Tietotekniikan osaamistasot
 Share
The version of the browser you are using is no longer supported. Please upgrade to a supported browser.Dismiss

View only
 
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
1
Taso 0: "Ummikko"Taso 1: "Aloittelija"Taso 2: "Harjoittelija"Taso 3: "Itseoppiva"
2
Sähköpostin käyttöEi omaa sähköpostiosoitetta.Omaa sähköpostiosoitteen muttei käytä sitä aktiivisesti. Vastaanottaa lähinnä mainospostia.On tehnyt tilejä useampaan palveluun ja osaa esim. irtisanoa uutiskirjeet halutessaan.Osaa hallinnoida sähköpostia tehokkaasti: luoda kategorioita ja suodattimia, priorisoida viestiliikennettä jne.
3
Oma laiteEi omaa laitetta.Omistaa tai on omistanut tietokoneen tai älylaitteen. Laite saattaa kuitenkin tuntua varsin vieraalta.Omistaa tai on omistanut tietokoneen tai älylaitteen. Laite ei tunnu enää täysin vieraalta.On omistanut useamman tietokoneen tai älylaitteen. Uusien laitteiden käyttöönotto onnistuu itsenäisesti (vaikkei se olisikaan helppoa tai mieluisaa).
4
Netin käyttöHyvin pintapuolista. Ei tiedä mihin kaikkeen nettiä voisi käyttää. Verkkopankkitunnuksia ei välttämättä ole.Melko pintapuolista. Käyttää nettiä lähinnä uutisten lukemiseen ja viihteeseen. Pankkiasiat hoidetaan kuitenkin verkkopankissa.Osaa tehdä erilaisia nettihakuja ja käyttää oppimisresursseja, kuten Wikipediaa, sanakirjoja, käännöspalveluita, karttapalveluita yms. Saattaa seurata oman alan tai itseä kiinnostavan alan julkaisua netin avulla.Osaa lähteä opiskelemaan uutta aihetta oma-aloitteisesti, tarvittaessa englanniksi. Hakuja tehdessä ymmärrys aiheesta kasvaa riittäväksi, jotta tietää mistä tai keneltä aiheesta voisi oppia lisää. Seuraa useita itseä kiinnostavia julkaisuja netin avulla.
5
ViestiminenEi viesti laitteilla lainkaan.Vastaanottaa sähköpostia muttei juuri lähetä sitä. Ei käytä reaaliaikaisia viestimiä, kuten Whatsapp tai Messenger.Viestii laitteellaan jonkin verran läheisten, kaverien, työyhteisön, opiskeluyhteisön tai harrastusyhteisön kanssa. Käyttää sähköpostia moneen tarkoitukseen ja ainakin yhtä reaaliaikaista viestintäsovellusta, kuten Whatsapp tai Messenger.Viestii laitteellaan melko aktiivisesti läheisten, kaverien, työyhteisön, opiskeluyhteisön tai harrastusyhteisön kanssa. Käyttää sähköpostia moneen tarkoitukseen ja ainakin yhtä reaaliaikaista viestintäsovellusta, kuten Whatsapp tai Messenger. Myös videoviestintä on tuttua.
6
Sosiaalinen mediaEi käytä sosiaalista mediaa.Omaa sosiaalisen median tilin muttei käytä sitä aktiivisesti. Saattaa seurata muita, muttei itse julkaise sisältöä.Omaa yhden tai useamman sosiaalisen median tilin muttei käytä niitä aktiivisesti. Saattaa seurata muita ja julkaista joskus sisältöä.Omaa useamman sosiaalisen median tilin ja saattaa käyttää niitä aktiivisesti. Saattaa seurata muita ja julkaista paljon omaa sisältöä. Käyttää sosiaalista mediaa tarkoitushakuisesti.
7
ShoppailuEi osta netistä mitään. Ei katsele tuotteita netistä. Ei vertaile hintoja netin avulla.On saattanut ostaa jotakin netistä. Katselee joskus tuotteita ja vertaile hintoja netin avulla.Ostaa epäsäännöllisesti jotain netin kautta. Katselee useinkin tuotteita ja vertailee hintoja netin avulla.Käyttää ensisijaisesti nettiä tuotetiedon etsimiseen ja hintojen vertailuun. Kansainväliset lähteet ovat isossa roolissa. Ostaa usein netistä.
8
Sovellukset ja appsitEi osaa käyttää juuri mitään sovelluksia tai appseja.Käyttää yhtä tai muutamaa sovellusta tietokoneella tai appsia puhelimella.Käyttää muutamaa sovellusta tietokoneella tai appsia puhelimella. Asentaa välillä uusia, kun kuulee niistä tutuilta.Käyttää monipuolisesti sovelluksia niin tietokoneella kuin puhelimella. Etsii tarpeeseen sopivia sovelluksia sovelluskaupoista, vertailee ja arvioi niitä. Vaihtaa aika ajoin sovelluksen uuteen, joka palvelee tarpeita paremmin.
9
TuottavuusTuntematon termi tietotekniikan suhteen. Tietotekniikka on lähinnä este tuottavuudelle ja luovuudelle.Tietotekniikka on lähinnä este tuottavuudelle ja luovuudelle. Hyvin yksinkertaiset asiat hoidetaan puhelimella, kuten hälytykset ja muistiinpanot.Tietokonetta tai älylaitetta voi käyttää tekstin tuottamiseen ja johonkin muuhun tuottavaan tai luovaan. Käyttää sähköistä kalenteria. Tietotekniikka nähdään joskus hyödyllisenä apuvälineenä.Tietokonetta tai älylaitetta pystyy käyttämään moneen tuottavaan tai luovaan tarkoitukseen, kuten blogin julkaisemiseen, valokuvien vai videoiden käsittelyyn, koulutöiden tekemiseen, etätöiden tekemiseen jne. Tietotekniikka on hyödyllinen apuväline, joka parantaa tuottavuutta ja mahdollistaa luovan työn.
10
VianselvitysEi pysty selvittämään edes yksinkertaisia vikoja laitteissa tai verkoissa.Ei yleensä pysty selvittämään vikoja laitteiden, sovellusten tai verkon toiminnassa.Pystyy selvittämään yksinkertaiset vikatilanteet laitteiden, sovellusten tai verkon toiminnassa.Pystyy yleensä selvittämään vikatilanteita laitteiden, sovellusten tai verkon toiminnassa.
11
Turvallisuus ja yksityisyysEi ymmärrä turvallisuus- tai yksityisyysuhkia suhteessa tietotekniikkaan.Ymmärtää hyvin pintapuolisesti turvallisuus- tai yksityisyysuhkia suhteessa tietotekniikkaan. Osaa esim. tunnistaa roskapostit ja tietää ettei liitteitä tuntemattomista lähteistä kannata avata.Tuntee joitakin turvallisuus- tai yksityisyysuhkia suhteessa tietotekniikkaan. Osaa esim. tunnistaa huijaus- tai tietojenkalasteluyrityksiä.Tuntee useita turvallisuus- ja yksityisyysuhkia suhteessa tietotekniikkaan. Tunnistaa yleensä haitalliset sivustot ja sovellukset. Tunnistaa huijaus- ja tietojenkalasteluyritykset. Suojaa laitteensa, tilinsä ja salasanansa tehokkaasti.
12
Englannin kielitasoEi osaa englantia tarpeeksi hyvin voidakseen hyödyntää valtaosaa internetistä.Ei osaa englantia tarpeeksi hyvin voidakseen hyödyntää valtaosaa internetistä. Osaa auttavasti lukea englanninkielisiä uutisia tai Wikipedia-artikkeleita ja ymmärtää nettivideoita ilman tekstitystä auttavasti.Osaa englantia joten kuten ja pystyy hyödyntämään monia englanninkielisiä nettiresursseja. Saattaa seurata useampia englanninkielisiä julkaisuja ja käyttää mm. englanninkielistä Wikipediaa runsaasti.Osaa englantia tarpeeksi hyvin pystyäkseen käyttämään lähes mitä tahansa englanninkielistä nettiresurssia. Seuraa englanninkielisiä julkaisuja yhtä sujuvasti kuin suomenkielisiäkin. Pystyy tekemään nettihaut tarvittaessa täysin englanniksi.
13
14
Jonas Lindström, 2016. Lähde: sivupoluilla.fi
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Loading...