Nevezzen el egy exobolygót és csillagát!
A Nemzetközi Csillagászati Unió felhívása értelmében minden ország egy Naprendszeren kívüli bolygót és csillagát nevezheti el. A névjelölteket ezen a honlapon küldheti be a nagyközönség. További információk a felhívásról itt olvashatók: https://www.csillagaszat.hu/category/hirek/asztrofizika-hirek/af-exobolygok/nevezzen_el_exobolygot.
Az e-mail-cím megadása azért kötelező, mert a végső szavazáson nyertes név névadóját a Nemzetközi Csillagászati Unió rögzíti, és fel fogja tüntetni a nevek listájában.
Email address *
Javaslatom a HAT-P-2b jelű, Naprendszeren kívüli bolygó nevére
Ez a bolygó 8 jupiternyi tömegű, de kb. jupiternyi méretű (azaz nehezebb nála), 5 nap alatt tesz meg egy keringést a napja körül (azaz nagyon közel van hozzá). A bolygó 2,7 milliárd éves (a Föld 4,5 milliárd éves). Ez az egyetlen ismert bolygó ebben a rendszerben.
Your answer
Indoklás
Itt kell megadnia az Ön által javasolt bolygónév eredetét (forrását).
Your answer
Javaslatom a HAT-P-2 jelű csillag nevére
Ez a csillag az, amely körül a HAT-P-2b kering. A csillag 384 fényév (118 parsec) távolságra van tőlünk, másfélszer akkora, mint a Nap, és fele olyan idős (2,7 milliárd éves). Felszíne 6400 K fokos (kicsit fehérebb, mint a sárgás Nap). A Herkules csillagképben található. Egy bolygója ismert, a HAT-P-2b.
Your answer
Indoklás
Itt kell megadnia az Ön által javasolt csillagnév eredetét (forrását).
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service