HelMet_Lukuhaaste2018_stats
 Share
The version of the browser you are using is no longer supported. Please upgrade to a supported browser.Dismiss

View only
 
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAAAB
1
2
Tervetuloa käyttämään Helmet-lukuhaasteen taulukkoa laskentakaavoilla ja tilastoilla!
3
Tämä taulukko on tarkoitettu heille, jotka haluavat kerätä tilastollista tietoa omista lukutottumuksistaan. Taulukon tavoite on tehdä oman lukemisen seuraamisesta tilastollisessa mielessä helppoa. Taulukko toimii parhaiten tietokoneella, tabletilla ja kännykällä sen käyttäminen voi olla vaikeaa.
4
5
Taulukon toiminta perustuu erilaisiin laskentataulukon kaavoihin, joiden avulla eri välilehtien tietoja hyödynnetään joustavasti ja tehokkaasti. Kaikki laskentakaavat on tähän taulukkoon rakennettu valmiiksi, voit siis vain nauttia niiden toiminnasta! Sinun ei tarvitse ymmärtää laskentakaavoja hyödyntääksesi tätä taulukkoa.
6
7
Taulukko on jaettu neljälle välilehdelle: Kirjat (vihreä), Yhteenveto (sininen), Kuvaajat (keltainen) ja Kategoriat (punainen). Näissä ohjeissa on kerrottu, miten kukin välilehti toimii. Niiden avulla saat eniten irti taulukon käytöstä.
8
9
Näin saat taulukon käyttöösi:
10
Jotta voit täyttää taulukkoon omia kirjojasi, sinun tulee tehdä siitä kopio omaan Google Driveesi tai ladata se toisessa tiedostomuodossa. HUOM! Emme voi taata, että kaikki taulukon ominaisuudet toimivat oikein muissa tiedostomuodoissa.
11
12
Näin teet kopion taulukosta omaan Driveesi tietokoneella:
13
1. Vie hiiri Tiedosto-painikkeen päälle ja avaa valikko.
14
2. Napsauta valikosta painiketta Luo kopio...
15
3. Ruudulle avautuu valintaruutu, jossa voit nimetä taulukon ja valita sen sijainnin omassa Drivessasi.
16
4. Kun olet antanut tiedostolle haluamasi nimen ja valinnut sen sijainnin, napsauta OK-painiketta.
17
5. Kopio taulukosta avautuu uuteen välilehteen tai ikkunaan. Voit nyt sulkea alkuperäisen taulukon.
18
19
Näin teet kopion taulukosta omaan Driveesi mobiililaitteella:
20
(Huom. laitteiden väliset erot mahdollisia.)
21
1. Napsauta kolmen pisteen symbolia ruudun oikeassa yläkulmassa ja avaa valikko.
22
2. Napsauta valikosta painiketta Jaa ja vie. Alavalikko avautuu.
23
3. Napsauta alavalikosta vaihtoehtoa Tee kopio.
24
3. Ruudulle avautuu valintaruutu, jossa voit nimetä taulukon ja valita sen sijainnin omassa Drivessasi.
25
4. Kun olet antanut tiedostolle haluamasi nimen ja valinnut sen sijainnin, napsauta OK-painiketta.
26
5. Drive avaa kopion taulukosta. Nyt pääset muokkaamaan taulukkoa.
27
28
Näin lataat taulukon toisessa tiedostomuodossa:
29
1. Vie hiiri Tiedosto-painikkeen päälle ja avaa valikko.
30
2. Vie hiiri Lataa tiedostona -painikkeen päälle. Jos alavalikko ei avaudu automaattisesti, napsauta painiketta.
31
3. Valitse alavalikosta haluamasi teidostomuoto ja napsauta sen painiketta.
32
4. Tiedosto latautuu tietokoneellesi selaimen latausasetusten mukaisesti.
33
34
Kun olet tehnyt taulukosta kopion tai ladannut sen itsellesi, voit ryhtyä tekemään siihen omia merkintöjäsi. Tutustu myös tämän sivun ohjeisiin siitä, miten taulukon eri välilehdet toimivat, niin saat eniten hyötyä irti taulukosta!
35
36
37
KATEGORIAT
38
Aloita taulukon muokkaaminen omaan käyttöösi tältä välilehdeltä.
39
Kategoriat-välilehden tiedot muodostavat koko taulukon rungon. Sen eri sarakkeisiin syötettyjen kategorioiden tietoja hyödynnetään kaikilla muilla välilehdillä.
40
Kategorioihin syötetyt tiedot kuvailevat kirjoja erilaisilla tavoilla kunkin sarakkeen otsikon mukaisesti. Kaikkiin kategorioihin on valmiiksi täytetty tietoja, jotta käytön voi halutessaan aloittaa suoraan.
41
Mikäli jonkin kategorian tiedot eivät vastaa omia tarpeitasi, voit muokata niitä itsellesi sopiviksi. Kun teet muutoksia näihin kategorioihin, myös Kirjat-välilehden pudotusvalikot ja Yhdeenveto-välilehden taulukot päivittyvät automaattisesti vastaamaan tälle välilehdelle syötettyjä tietoja.
42
Älä lisää mihinkään kategorioihin vaihtoehtoja yli kyseisen sarakkeen mustan "Ei tämän ohi" -solun. Merkintä kertoo, mihin asti muilla välilehdillä on huomioitu kyseiseen kategoriaan syötettyjä vaihtoehtoja.
43
HUOM! Jos haluat uudelleenjärjestää tai muuttaa vaihtoehtojen järjestystä kategoriassa, älä tee sitä leikkaamalla ja liittämällä solujen sisältöä. Leikkaaminen ja liimaaminen rikkoo Yhteenveto-välilehden laskentakaavat.
44
Pyri tekemään kaikki isot muutokset kategorioihin ennen kuin aloitat Kirjat-välilehden täyttämisen. Tämä koskee erityisesti vaihtoehtojen nimien muuttamista eri kategorioissa. Jos muutat vaihtoehtojen nimiä myöhemmin, joudut käsin korjaamaan tiedot myös Kirjat-välilehdellä. Lisäyksiä voi kuitenkin tehdä myös myöhemmin listan perään tarpeen mukaan (esim. Kirjailijan kotimaa -sarakkeeseen). Tällöin lisäykset kannattaa tehdä listan loppuun.
45
46
47
KIRJAT
48
Tälle välilehdelle syötät tiedot niistä teoksista, jotka luet. Halutessasi voit käyttää tätä myös tulevan lukemisen suunnitteluun.
49
Taulukkoon on syötetty muutama esimerkkikirja. Voit poistaa niiden tiedot, kun et enää tarvitse niitä esimerkkinä.
50
Osaan taulukon sarakkeista voit kirjoittaa vapaasti, mutta osa hyödyntää Kategoriat-välilehdelle syötettyjä tietoja tarkistamalla, että soluihin syötetty teksti vastaa jotain saman nimisen Kategoria-sarakkeen vaihtoehtoa. Kategoriat-välilehden tietoja hyödyntävät sarakkeet tunnistat siitä, että kussakin solussa näkyy pieni alaspäin osoittava nuoli. Näet kaikki kyseisen kategorian vaihtoehdot napsauttamalla nuolta solussa ja voit valita haluamasi tekstin avautuvasta pudotusvalikosta. Voit myös aloittaa haluamasi vaihtoehdon kirjoittamisen soluun, jolloin taulukko ehdottaa mahdollisia vaihtoehtoja sinulle.
51
Mikäli et halua käyttää jotain saraketta, voit piilottaa sen näkyvistä näin: Vie hiiri sarakkeen kirjaintunnisteen päälle taulukon yläpuolella. Napsauta hiiren oikeaa painiketta kirjaintunnistepalkkia ja pudotusvalikko avautuu. Valitse valikosta kohta Piilota sarake ja napsauta. Emme suosittele sarakkeiden poistamista, ettei se sotke taulukon muiden osien toimintaa.
52
HUOM! Älä ota pois käytöstä Status saraketta. Useat toiminnot Yhteenveto-välilehdellä ovat riippuvaisia siitä, että kirja on merkitty tässä sarakkeessa luetuksi.
53
54
55
YHTEENVETO
56
Yhteenveto-välilehti kerää yhteen Kirjat-välilehdelle syöttämäsi tiedot taulukkomuodossa.
57
Lähes kaikki tämän sivun tiedot määrittyvät muiden välilehtien perusteella tai lasketaan valmiiksi tehdyillä laskukaavoilla. Sinun ei tarvitse muuttaa mitään tämän sivun solujen sisältöjä alla mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta.
58
Poikkeuksia ovat lukutavoite- ja sivumäärätaulukoiden Tavoite-ruudut, jotka on merkitty turkoosilla värillä. Näihin soluihin voit kirjata itsellesi asettamasi tavoitteet. Jos et halua asettaa tämän kaltaisia tavoitteita, voit jättää solut tyhjiksi.
59
Tässä taulukossa näet, miten lukemasi kirjat jakautuvat kategorioissa eri vaihtoehtojen välillä. Suurimmasta osasta kategorioita kerrotaan sekä kappalemäärät että prosenttiosuus kaikista luetuista kirjoista.
60
Mikäli olet asettanut itsellesi lukutavoitteet kirjojen määrässä tai sivumäärässä, näet tältä välilehdeltä myös, miten monta kirjaa tai sivua sinun tulee vielä lukea päästäksesi tavoitteeseesi.
61
62
63
KUVAAJAT
64
Kuvaajat-välilehdellä Yhteenveto-välilehden luvut on muutettu visuaaliseen muotoon. Kuvaajat on sijoitettu kahteen riviin. Näet lisää kuvaajia, kun liikut taulukossa oikealle.
65
Sinun ei tarvitse tehdä mitään muutoksia tälle välilehdelle tai syöttää mitään tietoja. Kuvaajat-välilehden on tarkoitus olla täysin automatisoitu visualisointi muualle syöttämästäsi tiedosta.
66
Mikäli haluat muokata jotakin kuvaajaa, pääset muokkaamaan kuvaajan asetuksia kaksoisnapsauttamalla kuvaajaa.
Saat muokkausruudun näkyviin myös napsauttamalla kuvaajan päällä kerran ja sitten napsauttamalla kuvaajan oikeaan yläkulmaan ilmestyvää kolmen pisteen kuvaa. Pisteitä napsauttamalla avautuu pudotusvalikko. Napsauta pudotusvalikosta Muokkaa kaaviota... -vaihtoehtoa ja muokkausruutu avautuu.
67
68
69
Kun et enää tarvitse tätä ohjetta, voit siirtää välilehden viimeiseksi välilehdeksi painamalla hiiren vasemman painikkeen pohjaan välilehden nimen päällä sivun alareunassa ja vetämällä nimen rivin oikeaan reunaan.
70
71
Tämän taulukon ovat laatineet Riikka Utriainen ja Laura Kärpijoki. Sen esikuvana on toimintut Let's Read -Youtube-kanavan laatima taulukko lukemisen seuraamiseen.
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Loading...
Main menu