Έρευνα Συμμετοχής για τον Σχεδιασμό μίας Κλιματικής Ουδέτερης & Έξυπνης Πόλης
Αγαπητή/έ συμπολίτη,
Η πόλη των Τρικάλων, ξεκινάει τον πράσινο σχεδιασμό της, προκειμένου σε μία δεκαετία να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα και φιλοδοξώντας να γίνει μία από τις πρώτες ελληνικές πόλεις που θα δεσμευθούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένη στρατηγική προς την κλιματική ουδετερότητα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και εξωστρεφή τοπική οικονομία.
Ο σχεδιασμός αυτός, ξεκινάει με αφορμή και την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030 και την σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Βασικός στόχος της αποστολής είναι η διασφάλιση ότι 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες Ευρωπαϊκές πόλεις θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, που θα διευκολύνουν στη συνέχεια και τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.
Κατά το στάδιο της υλοποίησης, η πόλη των Τρικάλων, θα εφαρμόσει μία σειρά ενεργειών, όπως ερευνητικά έργα – μέσω ειδικού προϋπολογισμού που θα δοθεί στις πόλεις από το Horizon Europe – μέτρα πολιτικής κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να κατακτήσει τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για το κλίμα, με τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο για την πόλη και τους πολίτες.
Ο Δήμος Τρικκαίων αξιοποιώντας αναπτυξιακές στρατηγικές και κείμενα προγραμματισμού που έχει στη διάθεσή του (ΣΔΑΕΚ, ΣΒΑΚ, ΣΒΑΑ), έχει προσδιορίσει ότι οι παρακάτω 6 Θεματικοί Άξονες, μπορούν να υποστηρίξουν την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί:

1 - Εξοικονόμηση Ενέργειας – Μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος του Κτιριακού Αποθέματος
2 - Βιώσιμη Κινητικότητα
3 - Ευφυή Τεχνολογικά Συστήματα
4 - Πράσινη & Κυκλική Οικονομία
5 - Επανασχεδιασμός Αστικού Τοπίου
6 - Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης & Αλλαγής Συμπεριφοράς

Κάτι τέτοιο προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με μεμονωμένες δράσεις φορέων, αλλά με την αδιάλειπτη συνεργασία της πόλης με πανεπιστημιακούς κι ερευνητικούς φορείς, εταιρείες, καθώς κι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Πριν και πάνω από όλα όμως, χρειάζεται η συνεισφορά των ίδιων των πολιτών, δηλαδή η ΔΙΚΗ ΣΟΥ! Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, με έμφαση στην δοκιμή νέων τεχνολογικών λύσεων, εξασφαλίζουν το πλαίσιο συνεργασίας μας και σε αυτή την νέα προσπάθεια.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους κατοίκους της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στον κοινό σχεδιασμό που ξεκινάμε, με τα οφέλη που θα προκύψουν να είναι προφανή για την κοινωνία μας και τις επόμενες γενιές. Για τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των ψηφιακών μέσων, ενημερώνουμε ότι θα συμπληρώσουμε ερωτηματολόγια και με περαστικούς σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να συν-δημιουργήσουμε τον πράσινο σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε και την συμμετοχή ΣΟΥ στην κοινή προσπάθεια που ξεκινάμε. Για το λόγο αυτό σου ζητούμε να αφιερώσεις 7’ από τον χρόνο σου, για να συνδιαμορφώσουμε τα βήματα που θα κάνουν την πόλη ΜΑΣ κλιματικά ουδέτερη.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Δήλωση Συναίνεσης *
Required
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy