De baby die niet bleef
Hartelijk dank voor je deelname aan mijn onderzoek. Deze vragenlijst is voor mensen die als kind het verlies van een babybroertje of -zusje, tijdens of kort na de zwangerschap, hebben meegemaakt. Hoewel er steeds meer bekend wordt over - en erkenning is voor de impact van deze levensveranderende gebeurtenis op ouders, is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de impact hiervan op oudere broers en zussen. Het onderzoek dat wel gedaan is, gaat voornamelijk uit van wat ouders of hulpverleners hierover zeggen en denken. Met dit onderzoek hoop ik inzicht te krijgen in de beleving van kinderen zelf, die het 'perinatale verlies' van een broertje of zusje hebben meegemaakt.

De visie van de integratieve kindertherapie is "Het kind weet het, kan het en doet het". Als integratieve kindertherapeut help ik kinderen ontdekken wat ze al weten, kunnen en gaan doen om met hun uitdagingen of problemen om te gaan. Ik ben erg benieuwd naar wat jij wist (of nu weet), kon en hebt gedaan om met het verlies van je babybroertje of -zusje om te gaan.

De vragenlijst bestaat voornamelijk uit open vragen. en zal je ongetwijfeld terugbrengen naar de periode in je leven waarin je dit meemaakte. Ik wil je vragen rustig de tijd te nemen om de vragenlijst in te vullen en zou je willen adviseren om dit op een rustig moment te doen. Hoe lang het invullen duurt, hangt af van de lengte van je antwoorden. In totaal zijn er 17 vragen.

Bij voorbaat veel dank voor je deelname!

Patricia van Doorn-van Moorsel
www.kindenkrachtig.nl
Feitelijke gegevens
Wanneer is je (overleden) broertje of zusje geboren?
MM
/
DD
/
YYYY
Wanneer is je broertje of zusje overleden?
MM
/
DD
/
YYYY
Na hoeveel weken zwangerschap gebeurde dit? *
Your answer
Hoe oud was jij zelf op dat moment? (VB: 3;4 = 3 jaar en 4 maanden) *
Your answer
Hoe was jullie gezinssamenstelling op dat moment? (ouders, broers, zussen, eventuele andere mensen die in jullie huis woonden) *
Your answer
Jouw ervaringen en beleving
Heb je je overleden babybroertje of zusje gezien? Mocht je hem/haar aanraken of vasthouden? Hoe vond je dat? *
Your answer
Hoe was de kraamweek? Bleef je thuis of werd je bij familie opgevangen? Hoe vond je dat? Welke mensen kwamen er langs? *
Your answer
Was er een begrafenis of crematie? Was je daarbij? Wat weet je daar nog van? *
Your answer
Hoe gingen jouw ouders om met deze gebeurtenis? Waren ze open over hun eigen verdriet? *
Your answer
Als je terugdenkt aan de periode kort na het overlijden: welk gevoel of welke gevoelens overheersten bij jou? Je kan meerdere antwoorden tegelijk aan kruisen. "Ik voelde me..."
Ruimte voor toelichting:
Your answer
En op de langere termijn. Welk gevoel of welke gevoelens overheersten bij jou? Je kan meerdere antwoorden tegelijk aan kruisen. "Ik voelde me..."
Ruimte voor toelichting:
Your answer
Waar heb je als kind veel aan gehad? (Denk aan: betrokkenheid familielid/juf/bekende, therapie, rituelen, ...?)
Your answer
Waar had je behoefte aan? Welke vorm van hulp of steun (voor jezelf of voor je ouders) was er niet, en had je achteraf graag wel gehad?
Your answer
Jouw aanbevelingen als ervaringsdeskundige
Wat zou je willen meegeven aan ouders die een baby verliezen terwijl ze zorg dragen voor oudere kinderen?
Your answer
Wat moeten hulpverleners zich realiseren als ze een kind in behandeling krijgen van wie een broertje of zusje tijdens de zwangerschap is overleden?
Your answer
Heb je nog op- of aanmerkingen? Wil je nog iets kwijt wat je niet in de vragenlijst kwijt kon? Of wil je iets toelichten? Dan kan dat hier:
Your answer
Mag ik je benaderen om verheldering over je antwoorden te vragen?
Als ik je mag benaderen, vul dan hier je naam en telefoonnummer in:
Your answer
Hartelijk dank!
Heel hartelijk dank voor het invullen van deze vragenlijst. Ik kan me voorstellen dat het wat los heeft gemaakt. Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan 2,7 miloen baby's tijdens de zwangerschap. Het is daarom bijzonder belangrijk om inzicht te krijgen in hoe we de psychosociale 'schade' van doodgeboorte zo klein mogelijk kunnen houden.

Veel dank namens alle kinderen die profijt gaan hebben van jouw antwoorden!
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy