Résztvevői Tájékoztató
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Etológia Tanszék
Kutatás témája: Fejlődési zavarok automatikus felismerése mozgáselemzés alapján
Kutatást végzők: Konok Veronika, Peres Krisztina

Kapcsolattartó kutató: Konok Veronika, konokvera@gmail.com
Kutatás leírása:
Kutatócsoportunk olyan mobilapplikációt fejleszt, mely játékos formában mozgásra ösztönözni a gyerekeket, miközben egy okosóra segítségével méri is a gyerekek mozgását, és képes a mozgás alapján felismerni, hogy a gyermek érintett-e valamilyen fejlődési zavarban (autizmus spektrum zavar vagy figyelemhiányos hiperaktivitás zavar).
A jelen kutatásunk célja, hogy olyan programot (ún. tanuló algoritmust) fejlesszünk, mely képes a gyerekek által végrehajtott, különböző típusú mozgásmintázatok (játékos tornagyakorlatok és mindennapi tevékenységek) megkülönböztetésére és arra is, hogy beazonosítsa, melyik gyerekcsoporttól (tipikusan fejlődő, autizmussal vagy ADHD-val élő gyerekek) származik a mozgásadat. Hosszú távú célunk, hogy olyan eszközt fejlesszünk ki, ami automatikusan felismeri a gyermek veszélyeztetettségét, akár egész korai életkorban is, és jelzi a szülő számára, ha szükségesnek tartja szakvizsgálat kezdeményezését.

A kutatás során a gyerekeknek játékos mozgásokat kell végrehajtani (mint pl. nyusziugrás, mackójárás, pókjárás, ugróiskolán ugrálás, tapsolás, stb.), miközben okosórát viselnek, mely méri a mozgásukat.
A mozgásteszt egyénileg történik, a szülő jelenlétében.
Időtartama: max. 30 perc
Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C

Gyermekétől is szóbeli engedélyt kérünk, elmondjuk neki, mi fog történni, és felhívjuk a figyelmét, hogy bármikor abbahagyhatjuk a tesztet, ha nem szeretné folytatni.

A tesztről videó és hangfelvétel készül.

Ezenkívül, a kutatás lezajlása előtt, egy kérdőív kitöltésére kérjük meg Önt, melyben néhány alapadatra kérdezünk rá, illetve a gyermek bizonyos viselkedési jellemzőire.

A részvételért anyagi juttatás nem jár.
Adatvédelem
A kutatásban való részvétel önkéntes, a benne szereplő adatokat kizárólag tudományos célokra használjuk fel. A tesztek és kérdőívek felvétele után a résztvevőket egy kódszámmal látjuk el, ezután a személyi azonosításra alkalmas adatokat (név, email cím, születési dátum) a többi adattól (kérdőíves adatok, videófelvétel, mozgásadatok) elkülönítve, jelszóval védett számítógépen tároljuk, amihez csak a kutatást végzők férnek hozzá.

Adatait a vonatkozó adatvédelmi törvény szigorú betartásával, bizalmasan kezeljük, az adatokat egy nagy adatbázis részeként kezeljük és statisztikailag dolgozzuk fel. A kutatás feldolgozott eredményeit (összesített formában) tudományos és ismeretterjesztő közlemények formájában publikáljuk.

Adataik felhasználásához való hozzájárulását Ön is bármikor, gyermeke részvétele után is visszavonhatja.

A kutatás etikai engedélye: 2019/63
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy