ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAAABACADAEAJAKALAMANAOAPAQARASATAUAVAWAXAYAZBABBBC
1
VÁROSOK A VÍRUS UTÁN
További info a projektről: http://kek.org.hu/projekt/varosok-a-virus-utan/
Az adatbázisba bárki küldhet további példát, melyet az info@kek.org.hu-ra elküldve lehet megtenni.
2
Kezdeményezések és települési működés járványok és válságok idején jó gyakorlatok adatbázisa
3
SZERVEZET TÍPUS
KATEGÓRIÁK, TÉMAKÖRÖK
MIT TARTALMAZ A GYŰJTÉS?
4
EU
Önkormányzat
Intézmény
Vállalat
Civil, lakosság
Városi közlekedés
Közterek használata
Városüzemeltetés
Kereskedelem, vendéglátás
Gazdaság
Turizmus
Egészségügyi-ellátás
Szociális ellátás
Lakhatás
Oktatás, képzés, edukáció
Kultúra, közművelődés
Városi kormányzás
Helyi közösségek
Urbanisztika és építészet
Adomány, jótékonyság
Hatás, kutatás, elemzés
NÉV
(Akció, kezdeményezés neve)
AKCIÓ LINK
(web)
AKCIÓ LINK
(FB)
KEZDEMÉNYEZŐK
(Szervezet, kezdeményezők megnevezése)
SZÁRMAZÁSI HELY
(ország, ahol elindult a kezdeményezés)
HELYSZÍN
(A megnevezett kezdeményezés megvalósításának a helye, lokációja, amennyiben értelmezhető)
AKCIÓ LEÍRÁSA
(Miért aktuális, miért releváns?)
5
3D Arcpajzs - Védelem a cseppfertőzés ellenhttps://www.facebook.com/3DArcPajzs/Varga Gábor vállalkozóMagyarországOnline tér3D arcpajzs gyártása eladásra
6
3D nyomtatású arcpajzsok készítése, adományok gyűjtése https://3dkoronavirus.huhttps://www.facebook.com/groups/3Dkorona/?fref=mentions3D nyomtatás a koronavírus ellen önkéntes csoportMagyarországMagyarországegészségügyi védő felszerelések és eszközök nyomtatása hozzájárulás alapon, igények és kapacitások megszervezése. FB csoport: https://www.facebook.com/groups/3Dkorona/?fref=mentions&__tn__=KH-R
7
A Bocuse d’Or séfjei az Országos Mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznekhttp://bocusedorhungary.hu/hir/bocuse_dor_sefek_foznekBocuse d'Or AcademiaMagyarországBudaörsA Magyar Bocuse akadémia tagjai főznek az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus idején
8
A minusplus is felveszi a harcot a koronavírussalhttps://www.octogon.hu/epiteszet/a-minusplus-is-felveszi-a-harcot-a-koronavirussal/?fbclid=IwAR1gShmY_k8JuZ0ySVyfaTp4dgbHzU_75YG9II1UZcjnhuohzFfp4AZmC3chttps://www.facebook.com/minusplus.architecture/Minusplus Belsőépítészeti StúdióMagyarországBudapest 11. kerületA Minusplus Belsőépítészeti Stúdióban 2 hét alatt 50 védőpajzshoz készült el 3D nyomtatott keret. Minusplus honlap: http://www.minusplus.hu
9
A turizmus óvatos újraindítása – fürdők megnyitása https://covidnews.eurocities.eu/2020/05/04/vienna-public-pools-open-again/#more-3655 BécsAusztriaAusztriaMájus végén újranyitják Bécs 38 kül- és beltéri fürdőjét nagyon szigorú intézkedések betartása mellett. Limitált számú vendéget engednek csak be mind a fürdők területére, mind a medencékbe, a szaunákat zárva tartják, gyors beléptetést alkalmaznak (az 1-2-3 napijegy azt jelenti, hogy a gyerekek 1, a fiatalok 2, a felnőttek 3 euróért mehetnek be).
10
Artist & Creaives Community Covid-19 Resource Platformhttps://creativesunite.euCreatives UniteEUOnline térKommunikációs platform a kreatív szektor részére, ami a koronavírussal összefüggő problémákra, helyzetekre, jó gyakorlatokra fókuszál.
11
Átfogó stratégia a gazdasági és társadalmi helyreállításhoz https://covidnews.eurocities.eu/wp-content/uploads/2020/05/BarcelonaBestPractices_April2020.pdfBarcelona SpanyolországSpanyolországAz önkormányzat létrehozott egy központot kifejezetten a gazdasági talpraállás koordinációjára (Centre of Coordination of the Economic Response). Feladatai közé tartozik a gazdasági helyzet folyamatos monitorozása, ágazati elemzések készítése, az önkormányzati gazdasági intézkedések kialakítása és koordinálása. Néhány gazdasági beavatkozás:
- helyi adók és egyéb fizetési kötelezettségek (pl. bérleti díjak) elengedése vagy elhalasztása,
- egy 25 millió eurós pályázati alap létrehozása a kereskedelmi és vendéglátóipari kkv-k számára (pl. 300 eurós gyorssegély az egyéni vállalkozóknak).
12
Átmeneti önkormányzati pénzügyi támogatás a kulturális szervezetek számára https://koronawirus.katowice.eu/katowicki-pakiet-dla-kulturyKatowice LengyelországLengyelországAz önkormányzat egyfelől pályázatot írt ki a bevételi forrásaikat elveszítő művészek számára. Ezenkívül, ha egy kulturális szervezet önkormányzati ingatlanban működik, akkor elengedi a bérleti díjat, és erre kéri a privát ingatlanpiaci szereplőket is. Ingatlanadó fizetésre kötelezett személyek és szervezetek esetében eltekint az adófizetési kötelezettség alól, és a hulladékszállítás díját is elengedi. A teljes csomag mintegy 110 ezer euró.
13
Az Agóra Tudományos Élményközpont védőfelszerelést gyárt.https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/kulonleges-segitseg-jarvany-idejen-az-agoratol Agóra Tudományos ÉlményközpontMagyarországDebrecenVédőfelszerelés gyártására használja 3D nyomtatóit az Agóra Tudományos Élményközpont, naponta 24, az orvosok által használt arcvédő pajzs készül el
14
Az egészségügyi intézményekben dolgozók részére biztosít lakásokat a II. kerülethttps://masodikkerulet.hu/cimlap/az-egeszsegugyi-intezmenyekben-dolgozok-reszere-biztosit-lakasokat-a-ii-keruletII. kerületi ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 2.kerületEgészségügyi dolgozóknak önkormányzati lakások biztosítása: a szociális bérlakás pályázat ideiglenes felfüggesztésével
15
Belvárosi Közösségi Tér online programjai családoknakhttps://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/browser/File/hirek/Online%20programok2020_A3%20marc31%20plakat_22.pnghttps://www.facebook.com/belvarosi.kozossegi.ter/V. kerületi ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 5.kerületBelvárosi Közösségi Tér online programjai családoknak a karantén idejére
16
Bérleti díjak fizetésének felfüggesztése kis- és középvállalkozások számára, az önkormányzati bérlemények esetébenhttps://www.terezvaros.hu/hirek/soproni-tamas-meghoztuk-az-elso-donteseket-a-terezvarosi-vallalkozasok-megmenteseertVI. kerületi ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 6.kerületAz egyéni, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára az önkormányzati tulajdonú bérleti díjak ideiglenes felfüggesztése június 30.-ig.
17
Berlin (a)live - Új digitális platform az otthoni kultúrafogyasztásra és a művészek támogatására https://www.berlinalive.de/enhttps://www.facebook.com/berlinalive.de/BerlinNémetországNémetországA „Berlin (a)live” egy a köz- és a civil szféra által közösen létrehozott digitális platform, amely online élő kulturális tartalmakat közvetít (kulturális témájú beszélgetések, előadások, koncertek stb.). A felület használata ingyenes, de a nézők/felhasználók támogathatják az egyes művészeket, kulturális projekteket.
18
Bevásárlási segítség a 12. kerületbenhttps://www.facebook.com/attila.arpa/posts/10221886995742351Egyéni felajánlásMagyarországBudapest, 12.kerületEgyéni felajánlás alapján bevásárlást vállal idősek számára egy 12. kerületi lakos.
19
Bevásárlási segítség a 17. kerületi időseknekhttps://www.facebook.com/sosipizza/posts/1575277122632590Sosi Pizza&BurgerMagyarországBudapest, 17.kerületA Sosi Pizza&Burger vállalkozás bevásárol idős emberek számára.
20
BFZ szerenádhttps://bfz.hu/hu/kozosseg-es-zenei-neveles/bfz-szerenad/BFZ - Budapesti FesztiválzenekarMagyarországBudapestTársasházaknak, lakásoknak szerenádot ad egy-egy zenész csoport. Erre jülön hirdetménye is volt a BFZ-nek.
21
Budapest 100 - Nyereményjáték az Energetszervíz ajándékcsomgaiérthttp://budapest100.hu/nyeremenyjatek-az-energetszerviz-ajandekcsomagjaiert-az-eddigi-budapest100-hazaknak/KÉK / Budapest100MagyarországOnline térOnline közösségi akció - nyereményjáték a Budapest100-as házak számára.
22
Budapesti Airbnb közösség ingyenes lakhatást biztosít az egészségügyi dolgozók számárahttps://www.facebook.com/groups/843585072783174/Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókértMagyarországBudapestA budapesti Airbnb közösség ingyenes lakhatást biztosít az egészségügyi dolgozók számára, hogy ne kelljen a családjukat kitenni a fertőzésveszélynek.
23
Budapesti Távmozihttps://film.artmozi.huBudapest FilmMagyarországMagyarországA Budapest Film elindította a Távmozi előadásokat, mely során a Corvin, a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik által vetített előadásokra lehet online jegyet váltani.
24
Business Jonesuu a koronavírus által veszélybe került vállalkozásoknak segít online webináriumokkalhttps://www.businessjoensuu.fi/en/news/business-joensuu-to-help-companies-during-coronavirus-epidemic/https://www.facebook.com/BusinessJoensuu/ Business JoensuuFinnországFinnország, Joensuu tartományJoensuu térségében (Finnország) cégek támogatása (webináriumok, telefonos segítség által, stb.)
25
City of Oakland Announces “Oakland Slow Streets” Program Starting Saturday to Enable Safer Walking, Cyclinghttps://www.oaklandca.gov/news/2020/city-of-oakland-announces-oakland-slow-streets-program-starting-saturday-to-enable-safer-walking-cyclinghttps://www.facebook.com/oakland/City of OaklandUSAOakland, CaliforniaAz „Oakland Lassú utcák” nevű új program részeként Oaklandben a város utcáinak körülbelül 10% -án (130 km) megtiltották az átmenő forgalmat. A program célja a biztonságos fizikai aktivitás támogatása azáltal, hogy – egyes utcákon megszűntetve az átmenő forgalmat – több helyet teremt a sétálók, szabadban sportolók számára a társadalmi távolságtartásra.
26
Cooperative City in Quarantine - Dialoguing about solidarity and collaborative practices in Europe during COVID-19https://www.facebook.com/cooperativecity.org/Cooperative City Magyarország, Olaszország, AusztriaOnline térNemzetközi előadássorozat arról, hogy hogyan működnek a közösségek, szolgáltatások a járvány ideje alatt, milyen jógyakorlatokat és példákat láthatunk a városokban.
27
COVID-19 távmunka kutatáshttp://tavmunka-kutatas.hu/?fbclid=IwAR2grp-yUnpNZsyWkDs8WwhR5NT2IelE4rPYyX3H_7mDO6TJRSCFr-buEwwBudapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézete, a Versenyképesség Kutató Központ és az IFUA Horváth & Partners támogatjaMagyarországOnline térNon-profit kutatás, a a digitalizáció munkavégzésre gyakorolt hatásával kapcsolatban: A járvánnyal az ország egy olyan helyzetben találta magát ahol a távmunka, a digitalizáció megjelenése nem lehetőség, hanem kényszer. Az eredmény, kiértékelés is letölthető.
28
COVID-19 tömegközlekedési menedzsment irányelvekhttps://www.uitp.org/public-transport-and-covid-19 UITP (International Association of Public Transport), nemzetközi szolgáltatóBrüsszelBelgiumA közösségi közlekedés a város gerince, alapvető szolgáltatást nyújt a városi mobilitás fenntartásában. A szolgáltatók számára a legfontosabb cél ezért a minimális szolgáltatás fenntartása. E célból az UITP kiadta a „COVID-19 menedzsmentjét”, amely ajánlásokat fogalmaz meg a szervezet tagjai számára arról, hogy hogyan kell felkészíteni közlekedési hálózatukat erre a járványra.
29
COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis Portálhttps://www.konyvtarak.hu/hirek/covid-19-tudasterkep-es-tudasbazis-portalMagyar Tudományos Akadámia Könyvtár és Információs KözpontA Magyar Tudományos Akadámia Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) tudományelemzéssel foglalkozó munkatársai bibliometriai elemzésen alapuló kutatással segítik a jelenlegi járványhelyzetben a kutatókat, orvosokat, döntéshozókat.
30
Debrecen Város Segélyalap
https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/elindult-a-debrecen-varos-segelyalap-tamogatasi-rendszereDebrecen önkormányzataMagyarországDebrecenAz alap segítséget nyújt a járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceni családok számára. Az önkormányzati alszámlára vállalkozók, nemzetközi cégek és civilek adományoznak. Egyedi projektek megvalósításából befolyó összegekkel támogatják az alap anyagi bővülését.
31
Denver lezárt 4 utcát, hogy megkönnyítse a gyalogosoknak a parkokba való eljutásthttps://www.thedenverchannel.com/news/local-news/denver-shuts-down-four-streets-to-give-pedestrians-more-social-distance-space-on-their-way-to-parksDenver, USAUSADenver, USADenverben utakat zártak le az autók elől, hogy biztosítsák a parkokba sétáló gyalogosoknak a megfelelően széles utakat a biztonsági távolság betartása érdekében.
32
Digitális egészségügyi ellátáshttps://covidnews.eurocities.eu/2020/05/02/glasgow-digital-health-care/#more-3613 GlasgowEgyesült KirályságEgyesült KirályságDigitális szolgáltatás kapcsolja össze a helyi, minőségileg garantált egészségügyi és gondozási szolgáltatásokat egy weboldalon. Online és telefonos szolgáltatás rákos betegeknek.
33
Dr. Button, orvosi távkonzultációhttps://www.intelligentcitieschallenge.eu/dr-button-telemedicine-platform Region of ThessalyGörögországGörögországA Dr. Button egy mobil alkalmazás, amely magas minőségű orvosi távkonzultációt biztosít görög és angol nyelven, heti 7 napon, napi 24 órában
34
Dunaújváros Kenyere jótékonysági akcióhttps://dunaujvaros.hu/hir/31841Szécsényi PékségMagyarországDunaújváros400 ezer forint gyűlt össze a Dunaújváros Kenyere jótékonysági akciónak köszönhetően január 1-je és március 31-e között. A járványügyi helyzetre való tekintettel az Országos Mentőszolgálat Dunaújvárosi Mentőállomásának ajánlották fel az összeget.
35
Ebéd házhoz szállítás V. kerületbenhttps://www.belvaros-lipotvaros.hu/index.php?pg=news_0_792ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 5.kerületEbéd házhoz szállítás, vényköteles gyógyszer-és tartós élelmiszer-beszerzés 70 év felettieknek.
36
Egyszeri önkormányzati támogatás Erzsébetvárosbanhttps://www.erzsebetvaros.hu/erzsebetvaros-hirei/koronavirus/koronavirus/erzsebetvarosban-segitunk-a-bajba-jutott-csaladoknakÖnkormányzatMagyarországBudapest, 7.kerületEgyszeri, önkormányzati támogatás bajbajutottaknak: 57.000 Ft-os támogatás háztartásoknak, illetve 71.250 Ft-os támogatás gyermekes háztartásoknak:
37
Együtt vagyunk - Telefonos lelki egészség szolgálathttps://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/telefonos-lelki-egeszseg-szolgalat-indult-debrecenbenVárosi és egyetemi összefogássalMagyarországDebrecen„Együtt vagyunk” elnevezéssel telefonos lelki egészség szolgálat indult a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceniek lelki támogatására.
38
Együttműködés az AUCHAN-nalhttps://www.kobanya.hu/?module=news&action=show&nid=194064ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 10.kerületfolyamatos, akadálymentes élelmiszerellátás biztosítása
39
Éljük át a találkozást!https://www.facebook.com/watch/Fesztivalzenekar/BFZ - Budapesti FesztiválzenekarMagyarországOnline térJárvány alatt is minden este közvetített egy-egy előadást a zenekar: Karanténestek, online videók
40
Élő közvetítések koronavírus idejénhttps://www.facebook.com/groups/elokozvetitesek/Közösségi kezdeményezésMagyarországOnline térMagyar és nemzetközi, profi és amatör előadásokk, közösségi szerkesztésű felületen.
41
Első magyar Karantén-színház előadásai
https://www.facebook.com/pg/tripbudapest/videos/?ref=page_internal
TRIP HajóMagyarországOnline térElső magyar Karantén-színház előadások, online közvetítések a Facebookon.
42
Erzsébetváros koronavírus vloghttps://www.erzsebetvaros.hu/erzsebetvaros-hirei/koronavirus/koronavirus/a-koronavirusrol-indit-vlogot-erzsebetvarosÖnkormányzatMagyarországBudapest 7. kerületLakossági tájékoztatás, segítségnyújtás
43
Etesd a hősökethttps://www.etesdahosoket.huhttps://www.facebook.com/etesdahosoketszeged/Elesettekért Alapítvány, SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai KözpontMagyarországSzegedSzegedről indult jótékonysági kezdeményezés a egészségügyi dolgozók segítéséért (étkezés biztosítás, támogatás adományok és vendéklők hozzájárulásával). Cél, hogy országos akcióvá nője ki magát.
Étkeztetésen túl arpajzsok gyártásában is együttmáködnek szegedi szervezetekkel.
44
Etesdadokit! Jótékonysági csoport az egészségügyben dolgozók támogatásárahttps://www.facebook.com/groups/1104200093261034/?ref=group_headerFB csoportMagyarországBudapest A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozók étkeztetését támogassák. A kezdeményezést Keve Márton chef indította, és számos felajánéás érkezik elsősorban vállakozásoktól (éttermek, beszállítók, szakácsok stb.)
45
Fizetési haladék üzlet bérlőknekhttps://erzsebetvaros.hu/erzsebetvaros-hirei/koronavirus/koronavirus/3-honap-fizetesi-haladek-az-onkormanyzati-uzleteket-berlo-vallalkozasoknak.ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 7.kerület3 hónap fizetési haladék az önkormányzati üzleteket bérlő vállalkozásoknak
46
Fogadj örökbe egy Nagymamát vagy egy Nagypapáthttps://www.erzsebetvaros.hu/erzsebetvaros-hirei/hirek-es-kultura/hirek-es-kultura/palyazat-gyerekeknek:-fogadj-orokbe-egy-nagymamat-vagy-egy-nagypapatERZSÉBETVÁROS ÖNKORMÁNYZATMagyarországBudapest, 7.kerületRajzpályázat gyerekeknek, majd a rajzokat eljuttatja az Önkormányzat a rászoruló időseknek bevásárlás során.
47
Folyamatos kommunikáció a vállalkozásokkal https://ewddlacity.com/images/business/COVID19_BusinessResilienceToolkit_v4.pdfLos Angeles USAUSAKülön kommunikációs csatornákat nyitottak a gazdasági szereplők számára, ahol személyesen, e-mail vagy telefonon is segítséget nyújtanak a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak (pl. LA BusinessSource Centers). Emellett összeállítottak nagyon egyszerű, de praktikus kiadványokat a vállalkozások számára, amelyek tartalmazzák többek között a megbízható városi és állami hírforrásokat, az aktuális és releváns jogszabályokat, az átmeneti szigorításokat és könnyítéseket, az elérhető pénzügyi és egyéb támogatásokat, veszélyhelyzeti megoldásokat
48
Fotópályázat az Energetszerviz ajándékcsomagjaiért mindenkinek!http://budapest100.hu/fotopalyazat-az-energetszerviz-ajandekcsomagjaiert-mindenkinek/KÉK / Budapest100MagyarországBudapestFotópályázat keretében épület karbantartási nyeremények. Otthon töltött idő 'jutalmazása'.
49
Fülbemondó programhttps://setamuhely.hu/bevezettuk-a-fulbemondot/?utm_source=VEND%C3%89GEK&utm_campaign=b938f93b28-EMAIL_CAMPAIGN_2018_07_11_04_07_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_b388010d15-b938f93b28-89576221&mc_cid=b938f93b28&mc_eid=dc84e72ebcSétaműhelyMagyarországBudapestVárosi sétákra alternatív megoldás: van személyes jelenlét, de digitális eszközök segítségével könnyebben tudnak távolságot tartani a résztvevők.
50
Hack the Crisis https://theglobalhack.com/Hack The Crisis nemzetköziOnline térHackatlonok szervetése, országos hackatlonok támogatása, valamint IT-fejlesztéssel összefüggő megoldások keresése a pandémia okozta helyzet kapcsán.
51
Hack The Crisis Hungary Hackatlonhttps://rendezveny.hwsw.hu/hackthecrisis/1/hack-the-crisis-hackhathonHack The Crisis HungaryOnline térFejlesztői összefogás, célja: olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket. MO-n április 3-5-ig volt.
52
Háztól-házig értékesítés elősegítésehttps://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1f5PSeH6hwo1ATDXqaMr5c_6kOs1W0WJ8&ll=41.93043730000003%2C2.2544335000000046&z=8 Vic önkormányzataSpanyolországSpanyolországVic önkormányzata elősegíti az alapvető termékek háztól-házig történő értékesítését. Az önkormányzat elérhetővé teszi a weboldalán az eladók elérhetőségét és a rendelés módjait (internet, email, whatsapp, telefon).
53
Hegyvidéki segítő központhttps://www.hegyvidek.hu/aktualis/hegyvideki-segito-kozpont
https://www.facebook.com/Hegyvidek/
ÖnkormányzatMagyarországBudapest 12. kerületA Segítő Központ munkájában az önkormányzat dolgozói valamint önkéntesek vesznek részt, akik az alapvető élelmiszerek és a szükséges gyógyszerek, illetve meleg ebéd házhoz szállítását végzik.
54
Helyi virtuális valuta bevezetésehttps://www.100resilientcities.org/boosting-urban-resilience-city-currency/ Colu nevú cégIzrael és Egyesült KirályságHelyi virtuális valuta (Colu) bevezetése, amelyet civil tevékenységekben vagy önkéntes munkában való részvétel révén lehet megszerezni, majd helyi intézményeken keresztül beváltani.
55
Híd a kórház és az iskola közötthttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYGcHRLKKNTMTUVAE8rhDo-GXvUflbXG9J4mPlieqNBOLpmQ/viewform?fbclid=IwAR3whaYRpO2p6Z9RpF1yrEinVti7q5amh0YU8Dpg0VZ3hPueOvAMw8U0VKIKórházsuli AlapítványMagyarországOnline térEgyetemistákat keresnek, akik kórházi dolgozók gyerekeinek tudnának tantárgyakat tanítani.
56
How are URBACT cities reacting to COVID 19?https://urbact.eu/how-are-urbact-cities-reacting-covid-19?fbclid=IwAR186La5uc34QT-NvtmkVRu0ugZa-AzcDUeQqyFJZ0k40XK9_6nkMQv_n6kUrbact programEurópaA cikkben több jó gyakorlat található; ez egy gyűjtés arról, hogy az Urbact városok hogyan reagáltak a világjárványra
57
Hősök Tere online karantén program
http://hosoktere.org/programjaink/Hősök Tere AlapítványMagyarországOnline térIngyenes tréningek, workshopok, kampányok a társadalmi szolidaritás erősítéséért.
58
Ideiglenes kerékpársávok segítik a közlekedést járvány idejénhttps://bkk.hu/2020/04/ideiglenes-kerekparsavok-segitik-kozlekedest-jarvany-idejen/BKKMagyarországBudapestA járványügyi helyzethez kapcsolódóan megvalósítható kerékpárosbarát intézkedéssorozat lépéseként Budapest számos fontos útvonalán ideiglenes kerékpársáv épül. Első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, második lépésként a Tétényi úton, a Bartók Béla út – Etele út között kezdődött el a munka, harmadik lépésként pedig az Üllői úton, majd pedig a Nagykörút Üllői út és a Váci út közötti szakaszán alakítottak ki új kerékpársávot a Budapest Közút munkatársai. A mindkét irányú útpályán felfestett kerékpársávok miatt az útszakaszok az autók számára átmenetileg egysávossá válnak.
59
Idős és rászoruló lakosok támogatásahttps://masodikkerulet.hu/cimlap/jarvanyugyi-tajekoztato-idos-es-raszorulo-szomszedaink-szamaraÖnkormányzatMagyarországBudapest, 2.kerületIdős és rászoruló lakosok támogatása bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, meleg étel szállításban.
60
Idős rászorulók, valamint fogyatékos személyek és családjaik ellátásahttps://www.ujpest.hu/hir/12408/Az_idos_raszorulokon_tul_a_fogyatekos_szemelyeket_es_csaladjaikat_is_ellatja_az_onkormanyzat/ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 4.kerületIV. kerületi önkormányzat gondoskodik azoknak a 70. életévüket betöltött, illetve fogyatékossággal élő helyi lakosoknak az ellátásáról, akik vállalják, hogy lakóhelyüket, vagy tartózkodási helyüket nem hagyják el.
61
II. kerületi hírekhttps://masodikkerulet.hu/tags/koronavirusÖnkormányzatMagyarországBudapest, 2.kerületáltalános korona vírussal összefüggő hírek
62
Indíts bevásároló közösséget! Online képzéshttps://kosarkozosseg.hu/?fbclid=IwAR37GwZO8n1E3nxaYezUY7NsVu5st-cRsGbngCr9O4oDpE7io5b2pabSpRAhttps://www.facebook.com/bevasarlokozossegek/?__tn__=kCH-R&eid=ARARtrwKLJdIky5P6GBTIsrMxifAp_Qhdz-xEzI4wJkvV5JatNuef_YhbXoid20dKQdPpErJDVdP7c5E&hc_ref=ARRNJa2O0wf8D73SxfKNvpyuAYUAqXo0OF7E2PHaqyPjISCbakytf8eBnD66I4XOPLI&fref=nfHelyben a Jövőnk Egyesület, Nyíregyházi KosárközösségMagyarországországosOnline képzések szervezése olyanoknak akik szeretnének hasonló bevásárlóközösséget indítani. A kosárközösségek szerepe felértékelődött a járvány alatt, részben a lakossági nyomás részben az felülről érkező megkeresések miatt, mivel mint fenntartható modell is releváns a mostani helyzetben. A
63
Ingyenes hozzáférés kulturális programokhoz az egészségügyben dolgozók számára https://en.unesco.org/news/creative-city-chengdu-establishes-free-services-white-angels ChengduKínaKínaAz önkormányzat által szervezett kulturális eseményekhez az egészségügyi dolgozók ingyenesen hozzáférhetnek (White Angels Gift Card). Ez nemcsak az érintettek komfortérzetéhez járul hozzá, hanem egyértelműen kifejezi társadalmi megbecsültségüket is.
