Kalendáriumunk lapjai - Szent Iván napja
2019-ben a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár játékos kvíze a nagy ünnepek hagyományaival foglalkozik. Harmadik feladatsorunk a Szent Iván nap témáját dolgozza fel. Kitöltésével egy hónapos audiovizuális (CD-, DVD- és hangoskönyv kölcsönzésre jogosító) tagságot lehet elnyerni. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk a megoldáshoz!
Email address *
1. Mint minden ünnephez, Szent Iván napjához is kapcsolódnak népi hiedelmek és népszokások. Melyik gyümölcs játszik nagy szerepet a szentiváni hagyományokban, melyet tűzbe dobtak, majd bajelhárító céllal felhasználtak?
2 points
2. Szent Iván napján Keresztelő Szent Jánost ünnepeljük, a hagyományos elnevezés a Kárpát-medencében szláv hatásra alakult ki. Milyen fontos bibliai esemény fűződik a szenthez?
2 points
3. A keresztény ünnep szorosan kapcsolódik az év leghosszabb napjához. Mi ennek a napnak az elnevezése?
2 points
4. Az északi országokban különös jelentőséggel bír Szent Iván napja, hiszen ebben az időszakban kezdődik a rendkívül rövid nyár, egyúttal a szabadságolások ideje. Finnországban hogyan nevezik a fény ünnepét?
2 points
5. A szentiváni népszokások leggazdagabb hagyománya a Kárpát-medence északi részén alakult ki. Sokat járt ott többek között Kodály Zoltán is, aki a népzenén keresztül közvetítette az utókornak ezt a különleges ünnepet. Hogy hívják a Szent Iván napi népdalfüzért?
2 points
6. A feljegyzések szerint Szent Iván napja a XI. században honosodott meg a kárpát-medencei magyarok körében. Már sokkal kevesebb helyen, de nálunk is él a szokás, mely a mai napig az északi országokban a leglátványosabb. Melyik hagyományról van szó?
2 points
7. Az ünnepi tűz hamuját nálunk is többféleképpen felhasználták. Mire volt jó - a hiedelem szerint - az alábbiak közül?
2 points
8. A júniusi ünnep jó alkalom volt a szerelemvarázslásra is, ilyenkor sok helyen párosító énekek szóltak a tűz körül. Mi az a máig népszerű páros szokás, melyet Szent Iván éjszakáján láthatunk?
2 points
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service