Nebo iznad mog komšiluka
Ovo je tvoj dnevnik posmatranja neba, koji možeš popuniti bilo koje vedre večeri tokom trajanja Dečjeg naučnog kampa! Ukoliko želiš, možeš se vratiti i popuniti ga iznova ukoliko dođeš do nekih novih otkrića!
Ime, prezime i mesto iz kojeg dolaziš *
Datum posmatranja *
MM
/
DD
/
YYYY
KOLIKO ZVEZDA MOŽEMO DA VIDIMO NA NOĆNOM NEBU?
KOLIKO ZVEZDA MOŽEMO DA VIDIMO NA NOĆNOM NEBU?
Možda ti se čini da se na vedrom noćnom nebu daleko od svetala grada može videti beskonačno mnogo zvezda! Ali istina je da, i pri najboljim uslovima, možemo da vidimo tek oko 3000 zvezda u svakom trenutku. I to kada nas ništa ne ometa, a to je veoma retko slučaj! Obično nam smetaju oblaci, izvori osvetljenja, zgrade, brda...

Koliko zvezda ti možeš da vidiš ispred svoje kuće?

Izađi na svoj prozor, terasu ili dvorište, oko 21:30 kada je već pao mrak i pokušaj da proceniš koliko zvezda možeš da uočiš golim okom. Označi odgovor na sledećem polju.

Nekada nam je mnogo manje stvari ometalo pogled na zvezdano nebo. Pokušaj da kontaktiraš najstarijeg člana svoje porodice ili ukućanina i pitaj ih koliko su oni, u svom detinjstvu, mogli da vide zvezda u vedroj noći iz svoje kuće. Zabeleži odgovor u polju ispod.
Koliko zvezda možeš da vidiš na nebu golim okom? Koliko zvezda je golim okom ispred svoje kuće u detinjstvu mogao da vidi najstariji član tvoje porodice?
Nijednu
Između 1 i 10 zvezda
Između 10 i 30 zvezda
Između 30 i 70 zvezda
Između 70 i 150 zvezda
Između 150 i 300 zvezda
Preko 300 ali manje od 1000 zvezda
Preko 1000 zvezda
Koliko zvezda ti vidiš večeras
Koliko zvezda je golim okom ispred svoje kuće u detinjstvu mogao da vidi najstariji član tvoje porodice?
Clear selection
MLEČNI PUT - NAJLEPŠI UKRAS LETNJEG NEBA
Da li si nekada video/la našu galaksiju golim okom?
Mlečni put je naša galaksija i njen disk je lako uočljiv golim okom tokom letnjih noći, ako nema svetlosnog zagađenja. Nažalost, većina ljudi danas nikada nije uživo videla sjaj Mlečnog puta. Da li si ti nekada video/la beličasti sjaj naše galaksije? Upiši odgovor u polju ispod.
Da li si nekada video/la uživo Mlečni put na nebu?
Clear selection
Kumova slama
U našem narodu Mlečni put se još naziva i Kumova slama, po jednom starom predanju o kumovima. Ispitaj starije članove svoje porodice, da li su čuli za Kumovu slamu i priču po kojoj je to ime nastalo? Da li se sećaju da su u mladosti na letnjem noćnom nebu videli sjaj Kumove slame? Upiši odgovore ispod.
Da li neki član tvoje porodice zna priču po kojoj je Kumova slama dobila ime? Zapiši ispod.
Da li je najstarji član tvoje porodice nekada video/la Mlečni put ili Kumovu slamu na nebu?
Clear selection
ALATI ZA POSMATRANJE NOĆNOG NEBA
Danas postoje mnogi alati koji nam mogu olakšati posmatranje noćnog neba i otkrivanje sazvežđa. Sada ćemo ti otkriti kako možeš postati ekspert za zvezdano noćno nebo još prve vedre noći! Za početak, instaliraj na uređaj koji možeš da koristiš ove aplikacije - Sky Map i SkySafari. One će ti pomoći da na nebu pronađeš sazvežđa i planete. Unapred na internetu istraži koja sazvežđa želiš prvo da pronađeš. Predlažemo ti da kreneš od Velikog i Malog Medveda, Kasiopeje i sazvežđa koja čine Letnji trougao (Labud, Lira, Orao). Na internetu potraži slike da vidiš kako izgledaju i po čemu su dobili ime.

Sačekaj da Sunce zađe i da skroz padne mrak. U ovom periodu to će biti oko 21:20 ili čak 22h.
Ako je noć vedra, možeš da kreneš u posmatranje!

1. Obuci se slojevito i toplo čak i ako je letnja noć.
2. Nađi mračno mesto, daleko od uličnog osvetljenja. Vodi računa da je mesto bezbedno! Nikada ne idi sam/a već barem u paru.
3. Ponesi sa sobom mobilni telefon i ako imaš dvogled.
4. Pokreni aplikaciju i okreni je ka nebu. Pokušaj da sazvežđa koja vidiš na aplikaciji uočiš i na noćnom nebu!
5. Zabeleži sve što si video/la i pošalji nam! Svaka čast!
U ovoj tabeli možeš ubeležiti tvoja pronađena sazvežđa, planete i zvezde. Ispod toga nalaze se tragovi i pomoć za pronalaženje njih. Ukoliko želiš, podeli sa nama i iskustva u potrazi u pitanjima koja slede. Dakle, šta si sve pronašao ili pronašla?
Veliki medved (Ursa Major)
Mali medved (Ursa Minor) - sazvežđe iznad Velikog Medveda
Letnji trougao - sazvežđa Labud (Cygnus), Orao (Aquila) i Lira (Lyra)
Zvezde letnjeg trougla!
Jedna od najlakše uočljivih formacija na letnjem nebu je Letnji trougao, koga čine tri najsjajnije zvezde iz tri sazvežđa. U pitanju su zvezda Vega iz sazvežđa Lire, Deneb iz sazvežđa Labuda i Altair iz sazvežđa Orla. Veliki Letnji trougao dominira noćnim nebom i sigurno nećeš imati problema da ga pronađeš!
Jupiter i Saturn - kraljevi noćnog neba!
Jupiter i Saturn - najveće planete našeg Sunčegov sistema
Jupiter i Saturn su džinovske gasovite planete, najveće u našem Sunčevom sistemu! Lako su vidljive golim okom, a sa dobrim dvogledom možete čak da uočite i Saturnove prstene i Jupiterova četiri najveća satelita! Potražite ih nakon zalaska Sunca, na jugoistočnoj strani neba, pored sazvežđa Strelac. Sjajnija planeta je Jupiter a manje sjajna Saturn.
Pun Mesec - krateri i mora!
Pun Mesec - 3. avgust 2020
Uz dvogled se jako lepo može posmatrati Mesec! Iako pun Mesec nije idealna faza za posmatranje, kako je njim počeo naš kamp, ipak ćemo ga posmatrati! Pokušaj da uz pomoć slike uočiš neke od mora i kratera na Mesecu! Istraži samostalno kako mora i krateri nastaju!
Posmatranje neba nije ni malo lak postupak i sasvim je u redu ako nisi uspeo/la da pronađeš sve od pobrojanog ili ako si uočio/la nešto drugo što ti je bilo interesantno. Opiši nam ukratko kako je išla potraga svega što si pronašao/la, približi nam svoju malu noćnu avanturu!
Ako je oblačno, hajde da napravimo sopstveno zvezdano nebo!
Hajde sada da uzmemo sazvežđa u svoje ruke. Tvoj sledeći zadatak je da napraviš svoj mali planetarijum. Ako već nisi čuo/la za ovo čudo tehnologije, planetarijum je mesto gde se uz pomoć svetla ili kompjutera u zatvorenom prostoru prikazuju zvezde i sazvežđa. Danas se to radi preko projektora i računara u velikim kupolama, ali mi ćemo napraviti planetarijum na starinski način, kako su to majstori radili mnogo godina. Kada završiš svoj planetarijum moći ćeš da ugasiš svetlo i na plafonu sobe prikazuješ i posmatraš koja god sazvežđa odabereš. Ali pođimo redom.

Šta ti je potrebno?

Potrebna ti je jedna kartonska čaša. Čaša od stiropora takođe može poslužiti, ali plastična ili bilo koja tvrda čaša ne, jer je moramo probušiti čačkalicom.

Treba ti i čačkalica, očigledno, ili nešto oštro čime možeš probušiti dno čaše. Šestar bi bio odličan.

Olovka ili flomaster se podrazumevaju.

I za kraj treba ti baterijska lampa. Što jače svetli to bolje, mi obično koristimo i lampu mobilnog telefona.

Šta je sledeće?

Kada si imaš materijal, vreme je da krenemo u akciju. Prvo okrenu čašu naopačke, tako da je dno bude sa gornje strane. Na dnu čaše nacrtaj svoje omiljeno sazvežđe. (Ako još uvek nemaš svoje omiljeno sazvežđe, istraži ih samostalno i izaberi omiljeno!) Dovoljno je da ucrtaš samo zvezde kao tačkice.

Potom šestarom ili čačkalicom probuši svaku zvezdu pojedinačno i precizno, tako da čitava čačkalica može da prođe.

To je to, Planetarijum je gotov. Ugasii svetlo i stavi lampu unutar čaše, tako da osvetljava dno. Usmeri dno čaše ka plafonu i videćeš zvezde koje su ubušene kako sijaju iznad tebe. Sada možeš da ukrasiš svoj planetarijum kako god želiš.

Ako ti se ovo sviđa, možeš napraviti i veći planetarijum. Za ovo ti trebaju roditelji. U prodavnici plastike kupi ovalnu činiju. Na njoj možeš ucrtati puno više sazvežđa. Pokušaj da pronađeš tačnu mapu noćnog neba i precrtaj je što vernije na spoljni deo činije. Onda zamoli roditelje da ti tankom bušilicom probuše rupe na svakoj zvezdi. Kada završiš, stavi upaljenu lampu ili svetlo od telefona na pod tako da sija na gore, a potom poklopi činijom. Onda ugasi svetlo i uživaj u noćnom nebu.

Pošalji nam sliku svog završenog planetarijuma!
Ako ti se svidelo posmatranje, evo šta još možeš da pronađeš na noćnom nebu u toku avgusta!
Promatranje noćnog neba nije uvek postupak koji možemo da završimo za jednu noć. Možda je bilo kišovito, oblačno ili naprosto naša nebeska tela nisu bila dovoljno vidljiva tu noć. Zato ti ostavljamo mogućnost da ovaj formular popunjavaš i narednih dana i dve zanimljive pojave koje možeš da vidiš u toku avgusta!

1) Perseidi - u prvoj polovini avgusta svake godine na nebu su vidljivi Perseidi - kiša meteora (tebi je ova pojava verovatno poznata pod nazivom "zvezde padalice") izazvana prolaskom zemlje pored ostataka jedne komete (njeno ime je 109P/Swift-Tuttle). Očekuje se da će meteori biti najvidljiviji u noći između 12. i 13. avgusta, te da će biti vidljivo i do 80 meteora u jednom satu!
2) Neowise kometa - još u julu se pri zalasku sunca mogla primetiti zvezda sa "repom" iza sebe. Tačnije, 23. jula je ova kometa bila najbliža našoj planeti i iako se trenutno udaljava od Sunca, još uvek je moguće uočiti uz pomoć dvogleda, pozicioniranu levo od Veikog Medveda.
Uživamo na DNK - jer nauka je super!
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Centar za promociju nauke. Report Abuse