AES UK Mastering Conference 2018 - Final schedule
 Share
The version of the browser you are using is no longer supported. Please upgrade to a supported browser.Dismiss

 
View only
 
 
ABCDEF
1
AES UK Mastering Conference 201822-23 September 2018
2
3
DayProgramSpeakerTopicRoomsLength
4
5
Saturday
6
10:00Registration & CoffeeWelcome packs!Regent St. Foyer
7
10:50OpeningConference ChairOpening statementFyvie Hall
8
11:00Keynote 1Guenter Loibl (Rebeat)HD Vinyl, a next general vinyl technology that offers a universal improvement to the industry’s most classic format.Fyvie Hall45 mins
9
11:45Technical Paper PresentationFriedemann Tischmeyer “Transient Vitality” and Current Loudness Measurement Metrics - A practical overview of the range of existing dynamic metering metrics will be presented, while highlighting the advantages and disadvantages of each method referenced to current best practices. “Transient Vitality,” the dynamic structure of transient events, and the limits of TPL when considering Transient Vitality, will also be discussed.Fyvie Hall20 mins
10
12:05Technical Paper PresentationMike Exarchos (aka Stereo Mike)Exponential Spatial Merging as Sample-based (Re)Mastering in Contemporary Hip-Hop Practice. This research focuses on the merging of past and present spatial illusions exploring how hip-hop producers negotiate the dimensions of ‘depth’, ‘height’ and ‘width’ imprinted onto masters used as sampled sources,Fyvie Hall20 mins
11
12:25LunchDeep End
12
13:30Sponsor Technical Paper Presentation (MQA)Bob Stuart (MQA)MQA technology is licensed by labels, music services, and hardware manufacturers worldwide and so, at some point, you may be asked to deliver or work on an MQA project. Fyvie Hall30 mins
13
14:00Sponsor Technical Paper Presentation (PSI Audio)Roger Roschnik (PSI Audio (AVAA))The application of low frequency absorption by velocity control for mastering and post production facilitiesFyvie Hall30 mins
14
14:30Sponsor Technical Paper Presentation (Prism Sound)William Rowe (Prism Sound)Prism Sound Verifile - Explanation of it's essential technicalities, whilst demonstrating the potential value that this application has to offer the mastering community.Fyvie Hall30 mins
15
15:00Coffee & Networking (Trade Stands)Deep End
16
15:25Keynote 2David Bell (Whitemark)Aspiration is to bring together all aspects of technical and environmental design from the very beginning of each project so that all influences are given the correct balance from the outset. This key philosophy supports every project undertaken.Fyvie Hall45 mins
17
16:10Technical Paper PresentationRob Toulson, Justin Paterson & Russ Hepworth-SawyerMastering Music for Multi-Stem and Interactive Applications.Fyvie Hall20 mins
18
16:30Technical Paper PresentationMagdalena PiotrowskaObjective and Subjective Evaluation of Automatic Mastering Compared to Mastering Engineer’s Musical Product Creation.Fyvie Hall20 mins
19
16:50Coffee & Networking (Trade Stands)Deep End
20
17:15Q & A with Darcy ProperDarcy Proper (Mastering Engineer)Over the years, Darcy has been honoured with 4 Grammy awards and 10 nominations and has won several other awards for her work. She has had the pleasure of mastering historical reissue projects for such prestigious artists as Billie Holiday, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Tony Bennett, Dave Brubeck, Stephen Sondheim and Johnny Cash. Fyvie Hall45 mins
21
18:00Panel DiscussionQ & A Panel hosted by Rob ToulsonGuenter Loibl (Rebeat), Bob Stuart (MQA), David Bell (Whitemark), Darcy Proper (Mastering Engineer), Crispin Herrod Taylor (Crookwood)Fyvie Hall45mins
22
18:50Wine Reception in Regent St. FoyerNetworking opportunity and Acustica Audio plugin give away!Regent St. Foyer60mins
23
20:30Close
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
Sunday
35
09:30Registration & CoffeeRegent St. Foyer
36
10:00Technical Paper PresentationDr Andrew BourbonIncorporating Mastering Into A Contemporary Music Technology Curriculum Lecture Theatre20 mins
37
10:20Technical Paper PresentationAlexander Hinksman Drawing from doctoral research and interview, this paper explores the creative identities of mastering engineers and how these constructions evolved from the mid 20C onward into the present. It studies how practitioners depict their shift from procedural ‘disc cutting’ practices, towards more creative forms of mastering in the digital age.Lecture Theatre20 mins
38
10:40Technical Paper PresentationStephen BruelRemastering Sunnyboys - The emergence of digital audio production technologies, enhanced signal processing techniques and commercial demand has contributed to older analogue recordings being remastered and re released. In the process, this has transformed the traditional technical role of mastering and/or remastering to a more creative oneLecture Theatre20 mins
39
11:00Coffee & Networking (no trade stands)Deep End
40
11:30Keynote 4Crispin Herrod Taylor (Crookwood)“How to avoid being disrupted, and still be Mastering in 5 years’ time” - We’re at a turning point for mastering, with continual price and market pressures, and now finally the rise of AI. Crispin HT talks about the background for this change, assesses the dangers, and suggests how mastering engineers can isolate themselves from the oncoming and creeping storm.Lecture Theatre45 mins
41
12:15LunchDeep End
42
13:15Sponsor Technical Presentation (Dangerous Music)Mike Wells (Mastering Engineer at Mike Wells Mastering)Future of Digital delivery for Mastering and Mixing Engineers. Based in Los Angeles, California - Mike Wells began his career in mastering in the late 90's, forming Mike Wells Mastering in 2001. An early adopter to audio metadata, Mike was asked to join the Board Of Governors for the NARAS (Grammy) organization to help initiate metadata efforts in 2007. A long standing AES member, Mike has served both as President for the Los Angeles AES chapter, as well as Chairman of Workshops for numerous AES Conventions.Lecture Theatre45 mins
43
14:00Keynote 5Mike Cave (Mastering Engineer at Loft Mastering)Working with stems - blurred line from mix to master.Lecture Theatre45 mins
44
14:45Coffee & Networking (no trade stands)Deep End
45
15:15Q & A with Mandy ParnellMandy Parnell (Mastering Engineer at Black Saloon Studios)Hosted by Katie Tavini (Mastering Engineer)Lecture Theatre45 mins
46
16:00Close.
Loading...
Main menu