ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZAAABACADAEAFAGAHAIAJAKALAMANAOAPAQARASATAUAVAWAXAYAZBABBBCBDBEBFBGBHBI
1
1r CICLE ReligióRELIGIÓ
2
COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES I CRITERIS D'AVALUACIÓSABERS BÀSICS - RELIGIÓ
3
CE 1CE 2CE 3CE 4CE 5CE 6A. Identitat personal i relacions en diàleg amb el missatge cristiàB. Cosmovisions, tradició cristiana i culturaC. Habitar el món plural i divers per a construir la casa comuna
4
110211000110211111011112300010210101011100010000
5
Marca de temps
Adreça electrònica
NIVELLNOM DE LA SITUACIÓ D'APRENATGE (en forma de pregunta)
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 1 (REL) -
1.1. Observar en els relats i personatges bíblics valors fonamentals de l'ésser humà, relacionantlos amb el desenvolupament de la seva autonomia i responsabilitat en el grup-classe.
1.2. Reconèixer algunes de les característiques que defineixen l'autonomia personal, desenvolupant un autoconcepte ajustat i una autoestima saludable, per a la pròpia acceptació personal i per a integrar-se en els grups de pertinença amb assertivitat i responsabilitat, a la llum de l'Evangeli.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 2 (REL) -
2.1. Reconèixer els vincles i relacions amb els grups de pertinença, comparant-los amb els de Jesús de Natzaret, identificant hàbits i principis que ajuden a generar un clima d'afectivitat, respecte, solidaritat i inclusió.
2.2. Apreciar i mostrar actituds de respecte, mediació i cura del proïsme i de la naturalesa, derivades de l'anàlisi de les paraules i accions de Jesús de Natzaret.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 3 (REL) -
3.1. Visualitzar i identificar quines situacions quotidianes promouen una convivència pacífica, a través de l'escolta i anàlisi de relats bíblics, per a aprendre a resoldre pacífica i inclusivament els conflictes.
3.2. Descriure algunes situacions properes de desemparament, fragilitat i vulnerabilitat, amb empatia vers les persones desfavorides i reconeixent la preferència de Jesús de Natzaret pels que més sofreixen.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 4 (REL) -
4.1. Relacionar alguns passatges bíblics amb expressions artístiques, servint-se de l'observació i anàlisi, per a potenciar la creativitat i la comunicació a través de diversos llenguatges.
4.2. Descobrir com el poble cristià mostra la seva fe en la vida diària en diferents festes i manifestacions religioses, comprenent el vincle que les uneix a l'Evangeli i la seva actualització en la comunitat cristiana.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 5 (REL) -
5.1. Prendre consciència de la pròpia interioritat a través de narracions i biografies cristianes significatives, per a afavorir l'autoconeixement personal i les vivències dels altres.
5.2. Identificar les pròpies emocions, sentiments i vivències religioses, compartint-los i reconeixent-los en l'altre, tenint en compte l'experiència de personatges rellevants de la tradició judeocristiana.
- COMPETÈNCIA ESPECÍFICA 6 (REL) -
6.1. Reconèixer que Jesús de Natzaret és el centre del missatge cristià, valorant les seves aportacions per a la persona i la societat en entorns diversos.
6.2. Valorar la Bíblia com a llibre sagrat i com a narració de la trobada de Déu amb la humanitat, descobrint el seu lloc en la comunitat cristiana i en la cultura.
− Capacitats, potencialitats i limitacions de cada ésser humà.
− Vivències i sentiments de l'experiència interior i de la corporalitat
− Valor intrínsec de tota persona, per al cristianisme com a criatura de Déu
- Exploració de personatges bíblics i models cristians i la seva cerca de la felicitat.
− Grups de pertinença: diferències i relació amb Jesús de Natzaret.
− La família i la incorporació a la vida social en la visió cristiana.
− Potenciació de la pròpia creativitat mitjançant expressions artístiques que reflecteixin el missatge de diversos relats bíblics.
− Estima de moments de silenci, interiorització i contemplació
− Expressió, emprant diversos llenguatges, de la pròpia creença, emocions i afectes.
− Reconeixement de l'oració com mitjà privilegiat de comunicació amb Déu. El Parenostre.
− Apreciació del valor religiós i la riquesa cultural del Nadal, Setmana Santa i altres celebracions com a expressió de la identitat cultural de la nostra societat.
− Anàlisi i expressió del missatge cristià en la música, les arts i altres manifestacions culturals i tradicions de l'entorn.
− Valoració de la importància de les celebracions religioses per a les persones creients.
− Reconeixement de la Bíblia, Paraula de Déu en la vida de l'Església, com a llibre sagrat del cristianisme
− L'aliança de Déu amb el poble d'Israel i el seu projecte d'humanitat.
− Jesucrist, centre del missatge cristià
− María, la Mare de Jesús.
− L'Església com a família que viu i celebra la Bona Notícia anunciada per Jesús de Natzaret
− La Bíblia com a font d'inspiració artística al llarg de la història.
− La bellesa com a expressió de la Creació i de l'experiència religiosa.
− El compromís i responsabilitat de l'ésser humà en la cura de la naturalesa i els éssers vius des d'una visió cristiana.
− Gratitud cap a les persones que ens cuiden i cap a Déu Creador.
− Obres i paraules que mostren l'amor de Jesús de Natzaret a totes les persones.
− El manament de l'amor com a màxima relacional del cristianisme.
− Actituds i accions que promouen la fraternitat.
− Hàbits i valors de respecte a la naturalesa com creada per Déu.
− Relats evangèlics de compassió, misericòrdia i perdó.
− Biografies significatives que han afavorit la resolució pacífica de conflictes.
− Actituds quotidianes que fomenten una convivència pacífica.
− Respecte i valoració de les emocions, creences, sentiments i expressions religioses d'altres persones.
CONTEXT (màxim 2)
ACTIVITATS D'INICIACIÓ. (Activitats i dinàmiques per despertar interès, compartir amb els alumnes els objectius que volem aconseguir i com s'avaluarà)
INSTRUCCIONS I MATERIALS (Previsió general dels recursos humans, materials i d'espai)
DESCRIPCIÓ I PLANIFICACIÓ DE LA TASCA (fomentar aprenentatge cooperatiu, activitats i tasques variades i inclusives)
PROCEDIMENTS DE RETROACCIÓ, REVISIÓ I SUPERVISIÓ per part dels mestres (feedback com eina fonamental per ajudar l’alumnat en la seva autoavaluació. Aquesta retroacció ha de ser clara i concisa.)
PROCEDIMENT I DINÀMIQUES D'AVALUACIÓ FINAL
6
23/11/2022 10:38:13
ammunoz1@educaib.eu
1r EPQui ha fet la natura i com podem cuidar-la?11111111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius), - CONTEXT EDUCATIU (implicació de l’alumne en el propi centre docent, aula, complementàries, extraescolars o de la comunitat educativa).
SESSIÓ 1: es presentarà als alumnes una imatge d´un paisatge sobre la natura. A partir d´aquesta imatge es demanarà als nins les preguntes per introduïr el repte: què veis en aquesta imatge? sabeu qui ha fet totes aquestes coses? pensau que algú ens ho ha regalat? ... i farem la pregunta principal del repte: Voleu saber qui ha fet la natura i com podem cuidar-la? (Despertar interès pel tema).
La mestra explicarà que per resoldre aquest repte haurem de fer una sèrie de tasques grupals.
Acabarem la sessió asseguts en cercle de diàleg i amb unes targetes enmig del cercle. Cada alumne haurà d´agafar una imatge d´un element de la natura i dir qui pensa que l´ha fet i per què. Hi haurà targetes amb imatges que no són de la natura (cotxes, cases, joguines...). Si agafen aquestes targetes la mestra demanarà: Això forma part de la natura? per a què serveix? i es farà una reflexió amb tots els elements agafats. (Avaluació inicial: Què sabem?). La mestra apuntarà totes les respostes.
- Imatges de la natura.
- Video de la creació.
- Cartolines o fols Din A3.
- Colors, tissores i aferrament.
- Targetes per les dinàmiques.
- Fitxes sobre el tema.
- SESSIÓ 2: Visionar el video "La creación para niños" i establir un debat demanant als nins: Què és el que més t´ha agradat de la història? ara sabríeu dir qui ha fet tots els elements de la natura? quines coses va fer Déu? pensau que és un regal que ens ha fet? Com pots col.laborar tu amb Déu per mantenir en bon estat tot el que ens ha regalat? La mestra apuntarà totes les respostes.
Després de fer les reflexions, faran una fitxa on hi haurà elements que no pertanyen al relat de la creació i elements que si. Els nins només hauràn d´encerclar i pintar els que si surten a la història.
- SESSIÓ 3: començarem recordant la història de la creació amb una cançó. Després escoltarem i veurem el video "guardianes de la galaxia" on es veu com nins i nines cuiden del planeta. Al finalitzar sels demanarà als alumnes: I vosaltres, voleu ser guardianes del planeta? Qui viu al planeta? Com podem cuidar dels éssers vius de la natura? I dels que tenim a casa?... (es guiarà el debat cap a la cura de les plantes i dels animals de l´entorn més proper als infants). La mestra apuntarà totes les respostes.
Després, per equips tindran unes imatges per relacionar cada animal o planta amb la necessitat que té per cuidar-ho (aigua, menjar, sol...). Al finalitzar, es farà una posada en comú i aferrarem les imatges ben relacionades a un mural.
- SESSIÓ 4: avui ens centrarem en la cura i el respecte cap a les persones del nostre entorn.
Farem un cercle de diàleg, la mestra mostrarà imatges de nins tristes, alegres, amb conflictes...i farà preguntes com: què li passarà al nin? com es sent? com poden solucionar el conflicte? com podem cuidar-nos els uns als altres? (es guiarà el debat cap a la importància de respectar-nos i cap a les actituds que podem fer per cuidar dels altres i ser agraïts amb els qui ens cuiden). Finalitzarem el cercle fent un rol play (de dos en dos hauran d´escenificar la resolució de les targetes: demanar disculpes, fer una abraçada, ajudant...).
Per acabar la sessió, cada nin farà un dibuix al seu quadern de com cuida ell dels seus amics o familiars (donar-lis abraçades, jugar amb ells, ajudant a casa...accions que hagin sortit al debat).
- SESSIÓ 4: Començarem la sessió amb un joc interactiu a la pissarra digital. Serà un trivial amb imatges del que hem estudiat a la SA. Farem dos equips i cada membre de l´equip haurà de contestar una pregunta que sumarà punts. Les preguntes del joc seràn del tipus: el sol l´ha creat Déu? Un ca necessita menjar per viure? Si no regam les plantes es moren? Ajudar als nostres pares és cuidar-los?...
Després del joc la mestra llegirà les respostes que havia apuntat durant totes les sessions (diari de classe) i demanarà als nins: trobau que heu après més coses del que sabíeu abans de començar el nostre repte? quines coses són?... s´apuntarà totes les respostes amb la rutina de pensament "el pop" (A una cartolina hi haurà dibuixat un pop i abaix de cada pota
la mestra apuntarà els continguts apresos).
Per finalitzar, la mestra regalarà un carnet de protector de la creació a cada nin que pintarà i podrà dur a casa per explicar a la família com ho ha guanyat.
Avaluació inicial: pluja d´idees per saber què saben sobre el tema.
Al llarg de les sessions totes les activitats de producció dels infants serviran de registre
d´autoavaluació pels infants i d´avaluació per la mestra, que apuntarà els resultats al seu registre personal (rúbrica dels criteris d´avaluació).
Avaluació final: Joc i rutina de pensament "el pop".
Rúbrica dels criteris d´avaluació per la mestra.
7
03/12/2022 12:39:20
ammunoz1@educaib.eu
1r EPQuè va passar al primer nadal?111111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius), - CONTEXT EDUCATIU (implicació de l’alumne en el propi centre docent, aula, complementàries, extraescolars o de la comunitat educativa).
SESSIÓ 1: Aprofitant que als carrers de Palma ja s´han encés els llums, començarem la sessió mostrant unes imatges de la ciutat il.luminada i fent als nins unes preguntes en assemblea: per què s´han ences les llums al carrer? per què les tendes estàn decorades? per què decorem les nostres cases? què fan les famílies per nadal? què celebrem en aquesta època?...
La mestra apuntarà totes les respostes (què sabem?).
Acabarem la sessió dibuixant la seva família reunida per nadal.
- Videos sobre el tema.
- Fitxa família de Jesús.
- Betlem de fusta.
- Capses amb trencaclosques del nin Jesús.
- Tarjetes.
- Paper continu pels murals.
- Colors.
- Pissarra digital.
SESSIÓ 2: Mostraran els dibuixos de la seva família als companys i explicaran amb quines persones viu. (Parlarem dels diferents tipus de famílies i destacarem que les famílies
s´estimen i s´ajuden).
Acabarem la sessió amb un video sobre la família de Jesús i oralment la compararem amb la nostra. (Nosaltres ajudem als papas com Jesús ajudava als seus pares, els estimava...).
SESSIÓ 3: Goldy play de la història del primer nadal (la mestra contarà la història amb els personatges del betlem de fusta mentre els infants seuen a l´estora).
Al finalitzar la història, es demanarà als nins: què és el que més us ha agradat de la història? qui va néixer? on va néixer el nin Jesús? què nom els seus pares? quines persones li va dur regals al nin Jesús?
(la mestra apuntarà totes les respostes).
Acabaran la sessió amb una fitxa de la família de Jesús al portal on hauran de repassar els noms dels tres personatges principals de la història.
SESSIÓ 4: Començarem la sessió amb un video sobre el naixement de Jesús que té preguntes de comprensió després de contar la història.
Després, es repartirà una capsa en forma de regal a cada equip. Dins la capsa hi haurà un trencaclosques del nin Jesús i una tarjeta amb la pregunta "quin és el regal més important que tenim per nadal?".
L´hauran de formar i s´acabarà la sessió amb la posada en comú dels equips. (La mestra apuntarà les respostes).
SESSIÓ 5: Avaluació final amb un mural per equips on hauran de dibuixar què va passar al primer nadal? i posada en comú. (La mestra apuntarà les respostes).
La mestra acabarà la sessió llegint les respostes donades pels infants durant totes les sessions. Finalitzarà amb la pregunta: penseu que heu après què celebrem per nadal i que hem descobert què va passar al primer nadal?
Totes les tasques serviran d´autoavaluació dels infants i també servirà a la mestra per avaluar els seus aprenentatges.
Es farà servir una cartolina per apuntar les respostes dels infants durant totes les sessions dividida en tres columnes: què sabem? què estic aprenent? què sé ara?
Tasca de la sessió 5.
8
09/05/2023 10:50:17
ammunoz1@educaib.eu
1r EPUna gran família?11111111111111
- ÀMBIT PERSONAL (entorn familiar i personal de l’alumne)., - CONTEXT SOCIAL (participació de l’alumne al seu entorn més proper, tot tenint en compte institucions, associacions i col·lectius)
SESSIÓ 1: començarem observant una imatge (mural gran) on es veu un poble amb els seus edificis, un d´ells és l´església. Demanarem als alumnes: què veis al dibuix? quins edificis hi ha? per a què creus que serveixen? i començarem un debat.
Quan diguin "l´església" aprofundirem sobre aquest edifici: ara investigarem qui hi va a aquest edifici. Veurem el vídeo de youtube "Somos una gran familia" on explica qui forma part de la família de l´Església i el seu temple.
I ara sabeu dir qui hi està convidat a assistir a l´església? es guiarà als alumnes perquè la resposta sigui "totes les persones". Tots som convidats a formar part de la família de
l´Església i en aquest tema descobrirem com ho podem fer.
Acabarem la sessió pintant un dibuix sobre la família de l´Església en treball cooperatiu.

Feina per casa: investigar sobre el seu baptisme (demanar als pares que els expliquin com va ser la celebració i que duguin una foto o dibuix). El nin/a que no ha estat batejat pot dur una foto o dibuix d´alguna celebració familiar.
Imatges.
Pissarra digital.
Fitxes
Dibuixos
Colors
Vídeos de youtube
SESSIÓ 2: Veurem el vídeo de youtube " El bautismo para niños" on explica com és aquest sagrament i els signes que hi apareixen.
Farem un cercle de diàleg i enmig posarem les fotos o dibuixos que ells han duit de casa.
Cada nin/a haurà d´agafar la seva imatge i explicar què es celebra i com va ser la seva festa.
Quan tots hagin explicat la seva festa, farem la conclusió sobre la celebració del baptisme, fent veure als alumnes que a través d´aquesta celebració entrem a formar part de la família de l´Església.
Acabarem la sessió aferrant les fotos o dibuixos a un mural o al seu quadern de classe.

SESSIÓ 3: veurem el temple on es reuneixen la família de l´Església. Es presentarà una imatge als alumnes on es veu una església i una casa. Comentarem les diferències que hi veuen entre els dos edificis i demanarem: qui hi viu a cada edifici? com sabeu què és una església? té algún símbol que l´identifiqui?...les preguntes aniran encaminades a que diguin "la creu". Se´ls farà veure que la creu és el símbol dels cristians i que representa a Jesús.
Acabarem la sessió fent un trencaclosques d´una església en grups cooperatius. Hauran de pintar les peces, retallar-les i aferrar-les a una cartolina per formar el temple. També escriuran les parts distintives de l´edifici: creu, vidriera i campanari.

SESSIÓ 4: Ara és moment d´investigar com és una església per de dins i ho farem a través del vídeo de youtube: "El templo y sus partes". En aquest vídeo explica amb detall totes les parts de l´interior del temple.
Parlarem sobre el vídeo i si han anat alguna vegada a alguna església (que comentin la seva experiència personal dins el temple i el que han vist que hi ha de dins).
Després en gran grup farem una fitxa interactiva de liveworksheets sobre les parts de
l´església projectada a la pissarra digital.
Acabarem la sessió fent una fitxa individual sobre les parts interiors d´una església.

SESSIÓ 5: Per começar veurem diferents obres artístiques que podem trobar a l´interior de les esglésies com escultures, rosetons, vidrieres a la pissarra digital i s´explicarà als alumnes com a través de l´art podem conèixer escenes bíbliques.
A continuació, analitzarem una vidriera on es veu una escena senzilla de l´evangeli.
Farem una pluja d´idees i que la mestra pot apuntar a la pissarra a través d´un jamboard.
La rutina de pensament serà la següent:
-Què veig?
-Què pens?
-Què m´interessa?

Acabarem la sessió pintant un mandala amb símbols religiosos semblant a una vidriera.

SESSIÓ 6: Activitat d´avaluació a través d´una fitxa individual d´unir amb fletxes, completar els dibuixos d´una església repassant...
Posada en comú de la fitxa per corregir.

Totes les activitats estan pensades per què hi hagi una retroacció per part de l´alumnat.
Fitxa final i dinàmiques grupals orals a través de l´observació.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100