats (CAR)Visi Martínez Blascovmartinez.blasco@meyss.esEducació secundària4t d'ESO15-16Ètica, Valencià i InformàticaSensibilització socialSol·licitants d'asil residents al CAR i ciutadania de MislataA partir de la concreció de la necessitat de donar a conèixer la realitat de les persones sol·licitants d'asil, donar-los veu i sensibilitzar la població de Mislata sobre la seua situació, l'experiència ApS es va integrar en la programació d'activitats del Dia Mundial del Refugiat (DMR), esdeveniment anual organitzat pel CAR i distintes ONG que treballen amb el col·lectiu de persones refugiades.
Donar a conèixer la realitat de les persones sol·licitants d'asil i sensibilitzar la població de Mislata sobre la seua situació.Competències en comunicació lingüística.
Tractament de la informació i competència digital.
Competència social i ciutadana.
Autonomia i iniciativa personal.
Competència d'aprendre a aprendre.
El servei es va concretar en dues accions:

1.- Elaboració per part dels alumnes del documental "Refugiats, experiències i emocions", en què es presenta la realitat de les persones refugiades a partir del testimoni principal dels propis refugiats i també de persones de l'entorn del CAR que tenen un coneixement directe de la seua realitat (treballadors de l'entitat, professors del nostre centre...)

2.- Organització d'una taula redona sobre la situació dels refugiats amb participació de persones refugiades, direcció del CAR i representació de l'escola i de l'Ajuntament de Mislata. Aquest acte es va realitzar al CAR, va incloure l'estrena del documental i es va programar la vespra del Dia Mundial del Refugiat (20 de juny).
1.- Alumnat: tot i el caràcter gairebé experimental d'aquesta experiència d'ApS, hem constatat una millora en la motivació dels alumnes respecte a les tasques acadèmiques relacionades amb el projecte. Aquesta motivació estava directament relacionada amb l'aprenentatge experiencial dels continguts treballats.

2.- Destinataris del servei:

a) Pel que fa als residents del CAR, van veure satisfeta la seua necessitat d'explicar qui són i les circumstàncies vitals que els han dut a ser sol·licitants d'asil i els problemes que afronten a la societat d'acollida.

b) L'experiència va tindre un impacte molt positiu en la projecció social de la tasca que realitza el CAR, en tant que institució col·laboradora de l'ApS.

c) La comunitat de la qual el nostre centre educatiu forma part (el barri de la Creu i Mislata) va poder conèixer la realitat dels residents del CAR, els quals formalment són també veïnat de la ciutat.
Aquesta ha estat la nostra primera experiència ApS, la qual s'ha desenvolupat com a fase final d'un Seminari de formació del professorat.

L'experiència es va programar durant l'últim trimestre del curs 2013-2014:

Abril: fase preparatòria amb el Claustre de professors i amb el CAR.
Maig-juny: fases de planificació i d'execució amb els alumnes.
19 de juny: Acte d'estrena del documental i de celebració de la taula redona al CAR.
Cobertura de la informació sobre l'acte del 19 de juny per part de Mislata TV, la televisió municipal de la localitat:

