Kreatívgazdaság
 Share
The version of the browser you are using is no longer supported. Please upgrade to a supported browser.Dismiss

 
View only
 
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXY
1
2019/TAVASZ2018/ŐSZ
2
ElőadóTerületDátumFeladatElőadóTerületDátumFeladat
3
4
TBA
5
TBA
6
TBA
7
Tóth OrsimagazinujsagirasTBA Orsi az InStyle es a Joy szerkesztője
8
Halász Áron
városi kerékpáros akivizmus
TBA
9
Bacsárszki Ágneskiadói munka, FunzineTBA
10
Barsi Szabó Gergely
sommelier, bormarketing, LondonTBA
11
Gergely MártonHVG, újságíróTBA
12
Etropolsky RóbertNanushka, NYCTBA
13
2018/ŐSZ
14
ElőadóTerületDátumFeladat
15
TBA2018.12.11.Diákok által választott téma
16
Lichter Péterfilmezés2018.12.04.
17
Strucz Antalmotoros tartalom, Index2018.11.27https://youtu.be/6xD0PTx-p4E
18
Lüllik Alexandratv producerkedés2018.11.20
19
Krug Emíliatévés újságírás2018.11.13.
20
Katona Évaérzékenyítés, jogtudatosítás2018.11.06.Éva a TASZ munkatársa, aktivista, startupper, az underground sapkakötészet élharcosa, doktori hallgató az ELTE FMK Doktori Programon.
21
Erdélyi Andrásfesztiválszervezés2018.10.16 András a Tű Fokán Fesztivál egyik kitalálója és szervezője www.tufokan.com/
22
Csordás Attilasegítő civil szervezet2018.10.09.
23
Presinszky Juditújságírás2018.10.02
24
Papp Inez Hildayoutuberkedés2018.09.25
25
Szűcs Anikóperformance studies, NYU2018.09.18.https://tisch.nyu.edu/about/directory/drama/szucs-a
26
Szirmai Gergelyvlog2018.09.11.Gergő maga a Hollywood Hírügynökség, https://www.youtube.com/watch?v=M6x_7v0GFp0 Ő tartja a kurzus nyitóelőadását.
27
2018/TAVASZ
28
ElőadóTerületDátumFeladat
29
Mészáros Antónianemzetközi szervezet2018.05.15.Antónia a UNICEF magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója.
30
Takács Viktóriafejlesztő civil szervezetTBAViki a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársa. https://i-dia.org/
31
Ligetfalvi Gergelymúzeum-management2018.04.10.Gergely egy ausztriai múzeum létrehozásán dolgozik.
32
Kiss Verusegészségügyi újságírás2018.04.17.Verus a Centrál-lapoknál dolgozik egészságügyi témákban. https://www.linkedin.com/in/kissverus.
33
Kiss Ádámturizmus-újságírás2018.03.27.
34
Szabó Edit Dittedigitális marketing 2018.03.20.Edit a https://www.bareinternational.com/ szakembere.
35
Herczeg Lyndamarketing2018.03.13.Lynda a Vodafone marketing-részlegén dolgozik creative designer-ként.
36
Kovács Mátyásnot-for-profit science communication2018.03.06.Mátyás Berlinben a Falling Walls Foundation-nél Head of Strategy & Global Affairs, legutóbbi kezdeményezésük itt: https://youtu.be/oSxINyJWqQ8, a szervezetről bővebben itt: https://youtu.be/CbYEiXxHopo. A feladat: Amitai Etzioni es Oren Etzioni europai konferenciaturnejuk reszekent Budapestre latogatnak, hogy az ELTE-BTK hallgatoival beszelgessenek a mesterseges intelligencia tarsadalmi implikacioirol. A media szak eminens tanulojakent teged biznak meg azzal, hogy keszitsd el az eloadok temafelvezeto prezentaciojat az alabbi cikk alapjan:
http://issues.org/…/perspective-should-artificial-intellig…/

A cimlap es a vegso thank you folia nem resze a megbizasnak. Am mivel a szerzok kepesek legendasan hosszan a temajukba feledkezni, a program szervezoi arra kernek, hogy a prezentacio tartalmi resze ne legyen hosszabb 3 dianal.
37
Orosz Mártatényfeltáró újságírás2018.02.27.Márta Berlinben tényfeltáró újságíró. A feladat: Oknyomozó szerkesztőségnek/rovatnak dolgoztok. Két feladat közül választhattok, a megoldásokat max. 2 oldalban, .pdf formátumban vagy egyszerűen az emailbe másolva küldjétek 26.-a (hétfő) reggel 9:00 óráig a martiorosz (kukac) gmail (pont) com címre.

1. Találjatok egyénenként vagy csapatban (max. 3 fő) egy-egy olyan témát, ami a következő szempontoknak megfelel:
- nem egy „one-hit-wonder”: hosszútávon lehet végigkövetni, tudósítani róla
- ki lehet találni hozzá egy olyan digitális felületet, ahova az olvasók/felhasználók rendszeresen visszatérnek
- alkalmas arra, hogy online felületen kívül más formátumokban is eladható legyen

Írjatok egy munkatervet ehhez a témához:
- ki(k)re van szükség ahhoz, hogy elindítsátok a nyomozást
- milyen erőforrásokra van szükség ahhoz, hogy megvalósítsátok az oknyomozást
- milyen konkrét információforrásokra lesz szükség
- mennyire releváns az oknyomozás
- hogyan biztosítjátok az oknyomozás függetlenségét
- hogyan éritek el a célközönséget
- milyen stratégiával dolgoztok a közösségi oldalakon
- milyen offline stratégiával juttatjátok el a tartalmat minél több emberhez
- hogyan éritek el, hogy az oknyomozásnak konkrét következménye/hatása (impact) legyen
- hogyan biztosítjátok a munkátok átláthatóságát (honnan származnak a felhasznált információk, adatok, stb)

2. Jelentkezik egy forrás, aki azt állítja, hogy egy bizonyos autógyártó cég sokkal jobban szennyezi Magyarországon a környezetet, mint amit valójában a hivatalos jelentései állítanak. Ahhoz, hogy megírd a sztorit, a következőkre kell megoldást találnod (írj javaslatokat címszavavakban):

- hogyan biztosítod be magad, hogy az informátorod a valóságot állítja
- hogyan vizsgálod meg az állítások valóságtartalmát
- az információforrásod azt kéri, hogy mindvégig névtelen maradhasson. Mit teszel ennek érdekében? Hogyan biztosítod, hogy ne derüljön ki, kitől jön az információ
- hogyan vizsgálod meg, hogy egy gyár saját adatai a levegő- és környezetszennyezésre vonatkozóan megfelelnek-e a valóságnak
- kit/kiket kell még bevonni a történetbe, hogy teljes képet kapjunk
- az autógyártó tudomást szerez röviddel a publikálás előtt az oknyomozásról. A cég ügyvédei többoldalas levélben részletezik, szerintük miért helytelenek az oknyomozás eredményei és milyen jogi következményekkel jár, ha a szerkesztőség mégis közli az anyagot. Mit teszel?
- az autógyártó marketingesei közben betelefonálnak a szerkesztőségbe és óvatosan emlékeztetnek rá, hogy a reklámaikból befolyó összegek a szerkesztőség költségvetésének 30%-át teszik ki… Mit reagálsz erre?
38
Király Leventeirodalom, kiadói tevékenység2018.02.20.Levente a Corvina Kiadónál író-szerkesztő. Feladata: Két lehetőség közül lehet választani. Az első: írj magyar nyelvű fülszöveget egy szabadon választott, magyar nyelven megjelent könyvhöz. A második: írj lektori jelentést egy magyar nyelven még nem megjelent könyvhöz.
39
Dull Szabolcsújságírás2018.02.13Szabolcs az Indexnél ír politikai témájú cikkeket. Leckéje: 1.
Hírügyeletben ülsz egy online szerkesztőségben, és észreveszed, hogy egy blogon megírták: Lázár János lemondott a miniszteri posztjáról, bejelentette Orbánnak, hogy a választáson sem akar indulni áprilisban.
- Mit kezdesz ezzel az információval?
- Hogyan ellenőrzöd az információt?
- Mi a teendő, ha ugyanezt az információt:
egy másik online felületen olvasod
a Blikkben
a Magyar Időkben
egy fideszes politikus mondja
egy ellenzéki politikus mondja
Simicska Lajos sajtósa nyilatkozza
Orbán Viktor sajtőfőnöke mondja
az MTI adja ki?

2. Vázold, milyen cikkeket, összeállításokat közölnél Lázár lemondása után ezzel a hírrel kapcsolatban a következő órákban, napokban!
Kiket próbálnál elérni? Nagyjából mi lenne a cikkek témája? Milyen lényegi információkra kell koncentrálni, mit érdemes más újságokból átvenni és mit nem?
40
2017/ŐSZ
41
ElőadóTerületDátumFeladat
42
Vizer Editdesign, concept art2017.12.12.Edit tervező és művész a Makerspace-ben. https://www.linkedin.com/in/editvizer/
43
Czagány Alexandraüzleti kommunikáció, rendezvényszervezés2017.12.5.Alexandra a Womanity Fesztivál alapítója. http://womanityfesztival.hu/rolunk/
44
Bakony BoriUX kutatás2017.11.28,Bori a Prezinél dolgozik mint QA specialist. Óráján a szoftverfejlesztő iparról, azon belül is legfőképp a szoftvertesztelésről illetve a UX-ről lesz szó. Üzenete: "Erre az órára a következő házi feladattal kéne készülnötök, a kettő opció közül válasszátok ki amelyik jobban fekszik:

1. Előfordult már veled, hogy egy website vagy mobil app használata során frusztrált vagy akár ideges lettél - mert nem találod amit keresel, vagy nem úgy működik ahogy kéne, vagy bármi egyéb okból? Ha igen, hozz egy ilyen példát az életedből, legyen szó akármilyen webes vagy mobil alkalmazásról (Google, Facebook, taxify, netpincér, stb.). Elsőkörben írd meg, hogy miért is használod azt az alkalmazást - emelj ki 1-2 dolgot hogy miért működik mégis jól, miért hasznos, mit szeretsz benne. Majd térj rá a frusztráló részre, és dokumentáld a problémát a lehető legpontosabban és közérthetőbben - írd le szavakkal, és csatolj képernyőmentéseket/fotókat, linkeket, vagy akár videózd le magad.
Amennyiben olyan jellegű az észrevételed, hogy ‘tudod’ mi a baj és van is javaslatod arra, hogyan lehetne az általad felvázolt hibát/problémát megoldani, azt is nyugodtan csatold hozzá - írd meg, illetve ha vizuális jellegű a kérdés nyugodtan rajzolhatsz is.
Zárásul pedig foglald össze 1-2 mondatban, hogy összességében mit gondolsz az adott honlapról vagy appról: fogod használni a jövőben és javasolnád-e másnak vagy inkább nem használnád többet?

2. Menj a prezi.com-ra és regisztrálj egy ingyenes fiókat amennyiben még nincs ilyened. Lépj be és kezdj el készíteni egy prezentációt - akár egy tényleges projekthez, vagy csak simán egy számodra tetsző témáról, pl. a kedvenc hobbidról, vagy készíthetsz egy ‘prezümét’ (CV). A prezentációnak nem kell elkészülnie, csak kezdd el és használat közben jegyzeteld le, mi az ami tetszik, jól működik, illetve hogy mi az ami nem tetszik, amit nem értesz, ami szerinted nem működik jól - írj kb. 2 pozitív és 2 negatív észrevételt. Dokumentáld a felmerülő gondolataidat a lehető legpontosabban - írd le szavakkal, és csatolj képernyőmentéseket/fotókat, linkeket, vagy videózd le magad ahogy használod a terméket, de ebben az esetben is foglald össze a lényeget írásban.
Amennyiben olyan jellegű az észrevételed, hogy van is javaslatod arra, hogyan lehetne az általad felvázolt problémát megoldani, azt is írd meg - ha vizuális jellegű a kérdés nyugodtan rajzolhatsz is hozzá. A prezentációt kérlek oszd is meg velem (bori.bakonyi@gmail.com), nem baj ha nincs ‘kész’ vagy nem ‘szép’, csak lehet hogy fel fogjuk őket használni az óra során.
Zárásul pedig foglald össze egy-két mondatban, hogy összességében milyen benyomást tett rád a Prezi eddigi használata: szívesen használnád a jövőben és javasolnád-e másnak vagy inkább nem használnád többet?

Képekkel, linkekkel együtt egy nagyjából 2 oldalas dokumentumra számítok tőletek, lehet google drive-on is megosztani vagy csatoltan .doc fájlt küldeni.
45
Benkő LillaSpecial Effects Media2017.11.21A Special Effects Media YouTube csatornák építésével foglalkozik. Azon belül én vloggerekkel foglalkozom. A csatornák optimalizálása és a tartalomfejlesztés az egyik fő feladatunk. A másik pedig a tartalomba integrált szponzorációk építése. Itt a legfontosabb, hogy autentikus módon jelenlen meg egy márka az adott YouTuber tartalmában. A hirdetőktől kapott brief-eket sokszor át kell alakítanunk, hogy az YouTube kompatibilis legyen illetve elő kell állnunk kreatív koncepciókkal. Most kiváncsi vagyok a ti ötleteitekre.
Feladat:
-Csatoltam egy valódi Briefet az Uniqa cégtől. Ez alapján kell dolgozni.
-Célcsoport: 18-24 korcsoport
-Melyik magyar vagy külföldi vlogger YouTube csatornájára helyeznéd el a szponzorációt? (link-et légyszi helyezzetek el a YouTube csatornához)
-Miért illik oda ez a téma?
-Milyen típusú videóban és hogyan tudna megjelenni a kampányüzenet?
-Extra pont jár ha megírod, hogy tud ez hiteles maradni egy YouTuber csatornáján.
Ide kérem a munkákat hétfő 18.00-ig: lilla@speceffectmedia.com
A brief innen tölthető le:
46
Barsi ErzsébetPR2017.11.14A weCAN közép-kelet-európai reklám- és médiaügynökség-hálózat (www.wecan.net) kommunikációs munkatársa és a hálózat éves kiadványának a szerkesztője vagyok. Én tartom a november 14-ei órát, ami a brandelt kiadványokról fog szólni.
A feladat:
Találjatok ki egy kiadványt a kedvenc márkátoknak! Egy 2-3 oldalas word doksiban foglaljátok össze, hogy:
- mi a márka célja a kiadvánnyal
- kinek szól (B2C vagy B2B? kik a célcsoport?)
- miről szól – ehhez dolgozzatok ki egy minél részletesebb vázlatot, hogy milyen fejezetekből, rovatokból, tartalmi egységekből épül fel
- mi a címe
- mi a formátuma, terjedelme és milyen rendszerességgel jelenik meg (könyv, havi magazin, stb.)
- kik a közreműködők
- vizuálisan hogy néz ki – rakjátok be egy-két referencia linkjét, hogy kb. milyen grafikai irányt képzeltek el
- hol, milyen csatornákon keresztül lesz terjesztve
- milyen PR eszközökkel támogatnátok meg, hogy a célcsoport minél több tagjához eljusson (pl. sajtókommunikáció, social media kampány, rendezvény, stb.)
Pár best practice inspirációként:
http://www.serviceplan.com/en/twelve.html
http://www.colorsmagazine.com/
https://issuu.com/eb_magazine
47
Kiss JuliannaTadam2017.11.07.Az órán a diákok aktív bevonására és munkájára építve a társadalmi vállalkozások létrehozásával és működtetésével kapcsolatos gyakorlati kérdésekről lesz szó. Egy adott társadalmi problémára keresünk közösen választ társadalmi vállalkozás létrehozása keretében. Átbeszéljük, hogy a választott kezdeményezésnek mi a célja; ki a célcsoportjai; mik a fő tevékenységei, módszerei és eredményei; milyen költségei és bevételei lehetne; kiket kell bevonni a megvalósításba; illetve milyen ütemterv alapján megvalósítható. Előkészítésképpen a diákoknak le kellene írnia 5-10 mondatban, hogy mi az a konkrét társadalmi probléma, ami őket kifejezetten érdekli, mi ennek a problémának az aktualitása és mi az ötletük ennek a problémának a megoldására. Az óra előtt az írások közül kiválasztok három ötletet, melyek közül aztán közösen döntjük el, hogy melyikkel vagy melyekkel foglalkozzunk az óra keretében.
Addig is néhány társadalmi vállalkozás példa:
1. Ízlelő családbarát étterem: https://www.youtube.com/watch?v=m5cTkGeC3UA
2. Romani Design: https://www.youtube.com/watch?v=P7x90Hxy43Y
3. Szatyorbolt: https://www.youtube.com/watch?v=SQbBOl_LXX8
48
Hidas Juditíró
2017. 10.24.
Sziasztok! Válasszátok ki a kétféle feladat közül, melyikhez lenne nagyobb kedvetek, és írjatok hozzá 1-2 oldalas tervet.

1. Az irodalomhoz és bármilyen művészet műveléséhez két nagyon fontos dolog szükséges: önmagunk és a világ folyamatos elemzése, vizsgálata. Az irodalom kitárulkozás, amelynek során olyat mesélünk el önmagunkról, amelyre nem feltétlenül vagyunk büszkék, miközben ezen keresztül a világról is elmondunk valami fontosat. Írj novella vagy regénytervet, ötletet, amelyet te a fenti definíció alapján érdekesnek találnál, és ha író lennél, szívesen megírnál, vagy olvasóként szívesen olvasnál róla.

2. A kortárs magyar irodalom viszonylag szűk réteghez tud eljutni, az olvasótábor egyre kisebb. Válassz egy könyvet, lehetőleg mai magyar szerzőtől, és írj marketingtervet. Te hogyan képzelnéd el a népszerűsítését, hogyan lehetne hatékonyan eljuttatni az olvasókhoz, főként a fiatalokhoz? Röviden térj ki arra, hogy mit tapasztalsz, mi a véleménye az átlag egyetemistának, a környezetedben található fiataloknak és idősebbeknek a mai magyar irodalomról.

https://librarius.hu/2016/06/11/hidas-judit/
49
Tóth Anna PiroskaPárizs, marketing2017.10.17Luxus termékek branding-je: https://www.facebook.com/eltebtkmedia/posts/10155967641648623
50
Diseri DóraBerlin, újságíró2017.10.10Dóri vagyok Berlinből. Onnan tudósítok pár magyar médiumnak szabadúszóként, illetve egy kelet-európai tartalmakkal foglalkozó, és kelet-európai újságírókat támogató szervezetnél dolgozom - amit n-ost-nak hívnak. Ott elsősorban a Reporters in the Field nevű ösztöndíj-program koordináciojával foglalkozom, ahol cross-border újságíró-projekteket támogatunk és mentorálunk. És innen jött a feladat ötlete is:
Alkossatok 2-4 fős csapatokat, és képzeletben jelentkezzetek az ösztöndíjunkra! A feltételeket itt találjátok: http://n-ost.org/77-reporters-in-the-field
A lényeg: van 5000 eurótok és ebből egy nemzetközi újságíró-projektet akartok megvalósítani. A csapatotok legyen nemzetközi, a témátok releváns, a formátum innovatív.
Előre leadni csak a csapatbeosztást kell - hogy tudjam, hány csapat van (ha már van projektcímetek, akkor jöhet az is). Ezt kérem, küldjétek el vasárnap estig (október 8. éjfélig) a diseri.dora@gmail.com címre.
A projektet minden csapatnak élőben kell előadnia és eladnia :-) Lesz 5-10 percetek (csapatszámfüggő), hogy bemutassátok a "pitch"-eteket, és meggyőzzétek a "zsűrit" arról, hogy Ti "kapjátok" az ötezer eurót.
A célok:
-hogy tisztázzuk, mit jelent a cross-border journalism
-hogy átbeszéljük, szerintetek mi tesz jóvá és érdekessé egy nemzetközi újságíró-projektet
-hogy transznacionálisan és multiperspektívikusan gondolkozzunk
-hogy gyakoroljuk a pitchinget, és hogy hogy is lehet egy témát eladni...
-hogy megmutassak Nektek pár toolt, ami segíthet egy nemzetközi újságíró-projekt megvalósításában és eladásában
- hogy mutassak Nektek pár platformot, ahol nemzetközi partnerekre találhattok...
And last but not least: hogy megismerjétek az ösztöndíj-programot és jelentkezzetek rá :-)
51
Balogh Eszter Piskóti DalmaT-Systems2017.10.03Napjaink folyamatosan gyorsuló ütemű urbanizációja egyaránt kihívások elé állítja a települések vezetőit és lakóit: meg kell teremteniük a tömeges együttélés élhető és fenntartható feltételeit. A korszerű infokommunikációs technológiák és szolgáltatások alapjaiban segíthetik egy város életének megszervezését, a közszolgáltatásoktól kezdve a közlekedésen, az egészségügyön, az oktatáson és a kereskedelmen át egészen a helyi önszerveződő közösségek támogatásáig. Az egyre nagyobb mértékben beépülő innovatív megoldások hatékonyan és alacsonyabb költségek mellett járulnak hozzá ahhoz, hogy a lakosság életminősége érezhetően javuljon, mindezt úgy, hogy közben helyi és országos szinten is élénküljön a gazdaság. A digitalizáció egyben lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok aktívan kapcsolódjanak be városuk életébe és hosszútávon is megtalálják számításaikat egy jól működő ökoszisztéma részeként.” – olvasható a T-Systems Magyarország weboldalán.
1. Keressetek megvalósuló Smart City-ket a nagyvilágban és Magyarországon!
2. Milyen előnyöket és hátrányokat tudtok felsorolni az okos városok mellett/ellen?
3. Mitől lehet „okos” egy város? Mit várnátok el tőle? Van-e olyan „okos” megoldásra váró ötletetek, amellyel még nem találkoztatok eddig, de nagyban megkönnyítené a hétköznapjaitokat?
52
Andersen Dávid2017.09.26Egy nagy magyar portál főszerkesztője vagy. Az oldal fő tartalmi irányát a magasabb bevételt hozó hirdetők miatt prémium közönségre célozzátok. Az oldal céges portfolión belüli elhelyezkedése miatt csaknem teljes egészében kerüli a politikát, a hírversenyben sem vesz részt, legfeljebb a jelentős eseményekről számol be, röviden. A nagy nézettséget hozó anyagok egy része azonban éppen ilyen politikai hír, illetve a prémium közönség számára kevésbé releváns bulvár/trash anyagok hozzák. Milyen módszerekkel oldanád meg, hogy a hirdetők is elégedettek legyenek, a prémium olvasók se szokjanak el az oldal látogatásától és a főnökeid is szép nézettségi adatokat lássanak a hóvégi riportokban? A megoldási javaslatokat küldd az andersen.d@me.com címre "kreatív gazd." subjecttel. Határidő: szeptember 21. csütörtök
53
Horváth ÁronCorporate Social Responsibility2017.09.19Magyarországon 2016. június 16-án hatályba léptett a vállalatok nem-pénzügyi jelentéséről szóló EU-s irányelven alapuló törvény (a 2016. LXVI. Törvény részeként). (A nem-pénzügyi jelentés egy összefoglalónév, ami takarhat fenntarthatósági jelentést, CSR avagy vállalati társadalmi felelősségvállalás jelentést, környezetvédelmi jelentést, tehát minden olyan vállalati teljesítmény-beszámolót, ami nem a pénzügyi, hanem a környezetvédelmi, társadalmi teljesítményről, vagy jó vállalati kormányzásról (corporate governance) szól. A fent hivatkozott adatbázisban találhatók a magyar jelentések.) Az irányelv kimondja, hogy bizonyos nagyvállalatoknak kötelezően jelenteniük kell nem-pénzügyi teljesítményüket az éves üzleti jelentésük részeként, vagy kiegészítéseként a megadott szempontok szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérim felelős a törvény betartatásáért. Bár kevés magyar vállalat esik a törvény hatálya alá, azért a kormány úgy gondolja, hogy ez egy jó eszköz lehet arra, hogy más vállalatokat (jelesül az összes magyar nagyvállalatot és közvetve az ő beszállítóikat képező kisvállalatokat) is felelős, átlátható működésre ösztönözzön. Erre szeretnének egy nyilvános átlátható vállalati rangsort felállítani. A Minisztérium titeket kér fel, hogy a rangsor értékelési rendszerét kidolgozzátok. Figyeljetek arra, hogy ne legye se túl nehézkes, se túl felületes, hogy relatíve gyors elemzéssel fel lehessen rajzolni egy rangsort. Rátok van bízva milyen részletességgel dolgozzátok ki a rendszert, de érthető és hiteles legyen az elbírálás. Opcionálisan kigondolhatnátok, hogy a hatóságon kívül kire bíznátok a vállalatok jelentéseinek az elbírálását, hogy a folyamat hiteles legyen és egyben tényleg ösztönzőleg hasson a magyar vállalatokra.
Javasolt kutatási háttéranyagok:
- Global Reporting Initiative: www.globalreporting.org
- World Business Council for Sustainable Development: www.wbcsd.org
- Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért hazai szervezete (BCSDH): http://bcsdh.hu/kezdooldal/
- KÖVET Egyesület: http://www.kovet.hu/hirek/elfogadtak-a-nem-penzugyi-jelentestetelre-vonatkozo-iranyelvet
- Nem-pénzügyi jelentések adatbázis: http://www.sustainability.hu/index.php/query/
- CSR Europe: http://www.csreurope.org/management-and-transparency-towards-integrating-sustainability/eu-directive-non-financial
- Eu Directive on Non-Financial Information Disclosure: http://ec.europa.eu/finance/company-reporting/non-financial_reporting/index_en.htm
- UN Sustainable Development Goals: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgs
- RobecoSAM, Dow Jones Sustainability Index: http://yearbook.robecosam.com/
- Carbon Disclosure Project: https://www.cdp.net/
email: Arondavidhorvath@gmail.com
54
2017 tavasz
55
ElőadóTerületDátumFeladat
56
Tossenberger Adél
Kulturális PR, Budapesti Fesztiválzenekar2017.05.06
57
Veronika Szandtner
Kulturális újságírás2017.05.091. Hírügyeletben ültök és a szerkesztőtök arra kér, hogy szemlézzétek ezt a hírt http://www.thisisinsider.com/what-is-stealthing-2017-4?utm_content=bufferd936c&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-insider

Ez a hír több külföldi oldalon megjelent és előre szólok, hogy nem ez a legrészletesebb változat. Szóval keressétek vissza, hogy milyen nagy külföldi oldalakon jelent még meg cikk erről a tanulmányról (erről kérnék egy legalább 7-8 nagyobb külföldi oldal nevét tartalmazó listát, ahol volt a témáról cikk és az egyes oldalakon megjelent cikkek címét is írjátok mellé, közben figyeljétek meg, hogy milyen címeket adtak az anyagoknak).

Ezután válasszátok ki a szerintetek legjobb, legtöbb információt tartalmazó változatot és annak a cikknek a lényegét foglaljátok össze egy magyar nyelvű hírben. (linkeljétek be a híretekbe a cikket, amiből dolgoztatok). A hírnek legyen figyelemfelkeltő címe és lead-je is.

Ha kész a hír, képzeljétek el, hogy nektek kell egy ütős, figyelemfelkeltő mondattal kitenni az anyagot a magazinotok Facebook oldalára. Találjatok ki egy rövid, de frappáns posztot a Facebbokra (ebben nem kell összefoglalni a cikk tartalmát, de fontos, hogy olyan legyen, ami felkelti az emberek kíváncsiságát és rákattintanak miatta a cikkre)

2. Képzeljétek el, hogy a híreteket szanaszét kattintják az olvasók, ezért a szerkesztőtök azt mondja, hogy érdemes lenne a témát körbejárni egy nagyobb cikkben is, megnézni, hogy mi a helyzet itthon.

Feladat: írjatok egy vázlatot, amiben pontról pontra felépítitek a cikketeket. Engedjétek szabadon a fantáziátokat, a külföldi hírt lehet csak kiindulópontnak használni és a hazai helyzetnél más irányba elkanyarodni, de a kiinduló kérdés, amit szabadon körbejárhattok továbbra is az, hogy mi számít szexuális bántalmazásnak és mi nem nevezhető még annak, illetve a joggyakorlat vagy a közfelfogás még nem ismerte el annak. A vázlathoz ezeket a kérdéseket gondoljátok végig:

- Pontosan miről fog szólni a cikkem, egészen pontosan milyen kérdést szeretnék körbejárni?
- Kiket szeretnék benne megszólaltatni (pl jogvédők, áldozatok, elkövetők)?
- Milyen forrásokból tudok felkészülni a témából? (pl tematikus online közösségek felkeresése, tanulmányok, szexuális bántalmazással foglalkozó civil szervezetek anyagai stb.)
- Hogyan, kiken, milyen szervezeteken keresztül tudok kapcsolatba lépni az emberekkel, akiket meg szeretnék szólaltatni a cikkben?
- Hogyan tudom az áldozatokat vagy az elkövetőket meggyőzni arról, hogy a nekem elmondott információkat bizalmasan fogom kezelni és ha külön megkérnek erre, akkor nem fedem fel a kilétüket a nyilvánosság előtt?
- Ha sikerült kapcsolatba lépnem velük, akkor kitől milyen kérdéseket fogok kérdezni?
- A téma érzékenysége miatt lehet, hogy az áldozatok és az elkövetők nem fogják vállalni a nevüket és az arcukat. Ez esetben mit teszek? Ha álneveket kell használnom a cikkben, akkor milyen nyelvi eszközökkel, szó szerinti idézetekkel tudom meggyőzni arról az olvasókat, hogy nem én találtam ki ezeket a történeteket, hanem valóságos áldozatok, elkövetők mesélték nekem

A vázlatokat el fogom olvasni az óra előtt, de arra készüljetek, hogy az órán egy rovatértekezletet szimulálunk, ahol 3 percben mindenki összefoglalja a többieknek, miről szólna a cikke, majd a többiek kérdéseket tehetnek fel, javaslatokat és építő szándékú kritikát fogalmazhatnak meg az elmondottakkal kapcsolatban.
58
Boldov EszterFőszerkesztő philosophy-magazine.com2017.05.02A Philosophy Magazine egy szociálisan érzékeny művészeti, fotó- és divatmagazin. Hivatalosan főszerkesztő a titulusom, gyakorlatban én foglalkozom mindennel ami írott tartalom, pr, terjesztés de természetesen a fotósok kooordinálásában is részt veszek.
A PS magazin legutóbbi számának divat- és képszerkesztésével, és egy online webshop managelésével is foglalkozom.
Feladatotok az lenne, hogy készítsetek egy riportot, interjút vagy cikket bármilyen számotokra inspiráló témában, viszont a formai kivitelezés szempontjából vigyétek el valamilyen experimentális irányba. Már a riport vagy interjú készítésekor illetve a témaválasztáskor keressetek egy olyan koncepciót, ami olyan olvasási/ fogyasztási élményt ad, ami csak hozzáad a témátokhoz, segíti az abban való elmélyülést, tágítja az olvasó látókörét. Vonatkoztassatok el a megszokott, ma használt formaságoktól és képzeljétek el, hogy milyen lenne egy cikk, hogyha nem lennének erre vonatkozóan szabályok.
Hogyha szeretnétek akkor más médiát is használhattok, fotó illetve videó is jöhet kiegészítésként is a cikkhez, de egy izgalmas tördelés is sokat dobhat a dolgon.
A megjelenési felület sem meghatározott, szóval kérlek majd leadásnál tüntessétek fel, hogy hol tudnátok elképzelni ennek megjelenését.
59
Balla ZsoltAz ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) regionális, kommunikációs munkatársa2017.04.25Arról fogunk beszélgetni, hogy hogyan lehet (ha egyáltalán) karriert tervezni a magyar médiapiacon, a legendás „változó médiafogyasztási szokások” közepette, ráadásul úgy, hogy közben elég gyorsan fogy a levegő is.

I. Képzeljétek el, hogy egy átlagos napotok egy ház, a különböző típusú tevékenységek (pl. tanulás, olvasás, haverokkal töltött idő, sport etc.) pedig a benne lévő helyiségek, szobák.
Rajzoljátok le ennek a háznak az alaprajzát!
Szabad kezetek van abban, hogy mi szerint osztjátok fel a tevékenységeiteket, azt javaslom, hogy az egyszerűség kedvéért csak az ébren töltött órákkal dolgozzatok. Nyugodtan engedjétek szabadjára a kreativitásotokat a ház formáját, beosztását illetően – az a fontos, hogy az elrendezés és a szobák mérete tükrözze a jelenlegi prioritásaidat, időbeosztásodat.
II. Most gondold végig, hogy ha minden jól alakul, minden álmod valóra válik, akkor hogy fog kinézni egy átlagos napod mondjuk 10 év múlva. Milyen tevékenységek töltik majd ki az idődet? Mik lesznek a prioritások akkor? Rajzold le ezt az alaprajzot is!
III. Most írj le magadnak 3 – 5 – 10 olyan dolgot, amit _akár_már_ma_vagy_holnap_ megtehetsz, hogy csökkenjen a különbség a jelenlegi és a „vágyott” alaprajz között. Ne hatalmas dolgokra gondoljatok, hogy hú, kéne még egy jogi diploma is, hanem banális apróságokra. Ha szeretnéd, hogy a családdal töltött időt jelentő szoba nagyobb legyen, vagy mondjuk a videójátékos szoba kisebb, akkor hogyan lehetne ezen már holnaptól egyszerűen változtatni, ilyesmi.
60
Czuk DóraMarketing kommunikáció2017.04.11Nemrégiben kezdtem el a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak dolgozni marketing/kommunikáció és adománygyűjtő munkatársként. Feladatom, hogy az egyre nehezebb média helyzetben, ahol ez a téma nem egyértelműen a legnépszerűbb, nagyobb ismertséget, több sajtómegjelenést generáljak, illetve újabb támogatókat szerezzek. Az egyik célcsoport pont az egyetemisták.
A feladat:
2-2 eseményt írjatok le nekem, ami valóban, minden körülmények között sajtómegjelenést generálna. Kérnék 2 szokatlan, merész ötletet arra is, hogy hogyan és kinek próbáljuk meg eladni a fesztivált, hogy még több látogatónk legyen novemberben. Végül 2 kifejezetten adománygyűjtő eseményt is találjatok ki. Ezek lehet on-line, vagy off-line valós események is. ( Osszad meg játékot a facen, ne küldjetek.) Ezeknek az eseményeknek kapcsolódniuk kellene tematikában, kommunikációban és időben is egymáshoz.
Bővebbet a fesztiválról a verzio.org oldalon találhattok vagy a facebookon.
61
D. Tóth Kriszta2017.04.04Alkossatok 2-3 fős csoportokat. Tervezzetek webmagazint! Találjatok ki koncepciót, válasszatok ki célcsoportot, tervezzetek logót vagy alkossatok mood boardot, amely visszaadja a vizuális megjelenés hangulatát! Találjatok ki a tartalmi megközelítést, hangnemet és építsétek föl a képzeletbeli szerkesztőséget. Figyelem: az is fontos, hogy az üzleti szempontokat se hagyjátok figyelmen kívül, vagyis ne garázsblogot tervezzetek, hanem olyan magazint, amelynek esélye van fönntartani magát a piacon (vagyis: tervezzetek hozzá költségvetést, de legalább gondoljátok át, hogy miből lesznek bevételeid). Gondolkodjatok több platformban! És végül: prezentáljátok a projekt-tervedet néhány percben.
62
Zsolnai Ákosoperatőr2017.03.28Gondolkodjatok el egy olyan témán, amit szívesen feldolgoznátok, amivel esetleg üzennétek a középsulisoknak. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat. A legötletesebbeket megbeszéljük, és ha időnk engedi megcsináljuk, majd felnyomjuk a középsuli.hu You Tube csatornájára. Így megtapasztalhatjátok a másik oldalról azt a kommentzáport, aminek az egyik legnépszerűbb videómegosztó ad otthont.
63
Nóra Balkányi2017.03A feladat - művészeti kommunikáció
Egy nyári, 5 napos (szerdától vasárnapig tartó) kulturális / könnyűzenei fesztivál kommunikációs koordinátora vagy. A fesztivál évek óta létezik már, általában szociálisan érzékeny témákkal foglalkozik, eseményeire pár ezer embert vártok. Vidéki fesztiválról van szó, de nincs messze Budapesttől. 6 hónapod van.
1) Állítsd össze a csapatot, akikkel dolgoznál (számolj a saját készségeiddel is - jól írsz? dolgoztál fotósként? mindig téged kérnek videót vágni? stb).
2) Készítsd el a fesztivál kommunikációs tervét a fennmaradó félévre és a fesztivál idejére (oszd be, mikor milyen tartalommal tervezel elkészülni, megjelenni). Ne csak online csatornákban gondolkozz!
3) Mekkora büdzsével számolsz?
4) A kommunikációs tervedből válassz ki egy tartalmat/területet, amivel a legszívesebben foglalkoznál és azt dolgozd ki! Lehet szó az arculat elemeiről (plakát, matrica, Facebook event kaverek, stb.), kreatív szövegekről (a fesztivál hosszú és rövid leírása, szlogen, stb.), sajtó stratégiáról (PR cikkeket vennél? sajtótájékoztatót szerveznél? milyen médiumokban jelennél meg?), promóvideóról vagy social media stratágiáról is.
Ha például legszívesebben arculattal foglalkoznál, de magad nem vagy grafikus, írd le, hogyan briefelnéd a grafikusod, fotósod, stb.
5) Gondolod végig milyen kommunikációs anyagokkal/eszközökkel találkoztál már, amit egy általad jobban ismert / szeretett fesztivál használt korábban - válassz ki egy jó példát, amit bemutathatsz a csoportnak (cikk, aftermovie, reklámspot, stb.). Döntésed röviden indokold.
64
Albert ÁkosÚjságíró abcug.hu2017.03.14A poszt alján találtok egy Dropbox-linket, abban két fájlt. A doc fájl az eheti sajtónyilvános eseményeket, sajtótájékoztatókat tartalmazza, a pdf pedig az eheti bírósági tárgyalásokat. Alaposan olvassátok el mindkettőt. Ezután pedig szimulálunk egy szerkesztőségi értekezletet. Mindenkinek elő kell állnia egy témával, amelyet valamilyen módon megihletett valamelyik esemény az agendából vagy a jegyzékből. A cél az, hogy 1) megpróbáljátok eldönteni, melyik esemény vet fel valóban társadalmilag fontos témát, amivel érdemes újságban, egy nagyobb cikk keretében foglalkozni (már most szólok, hogy a legtöbb esemény egy nagy bullshit), 2) hogy végiggondoljátok, hogy ezt a témát hogyan dolgoznátok ki egy alapos cikkben, amelynek a lényege, hogy árnyaltan bemutassa a témát, a hozzá kapcsolódó tényeket és megszólaljanak benne érintettek is.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha megvan a téma, akkor írjatok belőle egy cikkvázlatot, ami választ ad a következő kérdésekre: Miért fontos ez a téma, miért érdemes róla írni? Mi olyat tudnátok írni belőle, amit még nem írtak meg, mi értelme elkészülnie a cikknek? Kiket szólaltatnátok meg a cikkben, milyen szakértőket, milyen érintetteket, hogyan kutatnátok fel őket (minél konkrétabb személyeket írtok, annál jobb). Miért pont őket? Milyen egyéb forrásokat használnátok a cikkben (pl adatbázisok, a témával kapcsolatos kutatások, tanulmányok)? Némi útmutató: alapvetően társadalmi jelenségeket bemutató témákat várok, ugyanakkor a legnagyobb welcome azokra a cikkvázlatokra vonatkozik, amelyek egy érintett személyes történetén keresztül mutatnak be egy társadalmilag vagy egy nagyobb közösség számára is fontos jelenséget (az általam küldött dokukban megbújnak személyes történetek is, vagy legalábbis olyan események, ahol érintettekre akadhattok). Többfajta forrás használata szintén nívós cikkvázlatot eredményezhet (érintett, szakértő, kormányzati álláspont, kutatás, akár chartötlet, ha van hozzá elég érdekes adat). Az eseményt, amely megihlette a cikket, felhasználhatjátok, ha szerintetek releváns lehet, de nem muszáj, ezt nektek kell eldöntenetek (tudósításokat viszont semmiképp sem várok), a lényeg, hogy továbbgondoljátok az eseményeket. A pártpolitikai témákat hagyjátok, ilyesmivel most nem foglalkozunk.
65
Sipos ÁkosPaprika Latino Studios2017.03.07Van online videós sorozatterved? Most megcsinálhatod a Paprika Latinóval.
A Média Tsz. Kreatívgazdasági gyakorlatok (szabadon választott tanegység) harmadik órájának feladata itt olvasható. Erre órán kívülről is lehet pályázni, de az órára is lehet még jelentkezni.
Ez a márc. 7-ei óra feladata, küldője Sipos Ákos, a Paprika Latino Studiosnál Digital Content Specialist. Minden fontos itt olvasható. Határidő március 1. dél, emailen, Ákosnak.
Feladat: Készítsd el egy olyan on-line videó sorozat tervét, amiből kb. 20 rész elkészíthető. A tematikát te határozod meg. Mit jelent ez? Lehet egy háromperces videó, amiben gördeszkákat tesztelsz. Olyan gaming videó. ami túlmutat azon, amikor kommentálod, ahogy CS-zel. Bármi, amit meg tudsz és meg akarsz mutatni világnak. Lehet fiction is.
Mondd el, miért kell a piacnak egy ilyen, miért lehet ebből akár heti rendszerességgel kihozni egy újat.
Hossz: Te határozod meg. Vedd figyelbe az online videó fogyasztási szokásokat, és azt, hogy az adott hossz mennyire fele meg a tematikának.
Technika: Ez rátok van bízva. Ha akarjátok, telefonnal veszitek fel, ha akarjátok, drónnal. De határozzátok meg, milyen technikát szeretnétek használni. Nem baj, ha nincs neked technikád, de tudd, mi mire képes.
Célcsoport: Te határozod meg. Legyen egy jól körülhatáró célcsoportja és ismertesd, miért fekszik ez a tartalom nekik.
Disztribúció: YouTube / Facebook / Instagram. Ne kapcsolódjon már létező TV műsorhoz és ne egy már létező médiának tervezzétek (pl Index).
Talent: Azaz a szereplő. Ez lehet host, műsorvezető, vagy valaki, akinek az életét követitek. De nem kell feltétlen. Viszont ha fontos, hogy ki szerepel a kamera előtt, akkor legyen az ember elérhető a projektre.
Büdzsé: keep it low.
Mit kell leadni: Egy one-pagert magyarul. Ebből ki kell derülnie, mi az ötlet, miért jó és miért kell feltétlenül megcsinálni. Ha fikciós, egy treatment is legyen mellé.
Amit lehet küldeni, de nem kötelező: büdzsé, disztribúciós terv, marketing terv. Ha ezek nincsenek, nem baj, az ötlet a fontos.
A legjobb 4 ötletet megbeszéljük az órán. Ha van olyan közöttük, amit érdemes megcsinálni, akkor a Paprika Latino Studios segít abban, hogy megcsináljátok.
66
Laborczi DóraKötőSzó blog alapító-szerkesztője2017.03.01Keress a környezetedben olyan embert, aki vagy valamilyen vallási-etnikai kisebbséghez tartozik (muszlim, roma, határon túli magyar, buddhista, zsidó, stb.), vagy valamilyen szempontból hátrányos helyzetűnek számít (fogyatékkal él, kerekesszékes, de lehet akár egyedülálló anyuka/kismama, börtönviselt, exdrogos, stb.). Beszélgess vele egy kicsit arról, hogyan éli a hétköznapjait, milyen hátrányok érik fizikai állapota, származása, vallása, előtörténete vagy társadalmi státusza miatt? Mit hiányol a csoportját érintő média-megjelenésekkel kapcsolatban? Ötleteljetek kicsit arról, hogy milyen megoldások segíthetnék az ő és a hozzá hasonlók társadalmi integrációját. A beszélgetés alapján dolgozz ki:
a) vagy egy olyan projekt tervét, amelyben megoldást kínálsz egy konkrét csoport egy konkrét problémájára (tehetsz javaslatot rendszer-szintű megoldásra; lehet egy alkalmazás ötlete; a többségi társadalom bevonására tett javaslatok az önkéntesség és a nyilvánosság eszközeivel; társadalmi célú hirdetés terve; stb.)
b) vagy egy olyan felület tervét (honlap, blog, közösségi oldal, youtube-csatorna, podcast-sorozat, stb.) ahol tematizálnád az illetőt (és az ő társadalmi csoportját) érintő kérdéseket és írd meg az első három bejegyzés (poszt, tartalom) tervét. Írj rövid küldetésnyilatkozatot és adj a felületnek nevet.
67
Teczár SzilárdMagyar Narancs újságíró2017.02.21Képzeld el, hogy egy hetilap újságírója vagy, és a következő heti lapszámba kell egy nagyobb (12-18 ezer leütés közötti terjedelmű) anyagot leadnod.
Két téma közül választhatsz:
a) az Alexandra-könyvbirodalom csődhelyzetével kapcsolatos fejlemények
b) a magyar kormány a menedékkérők őrizetének szigorítására készül”
Válasszatok ki a két téma közül egyet, és először alaposan olvassatok utána. Küldjetek nekem néhány linket (cikk, TV- rádióinterjú stb.), amely hozzásegített a téma alapvető megértéséhez. Ezután keressetek olyan szempontokat, amiket eddig nem vagy nem kellő mélységben dolgozott fel a sajtó. Döntsétek el, mire fókuszálnátok a cikket, mi az, ami hozzáadott érték lehet egy hetilap olvasóinak. Ezután röviden írjátok le, milyen forrásokkal dolgoznátok (interjúalanyok, dokumentumok), és milyen műfajban dolgoznátok fel a témát (inkább riportszerűen, tényfeltáróan, esetleg klasszikus kérdés-felelek interjúban). Próbáljatok a felmerült forrásokhoz elérhetőséget is keresni.
68
2016 ősz
69
ElőadóTerületDátumFeladat
70
Tucsni Lászlóturizmus-újságírás2016.12.14László a http://welovebalaton.hu/ főszerkesztője. Feladat: "Mindenki válasszon ki öt online médiában megjelent cikket 12.06. és 12. 13. között, külföldit, magyart vegyesen. Témamegkötés nincs, sport, közélet, életmód, utazás, külpol ugyanúgy lehet, mint az, hogy Göncölszekéren egy hete nem viszik el a szemetet, és a helyiek már ki sem látnak a büdösből. 1. feladat: Mintha egy országos hírportál ügyeletében ülnétek, szemlézzétek egyet a kiválasztott cikkek közül, vagyis rövid hírben foglaljátok össze röviden, mi derül ki belőle, amit eddig nem tudtunk. Fontos, hogy értessétek meg velem, mint olvasóval, hogy milyen fontos információ derült ki ebből a cikkből, és ennek miért kellene érdekelnie engem. 2. feladat: Mindegyik kiválasztott cikkhez írjatok Facebook-poszt szöveget. Mintha ti lennétek az újságírók/szerkesztők, akiknek az adott médium nevében posztolni kéne az anyagot. Az egyszerűség kedvéért minden poszt szövege magyar legyen. 3. feladat: Az első feladatban összeszedett témák közül válasszatok ki egyet, aminek szeretnétek alaposan utánamenni, és adjátok el nekem a témát, mint szerkesztőnek. Mi lenne a kérdés, amire keresnétek a választ, miért fontos, hogy ezzel foglalkozzatok, kivel beszélnétek az anyaghoz, mennyi idő alatt tudnátok megírni? stb. stb."
71
Gönczi PetraBranding2016.12.071. A Média Tanszék jelenlegi profilja: Írd le akár kulcsszavakkal, szófelhőben, kifejtősen, hogy mik jellemzik a Média Tanszéket! Mi jut eszedbe és másoknak róla elsőre (és másodikra)? Mi a kiindulópontunk? Ha van rá alkalmatok, kérdezzetek körbe ismerősök között, gyűjtsetek pár inputot arról, nekik mi ugrik be elsőre a Tanszékről: #bölcsész? #GyörgyPéter? #Astoria? #Foucault? #újságírók? 2. Célcsoport meghatározás és perszóna megrajzolása: Írd le a célcsoportot (vagy célcsoportokat) a lehető legtöbb jellemző, attitűd állítás alapján és alakítsd ki azt a perszónát vagy perszónákat, aki a legjobban megtestesíti a célcsoportot, és akihez szólni akarunk! A klasszikusok közül: hány éves? Hol lakik? És kicsit izgalmasabban: milyen site-okat látogat? Miről olvas szívesen?, stb. (Fun hint: a perszóna lehet teljesen új, kitalált személy is, egy random Anna, akit megszemélyesítünk, de akár egy filmkarakterből is inspirálódhattok…). 3. Célok: 1 mondatban megfogalmazva. 4. Platformok, eszközök: Az alapján, amit tudunk vagy megtudtunk a célcsoportról, milyen felületeken tudjuk őket leginkább elérni? Mik lesznek az OWNED, azaz saját gyártású tartalmak és mik lehetnének a PAID, fizetett aktivitások? Hova tesszük a tartalmat, honnan terelünk forgalmat hozzá és mivel terjesztjük a tartalmat? Ha online gondolkodunk, akkor melyik site legyen? Vagy jó lenne egy buszreklám? Keressünk meg néhány YouTubert és vonjuk be őket, hogy aktivizálják a célcsoportunkat? Küldjünk ki egy sajtóanyagot? 5. A (kreatív) platform: Mi az a központi gondolat, amihez csatoljuk/ ráültetjük a márkát? Ez a szíve minden kreatív ötletnek. Van, hogy konkrétan megfogalmazzuk, van, hogy nem ölt direkt formát, de mindig ott van a fejünkben. Ez jellemzően egy elvont vagy absztraktabb dolog, de mégis benne van az egész kommunikáció esszenciája. Van, hogy évekre szól, van, hogy inkább egy kampányhoz kötődik, és gyakran csak néhány szó, így adott esetben tud még szlogenként is működni (bár nem feltétlen kell neki). Pl. Dreher: Felfedezők vagyunk… 5.1. Írd le a kreatív platformot és a lehető legrövidebben, néhány szóval! (max. 40-50 karakter) 5.2. Fogalmazd meg ugyanezt 1 mondatra eresztve! (max. 90-100 karakter) 5.3. És bontsd ki max. fél Word oldalban, egy sztori formájában, ami szemlélteti az egészet, elmeséli az olvasónak/hallgatónak, élővé teszi, hogy mi ez a platform! Lehettek konkrétak vagy belemerülhettek a storytelling bármely műfajába, a lényeg, hogy az üzenet ne vesszen el! (max. 1000 karakter) 6. Konkrét ötletek: A platformhoz és a többi megállapításhoz igazodva, hogyan töltsük fel valódi kreatív tartalommal azt, amit már tudunk? Célcsoport, cél, eszközök, kreatív platform megvan a fejben – és mi lesz a tartalom? Csináljunk egy blogot és ott beszéljünk valamiről? Vagy alakítsunk át egy már meglévő platformot? (Érdemes megnézni a Tanszék most használt felületeit is.) Legyen egy szerkesztőségi együttműködés? Forgassunk egy videót? Vegyünk egy 1 oldalas hirdetést a Nők Lapja magazinban? Mondassuk el egy celebbel az üzenetünket Facebookon? 7. Mérés: A kitalált aktivitás(oka)t hogyan mérnéd, milyen (csatorna-specifikus) mutatóval? Miből tudjuk majd megnézni, hogy jól futott a kampány, elértük vele az embereket vele? 8. Timing: Amit kitaláltunk ötletet vagy ötleteket mikorra időzítsük? Mikor tudja a leghatékonyabban elérni a célcsoportunkat, mikor tud a legnagyobb elérést generálni?
72
Papp Réka KingaCivil szervezetek kommunikációja2016.11.30Válasszatok ki egy releváns/szimpatikus civil szervezetet, amely valamilyen társadalmi ügyet képvisel. (Azaz ne gyöngyfűzőket vagy dalköröket, hanem érdekérvényesítő vagy szolgáltató közhasznú szervezetet.) Vizsgáljátok meg a jelenlegi kommunikációjukat és dolgozzatok ki egy rövidtávú (fél éves) stratégiát számukra, amivel javíthatnák a nyilvánosságban kialakult képüket. Becsüljétek meg, hogy hány szakember hány munkaórája / megbízási díja volna szükséges ennek a megvalósításához, ez alapján írjatok munkatervet vagy árajánlatot, vagy fund raising tervet, hogy honnan és mennyi pénzt gondolnátok szerezni a munkára. A felkészüléshez jó szívvel ajánlom a Zöld Pók Médiaműhely anyagait: http://zoldpok.hu/
73
Ozoli GáborVállalati kommunikáció2016.11.23A MOL magyarországi töltőállomásokért felelős vezetőjét felkérik arra, hogy tartson egy előadást „A kiskereskedelem jövője” című konferencián. Az esemény sajtónyilvános, és az esemény kapcsán érkezik egy sajtófelkérés. Horváth Lilla újságíró a Világgazdaság című napilaptól interjút szeretne kérni a vezetőtől arról, hogy látja a MOL a kiskereskedelem jövőjét. Feladat: Írj egy rövid (1500 – 2000 karakteres) összefoglalót a vezetőnek arról, hogy mint kommunikációs szakértő, mit gondolsz, miért jó a MOL-nak, ha interjút ad a lapnak egy ilyen esemény kapcsán, és foglald össze, mik azok a fő üzenetek, amiket ebben az interjúban el tud mondani. A házi feladatokat az ozoli.gabor@gmail.com e-mail címre küldjétek jövő hétfő 16:00-ig. Az órán arról lesz szó, hogyan kell egy vállalatvezetőt felkészíteni egy interjúra, milyen anyagok szükségesek ehhez, stb… Háttéranyagok a felkészüléshez: https://mol.hu/…/4019-uj-toltoallomas-koncepciot-vezet-be-a… https://mol.hu/…/5928-a-mol-igazgatosaga-elfogadta-a-vallal… https://mol.hu/…/5938-a-mol-csoport-2017-2021-es-idoszakra-…
74
Szigeti PéterLapkiadás2016.11.16A Professional Publishing Hungary nevű szaklapkiadó tartalomfejlesztési vezetője, a céget leginkább a Kreatív kommunikációs és médiaipari szaklapról, portálról és ennek mindenféle rendezvényeiről ismerhetitek, emellett meg rengeteg egyéb szakma szereplőinek készítünk mindenféle médiaterméket a szállodaigazgatóktól a dohánykereskedőkön át a kardiológusokig. Engem ért a megtiszteltetés, hogy a november 16-i órát megtartsam. A feladat két részből áll: 1, Gondoljátok végig és írjátok le maximum 1000 karakterben (szigorúan max. 1000!), hogy milyen szakmai, vagy ha úgy tetszik B2B (tehát nem nagyközönségnek, hanem szakmai szereplőknek szóló és szakmai hirdetők pénzéből élő) médiumot vezetnétek be 2017 első negyedévében a magyar piacra és miért. (Érdemes utánanézni kicsit, hogy mi van, mi nincs és végiggondolni, hogy mivel lehet pénzt keresni szerintetek egy ilyen területen). 2, Ugyanaz, mint a fenti, ugyanolyan terjedelemben, csak a nagyközönségnek szóló médiumok területén: mi az, amiből szerintetek hiány van és üzletileg is megalapozottan működtetni lehet. Tetszőleges médiatípuson gondolkozhattok, a lényeg, hogy a gazdasági racionalitást indokoljátok.
75
Gál JuditKríziskommunikáció2016.11.Háttérinformáció: Egy magyarországi kiskereskedelmi lánc kommunikációs vezetője vagy. Esetleírás: Október 31-e este van, néhány ember az egyik áruház melletti üzletsoron, az egyik boltban rosszul lett, szúrós szagra panaszkodtak, köhögtek. A biztonsági igazgató tájékoztatása szerint a biztonsági protokoll alapján azonnal értesítették a katasztrófavédelmet és a mentőket. A hatóság 4 perc alatt kiérkezett, azonnal kiürítették nem csak a cipőbolt területét, de a teljes üzletsor és az áruház területét is. A katasztrófavédelem nem találta a szúrós szag eredetét, a mérések alapján a levegő minősége megfelelőnek bizonyult, a mentősök megvizsgálták azt a pár embert, akik köhögtek, senkit nem kellett kórházba szállítani. Volt, aki a plafonról vélt látni csöpögő folyadékot, a katasztrófavédelem ezért a mennyezetet is kibontotta, de ott sem talált semmit. A hatóságok kiszellőztették az épületet, majd elvonultak, a vásárlókat és a dolgozókat pedig kb. egy óra elteltével visszaengedték az épületbe. Kommunikáció: Aznap este megírja az online sajtó röviden az esetet a katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatására alapozva. Másnap egy kereskedelmi tv riportere forgatni kíván az esetről a helyszínen, de munkaszüneti nap lévén zárva van az épület. Interjút is kérnek az áruházlánc részéről. Feladat: Max. 1000 karakterben írd le: - nyilatkoznál-e, ha igen, mit mondanál a fenti információk alapján, - indokold is meg, miért ezt tennéd
