ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
1
Käsitteen tunnus (ID)aihepiiritermikysymysKuka selvittääKommentteja
Kommentit kirjoitetaan tähän sarakkeeseen, ja kukin kirjoittaa kommenttinsa eteen nimensä/nimikirjaimensa.

Rivinvaihto: alt + Enter


Jos kommentteja on paljon, niitä voi jatkaa seuraavaankin sarakkeeseen!
Kommentteja (lisää)
Jatkokysymyksiä
2
c658KoulutustoimintakoulutustoimintaTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: Tämän käsitteen (keskeneräiset) määritelmä- ja huomautusluonnokset ovat peräisin OKSAsta. Jos Jatkuvan oppimisen sanastossa määritellään markkinaehtoinen / ei-lakisääteinen koulutustoiminta, tämä yläkäsite tarvitaan (jollakin tavalla) mukaan. Onko tähän käsitteeseen kommentteja?
3
c659Koulutustoimintakoulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoimintaTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Käsitteen kuvausta on laadittu OKSA-jaoksessa; ovatko tiedot ok Jatkuvan oppimisen sanaston näkökulmasta?KMP: halutaanko huomautuksesta kattavampi? sisäministeriö laki Pelastusopistosta 607/2006 Poliisiammattikorkeakoulun lisäksi, PM:lle kuuluu Maanpuolustuskorkeakoulu, liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan koulutus laki liikenteen palveluista 320/2017
4
c660Koulutustoimintamarkkinaehtoinen koulutustoimintaTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 17.8.2021: Terminologi muotoillut määritelmää ja huomautuksia OKSA-jaoksen ja Jatkuvan oppimisen sanaston työryhmän keskustelujen pohjalta; miten muokataan?
5
c631Koulutustyöelämässä oppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 16.8.2021: Sovittiin, että erotetaan työelämässä oppiminen työpaikalla järjestettävän koulutuksen yhteydestä omaksi erilliseksi käsitteekseen. Määritelmää ja huomautuksia on muokattu sen perusteella, mitä viime kokouksessa keskusteltiin. Kommentoitteko määritelmää ja huomautuksia?
6
c38KoulutuskartoitusjaksoSanastotyöryhmä 23.10.2020: Tiedot hyväksytty, mutta palataan tähän, kun on käsitelty opintojen rakenneyksiköt. Onko ok käyttää sanaa "jakso" ja onko sanan käyttö linjassa muun sanaston kanssa?
7
c75osaamiskokonaisuuksiaopintokokonaisuusTerminologin kysymys 6.7.2021: Käsite on peräisin OKSAsta, tarvitaanko sen tietoja muokata Jatkuvan oppimisen sanastoon?
8
c88oppiminenoppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 22.9.2020: Tiedot peräisin OKSAsta. Sopivatko määritelmä ja huomautukset Jatkuvan oppimisen sanastoon tällaisinaan vai tarvitaanko muokata?
9
c89oppiminenelinikäinen oppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 30.8.2021: En osannut muokata elinikäisen ja jatkuvan oppimisen määritelmiä tämän pidemmälle ilman lisätietoja! En saa näitä oikein kunnolla erotettua toisistaan, kun tuntuu, että eri lähteissä näiden käsitteiden sisällöstä ja suhteesta on erilaisia käsityksiä.

-- Omasta mielestäni välillä näyttää, että jatkuva oppiminen on elinikäisen oppimisen erityistapaus: elinikäisessä oppimisessa "yksilö omaksuu tietoja ja taitoja iästä riippumatta". Eikö tämä päde myös jatkuvaan oppimiseen? Tällöin pohdin, että jatkuva oppiminen olisi elinikäisen oppimisen erikoistapaus: se osa elinikäistä oppimista, joka tähtää erityisesti työelämäkelpoisuuden ja työllistyvyyden parantamiseen.
10
c89oppiminenelinikäinen oppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 30.8.2021: Mutta myös muunlaisia näkemyksiä elinikäisen oppimisen ja jatkuvan oppimisen välisestä suhteesta tuntuu olevan: jotkut lähteet pitävät elinikäistä oppimista ja jatkuvaa oppimista samana asiana, jolla on vain nykyään eri nimi ja ehkä hiukan erilainen painotus.
11
c90oppiminenjatkuva oppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Yllä on joitakin vaihtoehtoisia luonnoksia jatkuvan oppimisen käsitteen määritelmäksi. Kommentoitteko niitä: esim. mikä missäkin vaihtoehdossa on hyvää ja mikä huonoa?
12
c90oppiminenjatkuva oppiminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Entä kommentoitteko myös huomautuksia? Esim. kuuluvatko kaikki tässä luonnostellut huomautukset jatkuvaan oppimiseen vai osa kenties elinikäiseen oppimiseen?
13
c95osaaminenosaaminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Valtionavustustoiminnan sanastossa (luonnos) tällä käsitteellä on huomautus: "Osaaminen voi olla esimerkiksi yleistä arviointi- tai talousosaamista tai erityisesti tarkasteltavaan toimintaan liittyvää osaamista. Henkilön osaaminen voi olla esimerkiksi ammattiosaamista tai kokemusasiantuntijuutta. Organisaatiossa resurssina tarvittava osaaminen on usein organisaation omien työntekijöiden osaamista. Organisaatio voi myös hankkia osaamista esimerkiksi ostamalla sitä ulkopuoliselta toimijalta tai hyödyntämällä yhteistyötä verkostossa."
14
c95osaaminenosaaminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Tämä viittaisi siis siihen, että myös organisaatiolla voi olla osaamista. Onko meidänkin poistettava määritelmästä sana "henkilöllä", tai lisättävä "tai organisaatiolla"? Valtionavustustoiminnan sanastoluonnoksessa osaamisen määritelmä on: "tietojen ja taitojen ja näihin liittyvän ymmärryksen kokonaisuus, joka henkilöllä itsellään tai organisaatiolla on käytössään".KMP: tämä määritelmä on hedelmällinen, koska se nostaa esiin sen, että osaamista voi olla, mutta jos sitä ei saada käyttöön, sillä ei ole merkitystä. Organisaatio tulee ymmärtää siis ymmärtää vuorovaikutusprosessina.
15
c125osaaminenkyvykkyysTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Tässä muutamia vaihtoehtoisia luonnostelmia kyvykkyyden määritelmäksi. Ensimmäinen perustuu JHS 179:ään. Siinä on mielestäni kuitenkin pari ongelmaa.

1) JHS 179:ssä puhutaan osaamisen hyödyntämisestä, mikä kuulostaa itselleni _olemassaolevan_ osaamisen hyödyntämiseltä. Kuitenkin elokuun kokouksessa pohdimme, että kyvykkyys voisi olla "osaamisen osaamista", siis sitä että osaa hankkia lisää osaamista.

2) Lisäksi JHS 179:ssä on mielestäni outoa ajatus, että kyvykkyys olisi yhdentyyppinen kyky. Eikö kyvykkyys ole sellaisen (henkilön tai organisaation tm.) ominaisuus, jolla on yksi tai useampi kyky? Ja kyky on edellytyksien omaamista jonkin asian tekemiseen/oppimiseen. (Henkilö jolla on musikaalisia kykyjä voi kehittyä ammattimuusikoksi jne.)
16
c125osaaminenkyvykkyysTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.9.2021: Kun määritelmä on saatu kuntoon, täytyy pohtia, sopiiko JHS 179:stä peräisin oleva huomautus meille vai täytyykö sitä muokata tai poistaa se.
17
c96osaaminentodennettu osaaminen; sertifioitu osaaminenKMP elokuu 2021: synonyymiksi todistettu osaaminen. Todeksi osoittamisen menetelmät? Näyttö eli esimerkiksi työsuhteen alussa koeaikana ammattitaidon osoittaminen. Mitä on todentamaton osaaminen? Tunnustaa: myöntää oikeaksi, päteväksi, lailliseksi. Tunnistaa: todeta joku samaksi. Todistaa: näyttää kiistattomasti paikkansapitäväksi. Todentaa: osoittaa t. todeta todeksi, oikeaksi, vahvistaa, varmistaa, verifioida, todistaa. Vahvistaa: tehdä varm(emm)aksi, vakuuttaa t. muuten osoittaa todeksi, oikeaksi, todistaa, todentaa, varmistaa, varmentaa. Todistettu osaaminen = osaaminen, joka on Vrt. Termit 46 ja 47 joko kiinnittäen vain koulutuksen järjestäjän toiminnaksi (koska tämä toiminta tarkoittaa myös mm. arvosana-arviointia, joka olisi kuvattava huomautuksessa, jos valitaan yleisempi määritelmä) tai yleisemmin määritellen jatkuvan oppimisen konteksissa myös muiden toiminnaksi. osaamisen tunnistaminen (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen) = henkilön aikaisemmin hankkiman osaamisen toteaminen suoritettavan tutkinnon tai koulutuksen perusteiden osaamistavoitteiden mukaiseksi tai henkilön aikaisemmin hankkiman osaamisen toteaminen toiminnassa tarvittavan osaamisen mukaiseksi. Osaamisen tunnustaminen (aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen) = henkilön aiemmin hankitun osaamisen todistaminen kelpoiseksi/päteväksi/ tai vahvistaminen oikeaksi. Erottava piirre kuitenkin on olemassa eli viranomaisten/koulutuksen järjestäjän tunnustama osaaminen versus muut? tai toimialan itse määrittelemät vaatimukset
18
c96osaaminentodennettu osaaminen; sertifioitu osaaminenTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: Viime kokouksessa määritelmä muokattiin tässä olevaan muotoon. Jäin kuitenkin vielä pohtimaan, onko määritelmä liian laaja. Pitäisikö sen kattaa ainoastaan todennetun osaamisen rekisterissä / KOSKI-rekisterissä oleva osaaminen? Tällaista on kai ainoastaan viranomaisen todentama osaaminen, jota on saavutettu luvanvaraisessa koulutuksessa (perusopetus, ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, ylioppilastutkinto, IB-tutkinto) tai korkeakoulutuksessa?? Mutta kai Jatkuvan oppimisen sanastossa on laajempi näkökulma. Mutta millä tavalla rajataan todistuksen antaja; kenen hyvänsä antama todistus ei kai käy?
19
c106pätevyys ja kelpoisuuspätevyysKMP elokuu 2021: Kts. TEPA; tieteen termipankin määritelmä.
20
c106pätevyys ja kelpoisuuspätevyysTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: Pätevyyden määritelmää ja huomautusta muokattu Kirsi-Marjan vinkkaaman Tieteen termipankin käsitekuvauksen perusteella. Miten muokattava? Liittyykö pätevyys aina osaamiseen? Muodollinen pätevyys kylläkään ei kai vielä todista, että henkilöllä on oikeasti osaamista vaan vain että hänellä on tutkinto- tai muu todistus.
21
c106pätevyys ja kelpoisuuspätevyysSanastotyöryhmä 25.3.2021: pätevyys liittyy työtehtäväkokonaisuuksiin, kelpoisuus laajempiin kokonaisuuksiin (kuten ammatteihin), joten tarvetta täsmentää näitä käsitekuvauksia
Sanastotyöryhmä 25.3.2021: kumpaankin voi liittyä rekistereitä (esim. sairaanhoitajat ja muut säännellyt ammatit)
Riina, Ilmari
22
c106pätevyys ja kelpoisuuspätevyysTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: Mistä saadaan ero käsitteiden pätevyys ja kelpoisuus välille? Voisiko pätevyys liittyä enemmän osaamiseen ja kelpoisuus olla joihinkin muihinkin ominaisuuksiin kuin osaamiseen liittyvää?
23
c107pätevyys ja kelpoisuuskelpoisuusKMP elokuu 2021: virkakelpoisuus? https://www.minilex.fi/a/kelpoisuus-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4aikaiseen-virkasuhteeseen

KMP elokuu 2021: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kelpoisuus_virkaan
24
c107pätevyys ja kelpoisuuskelpoisuusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: (Katsottu KMP:n vinkkaamaa lähdettä eli Tieteen termipankkia.) Tulisiko OKSAsta peräisin olevaan määritelmään lisätä "tai virkaan"?Riina, Ilmari
25
c107pätevyys ja kelpoisuuskelpoisuusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 7.9.2021: Onko muita kommentteja kelpoisuuden käsitekuvaukseen? Viimeinen huomautuskappale on OKSAsta, täytyy katsoa sopiiko se muokkausten jälkeen enää Jatkuvan oppimisen sanastoon.
26
c102todistustodistus (2)KMP maaliskuu 2021: tässä jatkuvan oppimisen viitekehyksessä voisi ajatella, että kaikki todistukset ovat osaamistodistuksia. Tässä luonnos määritelmäksi: asiakirja, joka osoittaa todeksi viranomaisen tai lainsäädännön edellyttämän kelpoisuuden tai rekisteröintiä edellyttävän pätevyyden tai muun valmiuden suoriutua erilaisista tehtävistä ja rooleista
27
c102todistustodistus (2)Terminologin kysymys sanastotyöryhmälle 13.4.2021: Kirsi-Marja kommentoi, että jatkuvan oppimisen kontekstissa kaikki todistukset olisivat osaamistodistuksia. Ovatko muut samaa mieltä? Onko niin, ettei jatkuvan oppimisen sanastossa tarvita OKSAssa määriteltyä "todistus koulutusprosessiin liittyvästä seikasta"-käsitettä?KMP elokuu 2021: yleiskäsitteen todistus rajaaminen koskemaan vain tietyn hallinnonalan todistuksia on ongelmallista tässä kontekstissa. Eivätkö todistukset liity jollain tavalla käsitteeseen koulutus 2? Koulutustodistus, osaamistodistus, koulutukseen osallistumistodistus? Vrt. työtodistus, jos se sisältää tarkoin kuvattuja tietoja ja taitoja ja työstä annetaan myös pyynnöstä arviointi. Esimerkiksi organisoidusta vapaaehtoistyöstä voi saada todistuksen, joka todentaa osaamista.
28
c103todistusosaamistodistusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.7.2021: Miten käsitteen tietoja (määritelmä, huomautus) vielä muokattava?KMP elokuu 2021: edelleen mietin tuota maaliskuussa laatimaani määritelmää - henkilön koulutuksessa (2) hankkiman tai muuten ansiotyön vaatimukset täyttävän osaamisen oikeaksi todistava asiakirja
29
c104todistuspätevyystodistusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 6.7.2021: Miten käsitteen tietoja (määritelmä, huomautus) vielä muokattava? Huomautuksessa erityisesti kysymysmerkkejä, tarkistatteko?KMP elokuu 2021: todistus työtehtävässä tai ansiotyössä vaadittavasta pätevyydestä . Varatuomari esimerkki pois. Kts. viereinen kommenttikenttä tieteen termipankki.https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:luvan_saanut_oikeudenk%C3%A4yntiavustaja
30
c97luokittelujakoulutusalaluokitusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 28.6.2021: Määritelläänkö koulutusala vai koulutusalaluokitus? Riippuu osin varmaan siitäkin, tuleeko meille muita käsitteitä, joiden yläkäsite on luokitus tai luokka ja kumpi niiden kohdalla on luontevampaa. (OKSAssa siis määritelty koulutusala = luokka, jollaisiin koulutusjärjestelmän mukaiset koulutukset (2) jaotellaan sen perusteella, miten ne sijoittuvat tieteen, yhteiskunnan tai työelämän aloille)KMP elokuu 2021: riittäisikö koulutusala ja sen huomaukseksi viittaukset luokituksiin? Sama menettely ammatti- ja ammattiala -käsitteiden kanssa? Vastaus löytynee tämän sanaston ensisijaisesta käyttötarkoituksesta, joka kirjoitettu esipuheeseen. Järjestelmäratkaisuissa tarvitaan sitten nämä luokitustermitkin...
31
c667luokittelujaammattiluokitusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 28.6.2021: Kommentoitteko määritelmää ja huomautuksia?
32
c98luokittelujaammattialaKMP, kesäkuu 2021: Ammattiryhmiä laajempi kokonaisuus. Ala muodostuu erilaisista ammattiryhmistä, joilla on kuitenkin suhteessa toisiinsa erilaiset ammatilliset taitotaso- ja erikoistumisvaatimukset.
33
c98luokittelujaammattialaSaija Ylönen, Tilastokeskus, 2.7.2021: Luokituksen ominaisuuksista: Luokituksen peruskriteereihin kuuluu, että luokiteltava kohde voi kuulua vain yhteen luokkaan. Pikaisesti tulkittuna nyt kyseessä oleva ammattialaryhmittely ei siis täytä luokituksen kriteerejä.KMP elokuu 2021: Juuri näin. Kysymys on ryhmittelystä, ei luokittelusta, joten OKSA:n määritelmä on väärin laadittu.
34
c98luokittelujaammattialaSaija Ylönen, Tilastokeskus, 2.7.2021: Osallistuisin mielelläni luokituskäsitteiden määrittelyyn. Olen jäämässä ensi viikon jälkeen lomalle, mutta olisiko mahdollista tavata esimerkiksi elokuun puolenvälin jälkeen ja katsoa noita yhdessä? Anne Väänänen voisi lisäkseni tulla mukaan tapaamiseen meiltä täältä Tilastokeskuksesta. Tilastokeskus ylläpitää kansallisia luokituksia, kuten ammattiluokitus ja toimialaluokitus, ja julkaisee niitä omalla verkkosivullaan ja yhteentoimivuusalustalla. Anne ja minä työskentelemme luokitusten ja käsitteiden parissa, ja näkemyksistämme voisi olla hyötyä työllenne.
35
c98luokittelujaammattialaTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 5.7.2021: Laadittu nyt kaksi vaihtoehtoista määritelmäluonnosta. Olisiko jompi kumpi niistä sopiva pohjaksi? Miten muokataan?KMP elokuu 2021: Kenen ammatillinen toiminta? toimiala kuvaa organisaation toimintaa, ammatti viittaa henkilön rooliin. Kts. ammatin määritelmä ja kesäkuinen kommenttini. Ei siis ole yhden ammatin muodostama ryhmä, vaan useista eri ammateista ja ammattiryhmistä muodostettu laajempi kokonaisuus, ryhmä. Samalla, määritellyllä ammattialalla (professional field, occupational field) työskentelevien henkilöiden työroolien eli ammattien osaamisvaatimukset vaihtelevat töiden (jobs) mukaan.
36
luokittelujaosaamisalaTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 22.9.2020: Tiedot peräisin OKSAsta. Sopivatko määritelmä ja huomautukset Jatkuvan oppimisen sanastoon tällaisinaan vai tarvitaanko muokata?
37
c101luokittelujaosaamisluokitusSanastotyöryhmä 15.6.2021: onko tarvetta viitata EQF:ään? EQF:stähän on myös kansallinen sovellus.
Sanastotyöryhmä 15.6.2021: https://luotain.net/palvelumme/osaamiskartoitukset/
Sanastotyöryhmä 15.6.2021: osaamisluokitusten käyttökonteksti organisaatioilla: HR
38
c101luokittelujaosaamisluokitusTerminologin kysymys sanastotyöryhmälle 10.6.2021: Jos tämä käsite määritellään, tarvitaanko kenties määritellä "osaaminen"-käsitteen lisäksi myös suppeampi käsite "osaamiset"??
39
työelämässä oppiminenKMP: työelämään osallistuminen tulisi siis ymmärtää toimintana, joka ei ole vain ansiotyön tekemistä eli siitä saa tuloa? Onko sosiaalipalvelu kuntouttava työtoiminta työelämään osallistumista. Lisättävä perehdytys-käsite mahdollisesti tähän sanastoon omana terminään? Luonnos: työnantajan työntekijälle palvelussuhteen alkaessa järjestämä opetus ja ohjaus?, jossa työntekijä perehdytetään työhön, työpaikan työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin. Työturvallisuuslaki 738/2002
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100