http://www.mislata.es/actualitat/mislata-tv?id=3573
MislataMislataNo estimat40 alumnes en la fase de planificació; 10 alumnes en la fase d'execució
25
14/04/2015 15:46:28Materials multimèdia en valencià per a estudiants de batxilleratUniversitat de ValènciaXavier Ponsodaxavier.ponsoda@uv.esInstituts de Batxillerat (inicialment: IES Francesc Tàrrega; IES Escultor En Francesc Badia; IES Miquel Peris i Segarra; IES Bovalar; IES Arabista Ribera; IES Sorolla; IES Joan Fuster; IES Clara Campoamor; IES Francesc Ferrer i Guardià; IES Mondúver)Clemente Botet; Mª Carmen Cabo; Ester Enguidanos i Rocio Prades; Lola Chiva, Nuria Palau i Pilar Fuster; Consuelo García; Juanjo Asensi; Marisa Roca; Marian Espert Bosch; Faustina Fraile; Júlia Frasquetmecmek@hotmail.com; maricarmencabomontalt@gmail.com; ester.enguidanos@gmail.com i rocioprades@gmail.com; fartetlola@gmail.com, nuriapalau66@gmail.com i pilarfustermon@gmail.com; consuegarci@hotmail.com; juanjo.asensi@gmail.com; marisa_roca@terra.com; mrnespert@gmail.com; faustina.fraile@gmail.com ; maijues@yahoo.esUniversitatGrau en BiologiaPrimer18Estructura de la cèl·lula i Arbre de la vidaPatrimoni cultural, Difusió de les TICsAlumnes de batxilleratCreació de materials en valencià de suport a la docència, adequat per a estudiants de batxillerat .Les noves tecnologies són de gran ajuda en la formació. Disposar de materials en les llengües minoritàries d'internet és una necessitat que volem ajudar a satisfer.Els alumnes que assoleixen un millors i majors coneixements de les matèries sobre les que preparen materials. Treballen en grup, busquen i elaboren documents per a terceres persones. Augmenta la capacitat d'organització, planificació i gestió de la informació. Potenciar la creativitat, la iniciativa i l'esperit emprenedor. Utilització del llenguatge científic oral i escrit.Inicialment ens centrem en l'elaboració d'un glossari de termes científics, uns qüestionaris d'autoavaluació i una relació de materials multimèdia, propis i existents a la web.Un millor accés a la informació que puga ser d'ajuda per a estudiar o ampliar coneixements.L'experiència ha començat durant el curs 2014-15 i no té data de caducitat. Anirem completant i ampliant els continguts.L'enllaç que actualment tenim al projecte és : http://www.uv.es/ponsoda/apsBurjassotVila-Real; Vila-Real; Grau de Castelló; Castelló de la Plana; Carcaixent; València; Sueca; Alaquàs; València; XeracoIl·limitat12
26
6/10/2015 12:49:14"La València del Segle d'Or"Quart Jove - AjuntamentRaül Camacho Segarra (Tècnic de Joventut)joventut.animacio@quartdepoblet.orgCentre de Secundària de La SendaRosa Ortiz (Professora tutora de PQPI)rosa.ortiz.sanfrancisco@gmail.comAssociació Cremant MusesEducació secundària, Programes de qualificació professional inicial2º PQPI15 a 18 anysLlengua i LiteraturaAcompanyament a l'escolarització4ºESO PDCEn el mes de octubre iniciamos desde la concejalia de juventud (Quart Jove) una serie de dinámicas en las tutorías de 2º de PQPI donde se trabajan aspectos como Habilidades Sociales, Comunicación, trabajo en equipo, salud o el buen uso de las redes sociales. De estas sesiones surgió la posibilidad de realizar alguna actividad fuera del aula y finalmente decidimos, entre la tutora y Quart Jove, la puesta en marcha de un Aprendizaje Servicio (APS). Con la “excusa” de que el grupo de alumnos/as querían salir fuera de Quart de Poblet, se propuso hacer una excursión a València por la “València del Segle d’Or”, aprovechando que la tutora es la que les imparte la asignatura de Valencià: Llengua i literatura.

Para concretar la propuesta como APS, el alumnado del PQPI se encargó de dirigir y explicar el itinerario por la ciudad al grupo de 4º ESO PDC. También se vinculó al proyecto una Asociación Juvenil local, Cremant Muses, encargada de formar a un grupo de alumnos para la grabación de un pequeño reportaje sobre la experiencia.
Les característiques pròpies del grup del PQPI, les dificultats mostrades a l'àmbit social, d'autonomia personal, de comunicació i d'assolir les cmpetència d'aprenentage, i l'interés mostrat en fer alguna eixida ens va donar la idea de proposar un APS com el que hem desenvolupat: Eixida a la València històrica del "Segle d'Or".
A.- Competències comunicatives que permeten comprendre i expressar la realitat

• Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

• Competència artística i cultural.

