Grammatica in de schoolvakken Nederlands, Engels en Duits
Welkom bij de online vragenlijst van het onderzoek: Linguïstische concepten ter verrijking van het grammaticaonderwijs op middelbare scholen.

Inleiding
Ondanks het feit dat grammatica in de Kerndoelen voor het schoolvak Nederlands al werd beschreven als ondersteunend voor lees-, spreek- en schrijfvaardigheid en daarnaast bij de verwerving van moderne vreemde talen, laat de praktijk te wensen over. Grammatica lijkt een doel op zich en het grammaticale inzicht van middelbare scholieren gaat niet veel verder dan het kunnen benoemen van een zinsdeel of woordsoort. Veel van de bestaande termen kunnen wellicht beter begrepen worden als we eerst het achterliggende of overkoepelende taalkundige concept didactiseren en in meerdere talenvakken op dezelfde manier toe gaan passen. Maar welke concepten lenen zich daarvoor?

Daar hebben we u voor nodig! We zouden het fijn vinden als u, als docent Nederlands, Engels of Duits, een bijdrage wil leveren aan dit wetenschappelijke onderzoek van de Universiteit Utrecht, dat is goedgekeurd door de Ethische ToetsingsCommissie Linguïstiek van het UiL OTS (UU) door deze vragenlijst in te vullen.

Met de resultaten van deze vragenlijst hopen we te ontdekken welke concepten het traditionele grammaticaonderwijs kunnen verrijken. Mede op grond van deze data wordt in het vervolg van dit onderzoeksproject (in de periode 2019-2022) een grammaticadidactiek ontwikkeld en getoetst ter verbetering van de bewuste taalvaardigheid van leerlingen in de vakken Nederlands, Engels en Duits.

Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer twintig minuten en uw deelname is vrijwillig. Alle gegevens die uit dit onderzoek voortkomen, worden zowel tijdens als na het onderzoeksproject veilig en geanonimiseerd opgeslagen op een door de Universiteit Utrecht beveiligde server en zijn enkel voor de hoofdonderzoeker (Gijs Leenders) toegankelijk. Wij zijn verplicht de geanonimiseerde onderzoeksgegevens 10 jaar te bewaren. Daarvoor geeft u toestemming als u meedoet aan dit onderzoek.

U kunt uw deelname bevestigen door onderstaande optie aan te vinken: *
Required
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service