Studiedag: vrij lezen in het vo
De studiedag richt zich op (aanstaande) leraren, lerarenopleiders, professionals in alle vreemde talen en Nederlands. De aanleiding voor de studiedag zijn de resultaten van het Erasmus+-project Lehrkompetenzentwicklung für Extensives Lesen (LEELU, www.leelu.eu). In het project is sinds 2017 gewerkt aan een open onderwijsconcept voor extensief leesonderwijs in het vak Duits in de 4e klas van het voortgezet onderwijs. Voor het project zijn leeslijsten opgesteld en is er een methode ontwikkeld die op 9 scholen in Nederland, Italië en Hongarije is getest. Daarnaast is er een videoconcept ontwikkeld voor de (na)scholing van leerkrachten, dat de deelnemende docenten in de praktijk moet ondersteunen bij het (inter)nationaal uitwisselen van ervaringen en bij het verder uitwerken van de concepten voor extensief lezen in de praktijk.

Het zwaartepunt van het onderzoek lag bij de vraag naar de invloed van het onderwijsconcept op de vaardigheden van leerlingen in de vreemde taal, de motivatie bij het lezen, de houding ten opzichte van lezen en de autonomie van de leerlingen tijdens het lezen. Tevens zijn ook de uitvoerbaarheid en de praktische haalbaarheid van het leesprogramma geëvalueerd. Ook is onderzocht welke elementen van het (na)scholingsconcept voor het ontwikkelen van docentcompetenties bij leerkrachten positief werden geëvalueerd. Op de studiedag worden 's morgens de onderzoeksresultaten in twee lezingen gepresenteerd. Aansluitend is er een podiumdiscussie over de meerwaarde van vakdidactisch onderzoek in de videogebaseerde (na)scholing van leerkrachten en de toepassing van het concept in verschillende contexten.

's Middags worden in workshops verschillende aspecten van het concept van vrij lezen uitgelicht. De conferentie wordt afgesloten met de presentatie van het boek Literatuur en film in het vreemdetalenonderwijs (Coutinho) van dr. Ewout van de Knaap. Diverse sprekers zullen hun visie op literatuuronderwijs in het (vreemdetalen)onderwijs geven.
Alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om met ons van gedachte te wisselen over de opgedane ervaringen en nieuwe mogelijkheden.

Het volledige programma voor 17 mei is te vinden op https://leelu.eu/konferenz-leelu-2019-in-utrecht

Persoonlijke gegevens
Vul hier uw persoonlijke gegevens in.
Familienaam *
Your answer
Tussenvoegsel
Your answer
Voornaam *
Your answer
Organisatie/onderwijsinstelling/school *
Your answer
Functie *
Your answer
Schoolvak *
Required
Op welk(e) niveau('s) geeft u les? *
Required
Adres *
Your answer
Postcode *
Your answer
Plaats *
Your answer
E-mailadres *
Your answer
Telefoonnummer
Your answer
Ik neem deel *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service