1 of 12

Evet farklı olmasını beklerim. Elektron verme isteği en fazla olan element potasyum olduğu için orda gerçekleşecek tepkimenin daha şiddetli olacağını düşünüyorum. K > Na > Li olmalı

2 of 12

2

Evet tahminlerim doğru çıktı . Elektron verme isteği ile tepkimenin şiddeti arasında doğru orantı var. bunu gözlemleyerek öğrendim.

3 of 12

3

Mg > Zn > H > Cu > Ag şeklinde olacağını tahmin ediyorum.

4 of 12

4

Simulasyon

https://teachchemistry.org/classroomresources/metals-in-aqueous-solutions-simulation

5 of 12

5

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

6 of 12

6

7 of 12

7

Mg > Zn > H > Cu > Ag şeklinde oldu.

8 of 12

8

Mg > Zn > H > Cu > Ag şeklinde olacağını tahmin ediyorum.

Tahminlerimle sonuç aynı çıktı. Metallerin iyonşlaşma enerjileri arasındaki ilşkiyi incelediğimizde elektron verme isteği arttıkça aktifliğin arttığını fark ettim.

9 of 12

9

Aktif olan metal elektron kaybediyor, pasif olan metal iyonu elektron alıyor ve tepkime gerçekleşiyor. Tepkime gerçekleşme durumuna göre metallerin aktiflik sıralamaları Mg > Zn > H > Cu > Ag bu şekilde oluyor.

10 of 12

10

Fe > Ni > Sn > Pb şeklinde olacağını tahmin ediyorum.

11 of 12

11

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

12 of 12

12

Fe > Ni > Sn > Pb şeklinde oldu. B grupları değişkenlik gösteriyor. Sadece iyonlaşma enerjilerine bakmamız yeterli değil orbitallerdeki elektron dağılımlarınada bakmamız lazım. Orbitallerdeki perdelemeden dolayı iyonlaşma enerjisi ve aktiflik birbirinden faklı olmaktadır.