64
Ingyenes jogi segítségnyújtáshttps://www.kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/194099.jpg?v=443301a4a95519527c97fe19d52df2caÖnkormányzatMagyarországBudapest, 10.kerületIngyenes jogi segítséget nyújt a 10. kerületi önkormányzat a pandémia okozta válság kezelésére
65
Ingyenes jogi tanácsadáshttps://www.ferencvaros.hu/aktualitasok/a-veszelyhelyzetben-is-folytatodik-az-ingyenes-jogi-tanacsadas/ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 9.kerületIngyenes jogi segítséget nyújt a 9. kerületi önkormányzat a pandémia okozta válság kezelésére
66
Ingyenes, digitális oktatást segítő programok pedagógusoknakhttps://bookrsuli.hu/
https://www.facebook.com/bookrkids/
BOOKR KidsMagyarországOnline térA BOOKR Suli digitális irodalom óra a diákok számára is elérhető, amennyiben a pedagógus ingyenes hozzáférést igényel a módszertani programhoz.
67
Ingyenesen hívható mentálhigiénés számokhttp://feszgyi.hu/mentalhigienes-csoportFESZGYIMagyarországBudapest, 9.kerületFESZGYI - Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága; Mentálhigiénés Csoport
68
Járvány utáni Gazdasági Helyreállítási Terv https://www.glasgow.gov.uk/article/25869/Post-Pandemic-Economic-Recovery-Plan-for-Glasgow-to-be-developedGlasgowEgyesült KirályságEgyesült KirályságA város elindított egy tervezés folyamatot, amelynek fő fókusza, hogy milyen eszközökkel lehet beindítani és helyreállítani a város gazdaságát a járványt követően (Post-Pandemic Economic Recovery Plan). Létrehoztak egy önkormányzati és külső szakértőkből álló csoportot, amely folyamatosan elemzi a jelenlegi helyzetet, bemutatja a várható hatásokat, forgatókönyveket vázol fel és konkrét javaslatokat tesz a szükséges gazdasági intézkedésekre.
69
Játszóutca Berlinbenhttps://fixmyberlin.de/friedrichshain-kreuzberg/spielstrassen ÖnkormányzatNémetországBerlinMivel a gyerekeknek több szabad térre van szükségük ahhoz, hogy biztonságosan játszhassanak, ezért ideiglenesen 30 utcát lezártak, hogy szabadon használhassák.
70
Jótékonysági akcióhttps://www.vatera.hu/vatera-meska-jotekonysagi-akcioVatera, Meska.hu, FoxpostMagyarországOnline térVírus elleni védekezéshez szükséges eszközök vásárlásához jótékonysági összefogás a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak
71
Józsefváros összefoghttps://www.facebook.com/groups/jozsefvarososszefog/FB csoportMagyarországBudapest, 8.kerületJózsefváros összefog - szolidaritási segélyalap, valamint folyamtos tájékoztatás a helyi lakosoknak
72
Józsefváros összefog - Rendkívüli települési támogatáshttps://jozsefvaros.hu/hir/74880/rendkivuli-telepulesi-tamogatas-veszelyhelyzet-alattÖnkormányzatMagyarországBudapest, 8.kerület „rendkívüli élethelyzet járvány következtében: a koronavírus járvány következtében beállt olyan helyzet, amely akut módon veszélyezteti a kérelmező és adott esetben családja legalapvetőbb étkezési, egészségügyi és lakhatási igényeinek kielégítését”
73
Józsefváros összefog - Részletfizetési kötelezettség haladékhttps://jozsefvaros.hu/hir/74915/reszletfizetesi-kotelezettseg-haladek-lakasok-vevoi-szamara?fbclid=IwAR1HZ9_pdTOyDrmLVs0ZCnlb2MK37k3WmE3-9y4mncX89xSiWVUY82uy-2Ihttps://www.facebook.com/jozsefvaros.hu/photos/a.115487313255991/170054754465913/?type=3&theaterÖnkormányzatMagyarországBudapest, 8.kerületBérleti díj haladék önkormányzati tulajdonú lakások bérlői és lakáshasználóinak június 30.-ig. Részletfizetési kötelezettségre vonatkozó haladék önkormányzati tulajdonú lakások vevői számára.
74
Józsefváros zöld számzöld számÖnkormányzatMagyarországBudapest 8. kerületbevásárlás és gyógyszerbeszerzés elintézésében, csekkbefizetésben, ügyintézésben vagy kutyasétáltatás, stb. igény jelzése:
75
Karanténkantin szakácskönyvhttp://karantenkantinszakacskonyv.hu/Szakmai partner: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Non profit partner: Budapest Bike Maffia
MagyarországOnline térJótékonysági receptgyűjtemény, ami letölthető, a bevételből a kórházi dolgozók étkeztetését segítik
76
Karanténkoncert sorozathttp://kozonseg.hu/magazin-cikk/kulisszatitok/4157/eloadomuveszek-jelentkezeset-varjak-ferencvarosban-a-kontaktmentes-koncertekhez/?fbclid=IwAR2LD3yzecUyaAm2LjUn7wBvxqq7Qyp1m89V73RFDkq7ZfsLqm3h6Ep5PEIMagyarországBudapest, 9.kerületönkormányzat fizet a fellépőknek, közönség szavazza meg, kit szeretnének hallgatni az utcán.
77
Karanténtárgyakhttps://neprajz.hu/hirek/2020/karantentargyak.html?fbclid=IwAR3N8bDqY8GdoHXg4ayKx4-aurMQmcvilb7Dvi0LBPM1Fytn0W1MnjkEqWshttps://www.facebook.com/groups/649108605923206/?source_id=122690754425859Néprajzi MúzeumMagyarországOnline térA #karanténtárgyak a Néprajzi Múzeum online gyűjtőkampánya. A kampány keretében arra kérik a lakosságot, hogy küldjenek be olyan tárgyakat ami szerintük a járványhoz kapcsolódik. 'Társadalmi múzeumként feladatunknak tartjuk a kortárs társadalmi és kulturális jelenségek vizsgálatát.'
78
Kérdőív kulturális szervezetek számára az újranyitáshozhttps://covidnews.eurocities.eu/wp-content/uploads/2020/05/COVID19-Culture-SURVEY-ENGLISH-1.pdfPárizs FranciaországFranciaországEgy kérdőíves felmérést bonyolítanak le, amelyben megkérdezik a kulturális intézményeket, szervezeteket, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak a járvány során, és hogyan tervezik az újranyitást a korlátozások feloldását követően.
79
Ki lesz a Mai Manó? - Online diák fotográfiai pályázathttps://maimanohaz.blog.hu/2020/04/09/ki_lesz_a_mai_mano_online_diak_fotografiai_palyazatMai Manó HázMagyarországOnline térA Mai Manó Ház online fotográfiai pályázatot hirdet általános iskolás diákoknak. A pályázat célja, hogy egy izgalmas művészeti feladaton keresztül, kreatívan segítse a jelenleg otthon tanuló diákokat, és saját fotókon keresztül mutassa meg, milyen az élet most otthon.
80
Kilakoltatások ideiglenes leállítása
https://ny.curbed.com/2020/3/26/21192343/coronavirus-new-york-eviction-moratorium-covid-19
New York önkormányzataNew York város vezetése a szabályozott bérleti szektorban (1 millió lakás) függesztette fel a kilakoltatásokat, ez idő alatt nem indíthatóak új kilakoltatási bírósági perek nem fizetés miatt június elejéig, illetve a munkanélküliek és a vírus miatt nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek esetében augusztus végéig.
81
Kilakoltatások ideiglenes leállításahttps://ny.curbed.com/2020/3/26/21192343/coronavirus-new-york-eviction-moratorium-covid-19New York önkormányzataUSANew YorkNew York város vezetése a szabályozott bérleti szektorban (1 millió lakás) függesztette fel a kilakoltatásokat, ez idő alatt nem indíthatóak új kilakoltatási bírósági perek nem fizetés miatt június elejéig, illetve a munkanélküliek és a vírus miatt nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek esetében augusztus végéig.
82
Kisokos hajléktalan emberek segítőknekhttps://avarosmindenkie.blog.hu/2020/05/12/segitenel_a_jarvany_alatt_a_hajlektalansagban_elo_embereken?fbclid=IwAR1c2vOqxvNftLzcL4HePHP__VzabZ2Vz_NIupoXpaUT7ZBn9k5uAceP1jQA város mindekiéMagyarországOnline térA város mindenkié aktivista csoport a városban elő hajléktalanoknak segít. A járvány idejére készítettek egy kisokost azoknak akik segíteni szeretnének a hajléktalanoknak, mely letölthető az oldalukról.
83
Kisokos szájmaszk készítéséhezhttps://www.ferencvaros.hu/aktualitasok/kisokos-szajmaszk-keszitesehez/ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 9.kerületÖnkéntes maszkkészítő felhívás, illetve online oktatóanyag
84
Kiutak - Cselekvési tippek egy ökológiailag fenntartható társadalomért és gazdaságérthttp://kiutak.hu/kezdo-cselekvesi-tippek/Kisközösségi programMagyarországMagyarországA 2019 februárjában indult Kiutak portál elsősorban azoknak szól, akik helyi szinten, más emberekkel összefogva szeretnének tenni egy ökológiailag fenntartható társadalomért és gazdaságért. A portálon életünk legkülönbözőbb területeihez kapcsolódóan ajánlunk olyan olvasni- és néznivalókat, amelyek segítséget nyújthatnak ennek az új, ökologikus világnak a közös megteremtésében. Ezen belül is különböző szintő cselekvési tippeket, akció ötleteket gyűjtenek, rendszereznek és kommunikálnak.
85
Komplex pénzügyi mentőcsomag a kultúra és a kreatív ipar számára https://www.london.gov.uk/press-releases/mayoral/new-fund-to-support-londons-at-risk-cultureLondonEgyesült KirályságEgyesült Királyság2,3 millió fontos mentőcsomagot hirdettek a teljes kulturális és kreatív szektor számára. A koncepció lényege, hogy nem közvetlenül az önkormányzat nyújt támogatást az egyes szereplőknek/pályázóknak, hanem nagyobb ernyőszervezeteken keresztül lehet forráshoz jutni (pl. a Music Venue Trust szervezet 450 ezer fontot kapott, hozzá pályázhatnak a londoni zenés szórakozóhelyek).
86
Koordinációs központ létrehozása a rászorultak ellátása érdekébenhttps://kyivcity.gov.ua/news/u_kiyevi_stvorili_yediniy_tsentr_koordinatsi_diy_dlya_dopomogi_malozakhischenim_verstvam_naselennya_u_period_protiepidemichnikh_obmezhen/Kijev város önkormányzataUkrajnaKijevKijev egy Koordinációs Központot alakított ki, mely a hátrányos helyzetűek ellátását fogta össze a szociálpolitikai osztályon belül, különösen figyelve a magányos idős emberekre és a fogyatékkal élőkre, illetve a csalások megelőzésére is. A központ feladata az önkéntesek koordinálása, illetve magánszektortól érkező segítség becsatornázása.
87
KORONA / ÉKSZER - aukció a gyermekekért - május 11-16.
https://www.facebook.com/groups/684143005696783/about/
Ékszerek Éjszakája BudapestMagyarországOnline térAz Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.
88
Koronavírus keres-kínálhttps://www.facebook.com/groups/223120799090843/about/FB csoportMagyarországOnline térEgymással munkát, segítséget lehet keresni, ajánlani, és jó pédákat megosztani
89
Költségvetés újraütemezése Veszprémbenhttps://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirek/kozeleti-hirek/7324-a-koeruelmenyekhez-igazitottak-a-koeltsegvetest ÖnkormányzatMagyarországVeszprémVeszprém gazdasági helyzetének újra monitorizálásával és a vészhelyzetre reagálva átdolgozták a költségvetési tervet.
90
Könyvtári szolgáltatások fenntartása https://covidnews.eurocities.eu/wp-content/uploads/2020/05/Ljubljana-activities-COVID-19-002.pdfLjubljana SzlovéniaSzlovéniaA ljubljanai könyvtár egyfelől a biztonsági és egészségügyi feltételek maximális betartása mellett vállalja havi 5 könyv kiszállítását a beiratkozott olvasóinak (ezek a veszélyhelyzet végéig az olvasóknál maradnak), másfelől kiterjesztette elérhető e-kiadvány katalógusát is. Ingyenesen is biztosít szolgáltatást egyedüliként a szlovéniai könyvtárak közül: több, mint 30 ezer film érhető el online.
91
Környékbeli szolgáltatások keresőjehttps://covidnews.eurocities.eu/2020/04/08/madrid-find-services-in-your-neighbourhood/ MadridSpanyolországSpanyolországA madridiak új digitális térkép segítségével találhatják meg a környékükön nyitvatartó üzleteket és az elérhető szolgáltatásokat
92
KÖSZi - Kezdeményezések a
COVID-19 terjedése által okozott problémák megoldására
https://koronavirusosszefogas.hu/KÖSZiMagyarországMagyarországA KÖSZ¡ célja, hogy a közösség erejével összegyűjtsük a társadalmi szerveződést segítő kezdeményezéseket országos szinten.
93
Közösségi Budapest100 videó pályázathttp://budapest100.hu/kozossegi-budapest100-video/KÉK / Budapest100MagyarországOnline térOtthon maradva is részt lehet venni a közösségekben, a felhívás a társasházakat arra buzdítja, hogy sajtát közösségi videót készítsenek az épületükről.
94
Közösségi Tudástár Koronavírus idejérehttps://kozossegikoronavirusinfo.gdes.app/kezdolapKözösségMagyarországOnline térEgy szabadon szerkeszthető, közösségi tudásbázis, amiben a koronavírus kapcsán létrejött segítő kezdeményezéseket, ötleteket és hiteles információkat gyűjtjik.
95
Köztéri installációk, beavatkozások pandémia idején /
Public space interventions in pandemic times
https://prezi.com/ejtxecpqblta/public-space-interventions-in-pandemic-times/?utm_campaign=share&utm_medium=copyBME URBMagyarországParticipation, activism, new method in urban design in BME, Budapest
96
Kreatív kampány vírusrólhttps://www.talenthouse.com/i/united-nations-global-call-out-to-creatives-help-stop-the-spread-of-covid-19ENSZPályázat kreatív plakátok, grafikák gyártásához.
97
Krízis Alap létrehozásahttps://www.ferencvaros.hu/aktualitasok/krizis-alapot-hoztunk-letre/ÖnkormányzatMagyarországBudapest, 9.kerületÖnkormányzat támogatására létrehozott krízis alap
98
Krízisprevenciós vonalakhttp://www.budavar.hu/hirek/krizisprevencios-vonalainkÖnkormányzatMagyarországBudapest, 1.kerületHelyi pszichológusok, pszichológushallgatók tartanak telefonos ügyeletet
99
Kultúra a Bartókon koronavírus idejénhttps://www.facebook.com/Kultura.a.Bartokon/?__tn__=kC-R&eid=ARChm7eegeWRGcMU4tSTMrTua5JMxT3JpVhXkZm_u20hYJkIkAzUDg_kc--Bc7qWI9PSIYUogiOAeNqy&hc_ref=ARSzANKAORO9JzmNe6-dLmFYaetuM8-pUViNGV-acDzN9uczi5ByPAnlDrz4T072R6MFB csoportMagyarországBudapest, 11.kerületa Bartók Béla úton és annak teljes szomszédságában található helyek, terek online elérhető kulturális tartalmainak összegyűjtse
100
Kultúra az online térben https://en.unesco.org/news/digital-concerts-unite-citizens-mexico-city MexikóvárosMexikóMexikóSzámos online kulturális tartalom érhető el a koronavírus megjelenése óta, de ezeket többnyire egy-egy intézmény vagy művész működteti. Mexikóváros azonban létrehozott egyetlen felületet (Cultural Capital in Your Home), ahol tematikusan közzétette az elérhető tartalmakat tematikusan csoportosítva. Ezenkívül támogatja online kulturális események megszervezését is, továbbá külön felületet biztosít művészek számára, hogy megoszthassanak rövid szemléletformáló vagy kulturális tartalmú videókat.