Mapiranje socijalnih preduzeća u Crnoj Gori
Poštovani/a,

NVO CEPS radi mapiranje socijalnih preduzeća, u cilju definisanja njihove strukture i broja, potreba i problema sa kojima se suočavaju.

Ukoliko upravljate socijalnim preduzećem ili planirate da isto pokrenete, kao i ukoliko povremeno (kao neprofitna organizacija) obavljate privrednu djelatnost (proizvodite i prodajete robu i/ili usluge) molimo vas da odgovorite na upitnik u prilogu, kao i da ostavite kontakt podatke.

DEFINICIJA SOCIJALNOG PREDUZEĆA*:

U skladu sa članovima 48, 81 i 82 Ugovora o osnivanju EU, a shodno interpretaciji Evropskog suda pravde, "pod preduzećem treba smatrati svaki entitet, bez obzira na pravnu formu, koji se bavi ekonomskim aktivnostima, uključujući naročito lica koja se bave zanatskom djelatnošću i drugim aktivnostima na individualnoj ili porodičnoj osnovi, partnerstva ili udruženja koja redovno obavljaju privrednu djelatnost".

Kada su socijalna preduzeća u pitanju, shodno instrukcijama Evropske komisije, pod socijalnim preduzećem se podrazumijeva "preduzeće" koje u svom poslovanju uključuje:
- Preduzetničku/ekonomsku dimenziju - u kontinuitetu realizuje privrednu djelatnost (proizvodi i prodaje robe i/ili usluge).
- Socijalnu dimenziju (eksplicitni društveni cilj) - osnovano u cilju služenja zajednici ili određenoj grupi ljudi koji dijele određenu potrebu (nezaposlenost, ruralni razvoj, zaštita životne sredine, inkluzija, pružanje kulturnih, zdravstvenih, obrazovnih i ekoloških usluga i dr.).
- Inkluzivnu dimenziju vlasništva i upravljanja - eksplicitno ograničenje neprofitne distribucije profita i imovine (korišćenje i raspolaganje imovinom, u skladu sa čl. 30 i 40 Zakona o NVO).

-----
IZJAVA O PRIVATNOSTI PODATAKA: Prikupljene podatke koristimo isključivo u svrhu statističke obrade (za potrebe istraživanja), dok kontakt podaci služe isključivo radi dalje dobrovoljne komunikacije i saradnje (i informisanja o programima podrške) i neće biti, bez Vaše saglasnosti, dostavljeni trećoj strani.
-----
* bez obzira na pravni status obavljanja djelatnosti u Crnoj Gori (društvo sa ograničenom odgovornošću, nevladino udruženje, zadruga i dr.).

Email address *
Naziv NVO / socijalnog preduzeća
Your answer
Ime i prezime i funkcija osobe koja popunjava upitnik
Your answer
Web adresa
Your answer
Opština
Oblast djelovanja osnivača (društveni cilj)
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms