Kalendáriumunk lapjaiból - Ígéret hava

Kalendáriumunk lapjaiból –Ígéret hava címmel egy játékos feladatlap várja a rejtvényeket, böngészni szerető olvasónkat könyvtárunkban és a honlapunkon is. Most a májusi évfordulókkal, népszokásokkal, világnapokkal, híres emberekkel lesznek kapcsolatosak kérdéseink.
A feladatlapot 2018.május 31-ig kérjük kitölteni. A helyes megoldásokat ezután tesszük közzé könyvtárunk honlapján, hogy mindenki ellenőrizhesse válaszait.
A legjobb válaszadó 1 hónap AV tagságot kap ajándékba.
Aki egész évben kitart velünk, külön jutalomban fog részesülni.
Email address *
1. A népi kalendárium szerint hogy nevezzük május havát?
2 points
2. Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Kinek a verséből idézünk?„Édesanyám virágosat álmodtam,napraforgó virág voltam álmomban,édesanyám”
2 points
3. A nemzetközi Star Wars-napot minden év május negyedikén tartják a Csillagok háborúja-sorozat rajongói. A dátum eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani. Mikor mutatták be a Csillagok háborúja című filmet?
2 points
4. Május 9-e az Európai Unió születésnapja. Melyik műből származik az Európai Unió himnusza?
2 points
5. 1940. május 10-én rohanták le a németek Hollandiát. Az invázió leghíresebb áldozata, egy holland-zsidó kislány naplójában rögzítette az eseményeket. Ki volt ez a kislány?
2 points
6. Május a Tatai Patara hónapja is. Kinek a nevéhez fűződik a patara használata?
2 points
7. Idén májusban lesz pünkösd ünnepe is. Miről szól pünkösd?
2 points
8. "fagyot hoznak, rendet tesznek, / fagyos ujjal ölelgetnek". Május 12-13-14-e a fagyos szentek napjai. Kik is azok a fagyos szentek?
2 points
9. Omega együttes, LGT, Képzelt riport egy amerikai pop fesztiválról, A padlás. Kossuth-Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista. Zorán összes albumának dalszerzője. Idén májusban ünnepli 70. születésnapját. Kire gondoltunk?
2 points
10. Ferences Gimnázium, Esztergom – Színművészeti Főiskola – Nemzeti Színház – Művész Színház – Új Színház. Tom Hanks és Sylvester Stallone magyar hangja. Híres alakítást nyújtott Sütő András: Advent a Hargitán című művében. 2004 novemberében halt meg, idén lenne hatvan éves. Kire gondoltunk?
2 points
11. „Megtettem mindent, amit megtehettem Kinek tartoztam, mindent megfizettem Elengedem mindenki tartozását. Felejtsd el arcom romló mását...” Az idézet egy híres költőnk sírján olvasható a Házsongárdi Temetőben. Ő is májusban született. Ki ő?
2 points
12. Május 19-én lesz az évszázad esküvője. Harry herceg és Meghan Markle egybekel. Mikor volt Harry herceg nagymamájának az esküvője?
2 points
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. - Terms of Service - Additional Terms