,,Influenta omului asupra mediului’’
,,Este oare omul dusmanul sau prietenul naturii ?’’
Filip Victoria
Problemele majore pe care le creaza omul:
Defrisarea
Odata Pamintul era acoperit in majoritate de paduri dar acestea au fost taiate de catre oameni.
Cele mai mari paduri ale lumii sint in grav pericol.Jumatate din suprafata originala de paduri a fost distrusa si lucrurile sunt pe cale sa se inrautateasca daca rata de deforestare nu este incetinita.In fiecare minut 26 de hectare de paduri sunt pierdute-si nu e greu de vazut ca daca continuam vom avea o planeta lipsita de paduri. Acest lucru ar fi catastrofic nu numai din pricina faptului că multe speciide animale îşi au habitatul în pădure , ci şi deoarece pădurile joacă un rol important în reglarea climei planetei.
Poluarea aerului
Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa aparitia automobilul.
Ţinând cont de faptul că principalele surse de poluare a atmosferei sunt mijloacele de transport şi ramurile industriei, precum termoenergetica, industria chimică şi petrochimică si a materialelor de construcţie.
Insa au fost efectuate studii care demonstrează că poluarea atmosferică poate fi diminuată sau chiar înlăturată.
Poluarea mediului
Poluarea solului este considerata ca o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practici necorespunzatoare, datorata îndepartarii si depozitarii la întâmplare a deseurilor din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii necorespunzatoare a unor substante chimice în practica agricola.
Apele reziduale provenind din locuinte, din industrie si agricultura ajung inca in proportie mare in apele lacurilor si ale raurilor. Aceste ape poluate contin substantecare favorizeaza dezvoltarea bacterilor. Aceste bacterii consuma cantitati imense deoxigen dizolvat in apa si in felul acesta pune in pericol viata animalelor si plantelor.Apele reziduale contin de asemenea produse industriale toxice, cum sunt plumbul si mercurul.
Vinatoarea excesiva
Lumea animalelor are din ce in ce mai multa nevoie de protectie si conservare,deoarece vanatoarea excesiva, defrisarile si dezechilibrele biologice create de om o ameninta cu mari distrugeri. Toate speciile de plante si animale aflate in perimetrul rezervatiilor devin in mod automat monumente ale naturii.
Animale/pasari pe cale de disparitie
Peste 19.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Alte cateva mii de speciii ajung in pragul disparitiei in fiecare an inainte ca biologii sa le poata identifica.
Principalele cauze ale disparitiei speciilor de plante si animale sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comerciala (colectarea de plante, vanatul irational si braconajul), distrugerile produse de catre speciile aclimatizate si poluarea. Dintre aceste cauze, distrugerea habitatelor reprezinta cea mai mare amenintare pentru aceste specii.Lista de specii de plante si animale recunoscute ca fiind pe cale de disparitie este destul de mare,lista fiind denumita ironic “rosie”.
Unele pasari/animale pe cale de disparitie
Porumbelul pasager
Ursu panda
Foci
Irbisul (leopardul zapezilor)
Multumesc de atentie!!
Filip Victoria