ABCDEFGHIJKLMN
1
Matkalkulator Agenda 2021
2
3
Velkommen!
4
Dette er matkalkulatoren til Agenda 2021, en veileder for hjelpe dere å beregne hvor mye dere skal handle inn.
5
Trykk på Fil/File i menyen oppe til høyre og velg lag kopi hvis du har google konto og vil bruke google sheets eller velg last ned i samme meny for å få en kopi i Excel-format!
6
Regnearket består av ulike ark som dere finner nede på oppgavelinjen. Det er ett ark for basisvarer, ett for brødmåltider og ett for hver av middagene. I hvert ark finner dere en liste med produkter og veiledende antall og pris. For å beregne prisen har vi brukt prisene på Kolonial, så det vil variere noe utifra hvor dere handler mat når dere er på leir i sommer.
7
FØR dere får de veiledende tallene må dere fylle ut hvor mange dere er på leir i sommer, hvor mange dager dere skal være på leir og antall brødmåltider (frokost og lunsj hvor dere ikke skal lage annen mat).
8
9
Fyll inn tall her:
10
Vi er 32speidere.
Tips: En sulten rover/leder teller som 1,5
11
Vi skal på leir i 7dager.
12
Vi skal spise14brødmåltider.
13
14
Vi anbefaler dere å ikke bruke tallene fra denne matkalkulatoren helt blindt. Hvor mye en speider spiser varierer mye fra speider til speider og fra dag til dag. Her er noen tips for å treffe så godt som mulig:
15
- Spre innkjøpene, hvis mulig, slik at dere kan tilpasse innkjøpene utifra hvor mye som faktisk blir spist.
16
- Spør speiderne på forhånd hva slags pålegg de ønsker
17
- Sjekk speiderhuset for basisvarer før dere kjøper inn nye til leir.
18
- Juster tallene etter din gruppe/krets. Det varierer veldig hva det går lite og mye av. Det gjelder alt fra kaffe til agurk.
19
- Juster tallene etter deres leir. Skal dere mye på tur og dermed lage mye niste trenger dere kanskje mer matpakkepapir enn om dere aldri er langt unna maten og kjøkkenutstyret.
20
- Maten varer lenger hvis den oppbevares på en god måte. Tenk på hvordan dere kan løse dette på leir og husk å ta med noe å oppbevare maten i. Sjekk ut denne siden for tips.
21
- Velg varer som passer deres løsning for matoppbevaring. For eksempel er verken skinke eller melk et godt valg hvis dere har dårlige kjølemuligheter.
22
- Sjekk oppskriften hvis dere endrer enheten til en vare. Antallet i kalkulatoren er rundet opp til nærmeste heltall. F.eks. står det at dere må kjøpe en hel flaske sennep selv om de fleste kun vil trenge 1/10 av flaska. Avansert: Fjern "AVRUND.OPP"/"ROUNDUP" funksjonen i cellen til antallet for å få desimaltallet.
23
24
Matkalkulatoren er basert på Agenda sin meny og det er beregnet en porsjon middag per speider per dag. Basisvarene i middagene som for eksempel salt og pepper er medberegnet under basisvarene. I menyen finner dere allergitilpassninger til middagene, disse er ikke regnet med i matkalkulatoren. Dere må derfor selv tilpasse dette etter hva dere trenger.
25
26
27
28
29