Év ásványa 2020 szavazás
Segíts eldönteni melyik ásvány legyen a földtani ismeretterjesztés középpontjában 2020-ban!

Szavazatodat az oldal alján, a jelöltek ismertetése után található mező kitöltésével, majd a küldés gomb megnyomásával adhatod le.

Kérjük, hogy egy ember összesen csak egyszer szavazzon, mivel a szavazatokat később összesítjük!

Év ásványa honlap:
evasvanya.hu/index.html
apatit
Csalóka, de nélkülözhetetlen tartóelemünk

- vízmentes foszfát csoport
- hexagonális rendszerben kristályosodik,
- a Mohs-féle keménységi skála referenciaásványa (5-ös keménység)

Nevét a görög „apatao” (megcsal, megtéveszt) kifejezés után kapta, utalva arra, hogy könnyen összetéveszthető más ásványokkal, pl. a berill-lel. Csontjaink és a fogzománc fontos alkotóeleme.
Az élettelen környezetben is gyakori ásvány: átlátszó, áttetsző, színtelen – vagy sárgásra, zöldre, kékre, barnára színezett – kristályai sokféle kőzetben előfordulnak, de általában csak igen kis mennyiségben („mellékes elegyrészként”). Kristályainak termete a képződési hőmérséklet függvényében változik. Kristálylapjainak felülete üvegfényű, törési felületen zsírfényű. Ultraibolya fényben általában fluoreszkál.
A madár- és denevérürülék felhalmozódásával keletkezett guanó fő alkotó ásványa. A foszfort – amelynek az apatit a legfontosabb ásványa – főként műtrágya- és mosószer-gyártásra használjuk.
apatit (kék, hatszöges átmetszetű), kvarc, muszkovit, Panasquiera bánya, Covilhã, Castelo Branco, Portugália, 47x42mm, fotó és gyűjtemény: Kupi László (Fine Mineral Photgraphy)
barit
A galenit után egy újabb „fajsúlyos” pályázó

- bárium-szulfát (BaSO4),
- rombos rendszerben kristályosodik,
- a Mohs-skálán a keménysége 3–3,5

A gyakori ásványok közé tartozik. Szép, többnyire táblás, olykor nyúlt oszlopos kristályait az ásványgyűjtők nagy becsben tartják, nagy tömegű előfordulásai viszont a bányászok számára kedvesek. Ipari nyersanyagként részben azt a feltűnő sajátságát aknázzák ki, amely egyik határozó bélyege is, tudniillik nemfémes külleme dacára szembetűnően nehéz, azaz nagy a sűrűsége: kb. 4,5 g/cm3. Innen ered a neve is: barisz görögül nehezet jelent. A német bányásznévből magyarított súlypát név pedig másik jellegzetes tulajdonságára, három irányú (bár eltérő minőségű) hasadására is utal.
A tiszta bárium-szulfát fehér (festékként baritfehér néven ismert), viszont a barit ásvány üvegfényű kristályai sárgás, barnás, kékes vagy vöröses színűek, néha zárványoktól színezettek.
Az iparban leginkább fúróiszap nehezítésére, emellett bárium kinyerésére, festékek, műanyag- és gumiáruk töltő- és nehezítőanyagaként, illetve sugárzáselnyelő adalékként alkalmazzák.
A Kárpát-medencében híres előfordulásai voltak a Gutinban és a Szepes-Gömöri-érchegységben. A mai Magyarországon gyakori a Budai-hegységben, szép kristályai fordultak elő Gyöngyösoroszin, a Velencei-hegységben pedig pár évig bányászták is.
barit, realgár, Felsőbánya (Baia Sprie), Máramaros, Románia, 126x68x42mm, 270g, gyűjtemény: Koller Gábor, fotó: Kupi László (Fine Mineral Photgraphy)
turmalin
A sokszínű drágakő, üledékek életútjának krónikása

- boroszilikát ásványcsoport
- trigonális rendszerben kristályosodik,
- a Mohs-skálán a keménysége: 7-es (az üveget karcolja).

Neve a „turmali” szingaléz szóból ered, ezt a megjelölést használták Ceylon (a mai Srí Lanka) szigetén a színes drágakövekre.
Bonyolult szerkezeti felépítése miatt egyes kristályaiban változatos helyettesítések alakulhatnak ki (lásd a képletét), akár
egy egyeden belül is, ami főként színváltozatok formájában szembetűnő. Rendszertanilag a turmalin egy ásványcsoportot jelöl, melynek jelenleg több, mint 30 tagját ismerjük. Ezek közül a három leggyakoribb a sörl (vasturmalin), a drávit (magnéziumturmalin) és az elbait (alkáli turmalin). A turmalinnak számos színváltozata létezik, pl. a színtelen akroit, a kék indigolit, a vörös rubellit, vagy a zöldes színű verdelit. Többszínű kristályai közül keresettek a zöld-vörös („dinnyeturmalin”) és vörös-fekete („mórfej”) változatok. Piezo- és piroelektromos tulajdonsága hozzájárul különlegességéhez.
Kristályai nyúltak, oszloposak, hosszanti irányban erősen rostozottak (néha görbült, „hengeres” felületűek). Főképp ránitokban, valamint a hozzá kapcsolódó társulásokban fordul elő (pegmatitoktól a kontakt zónákig). Metamorf kőzetekben (pl. gneiszben, granulitban) is megjelenik
Keménysége és kémiai ellenállóképessége miatt a homokok, homokkövek, torlatok jellegzetes, a lepusztulási területről fontos információkat hordozó nehézásványa.
turmalin, kvarc, Pederneira, São José da Safira, Docevölgy, Minas Gerais, Brazília, 38x55mm, gyűjtemény: Gál László, fotó: Kupi László (Fine Mineral Photgraphy)
Melyik jelölt nyerte el a tetszésedet?
Válasszuk ki együtt az Év ősmaradványát is!
A 2020-as Év ősmaradványa jelöltekre is szavazhatsz az evosmaradvanya.hu honlapon keresztül!
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service