1 of 15

ארגון "השומר"

מצגת משותפת על אנשי השומר כתה ה'3

2 of 15

אלכסנדר זייד

סיפורו של אלכסנדר זייד, בן העלייה השניה וממקימי ארגון "השומר" שנרצח ממארב של ערבים בתקופת מאורעות 1936-1939 בארץ. במאמר סקירה של תולדות חייו, שנותיו הראשונות בארץ, פעילותו כשומר בסססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססמושבות והשתקעותו על אדמות שייך אבריק וסיפור הרצח.

3 of 15

נועה וזיו - ציפורה זייד

ציפורה זייד נולדה בשנת 1888 ברוסיה ונפטרה ב-1968 בארץ ישראל .

עלתה לארץ ב-1907 פעילותה הייתה לפני קום המדינה בתחום הפיקוד וההתיישבות פעילותה ערכה 52 שנים.

לאחר מלחמה ניסתה ציפורה ומשפחתה להכות שורש בתל חי ובכפר גלעדי.

לבסוף עקרו משם אל שיח א - ברק והקימו בית קבע למשפחה.

לאחר הרצח של אלכסנדר זייד המשיכה לקיים את הבית שהתפתח

כמרכז למשפחה וכיישוב בפניי עצמו גבעות זייד.

נקברה בבית הקברות השומרים בקריית טבעון.

בבית הקברות בכפר גלעדי הוצב לה לוח זיכרון.

4 of 15

יצחק בן צבי -

יצחק בן צבי נולד ב- 34 בנובמבר 1884. יצחק בן צבי היה חבר כנסת פעיל במפלגת מפא"י (פועלי ארץ ישראל) ואחר כך נבחר לנשיא השני של מדינת ישראל.בפעילתו במפלגת מפא"י היה גם אחראי על וועדת החקירה הממשלתית בנושא חינוך ילדי עולים. בפעילותו הפרלמנטרית קרא לשוויון זכויות בין המינים והגנת אסירים בבתי סוהר.יצחק היה ממייסדי ארגון "השומר". במהלך מלחמת העולם הראשונה גורש על-ידי הטורקים, ויחד עם דוד בן-גוריון הניח את הבסיס לתנועת העבודה הציונית בארה"ב. השניים הצטרפו לצבא הבריטי ובמסגרתו שבו לארץ-ישראל. בראשית שנות ה-20 נמנה עם מקימי ארגון "ההגנה". היה גם בין מקימי ה"הסתדרות" הכללית. לאחר מכן נבחר לנשיא ה"ועד הלאומי" וייצג את היישוב היהודי בפני שלטונות המנדט הבריטי. נבחר לחבר בכנסת הראשונה. נפטר חצי שנה לאחר שנבחר לכהונה שלישית כנשיא.

נכון הוא חתיך?

5 of 15

חיים שטורמן- שני ואור

חיים שטורמן נולד ב-2 בינואר 1892 ונהרג ב-14 לספטמבר 1938.

חיים נולד בכפר מצ'ברונה בפלך ועלה לארץ בגיל 14.חיים הצטרף לארגון השומר בחדרה והיה בין מקימי הארגון. חיים נאסר בעקבות התקלות עם רועים ערבים ונכלא בכלא עכו. הוא היה ממקימי עין חרוד. חיים נהרג כששימש אחראי על הביטחון בקיבוץ ועלה עם רכבו על מוקש עם שני חבריו.

6 of 15

אברשה חסין-טל וליעד

אברשה חסין נולד בשנת 1900 ברוסיה ועלה לארץ בשנת 1920. עיקר פועלו של אברשה חסין: סלילת כבישים, מנהרות וגדרות. אברשה בנה את הגבול הצפוני, מנהרת הכרמלית והכביש מהכנרת לצמח. תרומתו לארגון השומר הייתה: סלילת כבישים, מנהרות, גדרות ומפעלים. בתמונה ניתן לראות מאחורי אברשה את מפעל החשמל של רונברג, שהוא היה מנהל הבניה שלו. אברשה קיבל את תואר הכבוד של השומר והוקרת תודה מישראל שדה.

אברשה חסין

7 of 15

ישראל גלעדי\ עוז ושחר

ישראל גלעדי( במקור ישראל בוטרברוט) נולד בקלארשי שבסרביה בשנת 1886 ועלה ארצה בעלייה השנייה.

ישראל גלעדי היה ממייסדי ארגון בר גיורא, ממנהיגי השומר וממקימי כפר בר גיורא, שלאחר מותו של ישראל נקרא הישוב על שמו (כפר גלעדי).

ישראל גלעדי נפטר ב- 2 באוקטובר 1918בגיל 32 לאחר שחלה בשפעת ספרדית (שנתיים לאחר הקמת הישוב היהודי כפר בר גיורא).

8 of 15

יחזקאל חנקין- יואב ורוי

יחזקאל חנקין נולד בשנת 1881 בעיר הומל שברוסיה.

הוא עלה לארץ ישראל בשנת 1903 עם פועלי ההגנה מהומל. בנערותו יחזקאל למד בבית חינוך מסורתי.

יחזקאל פגש את אישתו חיה שרה בהומל, והם התחתנו בפתח תקווה.

יחזקאל חנקין נפטר ב-23 בדצמבר בשנת 1916 ממחלת הצהבת .

9 of 15

ציפורה זייד - הילה ועופר

ציפורה זייד נולדה ב 1888 ברוסיה ונפטרה בשנת 1968. ציפורה עלתה לארץ בשנת 1907 בעליה השנייה. ציפורה עסקה בתור מפקדת טרם מדינה. עבדה בשנים 1908-1960. את מאבקן של הנשים חוותה ציפורה מכל זווית אפשרית. לאחר המלחמה - ניסתה המשפחה להכות שורש בתל-חי ובכפר גלעדי. לבסוף עקרו משם אלשיח' א-בריק והקימו בית קבע למשפחה.

בימי מלחמת העולם הראשונה גרו השומרים פרק זמן מסוים במטולה.

בבית הקברות של השומר בכפר-גלעדי הוצב לה לוח זכרון, לצד בעלה ושאר חברי "השומר''.

10 of 15

ציפורה זייד - קורל ואורי.ג

נולדה בשנת : 1888 ברוסיה.

עלתה ארצה : 1907 בעליה השניה

נפטרה בשנת : 1968

תחום פעילות: מפקדת

תקופת פעילות: 1908.- 1960

כיבוש השמירה כשומרת עצמאית, הצריך מאמץ מיוחד מצידה.היא רכשה לעצמה אקדח בראונינג ולמדה להפעילו.

בימי מלחמת העולם הראשונה גרו השומרים פרק זמן מסוים במטולה. ביומנו מספר אלכסנדר על חיי ציפורה שם: "לאחר שהשגנו שק חיטה, צריכה הייתה לברור אותו גרעין, גרעין, לשאתו על גבה לטחנה הערבית, ולאחר הטחינה להחזיר למושבה את הקמח

11 of 15

אלכסנדר זייד - אראל ונור

אלכסנדר זייד נולד בשנת 1886 בכפר זימה במחוז אירקוטסק שבסיביר. כפר הולדתו היה מיושב בגרים, אנשי צבא וחטופים לשעבר, ילדים יהודים שנלקחו לצבא כשהם בני שמונה ועשר, ונשארו במקום כשגמרו את שירותם לאחר עשרות שנים. אמו היתה בת למשפחת "סובוטניקים" שהתגיירו. בהיותו בן שלוש נרצחה אמו. המשפחה עברה לגור בעיר הפלך אירקוטסק.

בתום שנות הגירוש הרבות חזרה המשפחה לווילנה. כעבור שנתיים מת גם האב ואלכסנדר בן החמש-עשרה הפך לראש המשפחה. הוא נחשף להתעוררות הציונית ונפגש עם מיכאל הלפרין, השומר שבא לארץ בעליה הראשונה, איש חולם והוזה על צבא יהודי ומדינה יהודית.הלפרין היה נפגש עם בני נוער יהודים בווילנה ומעודדם לעלות לארץ ישראל. בין העולים היה גם זייד.

+

היה זה ערב חם בחודש תמוז 1938, בעיצומם של מאורעות 1936-1939. אלכסנדר זייד, חזר מעבודת היום בשדות ונח בביתו. לפתע נשמע קול הפעמון של הקיבוץ החדש "אלונים" שהתיישב לא רחוק מאדמתו. כמנהג אותם ימים, קרא הפעמון את הצעירים לאסיפה. אלכסנדר זייד, שהקיבוץ קם בעזרתו והוא, השומר הוותיק, שימש להם מעין מדריך ומורה, יצא למרות עייפותו מביתו, כדי ללכת לאסיפה. בדרך נרצח ממארב, קורבן נוסף באותם ימים של רצח והרג. מותו עורר צער רב בין יהודי הארץ. אלכסנדר זייד, שהתיישב לבדו, עם משפחתו בלב איזור שלא היו בו מתיישבים יהודים היה אגדה בחייו.

12 of 15

אלכסנדר זייד

נולד בשנת 1886 באימפריה הרוסית במחוז אירקוטסק שבסיביר. אביו היה יוצק מתכת במקצועו, תושב ווילנה שהואשם בצעירותו בפעילות מהפכנית והוגלה לסיביר. אמו רבקה הייתה ממשפחה סובותניקית.‏[1] בשנת 1889 המשפחה עברה לבירת המחוז אירקוטסק. זייד החל ללמוד ב"חדר", אך כעבור זמן קצר עברה המשפחה לכפר, והוא עבר ללמוד בבית ספר חקלאי. אביו התחתן שנית עם אשה בשם פרידה, שאימצה את אלכסנדר לבן, ודחפה את האב לחזור לווילנה שם היה קל יותר לחיות כיהודי. בעקבות זאת חזרה המשפחה בשנת1901 לווילנה, אך כעבור שנתיים מת גם האב, כאשר אלכסנדר היה בן 15. אלכסנדר נאלץ לפרנס את ביתו, והחל לנהל את מפעל היציקה של המשפחה.

בשנת 1903, עם פרוץ פרעות קישינב, הצטרף זייד לקבוצת הגנה עצמית שהוקמה על מנת להגן על יהודי וילנה אם יפרוץ גם בה פוגרום. בקבוצת ההגנה פגש זייד את מיזייד כאל הלפרין, איש העלייה הראשונה אשר השפיע עליו ברעיונותיו ובמעשיו. השפעה זו הובילה את זייד לעלות לארץ ישראל בהיותו בן 18.

13 of 15

נחום הורביץ נולד בשנת 1892 בקישינב, חבל בסרביה, שבאותה העת היה חלק מרוסיה. בילדותו זכה נחום לחינוך יהודי מסורתי.

נחום הורביץ הצעיר שמר ברחובות, ראשון לציון, נס ציונה, מסחה, בית-גן, יבנאל, מצפה, מלחמיה, סג'רה, כנרת וביישוב של "השומר" - תל עדשים.לאחר הכיבוש הבריטי של ארץ-ישראל החל נחום לשרת במסגרת המשטרה הרוכבת בהגנה על היישובים היהודים.

בכפר גלעדי מילא נחום שורה של תפקידים משקיים וציבוריים.

בשנת 1904 עלה נחום עם משפחתו לארץ-ישראל, שהיתה אז תחת שלטון האימפריה העות'מאנית. בארץ ישראל עבד אבי המשפחה, אהרון הורביץ בחקלאות אצל איכרי מושבות יהודה, כשבעונת קטיף התפוזים עזרו לידו בניו אליעזר ונחום .

.

רז ואורי - נחום הורביץ

14 of 15

אלכסנדר זייד-אדיר ודולב

זייד נולד בשנת 1886 באימפריה הרוסית במחוז אירקוטסק שבסיביר. אביו היה יוצק מתכת במקצועו, תושב ווילנה שהואשם בצעירותו בפעילות מהפכנית והוגלה לסיביר. אמו רבקה הייתה ממשפחה סובותניקית.‏[1] בשנת 1889 המשפחה עברה לבירת המחוז אירקוטסק. זייד החל ללמוד ב"חדר", אך כעבור זמן קצר עברה המשפחה לכפר, והוא עבר ללמוד בבית ספר חקלאי. אביו התחתן שנית עם אשה בשם פרידה, שאימצה את אלכסנדר לבן, ודחפה את האב לחזור לווילנה שם היה קל יותר לחיות כיהודי. בעקבות זאת חזרה המשפחה בשנת1901 לווילנה, אך כעבור שנתיים מת גם האב, כאשר אלכסנדר היה בן 15. אלכסנדר נאלץ לפרנס את ביתו, והחל לנהל את מפעל היציקה של המשפחה

15 of 15

.1904 ישראל שוחט נולד בשנת 1866 ברוסיה ועלה לארץ בשנת ישראל שוחט היה חלוץ. תרומתו לארגון הייתה שהוא היה בין מקימי הארגון והמנהיג המקובל שלהם.ישראל שוחט היה נשוי למניה שוחט שגם היא ההתך]כחןגכחכ[כ],\ון[,מח,]ףמ, ישראל שוחט היה פעיל בכמה ארגוני עבודה, "הסתדרות העובדים" "גדודי העבודה" "ההגנה" ובמפלגת "אחדות העבודה". כמו כן הוא עדיין היה מנהיג ארגון השומר אך ארגונו נדחק והתבקש להיטמע בתוך ארגון ההגנה. עקב מריבות בינו לבין הנהגת ההגנה על מבנה הארגון הוא פרש מתפקידו זה. הוא ניסה לייסד ארגוני הגנה אחרים אך לא זכה לקבל תמיכה. הוא היה משוכנע שהבריטים הם האויב העיקרי של היהודים ונסע ב-1925 לרוסיה על מנת לגייס תמיכה רוסית נגד הבריטים ולייסד קשרים בין קבוצת ההגנה שהוא הקים לבין שירות הביטחון הסובייטי. פרויקט זה נכשל

ישראל שוחט -שירה ואלה