76
Nemes GusztávKözösségi videó2016.10.26Erre az órára egy most zajló módszertani projektbe invitállak benneteket. A Norvég Alap támogatásával, a Forster Központ gondozásában arra keresünk választ, hogyan kell úgy megvalósítani egy műemléki felújítást, hogy annak minél több és pozitívabb helyi társadalmi, gazdasági hatása legyen. Ehhez kerestünk egy épületet és egy közösséget, végigcsinálunk velük egy projektet és közben figyeljük, hogy mi történik, mi működik, mi nem. Az épület a balatoncsicsói plébánia, a közösség pedig a Nivegy-völgy (Balatoncsicsó, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Óbudavár) nyolcszáz lakosa, vállalkozói, fiatal családjai. A projekt két éve zajlik, mostanra megújult az épület (május elejére lesz készen) és kitaláltunk egy olyan társadalmi vállalkozást, ami a helyi, turisztikában érdekelt vállalkozókkal együttműködve (borászok, mindenféle helyi termék előállítók, szállásadók) előteremti majd az egyszerre kulturális, közösségi, üzleti és közösségi központként is működő Nivegy-ház fenntartási és működési költségeit. A helyszín a Balaton-felvidék, a Káli-medence tőszomszédságában, ugyanolyan szép, de sokkal több élettel, gyerekekkel, iskolával, vállalkozásokkal, sok-sok kihasználatlan turisztikai lehetőséggel. A projektről sok információt találtok itt: https://www.facebook.com/csicsoiplebania/?ref=bookmarks; itt: http://balatoncsicso.reblog.hu/ ez egy film a tervezésről: https://www.youtube.com/watch?v=W7IVoNN0M9s&feature=youtu.be Rengeteg információ, anyag van még nálam, ha mélyebben szeretnétek elmerülni a dologban, keressetek, küldök szívesen. A házi feladatról: Az előkészítéssel végeztünk, az épület elkészült, a közös társadalmi vállalkozáshoz szükséges hálózatokat megalapoztuk, az idei szezonban, májustól októberig kell beindítani a közösségi tevékenységet és a turizmust támogató szolgáltatásokat egyaránt. Sok mindent tervezünk helyi termék boltot, közös imázst, online kommunikációt és marketinget, szállásportált, rendezvényeket… A házi feladat ehhez kapcsolódik. Többféle feladatot adok, válasszatok kedvetekhez, ismereteitekhez, személyiségetekhez illőt. A legjobb megoldásokat az órán tovább beszéljük, és talán/reméljük részben vagy egészben meg is valósítjuk. Ezek mind valódi feladatok, egy igazi projekthez. Ha van kedvetek, akkor önkéntesként, szakmai gyakorlatosként, érdeklődőként a megvalósításba is beszállhattok később, máskor is jött már hozzám Feritől gyakorlatos diák. A feladatokat csinálhatjátok egyénileg, de össze is állhattok 2-3-4 fős csoportokba egy-egy komplexebb megoldás érdekében. A csoportosan teljesített feladatoktól természetesen többet várok, mint az egyéniektől. A feladatokat erre a dropbox linkre töltsétek fel https://www.dropbox.com/request/Ly436izA1luGdvA1yIa1 További információhoz, anyaghoz írjatok nekem e-mailt: nemes23@gmail.com A FELADATOK (egyet válassz, egyénenként, vagy 2-4 fős csoportban): 1. Online kommunikációs stratégia Találd ki és vázold fel, hogy a Nivegy-völgyet, mint turisztikai terméket milyen hívószavakkal, milyen platformokon, milyen módon (gyakoriság, stílus, célközönség, stb.) kellene kommunikálni a külvilág számára. 2. Húzó rendezvény Szeretnénk egy olyan húzórendezvényt kitalálni, ami felteszi a Nivegy-völgyet a turisztikai-gasztronómiai térképre. Valami olyasmit, mint a Somlói Éjszakai Pincetúra (https://www.youtube.com/watch…) Ehhez kell valami durranós téma, poén, ötlet, ami sokakat érdekel amit jól lehet kommunikálni, amire emlékeznek. Találj ki és tervezz meg egy ilyen nagyrendezvényt (téma, időpont, szükséges erőforrások, várható hasznok, veszélyek, stb.) 3. Imázsfilm forgatókönyv ötlet Szeretnénk a Völgynek egy imázsfilmet készíteni. Nagyon sok felvételünk van természetről, emberekről, tevékenységekről, ha a fentebb belinkelt filmeket megnéztétek (főleg a gyerekeset és a közösségi tervezésről szólót) láthatjátok a stílust, a minőséget. Készítsetek vázlatos forgatókönyvet egy kb. 2 perces filmhez, ami bemutatja a völgy hangulatát, turisztikai ajánlatát és alkalmas a külső kommunikációra. Fontos, hogy legyen a filmben valamilyen történet, ötlet, poén, végighúzódó motívum, ami összefogja, egységessé teszi a sok különböző információt, benyomást. 4. Szállás és rendezvényportál Tervezünk egy olyan portált, ami bemutatja a völgy szállásait, turisztikai ajánlatát, az aktuális rendezvényeket, és foglalni is lehet rajta. Tervezd meg egy olyan portál tartalmát (menüpontok, információ típusok, stb.) ami mindezt az információt jól kommunikálja. Alternatíva: A szállás portálra koncentrálva tervezd meg, hogy milyen információknak kell rajta lennie a portálon a szállásokról + a környezetről (pl. elérhető szolgáltatások, strand, stb.) – mitől lehet a mi portálunk jobb, több, informatívabb mint a booking.com? 5. Arculat, dizájn, üzenet Tervezz logót, arculatot, dizájn elemeket a Nivegy-házhoz, mint közösségi/turisztikai/kulturális vállalkozáshoz.
77
Kalas GyörgyiGasztro-tartalom2016.10.18Alkossatok párokat és úgy dolgozzatok közösen. 1. Egy kevésbé ismert, kis üzlet felfedezése (dizájnbolt, pékség,esernyőjavító, lemezbolt, bármi). Írjatok róla egy bemutatást, amiben megszólal tulajdonos, vagy egy ott dolgozó is! vagy 2. írjatok étteremkritikát egy nemrég nyílt helyről (kifőzde, kávézó, street food, kínai bármi) (szempontok: milyen a hely légköre? mennyiben más a kóstolt termék, más, hasonló termékekhez képest? miért ízlik, vagy miért nem ízlik? A kettő feladatot persze ötvözni is lehet! (szempontok: miért nyit valaki kávézót, éttermet stb? mi az új benne? miért pont azt az árut kínálja? miért fontos ez neki? hoz-e valami újat a városba? miért lehet sikeres vagy miért nem?) Terjedelem: kb 3000 karakter (+/- 500) Határidő: okt. 3., 6PM" "Kalas, Györgyi" <kalasgy AT mail.index.hu> (A mellékelt csoportképen, bár félig takarva, de rajta van a Györgyi, az éles szeműek biztos megtalálják.
78
Kőműves AnitaÚjságírás2016.10.12Válasszatok ki egy külpolitikai témájú cikket az elmúlt egy-két hétből valamelyik magyar napilapból vagy hírportálról és gondoljátok tovább, kit lehetne meginterjúvolni, akinek a szavai hozzá tudnának tenni a témához, elmélyítik azt. Keressetek két ilyen embert és beszéljetek velük – személyesen, telefonon vagy emailben. Példa: találsz egy cikket arról, hogy Piréziában zavargások vannak. Meginterjúvolhatsz piréz embert, aki a zavargások helyszínén lakik és elmeséli, hogy érzi magát; helyi piréz újságírót, aki elmagyarázza a politikai helyzetet; egykori magyar diplomatát, aki Piréziában szolgált és ért hozzá vagy egy bármilyen nemzetiségű Pirézia-szakértőt. A következőket adjátok le nekem: - A kiindulást jelentő cikk linkje, szövege vagy akár PDF-je. - A két interjúalany szavai, amelyek két-három bekezdéssel kibővítik a témát (nem kell nagyinterjú!). Ha akarod, belefűzheted az eredeti szövegbe, vagy írhatsz egy teljesen új cikket, ami hátteret ad az elsőhöz. De leírhatod csak azt is, amit mondtak. - A legfontosabb: napló arról, mikor mit csináltál. Azaz írd le nekem részletesen, hogy pl. hétfőn írtam egy emailt Gipsz Jakabnak aki ezért és ezért ért Piréziához, ezen és ezen az emailcímen/ráírtam Twitteren/megpittyogtam Skyp-eon, kedden választolt és szerdán felhívtam/találkoztam vele. Ezen tudom követni, mit csináltál, és akkor is látszik, hogy dolgoztál, ha véletlenül egyiküket mégsem éred el. (Ha biztosra akarsz menni, akkor kettőnél több szálon indulj el!) Elfogadok email-interjút is, de nagyon sokan hajlandóak ma már ingyenes netes platformokon, Skype-on, Google Talkon, WhatsApp-on vagy Viber-en hanggal vagy videóval interjút adni. Élő beszélgetésből mindig jobb anyag jön ki! A feladat határideje: október 11. déli 12 óra, és az anita.komuves@nepszabadsag.hu címre küldjétek!
79
Szalai BalázsMédiaügynökség2016.10.05Ahogy Hammer tanár úr jelezte, médiaügynökségi lecke lesz, de szerencsére nem excelezés, hanem tartalmi feladatot kell megoldani. Ami a következő (fiktív, viszont életszerű) Az IKEA őszi kommunikációjában az ágyakra, matracokra, ágyneműkre stb. helyezi a hangsúlyt, amihez tartalmi támogatást is kérnek. A hagyományos hirdetéseket (tévé, sajtó, internet, outdoor) intézi a tervező csapat, a konkrét kreatívokat ebben a fázisban még nem is ismerjük, szóval ezekkel most nem kell foglalkoznunk. Amit tudunk: a kampányban széles célcsoportot akarnak megszólítani, de ezen belül komolyabb hangsúlyt akarnak fektetni a 18-25 évesek elérésére. A büdzsé a következőkre ad lehetőséget, illetve ezt kell tartalmi támogatás alatt érteni: - Egy havi social kommunikáció, legyen most csak Facebook - Egy nagyobb projekt egy kiválasztott médiapartnerrel (ezt lejjebb kifejtem) - Három egyedi natív anyag (azaz szerkesztőségi cikk vagy videó egyeztetett témában). Mind a három más-más médiumban jelenjen meg. A feladat: - Gondolkozzatok azon, mi lehetne a tartalmi kommunikáció három fő tematikája, amik köré csoportosíthatók az egyes ötletek? (Példa: ha motorolajról lenne szó, felvetődhetne pl. az autókarbantartás vagy a vezetés mint élmény, és ezekre lehetne ráfűzni a konkrét témákat, pl. „Öt dolog, amit rosszul tudott a kocsijáról” vagy „Íme egy tökéletes playlist hosszú utazáshoz” – talán érthető, mire gondolok.) - Content calendar létrehozása Facebookra: 10 db poszttéma (a valóságban ennél több kellene :), és három posztot kérnék kidolgozva. Nem kell túlgondolkodni, 2-3 mondat és egy kép. - Melyik legyen a kiválasztott médiapartner, amivel a nagyobb projektet csináljuk? Miért? - Mi legyen ez a projekt? (Itt nyugodtan elengedhetitek magatokat, visszatérve az autós példára: olyasmire kell gondolni, mint videósorozat a Totalcaron, ahogy bejárják Európa nagy autós kiállításait, és az egészet támogatja az X motorolaj, cikksorozat a Vezess.hu-n autóápolási trükkökről, de akár olyasmi is, mint hogy a Velvet elvisz vezetni nem tudó celebeket egy tesztpályára, hogy ott szerencsétlenkedjenek, vagy megcsinálja a magyar carpool karaokét – a lényeg, hogy legyen tartalmi kapcsolódás a termékhez, és ez alá legyen támasztva. Azaz az ötlet mellé kérnék egy rövid indoklást, hogy ez a tartalom milyen módon fogja támogatni az ügyfél kommunikációs céljait. Ezt nem kell nagyon túlgondolni, az is lehet pl. cél, hogy javuljon az imidzse, vagy jobban kötődjön a márka ahhoz a tematikához, ami neki fontos, nem csak az, hogy több ágykeretet adjon el. Arra gondoljatok, hogy mivel indokolnátok az IKEA-nak, hogy épp azt csináljuk, amit.) - A három egyedi natív anyag hol jelenjen meg és miért ott? Mik legyenek ezek? Itt elég csak vázlatos ötlet - a formátum cikk, videó, de felőlem képregény is lehet. - Hogyan briefelnétek ezeket az utóbbi médiumokat? Mit írnátok egy ilyen briefbe, szerintetek mik azok a fontos információk, amiket tudniuk kell, hogy olyan anyagokat hozzanak létre, amik nekünk (ill. az ügyfélnek) megfelelnek?
