Szent László Matematikaverseny 7-8. évfolyam, 2. forduló (határidő: 2017. november 10.)
Előfordulhat, hogy egy feladatban több válasz is helyes.
Email address *
Évfolyam *
Név *
Iskola *
Település *
1. Körmérkőzéses asztalitenisz bajnokság szervezői a mérkőzések számát 50-nel kívánták csökkenteni, ezért 4 versenyzővel kevesebbet hívtak meg. Hányan vettek részt a bajnokságon?
2. Egy derékszögű háromszög oldalai 3, 4 és 5 egység. Mekkora beírt és köré írt kör sugarának összege?
3. Egy síelő kiszámította, hogy ha óránként 10 km-t tesz meg, akkor 13 órakor ér célba, míg ha óránként 15 km-t halad, akkor már 11 órakor. Milyen sebességgel haladjon km/h-ban, ha pontosan délben akar célba érni?
4. Egy asztallapon egymásra helyezünk 6 szabályos dobókockát úgy, hogy az oszlop tetején lévő (1-nél nagyobb) szám osztója a kocka oldallapjain felülről lefelé keletkező hatjegyű számok mindegyikének. Mi állhat ezekben a számokban a százezres helyi értéken?
5. Hány olyan különböző hegyesszögű háromszög van, melynek szögei fokban mérve különböző egész számok, és a szögek különbsége ugyannyi? (Két háromszöget különbözőnek tekintünk, ha nem hasonlók egymáshoz.)
6. Egy egyenes út mentén négy gyerek várja a futóverseny befutóit. Annától 5 méterre van Bori, Boritól Csaba 2 méterre áll, és Annától 10 méterre várakozik Dani. Hány méter távolságra lehet egymástól Dani és Csaba?
7. Béla kiválasztott 9 szomszédos egész számot. Észrevette, hogy az első öt szám négyzetének összege pont megegyezik a maradék négy szám négyzetének összegével. Melyek szerepelhettek Béla számai között az alábbiakból?
8. A 8. évfolyam 30 lány és 40 fiú tanulója közül néhányan uszodába mentek. A lányok 60 %-a, a fiúk negyede ment el úszni. Az évfolyam hány százaléka volt jelen az uszodában?
9. Hány olyan nyolc számjegyből álló, csak 0-t vagy 1-t tartalmazó sorozat van, amelyben nem fordul elő két szomszédos 1-es?
10. Egy négyzetről és egy téglalapról a következőket tudjuk
Captionless Image
11. Töltsd ki a következő rejtvényt!
1. Az egyik egybevágósági transzformáció.
2. A másodfokú függvény grafikonja.
3. Az osztás egyik „része”.
4. A szám nullától való távolságát is hívják így.
5. A szám egyik alakja, melyben szerepel 10-nek valamilyen hatványa is.
6. A négyzetre emelés „ellentétes” művelete.
7. A sík egy zárt vonallal határolt része.
8. A gyökvonás „ellentétes” művelete.
9. Valamilyen szabály szerint következő számok.
Megfejtés
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy