Evaluatie - reflectie
Reflecteren: je zelfkennis vergroten
Door te kijken naar jezelf leer je over jezelf. Hierdoor krijg je inzicht in wat je goed kan, maar ook waar je nog aan kan werken. Je kunt bijvoorbeeld iemand zijn die veel nadenkt en daardoor goed doordachte keuzes maakt, maar een valkuil is dat je in het nadenken blijft hangen en geen keuze maakt of actie onderneemt. Als je weet wat jouw valkuilen zijn en ze kan herkennen, dan kun je je gedrag aanpassen. Dit kan je weer verder helpen in je persoonlijke en/of beroepsmatige ontwikkeling.

Niveaus van reflecteren
Iets leren over jezelf kan op verschillende niveaus. Je kunt kijken naar je normen en waarden, je ambities, je motivaties en je doelen. Wat wil je graag bereiken? Hoe wil je dat bereiken? En waarom wil je dit bereiken? (Deze laatste is moeilijk en soms komt je niet verder dan ‘omdat het me leuk lijkt’. Toch is het handig na te denken over jouw waarom, omdat het je helpt je doel te bereiken, met name als alles even tegenzit).

Analyseer tot je het patroon ontdekt
Hoe meer analyses je maakt van jezelf, hoe meer inzicht je krijgt in jezelf. Je gaat op den duur patronen zien. Geef jezelf tijd om te leren. Vind je reflecteren moeilijk? Kijk eens waarom je het moeilijk vindt – reflecteer over het reflecteren. Vraag anderen eens wat zij vinden door een situatie voor te leggen. Soms kun je een hoop leren van anderen, omdat zij een 'frisse blik' hebben.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Voornaam *
Reflectie van: *
Wat is jouw waarom?
Je staat voor een verandering. Je wilt vriendjes worden met je criticus. Dit zal impact hebben op je leven, op je handelen, op je denken en voelen.

En één van de belangrijkste drijfveren om te willen en kunnen veranderen is het weten/onderzoeken van jouw waarom. Je kunt je drijfveren zien als de benzine in je bus: zonder dat rijdt ie gewoonweg niet.

Na elke les merk je wellicht op dat jouw waarom sterker, groter, intenser wordt.
Besef dat deze in het begin wellicht nog niet zo sterk aanvoelt. Je weet nog niet hoe en wat met de workshop, je gelooft wellicht nog niet dat jij echt milder kán worden.

Blijf dus vooral bij het gevoel van nu: hoe voelt jouw waarom nu? Wat ís jouw waarom?
Mijn waarom is... *
Inzichten in deze les waren: *
Wat dit voor mij in beweging brengt is: *
Een les die ik hieruit leer (en zeker wil onthouden) is: *
Hoe sterk voelt de criticus nu? (0 is niet sterk - 10 is heel sterk) *
Hoe sterk voelt mildheid nu? (0 is niet sterk - 10 is heel sterk) *
Welke verandering merk ik in mezelf door de workshop en vind ik fijn? *
Hoe ik deze verandering wil vieren is: *
Wat ik graag nog kwijt wil is:
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy