1 of 14

Sosyal Bilgiler

5.Sınıf

4.Ünite

1.Meslekler ve Ekonomik Faaliyetler.

2.Coğrafi Özellikler ve Üretim.

3.Üretim ile İlgili Görüşlerim Var.

2 of 14

Meslekler ve Ekonomik Faaliyetler

Tarım,sanayi,turizm gibi ceşitli ekonomik alanlarda yetişmiş farklı uzmanlık alanlarında bilgi,egitim ve deneyim sahibi bireylere ihtiyaç duyulur.Dolayısı ile çeşitli ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı yerlerde bu alanlar ile ilgili mesleklerle uğraşan kişilerin sayısı artar.

3 of 14

Turizm alanındaki meslek sahipleri,turistlerin yiyecek,giyecek,barınma gibi temel ihtiyaçlarının yanında eğlenme,ulaşım,alışveriş,gezi gibi ihtiyaçlarını da karşılar.

4 of 14

  • Ormancılığın yoğun yapıldığı yerlerde ağaçların dikimi,bakımı,kesimi,değerlendirilmesi gibi işleri yapmak için bazı mesleklere ihtiyaç duyulur. Orman mühendisliği, orman işçiliği,itfaiyecilik gibi meslekler bu ihtiyacı karşılamaya yöneliktir.

5 of 14

  • Sanayi alanında makine mühendisliği,elektrik-elektronik mühendisliği endüstri ve otomotiv mühendisliği gibi mesleklere ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu meslekleri destekleyen tekniker,teknisyen ve işçilere de ihtiyaç vardır.

6 of 14

  • Her bölgenin coğrafi özelliklerine göre bazı mesleklerin önemi artar,bazılarının ki azalır. Zonguldak ta maden işçiliği,doğu Anadolu Bölgesi’nde büyük baş hayvan üreticiliği,kıyı bölgelerinde turizmle ilgili meslekleri yapan kişi sayısı diğer yerlere göre daha fazladır

7 of 14

Coğrafi Özellikler ve Üretim

  • Tarımsal üretim toprak çeşitliliği,sulama olanakları,iklim,yüzey şekillerine bağlı olarak her bölgemizde çeşitlilik gösterir. Bazı bitkiler kurak ortamda yetişe bilirken bazıları da yağışlı bölgelerde yetişir.
  • Muz: sıcak ve nemli ortamda yetişen bir meyvedir, yurdumuzda Akdeniz ikliminin göründüğü mersin(Anamur) ve Antalya (Gazipaşa da) yetişir.
  • Kayısı:yazları sıcak ve kurak olan yerlerde yetişir. Kış soğuklarına dayanıklıdır.
  • Buğday: Karadeniz bölgesinin kıyı kesimleri hariç ülkemizin her bölgesinde tarımı yapılan bir bitkidir.

8 of 14

  • Ülkemizin farklı bölgelerinde hayvancılık;iklime,bitki örtüsüne,yüzey şekillerine ve deniz,göl ile akarsu kenarlarında bağlı olup olmamaya bağlıdır.Ülkemizde büyük baş hayvan yetiştiriçiligi en fazla Doğu Anadolu bölgesinde yapılır.Bunun en büyük sebebi yaz yağışları ile kış aylarında yağan karın gür dağ cayırını ve otlakları beslemesidir. Bu durum büyük baş hayvancılığına ortam sağlamaktadır.

9 of 14

Ülkemizde küçük baş hayvancılık kısa boylu otların yetiştigi iç bölgelerde yapılır.

Arıcılık: Ülkemizde farklı iklim koşullarında ve değişik bitki örtüsünün göründüğü yerlerde yapıla bilmektedir

10 of 14

  • Ülkemiz sahip olduğu coğrafi özellikler itibari ile ceşitli turizm faaliyetleri için oldukça elverişlidir. Nisan ayında Antalya da denize girilir iken toroslara cıkıldıgında kayak yapılabilir. Kış aylarında uludagda kayak yapılır ıken afyonda kaplıca suyundan yararlanılır.

11 of 14

  • Fabrikalar,ham maddeleri işleyerek mamul madde haline getiren sanayi kuruluşlarıdır. Ham madde ve enerji kaynağına yakın yerlerde kurulur, burada belirleyici olan ulaşım masraflarının azlığı ve ekonomik olmasıdır. Türkiye'de taş kömürünün büyük bir kısmı Zonguldak ta cıkarılır bu nedenle ereğlide demir celik fabrikası yapılmıştır.
  • Türkiye'de cay bitkisinin tamamı iklim koşullarından dolayı Rize ve çevresinde yetiştirilir. Buralarda toplanan çayların büyük bir kısmı yakınlarda kurulan cay fabrikalarında işlenir

12 of 14

  • Mermer: Afyonkarahisar mermer potansiyeli olarak Türkiye’nin önde gelen illerinden biridir çıkarılan mermeri işlemek için Afyonkarahisar’da birçok mermer fabrikası kurulmuştur.
  • Orman:orman alanları coğrafi konum iklim yapısının özelliklerinden dolayı başta Karadeniz olmak üzere Akdeniz,ege ve mermer bölgelerimizde daha fazla yer kaplar buna bağlı olarak ormancılık faaliyetleri bu bölgelerde yaygındır

13 of 14

Üretim İle İlgili Görüşlerim Var

  • İnsanlar, ekonomik üretim sürecine ceşitli katkı sağlar. Makine mühendisi senayı üretimine,çiftçi tarımsal üretime katkı sağlar. Bunun yanında çocuklar ve gençler ekonomik alanda çalışmadan da ekonomiye katkı sağlar.
  • Peki ama nasıl?
  • Ev ve okulda yaptığımız çalışmalar da birçok atık kağıt ortaya çıkıyor bu atık kağıtları geri dönüşüm kutularına atarak hem daha az ağaç kesilmesini sağlıyoruz hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz.
  • Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatıyoruz böylece israfı önleyip tasarruf yapıyoruz.

14 of 14