Пријава за учество на конференцијата „Кршење на табуата: Менструална правда за сите“ || Application for participation in the conference "Breaking Taboos: Menstrual Justice for All"

(EN below 🔻 )

Здружението за промоција на женската активност Тиииит! Инк. заедно со иницијативата ПЕРИОД.Скопје ја организираат конференција „Кршење на табуата: Менструална правда за сите!“, која ќе се одржи на 31 мај (среда) во хотелот Холидеј Ин во Скопје со почеток во 10.00 часот. Настанот е предвидено да заврши до 16:30 часот.

Од нашето истражување публикувано во 2021 година до денес ги нотиравме придвижувањата во рамки на дел од надлежните институции и сметаме дека оваа конференција ќе ни даде заеднички простор за да разговараме кои се постојните предизвици и како може да се надминат со цел да се дојде до конкретни резултати за конечно искоренување на менструалната сиромаштија и доаѓање поблиску до состојба на менструална правда. Воедно, конференцијата ќе биде и своевидно обележување на Меѓународниот ден за менструална хигиена (28 мај).

На конференцијата ќе учествуваат претставници на граѓански здруженија, членки на парламентот на Рeпублика Северна Македонија и други државни институции. Целта на оваа конференција е да поттикне промени во јавните политики кои би довеле до системски решенија и создавање на функционални механизми и мерки во врска со менструирањето како дел од напорите за подобрување на сексуалното и репродуктивно здравје, а следејќи ги насоките на Светската здравствена организација и препораките од ООН Комитетот за елиминација на сите форми на дискриминација на жените.

Ве покануваме за учество на конференцијата и Ве замолуваме да го потврдите вашето присуство најдоцна до понеделник (29 мај) со пополнување на овој формулар.


***

The association for the promotion of women's activities, Tiiiit! Inc., in collaboration with the initiative PERIOD. Skopje, is organizing the conference titled "Breaking Taboos: Menstrual Justice for All!" The event will take place on Wednesday, May 31st, at the Holiday Inn Hotel in Skopje, starting at 10:00 a.m. The conference is expected to conclude by 4:30 p.m.

Since the publication of our research in 2021, we have observed progress within various competent institutions. We believe that this conference will provide a platform for discussing existing challenges and identifying ways to overcome them, aiming to achieve tangible results in the eradication of menstrual poverty and advancing menstrual justice. Additionally, the conference serves as a commemoration of International Menstrual Hygiene Day on May 28th.

The conference will include participation from representatives of civil associations, members of the parliament of the Republic of North Macedonia, and other state institutions. Its primary objective is to encourage policy changes that promote systemic solutions and the implementation of effective mechanisms and measures related to menstruation, with the goal of enhancing sexual and reproductive health. These efforts align with the guidelines of the World Health Organization and recommendations from the UN Committee for the Elimination of All Forms of Discrimination against Women.

We cordially invite you to participate in the conference and kindly request that you confirm your attendance no later than Monday, May 29th by completing this form.


Email *
Име и презиме / Name and surname: *
Име на организација / Organization name: *
Телефонски број / Telephone number: *
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy