Kurs: Leda för utveckling, 6/12 2018
Om kursen
I en snabbt föränderlig värld behöver vi utveckla nya uppsättningar av färdigheter och verktyg för att kunna möta de utmaningar och behov som uppstår. Att vara ledare i en utvecklingsprocess innebär framförallt att på bästa sätt kratta för de förändringar som behöver göras i er organisation i samband med projektet. Din roll är att underlätta, uppmuntra och ge förutsättningar för utvecklingsteamet att arbeta fram och utveckla en lösning på er utmaning. Även om du inte aktivt jobbar i processen har du en avgörande roll för lösningens förutsättningar att förverkligas. Är du en möjliggörare eller en bromskloss?

Under kursen tittar vi närmare på din roll som möjliggörare. Hur bygger man ett tillåtande och kreativt innovationsklimat och hur kan du stötta dina medarbetare när de är inne i en utvecklingsprocess? Hur kan du skapa rätt förutsättningar för att ni tillsammans ska kunna utveckla er verksamhet och på ett bättre sätt möta era användares behov?

För vem?
Kursen ”Leda för utveckling” vänder sig till dig som är ledare eller chef i offentlig verksamhet. Vi tror att du leder eller ska leda en utvecklings- och innovationsprocess, ett utvecklingsteam eller på annat sätt arbetar för att öka innovationsförmågan i er organisation. Kursen är för dig som dels behöver en teoretisk bas för ett användarcentrerat innovationsarbete, men framförallt praktiska verktyg och metoder för att faktiskt få det att hända.

Under 1-dagarskursen går vi igenom och arbetar med din roll som ledare i en utvecklingsprocess, du lär dig tillvägagångssätt för att skapa en tillåtande och innovativ kultur, vi går igenom och tittar på alla stegen i Innovationsguidens utvecklingsprocess och hur du som ledare på bästa sätt kan stötta och möjliggöra för teamet att nå hela vägen.

Vi arbetar utifrån devisen ”lära genom att göra” och kursen bygger därför mycket på interaktivitet, övningar och praktiskt testande av vissa metoder. Under kursdagen kombinerar vi korta inspirerande teoripass, berättelser och case från relevanta områden med praktiska övningar.

Inför kursen kommer du få en kortare uppgift att göra på hemmaplan innan vi ses.
Efter kursen ska du ha fått praktiska verktyg och kunskap för att kunna leda utvecklingsprocesser med utgångspunkt i användarens behov, i din egen verksamhet.

Kursinnehåll
• Innovation och utveckling i offentlig sektor
• Introduktion av arbetssättet Tjänstedesign – en utvecklingsprocess som utgår ifrån användarens behov och verklighet.
• Ditt ledarskap – din roll – hur blir du en möjliggörande för innovation och utveckling?
• Hur skapar man en tillåtande och kreativ innovationskultur?
• Genomgång av Innovationsguidens utvecklingsprocess, steg för steg
• Tips hur du på bästa sätt stöttar och motiverar utvecklingsteamet genom processen
• Hur kan vi lättare hantera förändringar och börja göra annorlunda och hur får vi andra att ändra ett invant beteende?
• Digitalisering med användarens behov som utgångspunkt. Hur gör man?
• Praktiska verktyg och metoder
Praktisk information
DATUM: 6 december 2018
TID: 10.00-17.00 (frukost finns från 09.30)
PLATS: Saturnus konferens, Hornsgatan 15, Stockholm (närmaste tunnelbana är Slussen)

KOSTNAD: 7 900 kr. Frukost, lunch och eftermiddagsfika ingår. Priserna är exkl. moms. Ev. resa och boende bekostas av deltagarna.

KURSLEDARE: Ulrika Lundin och Emma Victoria Nilsson från SKL:s Innovationsguiden.
FÖRKUNSKAPER: Inga, bara en nyfikenhet på användardriven innovation och engagemang för att möjliggöra och utveckla bättre välfärdstjänster för våra invånare.

Anmälan
ANMÄLAN: Du anmäler dig till kursen genom att fylla i formuläret nedan. Antalet deltagare är begränsat, så vi tillämpar principen först till kvarn. Sista anmälningsdag är 16 november 2018.

AVBOKNING: Om avbokning sker senast 2 veckor innan kursstart faktureras ingen avgift. Vid avbokning senare än 2 veckor innan kursstart faktureras halva beloppet. Avbokning ska ske skriftligen till: emelie.risberg.hellstrom@skl.se.

Namn *
Your answer
Organisation *
Your answer
Befattning *
Your answer
Telefonnummer *
Your answer
E-post *
Your answer
Vad är dina förväntningar på utbildningen? *
Your answer
Eventuell specialkost och allergier
Your answer
Faktureringsadress *
Inkl. organisationsnummer, postadress, er referens/referenskod/kostnadsställe. Fakturering sker efter avklarad kurs.
Your answer
Övrigt:
Är det något annat som du vill meddela oss? Här får du gärna meddela om du har särskilda behov som vi bör ta hänsyn till (exempelvis funktionsnedsättningar) så att vi kan anpassa dagen och utbildningen på bästa sätt!
Your answer
GDPR
Vi följer GDPR när vi lagrar dina personuppgifter. Vi ser till att dina personuppgifter alltid är skyddade hos oss, och att behandlingen följer både gällande dataskyddsregler, interna riktlinjer och rutiner. När du anger personuppgifter som gäller någon annan än dig själv behöver du ha dennes medgivande.
Jag godkänner att SKL lagrar angivna personuppgifter: *
Uppgifterna används för informationsutskick i samband med kursen. Efter kursen kan de komma att användas för att informera om Innovationsguidens kurser och erbjudanden. Om du inte vill ha sådana utskick kan du när som helst (efter kursen) be om att få bli borttagen från våra listor.
Kontakta oss
Om du har några frågor eller vill veta mer, kontakta projektkoordinator Emelie Risberg Hellström, emelie.risberg.hellstrom@skl.se, 08-452 70 53. Vill du veta mer om Innovationsguidens arbete, besök innovationsguiden.se.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service