PRIJAVNICA ZA RADIONICU OJKANJA (16.-19.08.2017.) KISTANJE
U okviru projekta Duga iznad Krke
O projektu
Projekt Duga iznad Krke 2017., u organizaciji SKD " Prosvjeta" iz Zagreba, je svojevrsni nastavak projekta Duga iznad Kule kojeg je vrlo uspješno realizirao tim “Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi” 2015. i 2016. godine, u Islamu Grčkom.
Ovaj projekt je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a u kontaktu smo s još nekoliko relevantnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Ojkanje/groktenje su uvriježeni nazivi za najstariji sloj tradicijskih pjevanja na područjima Hrvatske koje po etnografskoj podjeli spadaju u područje dinarskog areala. Radi se o arhaičkom pjevanju za koje je karakteristično potresanje glasom posebnim načinom pjevanja iz grla. Ovu vrstu pjevanja, koju često nazivaju starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Ojkanje je opstalo zahvaljujući skupinama lokalnih narodnih pjevača koji su tu tradiciju prenosili pjevajući na seoskim svečanostima. Danas se ojkanje prenosi i naučava oralno u folklornim društvima (KUD-ovima), ali i audio i video medijima. No, vještina tehnika individualnog tresenja glasom i brojnih dvodijelnih oblika ovisi većinom o talentiranim i vještim pjevačima i njihovoj sposobnosti obrazovanja novih generacija. Važnost ovog pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ju je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala. Nakon niza predradnji i akcija glazbeni izričaj ojkanje je upisan 2010.g. i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, kao baština kojoj je potrebna hitna zaštita. Neprestana seoba seoskog stanovništva u grad kao trajni proces, reducirali su broj izvođača ojkanja , čime su se izgubili mnogi arhaični stilovi i žanrovi solo pjevanja. Stoga i UNESCO ističe potrebu prijenosa ovog tradicijskog načina pjevanja na mlađe generacije, za što je potrebno istraživanje, dokumentiranje i međunarodna razmjena znanja i iskustava s državama koje imaju istu i sličnu tradiciju ovog posebnog načina pjevanja. Nadalje, kako je ojkanje nematerijalno kulturno dobro jednako prisutno i u hrvatskom i u srpskom entitetu rečenog areala važno je osigurati da se doprinos, dobrim dijelom izbjeglog, srpskog entiteta ne izgubi iz tradicijske baštine Hrvatske. U projektu želimo okupiti i pjevače obaju entiteta kao i prezentirati i prenijeti iskustva stečena u radu s migrantima u Vojvodini. Posljednjih godina jača svijest o potrebi revitalizacije ojkanja, te je intencija ovog projekta okupiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane učesnike.

Radionicu, koja će se odvijati na prostoru NP „Krka“ u području vidikovca Manojlovac i amfiteatra Burnum uz terenski rad, vode iskusni i visokostručni etnomuzikolozi - istraživači, dr.sc. Joško Ćaleta iz Zagreba i Maja Stojanović iz Beograda, kojima u realizaciji ovog projekta pomažu autohtoni pjevači, nositelji tradicije, iz Šibensko-kninske županije. U cilju optimalnog usklađivanja individualnog i grupnog rada, broj polaznika radionica je ograničen na maksimalno 20 polaznika. Voditelji radionica polaznicima će održati predavanja koja će ih prije samog procesa učenja pjevanja upoznati sa specifičnim karakteristikama ovih pjevanja uz prikazivanje relevantnih audio i video primjera glazbovanja na ovom području. Svakoga dana će se organizirati učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori. Demonstratori će biti članovi pjevačkih sastava iz sela pretežito nastanjenim Hrvatima i sela pretežito nastanjenim Srbima. Očekujemo da će radionica rezultirati većim brojem novoeduciranih tradicionalnih pjevača ojkača, prvenstveno mlađe generacije. Kroz čitavu vertikalu, od stručnog tima (ekspertni voditelji – etnomuzikolozi ), preko autohtonog (lokalni demonstratori) do popularnog (KUD-ovi), u jedinstvenom ambijentu bisera prirode, u prostoru NP „Krka“ na kistanjskom području, dobivamo i vrhunski turistički proizvod koji će prepoznati i turistički sektor.

Okupljanje stručnjaka i razvoj prototipne metodologije predstavljat će pripremu za pokretanja međunarodnog projekta iz EU fondova. Neposredni rezultati, video/audio material, te predavanja, biti će prezentirani na web stranici www.prosvjeta.net

Voditelji radionica maestro Joško Ćaleta, dr. sc., etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, stručni suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagreb (IEF). Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju dalmatinskog primorja i zaleđa. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija smotri i festivala diljem Hrvatske. Između ostalog, voditelj je internacionalnog Aklapela festivala u Dubrovniku pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te umjetnički voditelj grupe Kantaduri.

Maja Stojanović, etnomuzikologinja iz Beograda, završila je Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu i diplomirala na Odsjeku za etnomuzikologiju pod mentorstvom dr.sc. Sanje Ranković. Članica je profesionalnog ženskog sastava „Moba“ iz Beograda, koji je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u mnogim evropskim zemljama i osvojio brojne nagrade. Od 2015. Radi kao stručni i umjetnički voditelj pjevačke grupe KUD „Batajnica“ u Beogradu.


Autor projekta Duga iznad Krke, Ilija Krneta, dipl politolog, jedan od osnivača i prvi predsjednik Zbora novinara medija nacionalnih manjina Hrvatskog novinarskog društva. Član je SKD „Prosvjeta“ i promotor ruralnog razvoja, ekologije, zdrave hrane, kulture, baštine i turizma kroz projekt „Kistanjski zalasci sunca“ u Kistanjama.

Voditelji radionica maestro Joško Ćaleta, dr. sc., etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, stručni suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagreb (IEF).
Sa Radionice tradicijskog načina pjevanja – ojkanja 2, voditelj maestro Joško Ćaleta, održane u Kuli Jankovića 28.-30.08. 2015. u okviru projekta Duga iznad Kule.
Maja Stojanović, etnomuzikologinja iz Beograda
IME I PREZIME
Your answer
E-MAIL ADRESA
Your answer
KONTAKT (TEL/MOB)
Your answer
KAKAV SMJEŠTAJ ŽELITE?
Required
PRETHODNO PJEVAČKO ISKUSTVO?
Your answer
MOTIVACIJA ZA PRISUSTVOVANJE, ŠTO OČEKUJETE?
Your answer
Dodatne informacije
Kotizacija za četverodnevnu radionicu iznosi 200 kn.
Za određeni broj sudionika postoji mogućnost oslobođenja od kotizacije. Ukoliko vam je potrebno sufinanciranje da biste mogli prisustvovati radionici (oslobođenje od plaćanja kotizacije) molimo da napišete molbu s obrazloženjem.

Organizatori osiguravaju doručk, ručak i večeru te odgovarajuće napitke, za četiri radna dana. Također Vas molimo da navedete koji tip prehrane preferirate.

Za polaznke je osiguran besplatni smještaj u Kistanjama. Ukoliko želite možete i besplatno kampirati na imanju Kistanjski zalasci sunca, koje je opremljeno za ugodan boravak, ali je potrebno da ponesete svoje šatore.

Ako želite sudjelovati na radionici, obavezno se prijavite, s obzirom na ograničeni broj mjesta. Prijave se primaju do popunjenja, 20-ak polaznika.

Popunjenu prijavnicu pošaljete na : ilija.krneta@gmail.com

Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms