1 of 13

Scanează QR

PARTNER PRINCIPAL

Ghid #EnergiePeBloc

Dacă ești interesat de instalarea unor Panouri Fotovoltaice pe bloc și injectarea energiei în rețea, află din acest ghid ce presupune acest proces legal, tehnic și financiar. De la A-Z.

ÎntreVecini x FEL Romania

2 of 13

ÎntreVecini x FEL Romania

Despre Ghid

ÎntreVecini regenerează spiritul comunitar la bloc creând comunități urbane în orașele din România. Transformăm blocurile în huburi sustenabile prin crearea de micro-leaderi locali și desfășurarea de activități în cartier în jurul celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Suntem un sistem de operare pentru schimbare, de jos în sus. Un răspuns la spiritul de comunitate pierdut ca urmare a perioadei comuniste și digitalizării accelerate, al lipsei de încredere în propria capacitate de a produce schimbare, al lipsei de apartenență la un grup.

Vino alături de noi să creăm ecosisteme locale de schimbare.

Mulțumim FEL România pentru colaborarea la realizarea acestui Ghid. Future Energy Leaders România este o comunitate de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte în jurul energiei, fiind și o platformă de comunicare și cooperare între generații.

FEL accelerează tranziția către o economie bazată pe energie curată, reducând impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului prin 4 direcții, Educație și Profesionalizare, Informare și Conștientizare, Analize și Recomandări locale, Activitate și Cooperare Internațională.

Mulțumim Partenerului Principal ÎntreVecini, BRD Groupe Société Générale, pentru susținerea financiară pentru următoarele 10 comunități în București și România.

Mulțumim,

POWERToMe pentru susținerea proiectării și instalării sistemului de PV, și finanțarea parțială a Comunității ÎntreVecini Apusului

Climate Reality Leaders pentru grantul de 10.000 franci elvețieni,

fiind unul dintre cele 5 granturi globale acordate prin Global Shapers.

Mulțumim,

MSL The Practice pentru servicii de comunicare creativă integrată

Benga, Colțan și Asociații pentru asigurarea universului juridic

DIUD pentru materialele video care inspiră și educă

5 to go pentru cafea și biscuiți care aduc oamenii împreună.

Mulțumim,

Global Shapers Bucharest Hub pentru că ne-am născut în hub

Social Innovation Solutions și Fundației Comunitară București pentru că ne sunt aproape cu informații și soluții

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis pentru programul de monitorizare a calității aerului.

Mulțumim,

Dan Perjovschi, #VecinDeBine, pentru un logo minunat și încrederea încă de la începutul începutului.

2

3 of 13

Despre Ghid

Cuprins și Beneficii

Informații Generale

Pe scurt despre #EnergiePeBloc

Componentele unui sistem fotovoltaic

Etapele pentru a deveni prosumator

Documentele necesare

Aspecte legale

Aspecte tehnice

Aspecte financiare

Estimări, costuri și Amortizare

Echipă și Contact

Cuprins

BENEFICII

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Conform Organizației Mondiale a Energiei, avem 3 mari provocări de rezolvat cu privire la Energie, Securitate, Echitate și Accesibilitate financiară.

Clădirile reprezintă, la nivelul Uniunii, 40% din energia consumată și 36% din emisiile directe și indirecte de gaze cu efect de seră legate de energie.

Obiectivul țărilor membre este de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, asigurând o tranziție verde echitabilă pentru toți cetățenii europeni, pentru a deveni un continent neutru până în 2050.

Aproximativ 40% din populația europeană locuiește în orașe, iar nivelul de urbanizare este așteptat să ajungă la 80% până în 2050.

Astfel, blocurile, performanța lor energetică și capacitatea de a produce energie joacă un rol critic.

ÎntreVecini x FEL Romania

3

4 of 13

Energia Electrica

Productia Energiei

Când vorbim despre energia electrică, este important să știm 2 lucruri, puterea se măsoară în kilowați (kW), iar consumul în kilowați-oră (kWh), informații ce sunt utile în dimensionarea și instalarea unui sistem de PV pe bloc.

Energie Gratuita Pe Bloc

În România, majoritatea energiei pe care o consumăm este produsă din Cărbune, Hidro, Nuclear, Gaz și din Surse Regenerabile precum Solar și Eolian, departe de locul de consum. Prosumatorii produc energie local.

Terasele blocurilor din România sunt locuri ideale pentru amplasarea de sisteme solare, Asociația de Proprietari putând deveni Prosumatoare, adică atât consumatoare, cât și producătoare de energie, fiind compensată pentru asta.

ÎntreVecini x FEL Romania

4

(

(

(

5 of 13

Un prosumator este orice persoană fizică și juridică, care consumă și produce

energie. Sub 200 kW beneficiază de compensare cantitativă, iar între 20 - 400 kW de compensare financiară.

#PeScurt

Un bloc nu diferă mult de un prosumator obișnuit. Asociația de Proprietari are nevoie în

plus de acordul proprietarilor spațiilor comune.

Asociația trebuie să lucreze cu o firmă atestată ANRE, să înștiințeze administrația locală, să discute cu Operatorul de Rețea (Distribuitor) și Furnizorul.

Din energia produsă în timpul zilnic, o parte este consumată instant, iar restul este

înregistrată de furnizor pe factură ca surplus.

Dacă imobilul a fost proiectat

și executat corect, greutatea panourilor (de doar 10kg/m2)

nu va fi o problemă

pentru structura blocului.

Structura recomandată pentru acoperișurile de tip terasă, la bloc, folosește greutăți pentru a nu afecta hidroizolația, fiind sigură la vânturi și furtuni.

Costul orientativ total este de 1.100Eur / 1kW putere instalată, acesta variind în funcție de amplasare, de calitatea și tehnologiile alese.

Surplusul energiei produse și livrate în rețea se scade din factura de consum, se reportează și poate fi utilizată pe o perioadă de maxim 24 de luni.

Contravaloarea energiei reportată și neconsumată timp de 24 de luni, va fi plătită de furnizor prosumatorului după această perioadă.

LEGAL

TEHNIC

FINANCIAR

ÎntreVecini x FEL Romania

5

6 of 13

Un sistem fotovoltaic este compus din unul sau mai multe panouri solare care,

în combinație cu un invertor și alte elemente, folosesc energia soarelui pentru

a genera electricitate. Panourile au dimensiuni diferite și puteri diferite, iar dimensionarea se face în funcție de factori legislativi, tehnici și financiari.

  • Panouri fotovoltaice (produc energie de la soare)
  • Structura de montaj (susține panourile)
  • Invertor (transformă energia) + Modul de comunicație (monitorizare date)
  • Contor dublu-sens inteligent (cuantifică cât consumi/produci)
  • Materiale pentru conexiuni (cabluri, conectori)
  • Tablou electric (cu legare la pământ = ‘împământare’)
  • Acumulatori (opțional)

Componentele unui sistem fotovoltaic

ÎntreVecini x FEL Romania

6

(

(

7 of 13

Etapele pentru a deveni prosumator

ACORD

INSTALARE

RACORDARE

CONTRACTARE

COMPENSARE

aprox 14 zile

aprox 14 zile

aprox 17 zile

aprox 21 zile

max 28/31 zile

Acordul Asociației

Obținerea de la proprietarii spațiilor comune dreptul de uz și de servitute asupra proprietăților acestora, pentru executarea lucrărilor necesare realizării rețelei electrice, pentru asigurarea funcționării normale a acesteia, precum și pentru realizarea reviziilor, reparațiilor și intervențiilor necesare.

Proiectarea și Montarea

Se contractează un operator economic care deține atestat ANRE pentru executarea lucrărilor (firma care instalează panouri fotovoltaice).

Acesta trebuie să ia în considerare limitările din panou, asigurarea legării la Pământ, factori de greutate, vânt și să aibă grijă la păstrarea hidroizolației terasei.

Înștiințarea Autorităților

Asociația înștiințează autoritățile administrației publice locale cu privire la montarea sistemului.

Racordarea la Rețea

Asociația transmite o notificare și documentele necesare la ‘Distribuitor’, acesta fiind Operatorul de rețea (OR).

OR transmite solicitantului racordării factura de plată a tarifului pentru actualizarea certificatului de racordare.

OR înlocuiește contorul și transmite notificare de punere sub tensiune pentru perioada de probă. Firma transmite la OR procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune.

OR actualizează/emite și transmite prosumatorului certificatul de racordare.

Semnarea Contractului

Asociația de proprietari transmite furnizorului de energie electrică certificatul de racordare care atestă calitatea de prosumator și o cerere de încheiere a contractului de prosumator.

Furnizorul emite și transmite contractul Asociației în maxim 10 zile lucrătoare.

Asociația trebuie să îl trimită înapoi semnat în maxim 10 zile calendaristice de la primire.

Compensarea pe factură

În baza contractului, furnizorul de energie electrică este obligat să realizeze o factură lunară de compensare cantitativă între energia electrică produsă și livrată în rețea și cea consumată.

Prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie electrică reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării, contravaloarea energiei reportată și neconsumată fiind ulterior plătită de furnizor prosumatorului.

Prețul energiei compensate este identic cu prețul energiei electrice active din contractul de furnizare (nu include costul dezechilibrelor din sistem, marja de furnizare, taxele și tarifele).

ÎntreVecini x FEL Romania

7

8 of 13

ACORD

INSTALARE

RACORDARE

CONTRACTARE

COMPENSARE

Documentele Necesare

COPIA ACTULUI DE IDENTITATE a reprezentantului legal, a certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau a altor autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente, după caz.

CERTIFICAT CONSTATATOR (doar în cazul prosumatorului persoană juridică), în copie, emis de oficiul registrului comerţului, cu informaţii complete care să reflecte situaţia la zi a solicitantului, prin care se dovedeşte că persoana juridică nu desfăşoară ca activitate principală producerea de energie electrică.

PROCES-VERBAL care confirmă recepţia la terminarea lucrărilor aferente instalaţiei de producere a energiei electrice şi instalaţiei de stocare, după caz, întocmit de executantul lucrării.

BULETINUL de încercare a prizei la pământ.

CERTIFICATELE de conformitate şi FIȘELE TEHNICE ale invertoarelor şi unităţilor generatoare cu datele şi funcţiile corespunzătoare, emise de fabricant, în copie, şi, după caz, fişele tehnice emise de fabricant, în copie, ale instalaţiei de stocare.

ACORDUL proprietății spațiilor comune, dreptul de uz și de servitute asupra proprietăților acestora, pentru executarea lucrărilor necesare realizării rețelei electrice, asigurarea funcționării normale a acesteia, pentru realizarea reviziilor, reparațiilor și intervențiilor necesare.

CONTRACTUL cu operatorul economic care deține atestat ANRE pentru executarea lucrărilor (firma care instalează panouri fotovoltaice), FACTURA pentru serviciile prestate și produsele instalate, precum și GARANȚIILE pentru lucrări și echipamente.

ÎNȘTIINȚAREA scrisă a autorităților administraţiei publice locale cu descrierea proiectului, din care să reiasă datele tehnice.

CONTRACTUL de vânzare-cumpărare între Furnizor și Prosumator.

FACTURILE emise lunar.

ÎntreVecini x FEL Romania

8

9 of 13

Aspecte legale

Ilustrație

Unde poti monta PV?

Pe teren, pe acoperiș sau pe

terase, asigurându-te că proiectarea și montarea a fost realizată de o firmă autorizată.

Ilustrație

CATE POTI MONTA?

Trebuie să te încadrezi în limita de putere de max 400kW, de limitele date de branșament și de greutatea întregului ansamblu.

Ilustrație

Monofazat sau Trifazat?

Limita este de 8kW (monofazat), 27kW (trifazat), iar până la 400kW este nevoie de racordarea la un post de transformare, rar în practică.

Ilustrație

Cine poate monta?

Atât asociația de proprietari, cât și locatarii, în funcție de cine deține drept de utilizare asupra spațiului, fiecare cu propriul contor.

ÎntreVecini x FEL Romania

9

(

(

(

10 of 13

Aspecte Tehnice

Ilustrație

Tine Structura?

Greutatea panourilor (de doar 10kg/m2) nu va fi o problemă, dacă imobilul a fost proiectat

și executat conform normelor.

Ilustrație

REFACEREA INSTALATIEI?

Dacă puterea nu depășește puterea specificată în ATR nu este nevoie de modificări. Este necesară însă legarea la pământ.

Ilustrație

Afectarea Hidroizolatiei

Structura pentru acoperișurile de

tip terasă, folosește greutăți pentru

a nu afecta hidroizolația, fiind

sigură la vânturi și furtuni.

Ilustrație

Cata energie produce

Estimativ, un sistem PV cu o

putere instalată de 1kW, cu orientare optimă, produce aproximativ 1200 kWh/an.

ÎntreVecini x FEL Romania

10

(

(

(

(

(

11 of 13

Aspecte Financiare

Ilustrație

CAT COSTA?

Costul orientativ total este de 1.100Eur / 1kW putere instalată, variind în funcție de amplasare, calitatea și echipamentele alese.

Ilustrație

CUM II PUTEM FOLOSI

Energia poate fi folosită pentru spațiile comune, iar banii pot fi folosiți pentru reducerea întreținerii sau investiții.

Ilustrație

COMPENSAREA

Compensarea se face cantitativ, și se raportează lunar în primele 24 luni, și financiar ulterior, Furnizorul plătind Prosumatorul.

Ilustrație

SURSE DE FINANTARE

Astăzi nu există surse publice de finanțare externă. Vom încerca să dezvoltăm programe cu AFM și Primării pentru blocuri.

ÎntreVecini x FEL Romania

11

(

(

(

(

12 of 13

Estimari Costuri si amortizare

IPOTEZE DE LUCRU

Prețul energiei electrice: 80 bani/kWh

1 kW instalat produce anual 1,200 kWh energie electrică

50% din energia produsă este consumată la locul de consum, iar 50% este injectată în rețeaua de distribuție și se compensează de către furnizorul de energie

Suprafața necesară pentru 1 kW instalat: 7,4 m2

ALTE COSTURI

Tarif actualizare Certificat de Racordare, pentru prosumatori

cu putere instalată <=30 kW (utilizatori existenti) = 55 lei+TVA

Optional, expertiza tehnică a acoperișului (opțional, dacă se consideră necesar de către asociație) = 1.000 – 2.000 euro

Dacă nu există deja, realizarea unei instalații de legare la

pământ (priză de pământ) - 400 - 1000 euro

5 kW

10 kW

27 kW

aprox 5.500 EUR

aprox 11.000 EUR

aprox 30.000 EUR

41 mp

6.000 kWh

1.227 EUR

7-8 ani

78 mp

12.000 kWh

2.454 EUR

7-8 ani

204 mp

32.400 kWh

6.625 EUR

7-8 ani

Suprafața Necesară

Producție Anuală

Economie Anuală

Durată Amortizare

ÎntreVecini x FEL Romania

12

(

(

13 of 13

ÎntreVecini regenerează spiritul comunitar la bloc creând comunități urbane în orașele din România și transformându-le în huburi sustenabile prin crearea de micro-leaderi locali și desfășurarea de activități în cartier în jurul celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

hai@intrevecini.ro / Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Future Energy Leaders România este o comunitate de tineri profesioniști

ce dezbat idei și dezvoltă proiecte în jurul energiei, fiind și o platformă de comunicare și cooperare între generații.

www.felromania.ro / Facebook / Instagram / LinkedIn

Adrian Vintilă, FEL România

Alisa Fleancu, FEL România

Cătălin Gavrilă, ÎntreVecini

Victor Gavrilă, ÎntreVecini

Rareș Hurghiș, FEL România

Olivian Savin, FEL România

Mihai Toader-Pasti, ÎntreVecini

Luminița Ioana Vlaicu, FEL România

Coordonator Ghid: Mihai Toader-Pasti

Ilustrații: Sabrina-Ioana Dâscă

Partener Principal ÎntreVecini, BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare societății pe termen lung. Pionier în materie de ESG în banking, BRD este inițiator al Climate Change Summit, cel mai important eveniment pe teme de sustenabilitate organizat în România.

www.brd.ro / Facebook / Instagram / LinkedIn

Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener principal, și de POWERToMe, Climate Reality, MSL The Practice, Benga, Colțan și Asociații, DIUD, Global Shapers Bucharest Hub, Social Innovation Solutions, Fundația Comunitară București.

Au contribuit:

în ordine alfabetică.