Szent László Matematikaverseny 7-8. évfolyam, 1. forduló (határidő: 2017. október 13.)
Előfordulhat, hogy egy feladatban több válasz is helyes.
Email address
Évfolyam
Név
Your answer
Iskola
Your answer
Település
Your answer
1. Melyik az a szám, amelyik 50%-kal több, mint az a szám, amelyik 25%-kal kevesebb, mint az a szám, amelyik 60%-kal több, mint 10?
2. Egy szabályos hétszögnek hány csúcsát választhatjuk ki úgy, hogy közülük bármely kettő távolsága különböző legyen?
3. Egy áruházban akciós üdítőt árulnak 1500 ml-es formában, mely 120 Ft-ba kerül. Az akciós termékre az van írva, hogy „+20% ingyen”. Mennyibe kerülne az 1500 ml-es üdítő, ha nem lenne akciós? (Az üdítő ára a mennyiségével egyenesen arányos.)
4. Sárának van egy táskában 10 piros és 12 fehér golyója. Egyesével húz belőle. Ha pirosat húz, akkor visszateszi és még 5 pirosat tesz hozzá. Ha fehéret húz, akkor is visszateszi és még 3 fehéret tesz hozzá. Ha a golyók berakása után pont 2017 golyó lesz a táskában, megáll. Hány fehér golyót kell ehhez kihúznia?
5. Az alábbiak közül melyek azok a számok, amelyek az 1∙2∙3∙4∙5∙6∙7∙8∙9∙10 szorzatnak osztója, de nem osztója az 1∙2∙3∙4∙5∙6∙7∙8 szorzatnak?
6. Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek csökkenő, vagy növekvő sorrendben követik egymást?
7. Egy téglalapot kisebb téglalapokra osztottunk az ábrán látható módon, melyek közül az egyik négyzet. Az ábrán ezek közül négynek jelölve van, hogy mekkora a kerülete centiméterben. Mekkora a befestett ötödik téglalap területe cm²-ben?
Captionless Image
8. Egy kocka éleinek hossza 3 cm. Az egyik lap közepén 1 cm alapélű négyzetes oszlop alakú lyukat vágunk a szemben lévő lapig. A „lyukas kockát” festékbe merítjük, majd száradás után 1 cm³-es kis kockákra vágjuk. Ezek között hány olyan van, amelynek 3 oldala festett?
9. Az udvaron 12 gyerek labdázik. Körben állva mindig ugyanannyiadik szomszédnak dobják a labdát. Az alábbiak közül hányadik szomszédnak lehet dobniuk a labdát, hogy senki ne maradjon ki a játékból?hányadik nap fog kijutni?
10. Három csapat hajókirándulásra indul a 107 ülőhelyes Morgóval. Ha az első és második csoport száll fel először és foglalja el az ülőhelyeket, akkor a harmadik csoportból 17 főnek jut ülőhely, az első és harmadik csoport esetén a második csoportból 21 főnek marad ülőhely, míg ha a második és harmadik csoport száll fel először, akkor 29 fő ülhet le az első csoportból. Hány főből áll az első csoport?
11. Töltsd ki a következő keresztrejtvényt!
1. A háromszögben a róla elnevezett kör kilenc pontra illeszkedik.
Your answer
2. Olyan függvény, amelynek a képe egyenes.
Your answer
3. Mérlegelvvel is megoldható.
Your answer
4. A 2k+1 alakú számokat így hívjuk, ha k egész szám.
Your answer
5. Ha szabályos, akkor kocka.
Your answer
6. Olyan egyenlőség, amely minden számra igaz.
Your answer
7. A háromszög egyik nevezetes pontja.
Your answer
8. Az egyik számhalmaz.
Your answer
9. A tört függvény grafikonja.
Your answer
10. Az egyik halmazművelet.
Your answer
11. Minden pontjához tartozik egy valós szám.
Your answer
Megfejtés
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms