Kalendáriumunk lapjaiból – Fergeteg hava
Induljon játékosan az év, legyen minden hónapban a játszótársunk!
Kalendáriumunk lapjaiból –Fergeteg hava címmel egy játékos feladatlap várja a rejtvényeket, böngészni szerető olvasónkat könyvtárunkban és a honlapunkon is. Most a januári évfordulókkal, népszokásokkal, világnapokkal, híres emberekkel lesznek kapcsolatosak kérdéseink.
A feladatlapot 2018. január 27-ig kérjük kitölteni. A helyes megoldásokat ezután tesszük közzé könyvtárunk honlapján, hogy mindenki ellenőrizhesse válaszait.
A legjobb válaszadó 1 hónap AV tagságot kap ajándékba.
Aki egész évben kitart velünk, külön jutalomban fog részesülni.

Email address *
1. A népi kalendárium szerint hogy nevezzük január havát?
2. Melyik állítás a helyes?
3. Egy világhírű dal zeneszerzője is ebben a hónapban , január 11-én halt meg 1968-ban. A dal hatására egykor több százan lettek öngyilkosok. Melyik világhírű, Oscar-díjas filmben csendül ez a szám?
4. Január 18-án született Micimackója szülőatyja A.A. Milne, ezért ezen a napon tartják Micimackó Napját is, de mi köze van Micimackónak a Királyi Winnipeg Gyalogezredhez?
5. E versidézet szerzője január hónap első napján született Kiskőrösön. Kire gondoltunk? „Nekünk az isten most kevés,Mert ő nem eléggé kemény,Hozzád imádkozom, pokol,Az újesztendő ünnepén”
6. 75 éve a Magyar Kultúra napján született az a magyar dalszerző, énekes, akinek alakja ma már ikon lett. Több színházban, filmben, tévéműsorban is szerepelt. Kit alakított Bereményi Géza A turné című filmjében?
7. A Magyar Kultúra napján ünnepeljük a nemzeti himnuszunk születését. Hol őrzik Kölcsey Ferenc Himnuszának eredeti kéziratát?
8. 200 éve, 1818. január 30-án született a magyar történelem egyik vitatott hadvezére. Nemcsak a katonai pálya vonzotta, de vegyészként is megállta volna a helyét. Milyen kémiai felfedezés fűződik a nevéhez?
9. Kaland az állatkertben, Heti Hetes, Halló itt vagyok!, Zsaruvér és csigavér, Pogány Madonna: néhány film – és egyéb szerepe, annak a magyar színésznek, aki idén januárban tölti be hetvenedik életévét. Kire gondoltunk?
10. Január 6-a Vízkereszt Napja a karácsonyi ünnepek zárónapja, utána kezdődik a farsangi időszak. Vízkereszt ünnepe három jelentést is hordoz, melyik nem igaz?
11. Szintén ebben a hónap született magyar drámaíró fő műve 1862 januárjában jelent meg. A mű 15 színből áll, az első három és az utolsó a cselekmény keretéül szolgálnak (keretszínek), a középső színek az ún. történeti színek, álomszínek. A mű az emberiség fő kérdéseivel foglalkozik. Melyik ez a mű?
12. Erdélyben született 1908 január 8-án. Erdész diplomát szerzett. A második világháborús szerepvállalása mai napig is ellentmondásos. Élt Németországban is, majd az Egyesült Államokban telepedett le és ott is halt meg 1998-ban. Kire gondoltunk?
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms