Iseljavanje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Njemačku
Molimo Vas za sudjelovanje u istraživanju čija je svrha što objektivnije sagledati život naših iseljenika u Njemačkoj, koje provodi doc. dr. sc. Tado Jurić iz Zagreba s Hrvatskog katoličkog sveučilišta (www.unicath.hr). Istraživanje će rezultirati prijedlogom i preporukama za kreiranje mjera za ublažavanje i prevenciju iseljavanja, odnosno identificiranje glavnih uzroka iseljavanja mladih iz zemlje, a koji će biti dostavljeni Saboru i Vladi Republike Hrvatske, odnosno Parlamentu BiH.

U navedenu svrhu nam je iznimno važno prikupiti demografske, sociološke i socio-kulturne podatke, koji će uz prethodno provedeno istraživanje zaokružiti sliku o motivima i uzorcima iseljavanja mladih, čemu danas svjedočimo.

Sudjelovanje je potpuno anonimno, osim ako želite da navedemo Vaš identitet. Vrijeme potrebno za ispunjavanje je oko 10 minuta. Po završetku istraživanja dostavit ćemo Vam pregled rezultata i sažetak istraživanja. Istraživanje je nekomercijalnog tipa i iza njega ne stoji nikakva politička stranka, udruga i sl.

Za sva pitanja Vam stojimo u svakom momentu na raspolaganju putem maila: migracijehrvata@gmail.com i/ili
FB: Iseljavanje Hrvata.
Hvala.

Rezultati dosadašnjeg istraživanja su dostupni na web stranici:
https://iseljavanje-hrvata.jimdo.com/

Molimo podijelite anketu svojim prijateljima dalje - LINK:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsc_YF19l6cVjKcZiiIfIldgiAV8MODjvIEgOEkOU6k7r_5w/viewform?c=0&w=1------------------------------------------------------------------------------------------------

Dosadašnja poruka istraživanja:
- Demografska problematika postaje po svemu sudeći ključno nacionalno i sigurnosno pitanje Hrvata kao naroda. Na djelu je destrukcija svih sustava koji čine jednu državu (obrazovnog, mirovinskog, zdravstvenog, sigurnosnog i financijskog sustava). U isto vrijeme iseljeni Hrvati su svojim „novim životom“ u Njemačkoj iznimno zadovoljni, čak 79 % njih, dok 88,5 % ispitanika nije požalilo što je odselilo. Više od polovice ima negativan osobni stav prema zemljama iseljenja a samo 15 posto razmišlja o povratku u nekom kratkoročnom ili srednjoročnom periodu. Veliki postotak počinje doživljavati Njemačku svojom domovinom. Većina navodi kao motiv migracije političku i društvenu situaciju i gubitak svake nade i vjere da se zemlja može usmjeriti u dobrom smjeru.
- U BiH svjedočimo vrlo vjerojatno povijesnom odlasku Hrvata s tih prostora nakon kojeg povratka više nema, a koji je dobrim dijelom uvjetovan političkom situacijom u zemlji.
- Većina ispitanika je zapravo nezadovoljna društvenim sustavom vrijednosti u nekom dubljem smislu. Nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupciju su pri vrhu čimbenika koji su prema našim iseljenicima doveli do sadašnje situacije u zemlji. Iseljenici naprosto nemaju više vjeru u domovinu i politiku, ali danas za razliku od prijašnjih vremena imaju alternativu. Stoga iseljavaju i vjeruju da će im i njihovoj djeci svugdje drugdje biti bolje. Dosadašnje istraživanje pokazuje da ljudi traže jedan uređen sustav u kojem se život odvija na normalan način - svima je dosta jurnjave za vezom i poznanstvima povodom svakog životnog problema, neizvjesnosti i straha od budućnosti i od potplaćenosti.
- Vidimo da mladi Hrvati ne odlaze radi materijalnog blagostanja, većina ne iseljava zbog nezaposlenosti već zato što su izgubili povjerenje i vjeru u zemlju i društvo u cjelini.
QR-Code - za prosljeđivanje linka (skenirajte ako želite pristup mobitelom)
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service