Davant l'Emergència Climàtica que ARA patim:     Solucions i No declaracions


Nosaltres, les persones afectades pel canvi climàtic als pobles i ciutats del País Valencià ens manifestem per a demandar un entorn digne i sa, per a desenvolupar les nostres vides. Exigim als governs locals, autonòmics, nacionals i internacionals que complisquen amb el seu deure de protegir la vida i el futur de totes les persones. Esperem d'ells una resposta suficient i adequada contra la crisi climàtica que travessem, a través d'una transformació sense precedents que pose en el centre a les persones, la ciència, la reducció de les desigualtats i la justícia climàtica.

L'any 2023 està sent el més calorós de la història de la humanitat i, darrere l'altre any 2022 de rècords sense precedents, els efectes del canvi climàtic ja impacten de manera desastrosa a milions de persones en el nostre territori i en la resta del planeta. Les onades de calor, les sequeres extremes, les pluges torrencials, els incendis forestals, etc. estan causant milers de víctimes mortals. Unes pèrdues i danys que es donen especialment en les dones i els col·lectius i països més vulnerables, la responsabilitat històrica dels quals davant l'emergència climàtica és molt xicoteta.

Això no és just. No és just perquè mentre grans empreses contaminants, transnacionals i de l'Ibex 35, obtenen milers de milions d'euros de beneficis cada any a costa de les butxaques de la ciutadania, al mateix temps s'accelera la crisi climàtica i les desigualtats s'acreixen.

Fem una crida als governs municipals i a la Generalitat Valenciana perquè acceleren la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable, que estiga més participat per la societat, basat en l'estalvi i l'eficiència energètica i en les energies renovables. És urgent que les polítiques energètiques estiguen encaminades a abandonar les energies fòssils i nuclears, i responguen a una planificació democràtica que impulse la ubicació racional de les energies renovables i les comunitats energètiques de consumidors. El desplegament descentralitzat d'energies renovables ha de ser compatible amb la conservació de la biodiversitat, així com el repartiment dels seus beneficis als habitants del territori no pot fer-se a costa de la preservació de modes de vida rurals sostenibles.

Els nous governs poden i han d'oposar-se al tancament de línies de ferrocarril com la d'Utiel-Aranjuez, han de promoure la gestió pública de l'aigua, 100%, la recuperació plena de rius, aqüífers i zones humides, i incentivar l'adaptació de les empreses, de manera que aconseguisquen emissions neutres abans de 2030, i, al temps, generen llocs de treball dignes, verds i sostenibles.

És el seu deure evitar i revertir els danys causats per infraestructures innecessàries, contràries a les directrius europees i a les recomanacions dels experts en l'actual context d'emergència climàtica, com la ZAL del port de València, la prevista ampliació del port i la creació d'un accés nord, la sobreextracció d'arena del fons marí per a l'ampliació i l'efímera reposició de platges, No al Tunel Passant, la duplicació del Bypass, les ampliacions de diverses autovies, la culminació de l'autovia CV-60, les macroplantes fotovoltaiques i la línia de Molt Alta Tensió, el tancament de la central nuclear de Cofrents, els transvasaments dels rius, com el riu Xúquer, les infraestructures per al tren d'Alta Velocitat, així com les greus ferides que degraden el nostre territori i atempten contra la biodiversitat.

És urgent que les administracions locals i l'autonòmica posen en funcionament un sistema públic que redistribuïsca els treballs de cures, treballs que són essencials per al manteniment de la vida de les persones, però estan desvalorats socialment i econòmicament i recauen quasi exclusivament en les dones. La responsabilitat de la reproducció social ha de ser compartida per les administracions públiques, les empreses, les famílies, els sexes i les diferents generacions. Sense aquesta redistribució no serà possible un futur ecosocial just, feminista i sostenible.

Exigim als nostres responsables polítics que complisquen la legislació europea que els obliga a crear mecanismes que facen efectiva la participació ciutadana real, democràtica i amb poder de decisió en matèria climàtica i mediambiental.

Per tot això, en el marc d'una crida internacional ens mobilitzem com a persones afectades i en solidaritat amb els països del Sud Global més impactats per la crisi climàtica. Mentre els governs mundials es reuneixen a Dubai en la COP28, ens unim en aquesta mobilització per a denunciar públicament la falta d'ambició i algunes males pràctiques dels governs nacionals, regionals i locals, juntament amb la cobdícia de les grans empreses i la indústria fòssil. Al mateix temps reclamem el respecte als drets de llibertat d'expressió i reunió en la COP28 i a tot el món, així com l'alliberament de les persones preses a Unió dels Emirats Àrabs els EUA, per exercir-los. Exigim que s'inicien de manera immediata els canvis necessaris per a afrontar la crisi climàtica en les polítiques energètiques, urbanes, agràries, socials, econòmiques, educatives i culturals, que protegisquen les persones, especialment a les dones, i al planeta enfront de les múltiples agressions que ens deixen cada vegada més exposades i davant "les portes de l'infern climàtic", en paraules del Secretari General de Nacions Unides.