B.- Competències metodològiques que permeten activar l’aprenentatge

• Tractament de la informació i competència digital.

• Competència d’aprendre a aprendre.

C.- Competències personals que es relacionen amb el desenvolupament personal

• Competència d’autonomia i iniciativa personal.

D.- Competències específiques

• Competència en el coneixement i la interacció en el món físic.

• Competència social i ciutadana.
- Preparació per part de 2ºPQPI de l'excursió adresada a l'alumnat de 4t ESO PDC
- Gravació i edició d'un video de la experiècnia amb l'Associació Cremant Musses.
- Acompanyament al grup de 4tESO PDC per part de l'alumnat de 2º PQPI
- Gravació d'entrevistes a l'alumnat participant.
Es relaciona amb les competències treballades:

• Lectura en veu alta i comprensió de textos en valencià. Alguns dels textos escrits en el valencià del segle XV.

• Contacte amb el món de la literatura. Autors i obres del segle XV valencià.

• Realització de resums: selecció de la informació més rellevant.

• Reflexió sobre els fets històrics i les seues conseqüències: situacions polítiques, socials, i econòmiques que condicionen la creació artística.

• Foment de les relacions personals entre els membres del grup i amb els components d’un altre grup del centre.

• Potenciació del respecte pel fet artístic i les seues manifestacions.

• Conscienciació de la necessitat d’integració en el món educatiu.
- Octubre a Desembre (tutories): Dinàmiques de Grup, lectures de textos i formació en utilització de càmeres de video
- 22 de desembre: Excursió a València.
- Gener (Tutories): Edició del video i gravació de les entrevistes.
Enllaços a videos de l'experiència:

https://vimeo.com/125068803

https://vimeo.com/125068802
Quart de PobletQuart de Poblet158
27
17/10/2015 17:06:36Projecte ApS: Cooperativa PDC (Persones De Confiança)IES. Clara Campoamor Pepa López Vilalopezvilaj@yahoo.esCáritas interparroquial d'AlaquàsVicente Bataller (Coordinador. Parròquia de la Santíssima Creu)caritasinterparroquial@alaquas.netEducació secundària4t ESO 4t ESO PDC (Programa De Diversificació Curricular)16 a 17 anysÀmbits del programa de diversificació curricularAjuda pròxima a altres persones, Participació ciutadana, Projectes de cooperació i solidaritatPoblació d’AlaquàsLa cooperativa PDC (Persones De Confiança) treballa de la següent manera:

L'alumnat realitza un aprenentatge col•laboratiu dins de l'institut (L'aprenentatge col•laboratiu és l'ocupació didàctica de grups xicotets en què l'alumnat treballa junts per a obtindre els millors resultats d'aprenentatge tant en l'individual com en els altres) prestant diferents servicis a la Comunitat educativa.

L’alumnat realitza un aprenentatge cooperatiu amb la creació, gestió de la cooperativa PDC (Petició del lloc al Mercat d'Alaquàs. Distribució de la producció: producció pròpia, de l'hort escolar i de compra-venda (ceràmica i ecològics). Elaboració del catàleg de productes. Concessió del Lloc i signatura del contracte. Vendre els productes al Mercat Municipal d'Alaquàs. Publicitat de la cooperativa) i servei.

