Politiek café: Surinaamse-Nederlanders onderwijs, arbeidsmarkt discriminatie en racisme

In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart organiseren het SIO en NUC een politiek café waarbij het onderzoek gepresenteerd zal worden. Daarnaast zullen ervaringsdeskundigen, politici, beleidsmakers en het publiek in dialoog gaan over racisme, discriminatie en de sociaaleconomische positie van Surinaamse-Nederlanders. Wat kunnen de verkiezingen, politici en beleidsmakers betekenen voor Surinaamse Nederlanders? Wat kan de Surinaams-Nederlandse gemeenschap zelf doen om haar sociaaleconomische positie binnen de samenleving te bevorderen? Hoe kunnen Surinaamse-Nederlanders ondanks de obstakels die racisme en discriminatie kunnen opwerpen toch hun positie verbeteren?

Onderzoek: 'Je moet twee keer zo hard werken'
Surinaamse-Nederlanders doen het steeds beter in het onderwijs. De tweede generatie weet steeds vaker het hoger onderwijs en hogere niveaus op het MBO te bereiken. Echter, ondanks de verbeterde positie in het onderwijs is de werkloosheid onder Surinaamse-Nederlanders nog meer dan twee keer zo hoog is dan de werkloosheid onder mensen van Nederlandse origine. In 2016 was het werkloosheidspercentage onder Surinaamse-Nederlanders met 13,3% waar het werkloosheidspercentage onder mensen van Nederlandse origine op 4,9% lag. Van de jongeren (15-25 jaar) was zelfs één op de vijf (20,9%) werkloos terwijl bij jongeren van Nederlandse origine minder dan één op de tien jongeren werkloos was (8,9%).

Uit onderzoek dat in opdracht van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is uitgevoerd blijkt dat dit met voor een aanzienlijk deel te maken heeft met discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt. “Je moet twee keer zo hard werken” is een veelgehoorde uitspraak die vele Surinaams-Nederlandse jongeren in de opvoeding meekrijgen. Een uitspraak dat voortkomt uit het besef dat vooroordelen, discriminatie en racisme obstakels kunnen opwerpen terwijl ze de maatschappelijke ladder beklimmen. Maar wat levert het harde werken op?

Wanneer? Vrijdag 3 maart
Waar? Vereniging Ons Suriname: Zeeburgerdijk 19b
Tijd? 18:30 - 22:00 uur
Aanmelden? Via het webformulier

Te gast zullen zijn:
- Mitchell Esajas (New Urban Collective)
- Tanja Jadnanansing (ex-Kamerlid PVDA, Albelda college)
- Antoin Deul (voorzitter NinSee)
- Sylvana Simons (lijsttrekker Artikel 1)
- Magdalena Charlot (kandidaat Kamerlid DENK)
- Ixora Balootje (kandidaat Kamerlid ChristenUnie) (onder voorbehoud)
- Simion Blom (GroenLinks Amsterdam)
- Andrew End (SIO Jongerencommissie)


Enkele bevindingen uit het rapport:
Uit onderzoek dat in opdracht van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is uitgevoerd blijkt dat dit met voor een aanzienlijk deel te maken heeft met discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt:
- Meer dan 70% van de respondenten uit dit onderzoek heeft de afgelopen twee jaar met racisme of discriminatie op de arbeidsmarkt te maken gehad.
- 34% van de respondenten heeft te maken gehad met kwetsende grappen ofwel micro agressies: goedbedoelde opmerkingen die wel degelijk racistisch of discriminerend zijn en mensen op de werkvloer uitsluiten.
- 38% van de respondenten wordt extra gemotiveerd om harder te werken of zichzelf te bewijzen door ervaringen met racisme en discriminatie.
- Surinaamse-Nederlanders hebben strategieën ontwikkeld om ondanks racisme en discriminatie hun positie in onderwijs en op de te verbeteren.

Benieuwd naar de rest van de bevindingen? Kom dan op vrijdag 3 maart naar het politiek café. Na de presentatie zal het onderzoek gratis te downloaden zijn. Een hard copy versie van het onderzoek zal voor €5,- te koop zijn.

Email address *
1. Naam & Achternaam *
Your answer
2. Bent u van plan om te gaan stemmen?
Toelichting
Your answer
3. Heeft u vragen aan één van de sprekers of suggesties m.b.t. het thema?
Your answer
4. Heeft u zelf ervaring gehad met kwetsende discriminerende of racistische grappen? Zo ja, licht a.u.b. toe.
Your answer
5. Wilt u een hard-copy exemplaar van het onderzoek "Je moet twee keer zo hard werken" reserveren (á €5,- per exemplaar)?>
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google.