Könyvbemutató | Orosz István | A hasonmás | Color Book / Black Book

Orosz István „Paradoxonometria” című kiállításhoz kapcsolódóan a grafikusművész, író két legújabb kötete – „A hasonmás - A Rév Júlia dosszié”, valamint a „Color Book / Black Book” – kerül bemutatásra. A művésszel, a szerzővel Szabó Borbála drámaíró beszélget. A beszélgetést követően lehetőség lesz a bemutatott köteteket, valamint Orosz István „Páternoszter” című regényét is megvásárolni, valamint dedikáltatni.

A HASONMÁS - A RÉV JÚLIA DOSSZIÉ

Az elmúlt évtizedek legrejtélyesebb – s egyben talán legizgalmasabb – dokumentumfimesének életművét mutatja meg, dolgozza fel és egészíti ki Orosz István az új kötetében. Rév Júliát különösen foglalkoztatták a XX. századi történelem titkai, és konok kitartással, számtalan embert meginterjúvolva jutott el a lehetséges magyarázatokig. S hogy milyen kérdéseket kutatott? Hogy valóban volt-e Rákosinak dublőre, s talán az is lehetséges, hogy 1956 nyarán igazából ő távozott a Szovjetunióba? Hogy Kádár János egy festménnyel üzente meg: nem volt más lehetősége, mint hogy felakasztassa Nagy Imrét? Hogy Elbert János halálához komoly köze volt Andropovnak, aki egy zabigyerek titkát próbálta rejtegetni? Hogy az általunk ismert Csontváry-festmények valójában másolatok? És így tovább... Meghökkentő verziók, s mondhatjuk, hogy ez csak Orosz István játéka – bár nagyon is komoly játéka – a történelemmel. De az is lehet, hogy mindez – nagyjából, talán, többé-kevésbé – úgy történt, ahogy Rév Júlia soha be nem mutatott dokumentumfilmjeinek irodalmi átirataiban olvashatjuk. A kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg.

COLOR BOOK / BLACK BOOK

A több száz grafikával illusztrált, 416 oldalas  "Color Book / Black Book" Orosz István képzőművészeti munkásságának eddigi legteljesebb összefoglalása, melyben a rá jellemző geometriai, optikai és többjelentésű anamorfikus megoldások szinte mindegyikéből találhatók példák, és megismerhető belőle az alkotó tervezőgrafikai, elsősorban plakáttervezői és illusztrátori munkássága is. A könyvművészeti szempontból is kiemelkedő dupla album Rostoka László tipográfus alkotása, és az Utisz Grafikai Stúdió kiadásában jelent meg.

Beszélgetőpartnerek:
OROSZ ISTVÁN grafikusművész, író
SZABÓ BORBÁLA író

Időpont: 2024. június 20. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött az alábbi űrlap kitöltésével.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Név *
Irányítószám *
Adatkezelés *
Required
Hírlevél
Résztvevők száma *
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy