Premis Alzina i Ciment 2017
El GOB-Mallorca reconeix anualment amb els premis Alzina i Ciment aquelles persones, organitzacions o institucions que hagin destacat per la seva aportació positiva o negativa al medi ambient. Enguany els candidats són aquests:
Els candidats
Les candidatures a premi Alzina són:


- Ajuntament d'Artà.
Ja va promoure la declaració del Parc Natural de la península de Llevant l'any 2001, i ara ha reclamat a Medi Ambient que tramiti l'ampliació del parc per tal de recuperar els milers d'hectàrees que el govern de Jaume Matas va retallar l'any 2003.


- Aliança Mar Blava.
Aquesta organització ha impulsat amb molta eficàcia una campanya per impedir les prospeccions d'hidrocarburs a la Mediterrània espanyola, implicant organitzacions, administracions i empresariat.


- NeusTruyol, Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma.
Al llarg dels darrers dos anys aquesta regidoria ha impulsat iniciatives valentes i de compromís municipal amb el medi ambient (residus, caça, espais naturals, aigua, horts hurbans, agricultura, etc).


- Ciutat per qui l'Habita.
Moviment ciutadà per visibilitzar els greuges i el malestar que la turistització de Palma està fent patir als seus veïns i per alçar la veu contra el model imposat del omniturisme al cor de la Ciutat.


- Finca ecològica de Sa Teulera.
Fa 20 anys que impulsa l’agricultura ecològica, essent pioner i referent de l’activitat agrària respectuosa amb la natura i la salut a Mallorca.


- Terraferida.
Associació que qüestiona el consum de territori i es rebel·la contra el model econòmic basat en ocupar terra fèrtil i valuosa. Els darrers mesos ha destacat per les seves denúncies sobre l'impacte territorial i social de la massificació.


- Tot Inclòs.
Col·lectiu editor del monogràfic Tot Inclòs, publicació que denuncia els danys i conseqüències del turisme a les nostres illes, amb articles en profunditat sobre els diferents aspectes i impactes del turisme.


A l'altre costat, han estat considerats candidats a premi Ciment els següents:


- Alcúdia Mar. Impulsors de l’ampliació del port d’Alcúdia en més de 12.000m2 amb greus impactes negatius sobre la zona del port i especialment sobre els espais declarats LIC i ZEPA de la Badia d'Alcúdia.


- APTUR.
L’Associació d’Apartaments Turístics impulsa l’extensió del negoci de l’allotjament turístic arreu, en un model de liberalisme pur i dur que té efectes gravíssims i ja ben visibles sobre drets fonamentals bàsics, com ara el de l’habitatge.


- ASAJA.
Aquesta "braç tractoritzat" del PP, camuflat de sindicat agrari, sempre ha estat contra les iniciatives de protecció del territori, i sovint fent ús de la intoxicació informativa. Ara, controla els fils del moviment anti ZEPAs que s'ha generat a Maria i Vilafranca.


- Club nàutic de Portocolom.
Aquesta entitat s’ha caracteritzat per les contínues ocupacions i agressions a l’espai públic (barreres, tancats, rampa i remodelacions) que estan transformant l'antic Passeig Miquel Massutí.


- Biel Barceló/Pere Muñoz, Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme
Responsable de la manca d’intervenció per abordar seriosament la sobrepressió turística que pateixen les illes, per legalitzar el lloguer turístic de pisos, dedicar l'ecotaxa a ampliar les infraestructures i fer més campanyes de promoció turística.


- Park Hyatt Mallorca.
La construcció d'aquest gran complex hoteler de luxe a Capdepera, a la vora d'una àrea natural d'especial interès, ha suposat un dels atemptats paisatgístics més importants dels darrers anys.


- Red Electrica de España.
La Marina de Llucmajor, espai natural extraordinari, es pot veure solcada per 110 torres d'alta tensió en un projecte d'aquesta companyia. Existeix una alternativa, que passa per reforçar una línia ja existent, però a REE no li interessa.

Ara, dels candidats a premi Alzina, marca un màxim de 3 opcions
I dels candidats a premi Ciment, marca també un màxim de 3 opcions
Ets soci/sòcia del GOB? *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of GOB-Mallorca. - Terms of Service - Additional Terms