ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAAABACADAEAFAGAHAIAJAKALAMANAOAPAQARASATAUAVAWAXAYAZBABBBCBDBEBFBGBHBIBJ
1
Marca de tempsAdreça electrònicaNIVELL
NOM DE LA SITUACIÓ D'APRENATGE (en forma de pregunta)
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 1 (REL) -
1.1. Reconèixer i expressar a través de composicions orals, escrites i artístiques els elements clau de la dignitat i la identitat personal, relacionant-les amb diferents situacions vitals, tenint en compte biografies i relats bíblics de vocació i missió.
1.2. Desenvolupar sensibilitat sobre el valor de la vida i de la igual dignitat de l'ésser humà, i el seu paper en la cura de la naturalesa, prenent com a model personatges bíblics i de la tradició cristiana.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 2 (REL) -
2.1. Adquirir destreses i habilitats socials que potenciïn la seva inclusió en el grup i entorns culturals propers, a través de la lectura de passatges bíblics del Nou Testament i l'anàlisi de comportaments de cura, responsabilitat, solidaritat i perdó.
2.2. Apreciar les relacions socials com a font de felicitat i desenvolupament personal, prenent com a punt de partida els relats sobre la comunitat de Jesús de Natzaret, els Apòstols i l'Església, assumint responsabilitats en la cura de les persones i del planeta.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 3 (REL) -
3.1. Col·laborar i promoure amb els altres l'anàlisi de situacions que perjudiquen o milloren la convivència i la posada en marxa d'accions responsables que afavoreixin la construcció d'un món més equitatiu i inclusiu.
3.2. Distingir alguns dels valors propis del cristianisme i la seva presentació en passatges dels evangelis, per a aplicar la cooperació i la mediació, la resolució pacífica de conflictes i la construcció del bé comú en situacions pròximes.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 4 (REL) -
4.1. Admirar diferents expressions del patrimoni cultural i de la religiositat popular, reconeixent la seva bellesa i el seu significat religiós i la seva vinculació amb textos bíblics, valorant la seva aportació a la identitat cultural.
4.2. Observar en les celebracions litúrgiques, els espais sagrats i els sagraments de l'Església elements essencials del cristianisme, posant-los en relació amb la vida de Jesús i la tradició de l'Església.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 5 (REL) -
5.1. Reconèixer i valorar l’encontre amb els altres com a oportunitat per al desenvolupament de la pròpia interioritat, tenint com a referència les trobades de Jesús de Natzaret.
5.2. Identificar les virtuts i actituds que ajuden a un creixement personal i espiritual, a través de l'autoconeixement i de l'accés a altres experiències de personatges de la tradició cristiana.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 6 (REL) -
6.1. Comprendre la importància de l'aliança de Déu amb el poble d'Israel que té la seva continuació en Jesucrist, i les seves aportacions socials i culturals en la història.
6.2. Valorar l'Església com a comunitat que ha continuat amb la missió de Jesús ressuscitat, des de les primeres comunitats cristianes fins a l'actualitat, reconeixent les seves celebracions, tradicions i contribucions socials.
− La centralitat de la persona en el missatge cristià.
− La dignitat de l'ésser humà.
− Relats bíblics de vocació i missió.
− La importància de la família i la comunitat com a font de felicitat.
− Tècniques de mediació per a la resolució pacífica de conflictes a la llum de l'Evangeli.
− Les relacions amb els altres com a oportunitat d'autoconeixement i creixement personal.
− Presa de consciència de l'experiència personal i de la manera de relacionar-nos amb els altres i amb Déu.
− Identificació de diversos símbols i tradicions religioses, entorn del calendari litúrgic i els sagraments.
− Transmissió del sentiment religiós a través de la música i les arts.
− Antic i Nou Testament.
− La importància de l'aliança de Déu amb el poble d'Israel.
− La relació de Jesús amb les persones del seu temps.
− Jesús anuncia el Regne de Déu: fraternitat i misericòrdia.
− Relats bíblics que descriuen la vida de Jesús de Natzaret amb els Apòstols i les primeres comunitats cristianes.
− Maria, Mare de l'Església.
− L'Església, Poble de Déu, com a comunitat que viu i celebra. El sagrament de l'Eucaristia.
− Estima de la importància de viure la fe en comunitat per a la persona creient.
− La importància del perdó per a la construcció de relacions socials sòlides, solidàries i fraternes. El sagrament de la reconciliació.
− Tipus d'oració: característiques i diferències.
− Obres artístiques que representen moments de la tradició bíblica i que configuraran la seva identitat cultural.
− Valor cultural i artístic del patrimoni de la diòcesi.
− La cura de l'entorn natural i social com a casa comuna.
− La proposta moral cristiana per a la vida en societat.
− Hàbits i activitats per a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible a la llum de l'ètica cristiana.
− Ètica de la cura: la responsabilitat, la compassió, el perdó i l'amor.
− Una mirada cristiana a la realitat: la presa de consciència de les situacions socials injustes.
− Projectes de servei i solidaritat promoguts per l'Església.
− Actituds de respecte i inclusió per a crear entorns de convivència intercultural.
CONTEXT (màxim 2)
ACTIVITATS D'INICIACIÓ. (Activitats i dinàmiques per despertar interès, compartir amb els alumnes els objectius que volem aconseguir i com s'avaluarà)
INSTRUCCIONS I MATERIALS (Previsió general dels recursos humans, materials i d'espai)
DESCRIPCIÓ I PLANIFICACIÓ DE LA TASCA (fomentar aprenentatge cooperatiu, activitats i tasques variades i inclusives)
PROCEDIMENTS DE RETROACCIÓ, REVISIÓ I SUPERVISIÓ per part dels mestres (feedback com eina fonamental per ajudar l’alumnat en la seva autoavaluació. Aquesta retroacció ha de ser clara i concisa.)
PROCEDIMENT I DINÀMIQUES D'AVALUACIÓ FINAL
2
13/12/2022 13:27:34ammunoz1@educaib.eu3r EP
Què va passar al primer nadal?
1111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius), - CONTEXT EDUCATIU (implicació de l’alumne en el propi centre docent, aula, complementàries, extraescolars o de la comunitat educativa).
SESSIÓ 1: es començarà a despertar l´interès dels infants pel tema mostrant a la pissarra digital diferents obres artístiques que representen el naixement de Jesús. Per grups a través de la dinàmica del pop, escriuran les idees prèvies sobre el tema. S´orientarà als infants amb les següents preguntes: sabeu qui són aquests personatges representats? penseu que són importants i per això l´han pintat? quan passa això que veis? qui serà el nin que neix? poseu el betlem a la vostra casa? s´assembla a aquests quadres? per què?...
Acabarem la sessió amb la posada en comú dels grups.
-Imatges sagrada família.
-Figures del betlem de fusta.
-Cartolines o fols DIN A3.
-Colors.
-Tissores i aferrament.
-Fitxes.
SESSIÓ 2: A l´estora la mestra contarà la història del primer nadal amb un pessebre i figuretes de fusta. En acabar farà una sèrie de preguntes per reflexionar sobre la història.
Després un grup practicarà amb les figuretes per contar la història el pròxim dia, mentres els altres grups hauran de seqüenciar sis vinyetes que conten el primer nadal. Les hauran de numerar, pintar, retallar i aferrar a una cartolina o fol DIN A3.
SESSIÓ 3: representació del primer nadal del primer grup. (La mestra farà fotos per penjar a la web del centre). En acabar, un altre grup practicarà i els altres faran el mural.
SESSIÓ 4: representació del primer nadal del segon grup. En acabar, un altre grup practicarà i els altres faran el mural.
SESSIÓ 5: Si hi ha un tercer grup representarà la història i després posada en comú dels murals i es penjaran a la classe.
SESSIÓ 6: dinàmica d´avaluació. Per grups tindràn un estel dibuixat i a cada punta hauran de respondre les següents preguntes: què he après del tema? quines dubtes encara tenc? quines coses ja sabíeu sobre el tema? què trobau que és el més important de la història?
Finalitzarem amb la posada en comú.
Totes les activitats serviran d´autoavaluació de l´alumnat. La mestra enregistrarà les respostes a la seva rúbrica.
Dinàmica de la sessió 6.
3
19/01/2023 12:03:49ammunoz1@educaib.eu3r EP
Les nostres mans són instruments de pau?
11111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius), - CONTEXT EDUCATIU (implicació de l’alumne en el propi centre docent, aula, complementàries, extraescolars o de la comunitat educativa).
SESSIÓ 1: Projecció d´un vídeo sobre la història de Noè.
Debat que guiï l´alumne a descobrir:
- el comportament de Noè i la seva família
- el significat del colom i de l´arc de Sant Martí.
- Vídeo sobre la història de Noè.
- Paper continu.
- Colors, aferrament, tissores...
- Cartolines.
SESSIÓ 2: - En cercle de diàleg recordar com Noè feia servir les seves mans per construir coses bones i fer la reflexió de que les mans de Noè eren instruments de pau. Aquí introduir la pregunta: Les nostres mans són instruments de pau?
- Dinàmica d´expressió mímica de gestos amb les mans: Fer-los representar amb mímica diferents treballs que realitzen els pares. També expressar gestos d´estimació amb les mans: saludar, abraçar, donar la mà...
Concluir la sessió amb preguntes per què arribin a la conclusió de que nosaltres també podem fer moltes coses bones amb les mans i que per tant són instruments de pau.
Si dona temps, confecció d´un cartell amb la frase: LES NOSTRES MANS SÓN INSTRUMENTS DE PAU, decorat amb coloms i mans.

SESSIÓ 3: Mural de l´arca: per repassar la història de Noè, retallarem parelles d´animals i les col.locarem en un mural on hauran de dibuixar per equips l´arca i l´arc de Sant Martí. Afegirem al mural el colom fet en collage.

SESSIÓ 4: Explicació de l´origen i significat de la celebració del dia de la pau: comentar que aquesta celebració ens recorda que encara hi ha nens que per diferents circumstàncies, com poden ser guerres, pobresa, discriminació, no poden viure en pau.
Per equips tindràn unes targetes amb situacions de persones vulnerables i hauran de donar una solució a aquestes situacions (per escrit, amb dibuixos...).
La conversa servirà de feedback. També les activitats i les dinàmiques durant el procés aniràn dirigides cap a l´autoavaluació dels infants.
L´activitat de la darrera sessió servirà d´avaluació.
4
16/05/2023 12:53:17ammunoz1@educaib.eu3r EPTenim una missió?111111111111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius)
SESSIÓ 1: Observarem una imatge a la pissarra on es veu un grup de persones de càrites ajudant a uns necessitats (donant menjar, roba...) i reflexionarem sobre les següents preguntes en gran grup: Què observeu en aquesta imatge? Heu conegut alguna situació semblant, personalment o a través de la televisió? Som feliços ajudant a qui ho necessita? Per què? D´aquesta manera descobrirem diferents maneres de viure actualment la missió de Jesús.
A continuació, farem una rutina de pensament per grups:
- Pens: al carrer i a través de les notícies veig a molta gent necessitada. Per què?
- M´interessa: Quines persones cuiden d´aquesta gent? Per què ho fan?
- Reflexiono: Per què som més feliços quan ajudo i faig el bé que quan només pens en jo?

Acabarem la sessió fent la posada en comú.
Per la pròxima sessió hauran de dur de casa fotos de diaris o dibuixos amb notícies de persones solidàries.
Imatges.
Retalls de diaris.
Text.
Vídeo.
Fitxa interactiva.
Fitxes rutina de pensament.
SESSIÓ 2: LLegirem el text "Na Tabita vol viure com Jesús" i l´analitzarem en gran grup. En aquest text s´explica com era de solidària na Tabita i com a través del baptisme les persones entraven a formar part de les primeres comunitats cristianes i seguien el missatge de Jesús (ajudar als altres, compartir...).
Feina en grups: descobrirem com persones d´avui en dia també fan el bé amb les notícies que han portat de casa. Cada equip ha de llegir les notícies que han portat i aferrar-les a un mural i posar un títol. En la posada en comú hauran d´explicar als seus companys com ajuden les persones de les seves notícies.
Acabarem fent un cercle de diàleg: cada un direm una cosa que feim per ajudar als altres i continuar així la missió de Jesús avui en dia.

SESSIÓ 3: Farem en gran grup una fitxa interactiva de liveworksheets sobre les primeres comunitats cristianes per repassar com vivien i com es varen formar.
Reflexió individual: es repartirà una fitxa a cada alumne on hauran d´emplenar les següents columnes:
- Quines dificultats trobes quan treballes en equip?
- Quines qualitats són necessàries per treballar en equip?

Reflexió per equips: hauran de reflexionar sobre els primers cristians contestant:
- Què va ajudar a molts homes i dones a convertir-se en un bon equip de seguidors de Jesús.
Acabarem amb la posada en comú escrivint les respostes a la pissarra a través d´un jamboard i fent la conclusió de que hi ha grups de persones que desinteresadament es dediquen a ajudar als altres (els missioners).

SESSIÓ 4: Veurem la diferència entre Església i església a través d´una imatge projectada a la pissarra. En aquesta imatge, es veurà a la dreta un grup de persones de totes les races i a l´esquerra el temple dels cristians.
Es demanarà als nins que si han visitat una església alguna vegada i què conèixen d´aquest temple. També comentarem que les persones que hi van a aquest temple formem l´Església.
A continuació, farem un exercici interactiu on han de completar unes frases amb les paraules "església" o "Església" segons pertoqui.
Acabarem la sessió fent un punt de llibre que té forma d´una església.

SESSiÓ 5: Farem l´avaluació dels continguts apresos primer en equips i després individualment.
Feina en grups: redactar en equip les conclusions a la següent pregunta: què us ensenyen els personatges d´aquest tema per aprendre a ser felices?
Feina individual: hauran d´unir amb fletxes els conceptes estudiats amb les imatges corresponents (Església amb el grup de persones, església amb el temple, càrites amb el grup de persones que ajuden...)
Totes les activitats estan pensades per què hi hagi una retroacció per part dels alumnes.
Sessió 5.
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100