80
Márk SzonjaBrandépítés2016.09.28Hogyan vezetnének be egy új kézműves cukrászdát?
81
Wirth ZsuzsannaTényfeltáró újságírás2016.09.21Képzeld azt, hogy újságíró vagy, és találkozót kér tőled egy vidéken élő férfi. Azt állítja, hogy magyar emberkereskedők fogságában hónapokon élt Angliában, akik jól fizető állást ígértek neki külföldön, kiutaztatták, majd más ágról szakadt, lecsúszott szerencsétlenekkel (mind angolul egy szót sem beszélő magyarok) együtt ingyen dolgoztatták. Brit vállalkozóknak végeztek idénymunkákat, a fizetésüket viszont a banda tagjai tették zsebre. Állandó fenyegetésben éltek zsúfolt lakásokban. Többen megszöktek, volt, aki hazajött és hajléktalanként él itthon. A férfi, aki maga is megszökött, részletesen mesél a bandatagokról, emlékszik városnevekre, lakcímekre, dátumokra. Nem vállalja az arcát vagy a nevét, mert akiktől elmenekült, veszélyes, szabadlábon levő bűnözők. > A feladat: konkrét ötletek arra, hogy hogyan lehet felépíteni egy ilyen sztorit. > 1. Fel kell kutatnod további áldozatokat. Mihez kezdesz? Kiket keresel meg? > 2. El kell utaznod a helyszínre, ahol utána kell járnod a történetnek. > Milyen fő kérdésekre keresed a választ, és kiket, pontosan milyen szervezeteket, milyen hatóságok mely szerveit keresed meg? > 3. Közben hogyan vigyázol magadra és a forrásaidra?
82
2016 tavasz
83
ElőadóTerületDátumFeladat
84
Kudron AnnaKulturális intézmény2016.05.101. Válassz egy budapesti ingatlant magadnak, lehet akár üres, indusztriális, de egészen ismert tér is, ahol egy multifunkcionális kulturális intézményt indítanál el. (mi az? és miért ez?) 2. Adj neki egy nevet! (mi az? és miért ez?) 3. Hogy állítanád össze a stábodat? Kiket vennél fel? 4. Mennyi pénzre lenne szükséged az indításhoz és szerinted lehetne-e az intézmény nyereséges? 5. Találj ki egy jó ötletet a nyitó kampányhoz! Mi is lehet ehhez jó ötlet? Talán egy ismert társulat...egy fesztivál? 6. Mit gondolsz, milyen szerepet töltene be Budapest életében a helyed?
85
Kajári ZsófiaLapkiadás2016.05.031. Alkosd meg 2016 őszének legmenőbb életmód magazinját, fókuszban a gasztronómiával! Gondold át, milyen koncepcióval tűnnél ki egy telített piacon, kik alkotnák a célcsoportodat, meglévő brandet építenél tovább,esetleg teljesen újat hoznál létre. Vázolj fel rovatstruktúrát,találj ki egy őszi/téli (akár karácsonyi) hónapra megfelelő tematikát,írj minden témáról egy-egy mondatot. Szedd össze,milyen szakembereket (szakács,blogger,cukrász,pszichológus,fotós, stylist vagy éppen adott témában otthonosan mozgó újságíró) kérnél fel a lapkészítéshez.Írd vagy akár rajzold le a vizuális koncepciót,mutasd be a layout főbb elemeit. A magazin kitalálásakor gondolj arra,hogy minden hónapban/negyedévben meg kell töltened olyan tartalommal, ami az olvasókat és a hirdetőket egyaránt vonzza, vázold fel, milyen szempontok érvényesülnének a témaválasztásaid során. Foglald össze néhány mondatban azt is, milyen marketingaktivitásokat találnál ki új magazinod bevezetésére, miként használnád erre pl. a social media felületeit. 2. Találd ki, mi lenne az a forma, amiben újat tudnál mutatni a gasztronómia világában! Magazint indítanál, appot, blogot, receptsite-ot kreálnál, esetleg social media felületekre töltött videót forgatnál? Indítanál egy gasztrós/boros inkubátorházat? Csinálnál egy gasztrós workshopokat tartó műhelyt? Írd le részletesen, mit tudnál elképzelni, hogyan építenéd fel, vezetnéd be, illetve működtetnéd az új vállalkozásodat. A cél legyen reálisan megvalósítható (helyszínt, pénzt, emberi erőforrásokat stb. figyelembe véve), úgy találd ki, hogy 2017-2018 környékén már a te céged legyen a követendő minta! Ha van kedved, rajzolj arculatot a cégednek, vagy egyszerűen írásban foglald össze, hogy nézne ki a felület/helyszín stb.
86
Linczényi MárkZene0216.04.26Linczényi Márk (Kolin Thekolin ) feladata egyszerű: Alakítsatok három fős csapatokat és alapítsatok zenekart! Rock'n'roll! - válasszátok ki a célközönségét - válasszátok ki a nevét - találjatok ki egy arculatot - válasszátok ki, milyen felületeken szeretnétek kommunikálni - válasszatok kommunikációs filozófiát - válasszatok kommunikációs stratégiákat (minden felületre) - találjátok ki, milyen brandekkel kapcsolnátok össze a zenekart, illetve azok tartalmait - találjatok ki esetleges “new business” modelleket
87
Katona ÉvaCorporate Social Responsibility2016.04.19A jövő héten én tartok Nektek egy órát, mégpedig arról: milyen a jó vállalati Corporate Social Responsibilty, miként kerül egy nevezőre a nonprofit és az üzleti szektor, hogyan tudod elérni, hogy rázós témákban aktivizáld a célcsoportot és meghallják a hangod erős kommunikációs zajban is. Mutatok jó és rossz civil kommunikációs kampányokat, hozok példát egészségügyben tevékenykedő alapítvány vagy civil jogvédő szervezet konkrét stratégiáira, klassz ötleteire. Van egy feladat is: Ha van kedvetek, gondolkozzatok el azon, milyen kampányt indíthatna például a TASZ az adó 1%-áért! Találjatok ki egy-egy ötletet, építsetek fel egy hipotetikus kampányt, írjatok szempontokat, amelyek szerintetek fontosak! Amit vegyetek figyelembe: A kontextus - rengeteg civil szervezet "versenyez" egymással az 1%-os időszakban, a legtöbb felajánlást azok kapják, akik képesek úgy megszólítani a támogatókat, hogy azok magukénak érezzék a problémát, ami ellen adott szervezet tenni akar (pl. akik kutyások, szívesen adnak állatmenhelynek, akiknek a gyereke iskolába jár, adott iskola alapítványának ajánlják fel automatikusan az 1%-ot stb.) -- ezért fontos belőni a célcsoportot, amelyet a TASZ progamjai, ügyei mentén meg lehet szólítani, bevonni - ütemezés tekintetében viszonylag rövid időszakról van szó, viszont nagyon erős a többi szervezet hasonló kampánya is ilyenkor, tehát egy elég zajos környezetre kell számítani, amikor mindenki a saját tevékenységeit/jófejségét nyomja. MIt kell tudni a TASZ-ról (http://tasz.hu/) - vannak hasonlóan jogvédő tevékenységet végző szervezetek, amelyekkel nagyjából egy közönségre "céloz" (pl. Helsinki Bizottság, Amnesty International, Átlátszó) - érdemes megismerni a környezetet, a hasonló szervezeteket. Miben tud jobb lenni itt a TASZ? - a szabadságjogok védelme absztrakt és elvont témákat érint, amelyeket nehéz megjeleníteni - milyen eszközökkel lehet elérni, hogy az absztrakt dolgok kézzelfoghatóvá váljanak? - további nagyon fontos szempont, hogy mivel a szervezet társadalmi beágyazottságát a hitelessége erősíti, nem lehet a kampány cukiskodó, szexista, bármilyen szempontból diszkriminatív vagy túl egyszerű/buta (ez a célcsoportból is adódik) A költség meghatározása nagyon behatárolná az ötletelést, úgyhogy itt ez most nem fontos. Ugyanakkor, amikor kommunikációs eszközökben gondolkodtok, érdemes elmondani, hogy a civil szervezeteknél többnyire nincs pénz például főműsoridős tévés társadalmi célú hirdetésre, bármennyire is jó és hatékony lenne
88
Nieto MercedesTánc2016.04.12"El(ő)adóművészet?" Táncos-koreográfus, zenei producer, fesztiválszervező vagyok, közel-keleti táncokkal és zenével foglalkozom. Hat éve turnézom külföldön, ahol táncelőadásaim vannak és továbbképzéseket tartok. Figyelem, min múlik az előadóművészek sikere és megélhetése, egy adott műfaj vagy alkotó ismertsége és elfogadottsága - mennyire variálódik ez a művész személyes kommunikációja, az adott ország politikai, emocionális és kulturális nyitottsága mentén, mi múlik a tehetségen, a művészi mélységen és a hozzáadott értéken. Sokszor a világ szeme elől elrejtett, ismeretlen művészek idézik elő a "duende" élményt - eltűnik a varázslat a mainstream közeg és az önmarketing világában? Hogy fér össze az előadóművészet esszenciája és az önmagunk termékké és eladhatóvá "kommunikálása"? Megélhetés, siker, nagycélközönség VS művészi mélység, szabad alkotás, személyesség? Ezekhez a kérdésekhez is kapcsolódik a házi feladat, illetve majd az órai beszélgetés is. Kérlek, az alábbi feladatok közül válassz egyet: 1. Egy művészi újítás kommunikációja 1./A Általánosságban: Képzeld el, hogy független, szabadúszó előadóművész vagy egy olyan perifériális műfajban (mindegy, hogy tánc, zene, színház, bármilyen performing arts), ami eddig nem volt jelen Magyarországon, de most be akarod vezetni az itthoni közönségnek. Mi lenne az? (Lehet létező, vagy fiktív.) Hogyan építenéd fel az itthoni megjelenést, reklámot, hogy megférjen az általad képviselt művészi üzenettel és azt közvetítse, hogy erre Magyarországon egy bizonyos közönségnek kulturális / művészi / szórakoztatóipari / rekreációs, stb. értelemben éppen most szüksége van? Hogyan mutatnád be, hogy hiánypótlónak tűnjön, hogyan találnál / építenél célközönséget, hogyan jutnál el hozzájuk? Mi lenne az üzenet, ami harmóniában van a választott műfaj művészi értékével és átjön a kommunikáción keresztül? (Egyéb ötletek: bevonnál-e társművészeteket, más műfajok ismert alkotóit, alapítanál-e társulatot / iskolát, hogyan és hol keresnél támogatókat, stb.) Művészetről beszélünk, ráadásul nem maintstream, szóval olyan kommunikációs tervre gondolok, ami nagyon kevés pénzből is (vagy akár szinte anélkül) meg tud valósulni. 1./B Konkrétan: Ugyanebből indulunk ki, de szűkítjük: nem egy új művészi irányzatot / stílust kell bevezetni, hanem ezen a vonalon egy konkrét színpadi produkciót bemutatni hat hónapon belül, amilyennel még soha senki nem próbálkozott színpadon Magyarországon - hogy fognál neki? Az is érdekel, hogy konkrétan mi lenne a produkció, az miért aktuális, mi az üzenet, a cél, vagy a szándék, hogyan fognál neki a helyszín- és szponzorkeresésnek, a kommunikációnak, mit adna ez hozzá a jelenlegi művészi élethez. (Itt érdemes a szórakoztatóipar és az előadóművészet viszonyán, kapcsolódásán is gondolkozni.) 2. Közel-Kelet & performing arts Szabadúszó, független művész vagy, olyan művészeti ágat képviselsz, ami szorosan kötődik a közel-keleti kultúrához. Válassz egyet (fiktív vagy létező). Egy új előadással készülsz, egy erre politikailag épp érzékeny közegben. Miről szólna, befolyásolna-e a témaválasztásban és alkotásban az aktuális közélet? Mi az üzenet, vagy az indíttatás? Vedd számba a nehézségeket, de a művészi értékre koncentrálj. Az orientalizmus nem kifejezetten éli a fénykorát, és Magyarországon vagyunk, ma. Ne használj kliséket. Kötődhetsz a menekült-témához direkt, vagy indirekt módon (nem feltétlenül kell, de számításba vehető befogadói oldalon). Válassz témát, művészeti ágat, vagy produkciót, majd az 1. pontban lévő kérdések mentén foglald össze a gondolataidat a performansz létrehozásával és népszerűsítésével kapcsolatban. 3. Aktualitás & performansz: a menekült-kérdés művészi feldolgozása Milyen alkotásra / előadásra inspirálna ez a téma, milyen művészeteket kötnél hozzá és milyen performanszot hoznál létre? Miről szólna, hogyan, esetleg ki/mi szerepelne benne még, mi lenne a központi gondolat/kérdés, azt hogyan vinnéd végig és milyen “eredményt” vársz a performansztól? Kik lennének a közönség, és hogy találnád meg őket? Hol mutatnád be az alkotásodat? Gondolkodj formabontó, kreatív megoldásokban, mindvégig szem előtt tartva az üzenetedet. (Helyszínben, szponzorban, vagy reklámban is lehet gondolkodni, de itt maga az adekvát művészi nyelv és a befogadó közeg megtalálása és kommunikálása az érdekesebb). Ide küldd a munkád: nieto_mercedes@yahoo.com Lehet vázlatosan, pontokba szedve, gondolatokat ömlesztve, de max. 1 oldalban, kreatívan, érzékenyen. A határidő április 10., 18 óra.
89
Dunai MártonÚjságírás2016.03.29Hello guys, Please file a pitch for a story you want to produce in Hungary for publication in a foreign environment. Pretend you are a freelance journalist. Address the pitch – a synopsis with a maximum length of 250 words – as if to an editor or other manager who would buy the story. Include the following: 1) A nutshell summary of the story (remember the “who-what-where-when-why”) 2) Its news peg, or relevance to a media consumer 3) A proposed target media outlet (who are you selling to?) 4) A proposed format (anything goes, as long as you can sell it) 5) Why you are the best person to get this job 6) A proposed deadline 7) A proposed expense budget 8) A proposed honorarium Please file any pitches to me by end of business on Thursday. I will consider all applications, but make sure I do receive them (you can only be sure if I signal receipt of your pitch by midnight on Thursday. I will select participants based on the project’s originality (of form and/or content), viability, and potential revenue/cost. Please be prepared to defend your project in a competitive, challenging environment (like a newsroom). Hope to hear from you soon!
90
Rényi ÁdámPR2016.03.22A következők közül válasszatok egyet, maximum 1 oldalban, vázlatosan írjatok kommunikációs tervet, hogy hogyan próbálnátok a témát bevezetni a médiában, PR-eszközökkel. Gondolkodhattok pénzbe kerülő megoldásokban is, de ne csak azokban. 1. Egy új kozmetikai cikk jelenik meg a piacon 2. Egy WC-tisztítókat forgalmazó vállalat növelni akarja az eladásait, ezért többet akar szerepelni a médiában 3. Egy kereskedelmi tv műsorára akarja tűzni, ezt a műsort: http://www.imdb.com/title/tt3868860/ 4. Egy gyógyszeripari vállalat a nevét szeretné a környezetvédelemhez kapcsolni.
91
Hammer FerencKreatívgazdaság2016.03.08Hello, a következő órát én tartom, témája a kreatív gazdaság általában és a egy projektóra (szeptembertől), ahol is a hallgatók startupot csinálnak az óra keretén belül. Ehhez szeretnék egy kis feladatot adni. Az alábbi ábrát kérem vázlatosan kitölteni (3 változatban), ahol is a 3 esetpélda a Prezi, ez: http://deliciouslyella.com/ és ez: http://www.maesteszinhaz.hu/.
92
B Simon KrisztiánÚjságírás2016.03.01Nógrádi György biztonságpolitikai elemző úgy véli, figyelembe kell venni, az utóbbi években érkezett migránsok "döntő része nem tudott és nem is akar integrálódni".A szerkesztőd meg azt kéri, írjál egy cikket, ami azt vizsgálja, hogy igaza van-e Nógrádi Györgynek ebben a kérdésben. Foglald össze maximum fél oldalban, hogy nézne ki a cikked, milyen forrásokból dolgoznál, és mit hoznál fel a neves biztonságpolitikai szakértő állításának védelmében, vagy mi az, amivel megcáfolnád az általa leírtakat. Ha nem tetszik a téma, dolgozhatsz bármely másik Nógrádi György idézettel is.
93
Prukner BrigittaTelevízió2016.02.23Nevezzen meg 3-3 nagy sikert és nagy kudarcot az elmúlt 5 év hazai gyártású, nem fikciós és (nem hír!) műfajú televíziós programjai közül! Válasszon ki egyet-egyet és elemezze a siker illetve a kudarc okát!
94
Rét ZsófiaTársadalmi innováció2016.02.16A társadalmi innovációk, startupok vagy társadalmi vállalkozások születése kapcsán gyakran használt eszköz a storytelling. Ez tulajdonképpen személyes történetek mesélése arról, hogy milyen égető hiány, társadalmi probléma vagy egyszerű frusztráció átéléséből született meg az a megoldás, amire egy vállalkozást építettünk. Feladat: írj egy max. féloldalas történetet egy valóban megélt frusztrációdról. Nem kell nagy társadalmi problémára gondolni, lehet az is, hogy minden reggel egy hányás van az utcánkban a buszmegálló felé vezető úton, a kocsma közelében. A szöveg mellett lehet illusztráció is. Az órán a legmeggyőzőbb frusztrációk kezelésére fogunk megoldásokat keresni és megfontoljuk, hogy vállalkozást építsünk.
95
2015 ősz
96
ElőadóTerületDátumFeladat
97
Bátorfy AttilaOnline média, tényfeltárás, adatvizualizáció2015.12.01Olyan plakát(ok) megtervezése egy tetszőlegesen választott, de létező márka vagy szervezet számára, amelyhez felhasználtok tetszőlegesen választott, de létező képzőművészeti alkotás(oka)t. Kritériumok: - A fantázia szabadon szárnyalhat, nincsen megkötés - Fontos, hogy a plakátnak legyen értelme - Bármennyi plakátot le lehet adni - Képformátumban (JPEG) kérem leadni - Fontos, hogy egy reklámkampány elemeiről beszélünk, így érdemes odafigyelni az érthetőségre, egyszerűségre, a figyelemfelkeltésre és az eladási szempontokra. Bírálati szempontok: - Ötletesség - Szellemesség - Eredetiség - Értelem - Forma és tartalom összhangja - Mivel viszonylag jól kiismerem magam ezen a terepen, ezért a plágiumot is könnyen beazonosítom. Ez persze nem zárja ki, hogy valakinek ugyanaz jusson eszébe, mint 1978-ban a Mercedes reklámügynökségének.
98
Berkes JuliFilmipar, produceskedés2015.11.24Válasszatok ki egy témát amiről mint producer szeretnétek, ha nagyjátékfilm készülne (akár egy újságcikk is lehet, de ebben az esetben a forrást is küldjétek el). Ehhez kérnék egy produceri tervet az alábbi információkkal: -egy maximum egyoldalas szinopszis, hogy miről szól a film, milyen műfajú, milyen közönségnek és korosztálynak készül, miért fontos, hogy az adott film elkészüljön. -ezen túl saccoljatok egy költségvetési összeget a filmhez -magyar rendezőre ötlet -ha magyar színészre elképzelés van, azt is írjátok meg, ha nincs, akkor csak annyit, hogy profi színész, vagy amatőr és miért. -Timing: szerintetek egy film elkészülte az ötlettől egészen a végéig (forgalmazás, fesztiválok) mennyi idő körülbelül? Csináljatok erre egy egyszerű timing-ot fázisokra és hónapokra lebontva. A feladatok ide küldjétek: berkesjuli@gmail.com Majd megírom, hogy kiket várok az órára, valamint kiválasztok 3 projektet, amiről beszélni fogunk.
99
Varró SzilviaTársadalmi célú kommunikáció2015.11.17a. Tervezz egy kampányt, amely a pszichiátriai diagnózissal élők problémáira hívja fel a figyelmet. Fontos cél, hogy minél aktívabban vonj be embereket. Hatékony és olcsó megoldásra gondolj. Sorold fel, milyen eszközöket és hogyan használnál. Ha írnál, vagy filmeznél, kérek storyboardot. A kampány minden részlete érdekel. b. Tervezz egy PR-kampányt, amelyben magyar fiatalokat kell érzékenyítened menekültügyben. Jelentős büdzséd van rá. Kerüld a kliséket!
100
Abodi DóraDivattervezés2015.11.10Íme a feladat a november 10-i órára: A ’Fashion journalism’ és a ’Fashion PR’ két külön szakma, de nagyon sok az átfedés. Mindkettő a divatról történő kommunikációról szól. A divat újíságírás inkább a kollekciók, a trendek, a vörös szőnyeges megjelenések és divatesemények, streetstyle elemzéséről, adott esetben kritikájáról, míg a divat PR pedig egy adott brandet vagy divateseményt támogató kommunikációról szól. A divatban dolgozó kommunikációs szakemberek számára alapvető, hogy a divatszakma működését értsék, ismerjék. A feladat a következő. 1. Válassz, hogy mi érdekel jobban, Susy Menkes (https://en.wikipedia.org/wiki/Suzy_Menkes) - azaz az éleslátó, divattörténelmet, trendeket, kollekciókat, tervezőket álmából is felrázva azonnal felsoroló, magasan edukált, brilliánsan fogalmazó, megbecsült és egyben rettegett divatkritikus/divatújságíró - szakmája, vagy pedig Pierre Rougier (http://adage.com/…/runway-meet-pr-pros-run-fashion-…/232525/ ) szakmája, aki Peter Som, Jason Wu, Tommy Hilfiger, Diane Von Furstenberg, Marc Jacobs, Anna Sui, Calvin Klein and Victoria's Secret PR-ját és kommunikációs stratégiáját kreálja és viszi. 2. Ha a Susy Menkez nyomdokaiba lépnél: válassz ki egy AW (autumn-winter) 2015 kollekiót és írj róla min. féloldalas max 1 oldalas elemzést angolul. Az elemzésnek legyen frappáns címe, írja le a kollekció fő jellemzőit, inspirációját és helyezze el az ősz-téli trendekbe. Kollekciók itt: http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2015-ready-to-wear Fashion dictionary itt: http://heartifb.com/…/the-glossy-glossary-fashion-journali…/ 3. Ha Pierre Rougier nyomdokaiba lépnél, válassz ki egy maximum 5 éves hazai vagy nemzetközi divat márkát és készíts hozzá angol nyelven egy minimum fél , maximum 1 oldalas brand digital marketing startegy-t. Irodalom hozzá: http://www.socialbro.com/steal-their-style-7-fashion-brand…/ Saját ötleteket és meglátásokat, bátorságot és kreativitást várok :) A legjobb diák kap egy kis ajándékot :)
Loading...
Main menu