Burgeragendering tegen verwaarlozing van slachtoffers seksueel geweld
Slachtoffers van seksueel geweld in de gemeente Groningen en daarbuiten worden momenteel slecht behandeld door de politie tijdens het proces van melding en aangifte.

Tijdens een verplicht 'informatief gesprek' wordt een wachttijd van twee weken sterk aangeraden door de politie, zelfs wanneer iemand op dat moment al wenst aangifte te doen. Ook wordt het doen van aangifte in het algemeen vaak afgeraden door de politie omdat het 'een lang proces is' en 'slachtoffers vaak hun gelijk niet krijgen', en worden slachtoffers steevast gewezen op de strafbaarheid van valse aangifte, alsof dat een veelvoorkomend probleem zou zijn.

Slachtoffers geven aan dat de politie ze niet serieus nam en dat er tijdens de 'informatieve gesprekken' soms zelfs sprake was van victim blaming. Ze vertellen dat er vaak geen contact meer werd opgenomen door de politie wanneer dat wel beloofd was, en dat ze opnieuw werd afgeraden om aangifte te doen wanneer ze daar zelf contact voor opnamen.

Dit mag zo niet verder gaan! Teken deze petitie om een burgeragendering te starten in de gemeente Groningen om deze problemen aan het licht te brengen en de politie verantwoordelijk te houden voor deze misstanden.

Onze eisen hierbij zijn:
  • Stop met het overmatig adviseren van bedenktijd en het adviseren voor of tegen juridische acties. Geef slachtoffer gelijk de mogelijkheid om aangifte of melding te doen, of bij eigen wens maximaal een week te wachten waarna politie verplicht contact op moet nemen.

  • Zorg voor meer kennis omtrent omgang met slachtoffers, geef voorlichting over victim blaming zowel aan politie als bij trefpunten als buurthuizen.

  • Werk actief samen met sociaal werkers bij het adviesgesprek en daarbuiten: de rechercheur kan informatie ophalen van slachtoffer en de sociaal werker kan slachtoffer steun bieden en meenemen in slachtofferhulp. Hier moet budget voor worden gereserveerd zodat de financiële druk op slachtofferhulp niet toenoeemt.

  • Geef zedenzaken evenveel prioriteit als andere zaken, bereid goed voor op de nieuwe zedenwet die in 2024 in werking treed zodat er straks geen excuses zijn over gebrek aan capaciteit of onverwachte drukte.

  • Gebruik de regionale stem van de politie om het landelijk tekort aan zedenrechercheurs aan te pakken.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Volledige naam
*
Geboortedatum
*
Adres in Gemeente Groningen
*
Email
*
Hierbij onderteken ik het burgeragenderingsverzoek om de eisen van Comité Vrouwenstrijd Groningen te agenderen in de gemeenteraad in Groningen. *
Required
Ik geef toestemming dat de hierboven ingevulde data verstrekt mag worden aan de griffie van de Groningse Gemeenteraad ten behoeve van de burgeragendering van de eisen van Comité Vrouwenstrijd Groningen. *
Required
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy