Inventarisatie workshops CMD-dag
 Share
The version of the browser you are using is no longer supported. Please upgrade to a supported browser.Dismiss

View only
 
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAA
1
20Naam workshopMax. aantal deelnemersDoel workshopKorte inhoud workshop
2
Den BoschHolistisch beoordelen met D-pac20Leren hoe je een holistische beoordeling betrouwbaar en valide kan uitvoeren. CMD-docenten beoordelen vaak complexe beroepsproducten. Analytische beoordelingen, aan de hand van matrixen, leveren vaak geen betrouwbare en valide beoordeling op. In deze workshop bespreken we onze ervaringen met Comproved (voorheen D-pac), een software tool voor holistisch beoordelen. We laten zien hoe je met Comproved wel tot een betrouwbare en valide beoordeling van creatieve producten kunt komen.
3
Den BoschKritisch denken CMD-specifiek invullen20Bespreken hoe je brede vaardigheden het beste vakspecifiek aanleert en beoordeelt. Van hbo-opleidingen wordt verwacht dat zij studenten afleveren die goed zijn in hun vak, maar ook beschikken over brede vaardigheden. Een vaak genoemde brede vaardigheid is kritisch denken. Studenten hebben echter meer aan deze vaardigheid als deze worden aangeleerd en beoordeeld met een vakspecifieke invulling. Bovendien maken we op die manier efficiënter gebruik van de beschikbare leertijd. In deze workshop, die onderdeel is van een onderzoeksproject binnen het Comeniusnetwerk (powered by KNAW ), gaan we aan de slag met procedures om tot zo'n CMD-specifieke operationalisering van kritisch denken te komen.
4
CMD Breda15Interactie ontwerpen voor de lived experience.Situatedness en embodiment zijn in deze tijd van the somatic turn de dominante ontwerpprincipes. Maar wèlke ‘lijfelijke’ ervaring is op wèlk moment in wèlke situatie het beslissende ‘nu’ waarop we ons interactieontwerp zouden moeten kunnen baseren?

Wetende dat alle kennis is gesitueerd en ontstaat ‘in actie’, in activiteiten die gebonden zijn aan sociale, culturele en fysieke contexten, en dus dynamisch is: Kunnen we proberen het ‘nu’, ofwel de werkelijke lived experience, vast te leggen in een snapshot?

Kunnen we dit eens proberen terwijl we weten dat elk ervaren ‘nu’ meteen ook weer een herinnerde ‘toen’ is? Dat is de uitdaging die voor ligt. In deze workshop gaan we op zoek naar manieren (methoden, prototypes) om situatedness en embodiment in de pristine experience te benaderen en te vangen.
5
CMD BredaFuture Scenario's en Gamification30Ontwerpen voor de toekomstCMD-studenten onderzoeken vaak trends en worden uitgedaagd om toekomst scenario's uit te werken. Trends onderzoeken, in kaart brengen en vertalen naar een beleefbaar concept is een grote uitdaging voor zowel student als voor ontwerpers. De vertaling van abstracte denkbeelden naar een beleefbaar scenario zien wij als een belangrijke taak van een CMD-ontwerper. In de workshop reiken we hiervoor handvatten aan om door middel van gamification en rapid prototyping snel een beleefbaar concept te maken. De workshop wordt verzorgd door: Nina Kramer - https://www.linkedin.com/in/nina-kramer-5150242 , Nick van 't End - https://www.linkedin.com/in/nvantend / & Haiko Sleumers - https://www.linkedin.com/in/haikosleumer
6
CMD GroningenJe eigen stjl!20 (max 30)Durf een eigen stijl te ontwikkelen!Voor een ontwikkelen van een mediaproductie is een eigen stijl erg belangrijk waarbij je jezelf onderscheiden door het gekke en niet-normale voorop staat. Aan de hand van 7 elementen ga je aan de slag met jouw stijl. De methode kan je later perfect inzetten in je eigen onderwijs. De workshop wordt gegeven door een prize winning journalist/filmmaker.
7
CMD GroningenDe ondernemende CMD25Het inzetten/versterken van het thema ondernemerschap in het CMD curriculumOndernemerschap is een speerpunt van de Hanzehogeschool. De Hanzehogeschool wil dat alle studenten afstuderen als een ondernemend professional. Het werkveld heeft immers behoefte aan initiatiefrijke, creatieve en ambitieuze professionals. Een deel van de studenten start tijdens of na de studie een eigen onderneming. Bij de opleiding CMD is dit zelfs 30% van het totaal aantal studenten. Om deze reden heeft CMD Groningen ondernemerschap geintegreerd in haar onderwijs. Alle studenten komen tijdens hun studie in aanraking met ondernemerschap. Studenten krijgen ook de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te zetten en deze te combineren met de studie. De Student Entrepreneurship Route (STER) maakt dit mogelijk. Wij delen graag onze kennis en ervaring omtrent deze speciale ondernemerschap route. In de workshop gaan we het hebben over het thema ondernemerschap en hoe dit ingezet/versterkt kan worden in jullie CMD curriculum. De workshop wordt gegeven door Niek Huizenga, naast Hogeschooldocent is hij ook prominent ondernemer en investeerder in de Noordelijke regio.
8
9
10
CMD LeeuwardenDesign Thinking en Design Research50Design Research in tijden van massatoerismeTegenwoordig is iedereen een designer, toch? Met een paar handige stappen kan iedereen middels design thinking de meest complexe vraagstukken oplossen. De NHL Stenden Hogeschool lijkt in ieder geval flink in dit denken mee te gaan èn te investeren, door bijvoorbeeld in te zetten op haar zogenaamde Design Based Education onderwijsconcept. In deze sessie wil CMD Leeuwarden graag laten zien hoe zij op het vlak van het integreren van onderzoek en ontwerp onderscheidend blijft. Reken op een sessie waar we onze werkwijze willen toelichten, wetenschappelijke fundamenten aandragen en mogelijk voor andere CMD opleidingen een interessante propositie doen. De sessie zal verzorgd worden door Derek Kuipers. (www.linkedin.com/in/derekkuipers)
11
12
13
algemene wensen:
14
bijeenkomst Ex-Cie
15
bijeenkomst afstudeerco's
16
bijeenkost stageco's
17
bijeenkomst Koen (profielupdate)hele dag?
18
bijeenkomst OC
19
Bijeenkomst currie-co
20
21
22
CMD AmsterdamInclusive/Exclusive Design bij CMDUitiwsselen en leren van elkaar betreffende Inclusive/Exclusive Design Een van de mooie kwaliteiten van digitale media is het idee dat ze de zelfstandigheid van mensen met beperkingen kunnen vergroten. Op zichzelf is dit al een mooi gegeven waar (digitale) design-opleidingen veel mee kunnen. Sinds een aantal jaren heeft Nederland het VN-verdrag voor mensen met een beperking geratificeerd. Dit betekent onder andere dat het onderwijs in Nederland toegankelijk moet zijn voor iedereen. Ook het HBO.
De Hogeschool van Amsterdam heeft laatst een rapport laten maken over de toegankelijkheid van het onderwijs. Op alle punten werd er een onvoldoende gescoord.
CMD Amsterdam wil hier wat aan doen, en vraagt zich af wat andere CMD-opleidingen doen op dit gebied? Is _design with disability_ bijvoorbeeld onderdeel van het curriculum? Worden er vakken gegeven waar er extra aandacht is voor diverse beperkingen? Zijn er speciale programma’s die er op gericht zijn om studenten met een beperking de mogelijkheid te geven om te studeren? Zijn er wellicht zelfs initiatieven om studenten met een beperking te stimuleren om voor CMD te kiezen?
We willen graag met jullie in gesprek hierover.
Groeten,
Vasilis van Gemert
23
CMD AmsterdamsketchnotingSketchnoting doenMartijn Bosman vroeg mij laatst of wij een workshop sketchnoting konden verzorgen voor docenten CMD. Justus en ik zouden zo'n workshop kunnen verzorgen.
(moet Martijn wel meekomen :) Brit Wijnmaalen
24
CMD Amsterdamkalibratiesessies.Kallibratiesessies organiseren: hoe doe je dat?Ik zou het ontzettend interessant vinden om een docentbijeenkomst te houden over kalibratiesessies. Hoe kun je deze zo optimaal mogelijk inzetten? Welke creatieve vormen zijn er om zo’n sessie te organiseren etc. Vanuit de stage en het afstuderen organiseer ik regelmatig kalibraties en input om dit op een nieuwe manier te doen is altijd welkom. Groet Laura van de Vlies
25
CMD ArnhemScripting for Designers15CMD studenten leren programmeren
Binnen het CMD onderwijs is programmeren als vak een onderwerp waar niet iedereen het over eens is. Sommige hogescholen bieden het als vast onderdeel van de propedeuse aan, andere hebben vakken in de hoofdfase en bij de HAN komt het aan bod in een minor die studenten vrijwillig kunnen kiezen. Hoe dan ook, zelfs hogescholen waar programmeren helemaal geen onderdeel is van het curriculum, vragen zich af hoe ze het programmeeronderwijs het beste kunnen aanbieden.
Deze workshop gaat over het uitwisselen van best practices. Aan bod komen:
-De fase in de studie waarin het onderwijs plaatsvindt.
-De onderwerpen die gedoceerd worden en de volgorde waarin dat gebeurd.
-Hoe omgegaan wordt met niveau verschillen binnen een groep.
-Hoe opdrachten relevant gemaakt kunnen worden voor de CMD doelgroep.
Als leidraad (en discussie aanzwengelaar) wordt tijdens de workshop het lesprogramma van de minor scripting for designers van de HAN gebruikt als voorbeeld. Het doel van de workshop is dat iedereen wegloopt met nieuwe ideeën over programmeeronderwijs voor CMD studenten.
26
CMD ArnhemGamified ResearchJe maakt kennis met een andere kijk op onderzoekend ontwerpen. Je kan het proces van onderzoeken ontwerpen inrichten naar jouw persoonlijke speelse houding.Hoewel studenten met de leerlijn onderzoekend ontwerpen bewust worden van het nut en toepassing van onderzoek voor ontwerp voelt het vaak nog als iets wat in de weg zit. Experimenteren en spelen met creatieve techniek trekt vaak meer de aandacht. Wat nu als je dezelfde speelse, nieuwsgierige houding terugziet bij onderzoekend ontwerpen?
Deze sessie geeft een handvat om je eigen speelse houding te ontdekken en je ontwerptraject vervolgens in te richten op een manier die past bij deze speelse houding.
Frank Bovenkerk (Learning Experience Designer) & Emiel Ruis (Interaction Designer) geven deze workshop.
27
CMD Den Haagworkshop over PlatoPlato is een tool waarmee je gemakkelijk afstudeerzittingen plant. De leverancier wil een demo verzorgen
28
CMD Den Haagworkshop over visual summary afstuderen
29
CMD UtrechtKernidentiteit CMD en de toekomst15Hoe ga je als docent om met kern-identiteit CMD? Wat kunnen we met onze toekomstvisies?Ik wilde samen met een college van CMD Leeuwarden (Michel van Galen - https://www.linkedin.com/in/michelvangalen/) een workshop/debat/gesprek-sessie organiseren over de inhoud van CMD en wat dat voor ons als docenten betekent. Aan de ene kant houden we ons bezig als opleiding met een zeer breed palet aan inhoudsgebieden, van analoge vormgeving, ondernemerschap en psychologie tot big data. Daarbij komen een aantal vragen naar boven, zoals ‘Wat is onze kern-identeit nog als CMD?’ en ‘Hoe ga je daar als docent mee om?’We willen met de deelnemers een beeld schetsen van CMD over 5 á 10 jaar en onderzoeken wat we daarmee kunnen. Hierbij kijken we ook naar de INCMD bijeenkomst van 2013 waarin vooruitgeblikt werd naar 2020.
30
CMD UtrechtCMD Dictionairy 15Taalverwarring binnen CMD terminologieVERWARRING
Er zijn een aantal beroepsproducten die we (bijna) allemaal gebruiken, maar hebben we het dan over hetzelfde?
Wat betekent concept?
Wat is het verschil met een idee?
Wat bedoelen we met brainstormen?
Wat zijn nu requirements? Of guiding principles?
Wanneer kun je lateriaal denken inzetten?
Vragen die nog wel eens in gesprekken terugkomen. Hoe handig zou het zijn om een gezamenlijke basis te hebben waar je ook je lesmateriaal uit kunt halen?

WENS
In het verleden is er al een flinke inventarisatie van de beroepsproducten gedaan door collega’s. Hier willen we mee verder door een database met definities creëren, toegankelijk voor docenten. Als je een keer een definitie nodig hebt, kun je deze hieruit plukken voor je les. Natuurlijk zullen er verschillende definities zijn, dat is de realiteit van ons vakgebied. Het praat echter een stuk gemakkelijker als je weet wat de verschillen zijn.
Het gaat niet om het proberen vast te leggen van een waarheid, maar een vertrekpunt.
TOEKOMST
De volgende stap zou kunnen zijn dat we verkennen wat studenten met zo’n database zouden willen/kunnen.
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Loading...