Per últim un aprenentatge – servei en cáritas interparroquial d’Alaquàs: Treball col•laboratiu en la recollida d'aliments i servei de donació de tots els diners recaptats per la cooperativa al llarg del curs.
La finalitat del servei és crear una nova filosofia d'actuació, en el nostre alumnat, respecte a la societat en què viu: aprendre a ser competents sent útils als altres. Si a més, col•labora en ella, desenvolupa habilitats personals i socials, aconseguint alumnat competent i il•lusionat.El procés d'adquisició de competències, integra components relacionats amb els propòsits educatius de "Aprendre a ser" i "Aprendre a conviure" i requerix aprendre a treballar de forma col•laborativa amb l'alumnat per a aconseguir un objectiu comú. Permetent, així mateix, desenvolupar un compromís amb la societat en la resolució del problema plantejat "Ajudar Ajudant".Un aprenentatge – servei en cáritas interparroquial d’Alaquàs:
- Treball col•laboratiu en la recollida d'aliments.
- Servei de donació de tots els diners recaptats per la cooperativa PDC al llarg del curs.
La Cooperativa PDC és una proposta innovadora d'ensenyança-aprenentatge que ha aconseguit:
- L'èxit escolar perquè motiva i dota de sentit l'aprenentatge.
- Desenvolupar habilitats: de lideratge, capacitat d'emprendre i organitzar, confiança, empatia, esperit de superació, responsabilitat i sentit crític.
- Alumnat competent i il•lusionat.
Curs 14-15. Actualment la Cooperativa PDC esta iniciant un nou projecte ApS.AlaquàsAlaquàsPoblació d’Alaquàs12
28
20/10/2015 10:08:39DIDÀCTICA MUSEU DE PATERNAMUSEU DE L'AJUNTAMENT DE PATERNAPACO ESTELLÉSestelles.pac@ayto-paterna.esMUNICIPI DE PATERNAPACO ESTELLÉSestelles.pac@ayto-paterna.esESCOLES E INSTITUTS DEL MUNICIPIEducació en el lleure, Educació primària, Educació secundària, Formació de persones adultes2015-2016VEINS I VEINES DEL MUNICIPIHISTORIA I PATRIMONI DEL MUNICIPIAcompanyament a l'escolarització, Medi ambient, Participació ciutadana, Patrimoni culturalVEINS I VEINESEl Museu de Paterna, afegeix al seu objectiu de protecció i divulgació del Patrimoni, un programa didàctic amb eines de l'educació social i la promoció de la participació, dirigit a escoles i veïns en general.El programa didàctic del Museu té com a objectiu general: Desenvolupar actuacions educatives diverses per facilitar el coneixement del nostre patrimoni, fonamentalment l' arqueològic, propiciat l'interés per l'arqueologia i possibilitant la implicació i col·laboració social en la protecció i difusió de la nostra riquesa patrimonial.


El nostre esforç didàctic tem com a repte crear les condicions socioculturals i tècniques (metodologies i ferramentes) necessàries per arribar a un Museu on la dinàmica no només de divulgació, també la museística, estiga marcada pels processos i accions de participació social.
Per una banda hem adaptat el nostre projecte per a escoles al currículum d'Historia de la legislació vigent i d'acord al nostre patrimoni arqueològic i cultural: Lloma de Betxí de l'Edat del Bronze, Vil·la Romana, Terrisseries Musulmanes, els Molins i les séquies...

Possibilitem la connexió entre l'aprenentatge a l'aula amb l'entorn més inmediat dels alumnes

El desenvolupament dels projectes al lleure busquen la continuïtat dels mateixos amb la creació de grups de treball voluntari.
Tallers al temps lleure i amb les escoles amb la finalitat de desenvolupar projectes puntuals o estables de participació social:
contacontes, fotografia, pintura, vídeo, maquetes...

El Museu s'afegeix a projectes d'entitats socials que treballem pel patrimoni com per exemple l'edició de contes de personatges del poble impulsda per l'associació El Testar

Hem iniciat i impulsem amb altres entitats la creació d'una xarxa d'entitats públiques i privades pel patrimoni de la nostra comarca, l'Horta,

Colla/associació de voluntaris del Museu.

També establim acords per projectes concrets amb entitats socials i culturals com: Terrisseries Municipals, Centre de dia de menors, Taller de Pintura de l'Ateneu Cultural, PFCB de Ceràmica...
Hem iniciat el projecte aquest curs 2015-2016. Es reunim actualment amb escoles e institus per concretar projectes i treballem al lleure amb tallers creatius,

No obstant això, com a exemple, ja podem gaudir de la maqueta exposada al Museu, realitzada pels alumnes de l'Institut Peset Aleixandre al curs 11-12, o vàrem presentar dues exposicions de pintura del patrimoni del taller dels tallers de l'Ateneu o de Serveis Socials
Es van desenvolupar al curs 2011-2012.

Hem reiniciat el programa al curs 2015-2016, segon any d'experiència, i esperem que sense més talls.
El nostre facebook:
https://www.facebook.com/MuseoCeramicaPaterna

La web del programa de lleure de tardor al Museu:
http://www.museo.viupaterna.es/

Enllaç a la poposta didàctica per a la formació reglada:
http://www.paterna.es/es/municipio/cultura/museo-de-ceramica/didactica/programa-formacion-reglada-curso-2015-2016.html
PATERNAPATERNAEN PROCÉSINDEFINIT
29
7/05/2018 13:08:04Reparamos tu PC: El taller informático solidario de tu barrioCIPFP MISLATAtcambra@fpmislata.comtcambra@fpmislata.comCIPFP Mislata + Asociación Mayores MislataToni Cambra / Maria Gimenotcambra@fpmislata.com / mgimeno@mislata.esAyuntamiento de Mislata (Área Servicios Sociales)Cicles formatiusCFGM de Sistemas Microinformáticos y Redes16-17​Redes de Área Local, Aplicaciones Ofimáticas, Formación y Orientación Laboral, ​​ ‌​Fundamentos de HwAjuda pròxima a altres persones, Intercanvi generacionalComunidad educativa del CIPFP Mislata + Asociación de Mayores (Ayto. Mislata)En este proyecto se ha puesto en marcha un taller de reparación de equipos y asesoramiento técnico que persigue recrear la operativa real de la típica tienda de informático de barrio, teniendo como destinatarios/usuarios tanto a profesorado y alumnado del centro educativo del que parte la experiencia, como a un grupo de mayores participantes en los cursos de Informática organizados por el Ayuntamiento de Mislata.El proyecto ha buscado desarrollar las competencias técnicas y sociopersonales del alumnado, además de potenciar su compromiso con la comunidad a través de la colaboración establecida con la asociación de mayores. Atendiendo a sus consultas y problemas con sus ordenadores, hemos tratado de establecer un vínculo intergeneracional que ha resultado beneficioso para los participantes.

Competencias técnicas, sociopersonales y profesionales relacionadas con los módulos participantes, junto a la potenciación de aspectos transversales como el compromiso y la responsabilidad hacia la comunidad educativa y de la 3ª edad. Asesoramiento, apoyo y resolución de dudas de tipo informático o problemas con los equipos provenientes de los destinatarios del servicio.- Apoyo y refuerzo de las actuaciones que lleva a cabo el Ayuntamiento en materia de formación TIC para jubilados.
- Aumento del conocimiento que jóvenes y mayores tienen de sus realidades, en particular en relación al papel que tienen las TIC en sus vidas.
- Apertura del centro educativo a la realidad de municipal, haciendo sensible al alumnado y resto de comunidad educativa de las necesidades que los jubilados tienen en materia TIC.
- De Septiembre a Enero: organización y preparativos del taller a través del trabajo en el aula
- De Enero a Marzo: puesta en marcha del taller (recepción de equipos y consultas)
- Abril: Jornada de Informática en la que se cierra el proyecto, contando con la participación de las partes.
Difusión a través de "Mislata TV":
https://www.youtube.com/watch?v=eeX3LYkff34
MISLATAMislata3025
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100