Signa el Manifest en defensa d'un liceu de La Bressola a Perpinyà

MANIFEST EN DEFENSA DEL LICEU DE LA BRESSOLA A PERPINYÀ


Fa anys que La Bressola treballa per l’obertura del primer liceu, que ha de permetre oferir, per primera vegada a la Catalunya Nord, un ensenyament en català des de maternal fins a les portes de la universitat.  Després de valorar diverses opcions de locals, des d’inicis del 2021 La Bressola s'ha centrat en l’adquisició del Monestir de Santa Clara al barri del Vernet.  

El Monestir de Santa Clara és el millor espai per a La Bressola per a la continuïtat i el desenvolupament del projecte educatiu que La Bressola tira endavant d'ençà 46 anys.  La comunitat de religioses de Santa Clara, propietàries del lloc, ha entès i dona suport a aquest projecte.
Al bell cor del barri on la Bressola ja és implantada i en el respecte del ric passat històric d'aquest espai, el futur liceu serà un lloc de socialització i un referent de catalanitat.

El passat 6 d’agost del 2021, La Bressola va signar l’acord de compra-venda de l’edifici. Però què se va trobar? A deu dies de la finalització del termini, i després d’assegurar en nombroses ocasions que no estava interessat en la compra de l’edifici, l’Ajuntament de Perpinyà va decidir exercir el dret de preempció. Un atac que pretén eliminar la presència del català a la Catalunya Nord i bloquejar el projecte de col·legi-liceu. Però aquest no és un atac qualsevol, també és un cop dur a tot el país i a la tasca de recuperació i dinamització de la llengua i la identitat catalanes.

La Bressola s'interroga:

- Quin és el projecte del municipi de Perpinyà?
- Per què el municipi ha assegurat durant tant de temps que no hi tenia cap interès?
- Quin projecte d’interès general votat en Consell Municipal s’utilitza per fer valdre el dret de preempció?
- Per què s’atura un projecte de servei públic com és un centre d’ensenyament en llengua catalana?

És absolutament incomprensible!
Quin problema hi ha amb La Bressola? Quin problema hi ha amb l’ensenyament en català?

L’ensenyament immersiu en català mereix el seu centre d’educació secundària i se necessita el suport de tothom perquè això sigui possible. No hi ha cap situació que faci més mal al cor que la de no poder respondre a la demanda d’una família que vol escolaritzar el seu nin o la seva nina en català.
No podem pas tolerar cap atac a la llengua i a la cultura catalanes. La Bressola no cedirà davant aquest revés i seguirà ferma en la defensa del català a la Catalunya Nord.

Per aquest motiu:

-Exigim a l’Ajuntament de Perpinyà la retirada de la preempció del Monestir de Santa Clara.
-Reclamem a les nostres institucions, al conjunt de les administracions territorials, accions concretes per ajudar-nos i defensar el català davant aquest atac.
-Nos comprometem a sortir al carrer les vegades que faci falta per defensar la llengua  i l’ensenyament en i del català.

Avui i demà, l’escola en català! Avui i demà, liceu a Perpinyà! Avui i demà, defensem el català!

...................................................................................................................................................

MANIFESTE POUR UN LYCEE DE LA BRESSOLA A PERPINYÀ


La Bressola travaille depuis des années pour ouvrir un premier lycée et proposer, pour la première fois en Catalogne Nord, un enseignement en catalan de la maternelle à l’université. Après avoir étudié plusieurs possibilités d’établissements, La Bressola s'est concentrée, depuis le début de 2021, sur l’acquisition du Monastère de Sainte Claire  dans le quartier du Vernet.

L’édifice est le lieu idéal pour la continuité et le développement du projet éducatif que La Bressola réalise depuis 46 ans. La Communauté des Soeurs Clarisses, propriétaire des lieux,  a compris et soutient ce projet.
Au cœur d’un quartier où La Bressola est déjà implantée et dans le respect du riche passé historique de ce lieu, le futur Collège-Lycée sera un lieu de sociabilité et une référence de catalanité.

Le 6 août du 2021, La Bressola a signé le sous-seing privé pour l’acquisition de ce lieu.
Cependant dix jours avant la fin du délai, et après avoir affirmé à de nombreuses reprises qu’elle n’était pas intéressée par cet édifice, la mairie de Perpinyà a décidé d’exercer son droit de préemption.
Le blocage de ce projet de Collège-Lycée ressemble fort à une tentative de s’opposer à la présence du catalan à Perpinyà.
C’est aussi un coup porté à tout le pays catalan et à la tâche de récupération et de revitalisation de la langue catalane.

La Bressola s’interroge :

-    Quel est le projet de la commune de Perpinyà ?
-    Pourquoi la municipalité a-t-elle affirmé pendant si longtemps qu’elle ne s’y intéressait pas ?
-    Quel projet d’intérêt général voté en Conseil Municipal est présenté pour faire valoir le droit de préemption ?
-    Pourquoi un projet d’intérêt public tel qu’un établissement d’enseignement en langue catalane est-il bloqué ?

C’est totalement incompréhensible !
Quel problème y a-t-il avec La Bressola ? Quel  problème y a-t-il avec l’enseignement en catalan ?

L’enseignement immersif en catalan mérite d’avoir son deuxième collège et son lycée. Ce sera avec le soutien et la détermination de toutes et tous que cela deviendra possible. Il n’y a rien qui fasse plus mal au cœur que refuser la demande d'inscription d'un élève qui souhaite poursuivre sa scolarité en catalan au collège ou au lycée.
Nous n'accepterons aucune atteinte à la langue et à la culture catalanes. La Bressola ne cèdera pas et restera ferme pour défendre et promouvoir le catalan en Catalogne Nord et à Perpinyà.

Pour cette raison :

-Nous exigeons que la Mairie de Perpinyà retire sa préemption sur le Monastère de Sainte Claire.
-Nous demandons à nos institutions, à l’ensemble des collectivités territoriales, des actions concrètes pour nous aider à défendre le catalan contre cette décision municipale.
-Nous nous engageons à manifester aussi souvent que nécessaire pour défendre la langue et l’enseignement en et du catalan.  

Avui i demà, l’escola en català! Avui i demà, liceu a Perpinyà! Avui i demà, defensem el català !

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Nom i cognoms *
Si signeu en nom d'una entitat, institució o associació, indiqueu el nom complet
Voleu que el nom de l'entitat, institució o associació es publiqui a la web de La Bressola i es faci públic el dia de la lectura del manifest?
Clear selection
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy