zeg ik STOP tegen de massale stamhout export!
De Lidstaten van de Europese Unie en de Europese instanties moeten snel en kordaat handelen om de zagerij-industrie te redden bij hun gebrek aan stamhout. De toekomst van een van de voornaamste onderdelen van de sector evenals het economisch herstel en het verplaatsingsbeleid hangen ervan af.
Zonder bevoorrading zal de crisis rechtstreekse gevolgen hebben op de afwaartse markten (industrie en ambachten, bouw en logistiek), die niet langer in staat zullen zijn om zich in Europa te bevoorraden en zullen afhangen van extra-Europese import.
En vergis je niet, de crisis in de houtvoorziening is erger dan ooit, en wordt alsmaar erger.

Het is nu tijd om wakker te worden en te beseffen dat de Europese zagerij-industrieën sluitingen en faillissementen zullen moeten ondergaan als er niets wordt gedaan om de bloeding die voor onze ogen plaatsvindt te stoppen.
In 2020 werden 18 miljoen naaldhoutblokken afgenomen door landen buiten Europa: een verdubbeld cijfer vergeleken met 2019. De 6 afgelopen maanden is deze lekkage van grondstoffen opnieuw verdubbeld. Hetzelfde gebeurt nu al jaren met stamhout van eik en beuk, maar geldt voor alle kwaliteiten van stamhout: ook de industriële houtkwaliteit voor spanplaten en papier verdwijnt met hele schipladingen.

Geconfronteerd met een sterke internationale vraag die leidt tot bevoorradingsproblemen in alle sectors, zijn de Europese zagerijen de enigen die in staat zijn om de Europese markt toe te leveren onder degelijke economische en ecologische voorwaarden. Hebben we dan niets geleerd van de episode van Covid-19 mondkapjes en vaccins?

De keuze van Rusland om de uitvoer van verse boomstammen te verbieden en de strategie van China, gebaseerd op de verovering van grondstoffen, zullen de eetlust van niet-Europese spelers vertienvoudigen om nog meer te profiteren van de passiviteit van de Europese regeringen om de grondstof die de Europese fabrikanten nodig hebben om te werken en de Europese consumptie te voeden, onbeperkt te plunderen.

Alle sectoren zijn nu getroffen en de bevoorradingsproblemen doen zich voor op alle markten en bij onze klanten timmerlieden, huizenbouwers, kleinhandelaars en industriëlen. Zij kunnen voor hun bevoorrading niet op de internationale markten rekenen of concurreren. Ook de logistieke sector wordt bedreigd met een aanzienlijk verstoringsrisico van de bevoorradingsketens (verpakking, vervoer,) als de pallet-producenten lokaal geen hout vinden.

Deze economische en ecologische aberratie moet nu stoppen.

Terwijl Europa een sterke politieke wil aan de dag legt voor een ecologische overgang en de vermindering van de CO2-uitstoot, wordt er sterk gerekend op hout, als zijnde hét bouwmateriaal van de toekomst, om die doelstellingen te bereiken. De massale export van stamhout maakt al deze berekeningen ongedaan door meer koolstof uit te stoten dan de boom in zijn leven heeft opgeslagen.

De Europese fabrikanten kunnen niet investeren en moderniseren zonder hun grondstoffenvoorziening veilig te stellen. Europa is een van de laatste regio's ter wereld zonder strategie voor de valorisatie van zijn natuurlijke hulpbronnen, terwijl wij, de bedrijven die ons bezighouden met de primaire verwerking van hout, dankzij onze inspanningen bijdragen tot een Europese industrie die is wat Europa zou moeten zijn: Modern, Verantwoordelijk en Duurzaam.

De Lidstaten diensten en de vertegenwoordigers van de Europese instellingen hebben deze giftige handel 10 jaar lang op zijn beloop gelaten. We staan nu aan de rand van de afgrond.
De uitvoer van onze grondstof toestaan zonder een strategische en prioritaire bevoorrading van onze Europese industrieën te verzekeren, komt neer op het volgende:
- De houtindustrie veroordelen tot afhankelijkheid
- Een sector veroordelen die zorgt voor lokale werkgelegenheid
- De sectoren van de ambachtslieden, de bouw, de logistiek... in gevaar brengen
- Onze ecologische ambities de rug toekeren
- Het werk van onze voorgangers opofferen en onze kinderen geen toekomst bieden in deze industrie.
Ondernemers, verwerkers, klanten en gebruikers, word wakker: uw zagerijsector is in levensgevaar. U bent het die de geschiedenis opstelt van het einde of de wedergeboorte van onze Europese houtverwerkingsindustrie.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Bedrijfsnaam *
Voornaamste activiteit van het bedrijf *
Required
Land *
Naam van de Manager of van de CEO *
Handtekening voor de petitie *
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy