1 of 22

Kuvien tallentaminen Wikimedia Commonsiin

Susanna Ånäs CC BY 4.0

2 of 22

Mitä avoin lisensointi on?

3 of 22

Tekijänoikeus suojaa jokaista teosta. Se antaa tekijälle yksinoikeuden hyötyä teoksestaan taloudellisesti, muunnella sitä tai tehdä siitä kopioita. Se takaa tekijän moraalisen oikeudet, mm. tulla nimetyksi teoksen tekijänä.

Kun tekijä antaa käyttöoikeuden teokseensa johonkin tarkoitukseen, hän myöntää lisenssin teoksen käyttäjälle sopimuksella kahdenvälisesti.

Avoin eli julkinen lisenssi on sopimus tekijän ja kaikkien mahdollisten käyttäjien välillä. Kuka tahansa voi hyödyntää teosta lisenssin ehtojen mukaisesti kysymättä erikseen lupaa.

4 of 22

Yleisimmin käytetty avoimen lisensoinnin järjestelmä kulttuuriteoksille on Creative Commons. CC-lisenssissä voi käyttää neljän käyttöehdon kuutta eri yhdistelmää. Näiden lisäksi on käytettävissä CC0 kaikesta tekijänoikeudesta luopumiseen.

ND

EiMuutoksia

BY

Nimeä

NC

EiKaupallinen

SA

JaaSamoin

5 of 22

Mitä hyötyä julkaisemisesta avoimilla alustoilla on taiteilijalle?

6 of 22

Wikimedian tiedot ja Google

Wikidatan tiedot täydentävät Google tietolaatikoita. Wikipedia-artikkelit nousevat hakujen kärkituloksiin. Myös Wikimedia Commonsin kuvat näkyvät vastaavalla tavalla kärkituloksissa.

7 of 22

Wikimedia Commonsin avoimet media-aineistot

Taiteilija voi lisensoida teoksesta avoimesti sitä edustavan tunnistekuvan, vaikka itse taideteoksen tekijänoikeudet säilyvät muuttumattomina. Lisensointi koskee tällöin vain kuvaa, ei koko teosta. Tunnistekuvan lahjoittamista vapaaseen käyttöön avoimella lisensoinnilla voi verrata pressikuvaan.

Erityisesti suosittuihin englanninkielisiin Wikipedia-artikkeleihin lisätyt kuvat voivat saada miljoonittain katselukertoja kuukaudessa. Kuvat on linkitetty niiden lähteisiin, jolloin kiinnostuneet löytävät helposti yksittäisen kuvan lisäksi muuta kuvaan, muistiorganisaatioon tai taiteilijaan liittyvää.

8 of 22

Sadoilla kielillä dataa Wikidatassa ja artikkeleita Wikipediassa

Wikipedian artikkeleita ja Wikidatan tietoja kirjoitetaan tai niitä käännetään sadoille eri kielille. Sitä tekevät joko vapaaehtoiset omasta kiinnostuksestaan ja temaattisten kampanjoiden osallistujat eri puolilla maailmaa.

Museot ja muut muistiorganisaatiot tallentavat ja täydentävät Wikidatan tietoja omilla kokoelmatiedoillaan. Näin pienistä toisiinsa linkittyvistä fragmenteista muodostuu täydellisempi kokonaisuus.

Tätä yhteistä ja avointa tietoa voivat myös organisaatiot ja taiteilijat itse käyttää omiin tarkoituksiinsa.

9 of 22

Mitä näkökohtia avaamisessa pitää ottaa huomioon?

10 of 22

Creative Commons -lisenssien ehdoista vain BY (Nimeä) ja SA (JaaSamoin) täyttävät Open Access -määrittelyn ja vain näillä lisenssiehdoilla lisensoituja kuvia voi ladata Wikimedia Commonsiin. Kuvien tulee olla käytettävissä kaikkiin tarkoituksiin ja niiden muuntelun pitää olla sallittua. SA eli JaaSamoin-ehto antaa hieman suojaa kaupallista käyttöä vastaan, sillä sen käyttäminen kaupallisessa toiminnassa on epäkäytännöllistä.

SAA TEHDÄ MUUNNELMIA

TEKIJÄ ON MAINITTAVA

SAA KÄYTTÄÄ KAUPALLISESTI

MUUNNELMAN VOI LISENSOIDA ERI LISENSSILLÄ

11 of 22

Miten lataaminen Wikimedia Commonsiin tehdään käytännössä?

12 of 22

Ennen lataamista

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Käyttäjätunnus

Tee käyttäjätunnus sivulla https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:CreateAccount. Wikimedia Commonsissa käy sama käyttäjätunnus kuin muissa Wikimedian projekteissa, esimerkiksi Wikipediassa.

Wikimedian käyttäjätunnuksen tulee olla henkilökohtainen, ei koko organisaation yhteinen. Jos haluat profiloitua organisaation edustajana, voit lisätä organisaation nimen tai lyhenteen tunnukseesi. Sen lisäksi sinun on hyvä käyttäjäsivullasi kertoa, että edustat tätä organisaatiota. Löydät linkin käyttäjäsivullesi jokaisen sivun yläreunasta, kun olet kirjautuneena.

Valmistelut

Lisää tiedosto siinä vaiheessa, kun olet valmis julkaisemaan sen. Tiedoston poistaminen on hankalaa, sillä se vaatii ylläpitäjää avuksi.

  • Tiedot kuvasta valmiina
  • Lupa tekijänoikeuden haltijoilta kysyttynä. Muista myös musiikin tekijänoikeus, jos lataat videota.
  • Luokat, joihin haluat lisätä kuvan

Tallenna

13 of 22

Mene lataussivulle

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

osoitteeseen https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard ja kirjaudu palveluun. Ensikertalaiselle esitetään ensin ohjesivu.

Tallenna

14 of 22

Automaattiset huomautukset

EXIF

Voit saada huomautuksen kuvan sisältämistä EXIF-metatiedoista, kuten sijaintitiedosta, kameran tiedoista, tekijänoikeudesta, skannerista tai käytetystä muokkausohjelmasta. Jos tiedoissa on jotain luottamuksellista, kannattaa ne pyyhkiä ennen lataamista. Hae sopivaa ohjelmaa tai internet-palvelua googlaamalla esim. “strip exif online” tai “remove exif mac.” Tietojen muokkaaminen onnistuu myös kuvankäsittelyohjelmilla.

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tekijänoikeudella suojattu teos

Jos Wikimedia Commons huomauttaa kuvaa ladatessasi, että se epäilee, että et ole kuvan tekijänoikeuksien haltija, voit ladata kuvan Wikimedia Commonsiin siitä huolimatta. Seuraa latauksessa saatavia ohjeita, joiden avulla voit jatkaa lataamista.

Media on jo Wikimedia Commonsissa

Latausprosessi ilmoittaa, jos yrität tallentaa kuvaa, joka on jo Wikimedia Commonsissa.

Tallenna

15 of 22

Avoin lisensointi

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Valitse käytettävä lisenssi

Lisenssin oletusvalinta on Creative Commons CC BY-SA 4.0. Voit vaihtaa sen lisenssiin CC BY 4.0 tai CC0 klikkaamalla oikean alanurkan linkkiä. Anna nimesi siinä muodossa, missä haluat tulla mainituksi tekijänä.

Tallenna

Jos teoksella on useita tekijöitä, tarkistathan, että sinulla on lupa muilta oikeudenhaltijoilta. Jos tekijänoikeuden haltija on tuotantoyhtiö, sen edustajan on tehtävä lataus.

Monimutkaisissa tapauksissa merkitse tähän se lisenssi, mitä noudattamalla tiedostoa voi käyttää. Voit tarvittaessa määritellä lisätietoja tarkemmin lataamisen jälkeen.

Varminta on lähettää erillinen vahvistus tekijänoikeudesta ja lisensoinnista sivun Commons:Volunteer Response Team ohjeiden mukaan. Voit tehdä sen ennen lataamista tai sen jälkeen. Koska pelkän teoskuvan lisensointi on erikoistapaus, on parasta kirjoittaa vapaamuotoinen sähköposti, jossa kertoo lisensoivansa vain teosta esittävän kuvan eli vain tämän osan teoksesta.

16 of 22

Anna perustiedot

Otsikko

Kuvan otsikkoa käytetään kuvan tiedostonimenä. Nimen tulee olla yksilöivä ja mielellään kuvaileva. Voit käyttää tavallista kieltä, välilyöntejä ja ääkkösiä. Älä sisällytä tiedoston päätettä. Pituus on max. 240 tavua ja tarkka merkkimäärä riippuu erikoismerkeistä. Lisätietoa Commons:File naming.

Sisällytä otsikkoon tekijän nimi, teoksen nimi ja mahdollisesti luomisajankohta.

Valitse otsikko huolella, sillä sen muuttaminen myöhemmin on hankalaa.

Kuvateksti

voidaan lisätä usealla eri kielellä. Kuvatekstinä voidaan käyttää mm. kuvatekstiksi sopivaa lyhyttä, max 255 merkkiä pitkää tekstiä tai teoksesi nimeä. Maksimipituus on 255 merkkiä.

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

Kuvateksti lisensoidaan CC0-lisenssillä. Commons:File captions

Kuvaus

Kenttä voi sisältää pidemmän tekstin ja sen voi lisätä usealla eri kielellä.

Luontiajankohta

Käytä teoksen luomisajankohtaa.

Luokat

Valitse etukäteen luokat, joihin lataamasi mediatiedosto lisätään. Älä tallenna tiedostoa Wikimedia Commonsiin ilman yhtään luokkaa.

  • Lisää ainakin luokka Media art

Voit lisätä myös sijainnin ja muuta tietoa.

17 of 22

Kuvaile kuvaa

Tässä vaiheessa voit lisätä aiheita, joita kuva esittää. Aiheet valitaan Wikidataan tallennetuista kohteista. Lisää tähän tieto teoksestasi, jos kuva esittää sitä ja teos on jo lisätty Wikidataan.

Wikimedia Commonsissa käytetään kahta päällekkäistä käytäntöä. Toisaalta annetaan geneerisiä avainsanoja, toisaalta yksilöiviä.

Voit halutessasi antaa lisäksi muita tietoja, kuten materiaali- tai tekniikkatietoja tai voit halutessasi ohittaa tämän vaiheen. Tiedot tallennetaan CC0-luopumalla. Tietoja voi lisätä myös jälkeenpäin.

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

18 of 22

Tietojen täydentäminen jälkeenpäin

Löydät tallentamasi kuvat helposti Wikimedia Commonsin yläpalkin kautta “Tallennukset”-linkin takaa, kun olet kirjautuneena.

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

19 of 22

Kuvien luokittelu

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

Jokainen kuva täytyy luokitella vähintään yhteen luokkaan. Pyri käyttämään olemassaolevia temaattisia luokkia ja tekemään uusia luokkia vasta tarkan harkinnan tai Wikimedia Commonsin käyttäjien kanssa käymäsi keskustelun jälkeen. Joskus uusia luokkia tarvitaan.

  • Lisää aluksi yksi luokka, joka sisältää kuvia sinusta ja teoksistasi. Luokittele se luokka luokkaan Media artists from Finland ja/tai muihin haluamiisi. Vain osa mediataiteilijoista on luokiteltu maittain. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi luokkia Media artists tai Artists from Finland tai jotain monista luokan Artists alaluokista. Anna luokan nimeksi oma (taiteilija)nimesi.
  • Voit käyttää useita eri luokkia, mutta valitse hierarkiassa aina vain tarkin luokka (vain Media artists from Finland, ei lisäksi Media artists).
  • Aineistoa ei kannata luokitella alaluokkiin omassa luokassasi ennen kuin sitä on paljon. On järkevää niputtaa esimerkiksi yhden teoksen kuvat omaan luokkaansa. Yksittäistä kuvaa ei kannata luokitella omaan luokkaansa, vaan sisällyttää laajempaan luokkaan. Jos luot uusia luokkia, myös ne pitää luokitella.
  • Erillisen luokan hyöty on se, että luokan voi linkittää dataan Wikidatassa, esimerkiksi taiteilijan dataan tai teoksen dataan. Se tehdään Wikidatassa.
  • Voit kysyä neuvoa ja keskustella Wikimedia Commonsin englanninkielinen keskustelusivulla Village pump https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Village_pump

20 of 22

Kuvien luokittelu

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

21 of 22

Luokkien merkitseminen ja uusien luokkien luominen

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

  • Kun olet kuvan sivulla, siirry muokkaamaan klikkaamalla “Muokkaa”
  • Valitse hampurilaisvalikosta “Luokat” ja tee tarvittavat lisäykset ja muutokset.
  • Voit luoda uuden luokan kirjoittamalla sille nimen, joka ei vielä ole käytössä. Tutustu vastaavien luokkien nimikäytäntöihin ennen aloittamista. Jos luot uuden luokan, muista luokitella myös se.

22 of 22

Metatietojen täydentäminen

Valmistele

Käyttö-

oikeudet

Tiedot

Kuvaile

Täydennä

Tallenna

Sekä Wikidataan että Wikimedia Commonsiin voi tallettaa yksityiskohtaista, rakenteista tietoa. Commonsiin tallennettavaksi sopii tieto mediatiedostosta, Wikidataan tieto teoksesta.

Wikimedia Commonsin kuviin voi lisätä linkitettyä tietoa välilehdellä “Rakenteinen tieto”, esim.

Kun kuva on tarkka kopio teoksestasi: Lisää ominaisuus digitaalinen toisinto teoksesta (P6243) ja anna sen arvoksi teoksesi Wikidata-kohde.

Kun kyseessä on ruutukaappaus tai valokuva teoksestasi, lisää esittää (P180) ja anna sen arvoksi teoksesi Wikidata-kohde.

Voit lisätä myös mm. monitasoisen tekijänoikeustiedon tai lisää tietoa kuvan esittämistä aiheista. Tutki mikä kaikki on mahdollista!