ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAA
1
2
Tekniset perustaidotTekniset perustaidotTekniset perustaidot
3
4
EsiopetusVuosiluokat 1-2Vuosiluokat 3-6Vuosiluokat 7-9
5
6
Oppilas tutustuu arjen teknologiaan. Oppilas osaa käsitellä laitteita, lisälaitteita ja tarvikkeita huolellisesti. Oppilas osaa toimia, jos laite rikkoutuu tai katoaa.








Oppilas ymmärtää eri oppiaineille ominaisia tapoja käyttää teknologiaa. Oppilas osaa käyttää erilaisia digitaalisia ympäristöjä (esim. Ville, Google tai Pedanet)Oppilas osaa toimia laitteen yleisimmissä häiriötilanteissa.Oppilas osaa liittää ja käyttää lisälaitteita ja -tarvikkeita. (Esim. kuulokkeet, näppäimistö)Oppilas käyttää digitaalisia ympäristöjä sujuvasti. (Esim. Ville, Google tai Pedanet)
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Oppilas osaa käytössä olevien laitteiden perustoiminnot. (Esim. käynnistää, sulkea, kirjautua (Google-tunnus, atk-luokka), liittää langattomaan verkkoon)Oppilas osaa käyttää laitteita perustasolla (kirjautuminen turvallisesti, virransäästö käytössä ja tulostaminen)Osaa käyttää erilaisia laitteita sujuvasti. (Esim. Kirjautuminen, salasanojen hallinta)
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
Oppilas tutustuu perussanastoon (Esim. tietokone, tabletti, hiiri, käyttäjätunnus, salasana)Oppilas osaa keskeisiä käsitteitä ja symboleita. (Esim. tietokone, tabletti, hiiri, käyttäjätunnus, salasana, @-merkki, tunnistaa sovellusten kuvakkeita)Oppilas ymmärtää, mikä on internet, mikä on selain ja mitä selaaminen tarkoittaa. Oppilas osaa käyttää selainta.Oppilas käyttää teknologiaan liittyviä käsitteitä. Oppilas erottaa käyttöjärjestelmän ja ohjelman/sovelluksen.Oppilas hallitsee yleisimmät tiedostoformaatit ja niiden päätteet. (Esim. doc, docx, pdf, mov)Oppilas käyttää sujuvasti teknologiaan liittyviä käsitteitä. Oppilas hallitsee teknologiaan liittyviä suureita ja mittayksiköitä. (Esim. mega, giga, tera, tavu, bitti)
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
Oppilas noudattaa yksinkertaisia ohjeita laitteita käytettäessä. (Ohjelmoinnin alkeet)Oppilas osaa laatia itse ja noudattaa yksinkertaisia ohjeita toimiessaan digitaalisissa ympäristöissä. (Esim. Bee-Bot, Scratch, Scratch Jr.)Oppilas osaa laatia ohjeita vaiheittain ja noudattaa vaiheittaisia ohjeita toimiessaan digitaalisissa ympäristöissä. (Tutustuu esim. Scratch Jr., Beebotit, Koodaustunti)Oppilas harjoittelee käyttämään ohjelmointia oppimisen välineenä.Oppilas osaa käyttää ohjelmointikieltä digitaalisissa ympäristöissä. (Kielenä esim. Scratch, Python).








Oppilas käyttää ohjelmointia oppimisen välineenä.
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
Oppilas harjoittelee näppäintaitoja ja näppäimistön käytön alkeita. Tutustutaan hiiren käyttöön.Oppilas käyttää näppäimistöä ja hiiren perustoimintoja. Oppilas tutustuu kymmensormijärjestelmään (Esim. Ville tai Näppistaituri).Oppilas käyttää kymmensormijärjestelmää. Tätä on harjoiteltu säännöllisesti (esim. Ville tai Näppistaituri)Oppilas käyttää yleisimpiä pikanäppäinkomentoja. (Ctrl+V, Ctrl+C, Ctrl+X)Oppilas käyttää sujuvasti näppäimistöä.(mm. Ctrl+V, Ctrl+C, Ctrl+X)Oppilas käyttää sujuvasti pikanäppäinkomentoja.
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
Edistyneen osaamisen kuvausEdistyneen osaamisen kuvausEdistyneen osaamisen kuvaus
57
Oppilas osaa ratkaista laitteiden yleisiä häiriötilanteita. Oppilas auttaa toisia oppilaita ongelmatilanteessa. Oppilas ymmärtää laitteiden asetuksia ja osaa muuttaa niitä tarkoituksenmukaisesti. Oppilas osaa ladata ja ottaa käyttöön helppokäyttöisiä sovelluksia. Oppilas tunnistaa joitakin teknologiaan liittyviä suureita ja mittayksiköitä.Oppilas auttaa toisia oppilaita laitteiden käytössä ja ongelmatilanteessa. Oppilas ylläpitää käytössään olevaa laitetta siltä osin kuin se on mahdollista. Oppilas tuntee eri liittimiä ja kaapeleita ja osaa käyttää niitä.Oppilas etsii ratkaisuja monimutkaisiin laitteiden ja digitaalisten ympäristöjen ongelmiin eri lähteistä. Oppilas auttaa toisia oppilaita digitaalisissa ympäristöissä toimimisessa. Oppilas seuraa teknologian käyttöön liittyvää ajankohtaista keskustelua.
58
59
60
61
62
63
64
Toiminta eri ympäristöissäToiminta eri ympäristöissäToiminta eri ympäristöissä
65
66
EsiopetusVuosiluokat 1-2Vuosiluokat 3-6Vuosiluokat 7-9
67
68
Oppilas käyttää useampaa erilaista sovellusta/ohjelmaa eskarivuoden aikana. (Esim. Ekapeli, valokuvaus)Oppilas harjoittelee ohjatusti käyttämään digitaalisia ympäristöjä (Esim. Google Docs, Ville, Näppistaituri)Oppilas käyttää digitaalisia ympäristöjä opiskelussaan tarkoituksenmukaisesti. (Esim. Google, Ville tai Pedanet, tehtävien saaminen, tehtävien palauttaminen)Oppilas osaa siirtää ja käsitellä tietoa digitaalisten ympäristöjen välillä.Oppilas osaa kirjautua mahdollisesti käytössä olevaan oppilashallintajärjestelmään ja tutustuu sen käyttöön. (Esim. Wilma)Oppilas käyttää luontevasti ja monipuolisesti digitaalisia ympäristöjä osana opiskelua ja eri oppiaineille ominaisilla tavoilla. (Esim. Google Classroom, Pedanet, Quizlet, Kahoot tai Socrative)Oppilas osaa vastaanottaa ja palauttaa tehtäviä, esitelmiä ja kokeita.
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
Oppilas osaa avata ja sulkea sovelluksia sekä liikkua niiden välillä. (Esim. kuvata Kameralla ja katsoa kuvan Galleriassa)Oppilas osaa ohjatusti antaa oikeuksia sovelluksille. (Esim. Oppilas jakaa opettajalle tiedoston)Oppilas osaa käyttää arjessaan tärkeitä sovelluksia ja ymmärtää niiden keskeiset toimintaperiaatteet. Oppilas ymmärtää ja osaa muuttaa sovellusten oikeuksia. (Esim. Googlessa jako oppilaiden kesken tai Pedanetin käyttöoikeudet)Oppilas osaa ohjatusti siirtyä saman palvelun työpöytä- ja mobiiliversioiden välillä.Oppilas käyttää sujuvasti palvelujen verkkoselain-, mobiili- ja työpöytäsovellusta. (Esim. Kuvaaminen Ipadillä ja tiedoston siirto Driveen ja tietokoneelle muokattavaksi).
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
Oppilas harjoittelee hahmottamaan oman oppimisensa edistymistä digitaalisessa ympäristössä olevan ominaisuuden avulla. (Esim. Villen pisteet, Näppistaiturin edistyminen)Oppilas seuraa oman oppimisensa edistymistä digitaalisessa ympäristössä olevan ominaisuuden avulla. Osaa tulkita aikarajoja ja palautuspäivämääriä.








Oppilas seuraa oman oppimisensa edistymistä digitaalisessa ympäristössä olevan ominaisuuden avulla. Osaa tulkita aikarajoja ja palautuspäivämääriä.
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
Edistyneen osaamisen kuvausEdistyneen osaamisen kuvausEdistyneen osaamisen kuvaus
99
Oppilas on kiinnostunut sovelluksista ja osaa hakea sovelluskaupasta itselleen kiinnostavia sovelluksia. (Esim. oman laitteen sovellusten hallinta). Oppilas ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun sovellus pyytää oikeuksia.Oppilas osaa etsiä hyödyllisiä digitaalisia ympäristöjä ja kokeilla niiden käyttötarkoituksia. Oppilas osaa tarvittaessa rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.Oppilas osaa vertailla, arvioida ja ehdottaa käyttöön digitaalisia ympäristöjä. Oppilas kannustaa muita oppilaita digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen käyttöön.
100