Demanem també l'alto el foc en totes les guerres i conflictes actuals, que cap govern envie armes als països implicats i que els esforços i els diners públics de tots i totes es dirigisquen a resoldre el major problema que tenim plantejat actualment, l'emergència climàtica, que posa en perill la supervivència de més d'un milió d'espècies i potser la nostra pròpia

Al mateix temps, exigim també:

- Cuidar l'aigua com un bé públic escàs. A mesura que la sequera es converteix en un problema quotidià per a la ciutadania i l'agricultura, hem d'apostar per una adequada gestió i tractament de l'aigua urbana, per cultius de temporada, locals i poc intensius en consum de recursos hídrics. Igualment, exigim combatre l'excés de regadius i els pous il•legals, defensar ecosistemes clau com el de Doñana, i evitar les infraestructures que la malgasten assegurant que tota la població estiga proveïda.

- Cuidar la salut de les persones disminuint la contaminació atmosfèrica que cada any mata a més de 44.000 persones només a Espanya, i protegir la sanitat pública i de qualitat. Detindre la pèrdua de biodiversitat que proveeix serveis ecosistèmics imprescindibles per al manteniment de la vida i garanteix la salut del planeta i els seus habitants. Demanem als nostres dirigents que fomenten la mobilitat activa i sostenible (a peu, amb bicicleta, patins i patinet), reforcen el transport públic, implementen les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a les nostres ciutats, impulsen un model ferroviari de rodalies i regionals que vertebre el territori i refrede el planeta, i que eliminen els vols curts que tinguen alternativa ferroviària. També exigim promoure un sistema de reducció, reutilització i reciclatge dels residus, i elaborar un pla de tancament progressiu de les incineradores, molt contaminants, que estan col·locades prop de barris molt populars.

- Apostar per la justícia climàtica. Quan milions de persones es veuen obligades a abandonar les seues llars, hem de lluitar pels seus drets a tot el món, i destinar fons internacionals suficients a l'adaptació, a les pèrdues i els danys dels països i comunitats més vulnerables. Fons que en cap cas haurien d'agreujar el deute dels països del Sud Global. Espanya no ha complit amb aquests compromisos de finançament.

- Exigim que els governs combaten el poder dels lobbies econòmics que s'enriqueixen amb la crisi climàtica. Acabar amb la pobresa energètica assegurant el subministrament a cada persona com un dret humà, parar les infraestructures contaminants, com les ampliacions d'aeroports, ports i autopistes que aprofundeixen en el problema en comptes de mitigar les causes de l'emergència climàtica.

- Adaptar-nos a la crisi climàtica renaturalitzant les nostres ciutats perquè siguen resilients i habitables, en lloc de crear illes de calor i asfalt on el poc arbratge urbà que existeix es continua tallant darrere de projectes urbanístics propis del segle passat. Aquesta és ja una exigència dels nostres compromisos internacionals i de l'Acord de París, en els quals Espanya no ha de quedar-se arrere perquè "El retard en l'acció climàtica significa morts'' (António Guterres, Secretari General de l'ONU 2022).

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                                 Ante la emergencia climática que YA sufrimos:

                                                             Soluciones y No declaraciones

 

Nosotras, las personas afectadas por el cambio climático en los pueblos y ciudades del País Valenciano nos manifestamos para demandar un entorno digno y sano, para desarrollar nuestras vidas. Exigimos a los gobiernos locales, autonómicos, nacionales e internacionales que cumplan con su deber de proteger la vida y el futuro de todas las personas. Esperamos de ellos una respuesta suficiente y adecuada contra la crisis climática que atravesamos, a través de una transformación sin precedentes que ponga en el centro a las personas, la ciencia, la salud, la reducción de las desigualdades y la justicia climática.

El año 2023 está siendo el más caluroso de la historia de la humanidad y, tras otro año 2022 de récords sin precedentes, los efectos del cambio climático ya impactan de forma desastrosa a millones de personas en nuestro territorio y en el resto del planeta. Las olas de calor, las sequías extremas, las lluvias torrenciales, los incendios forestales, etc. están causando miles de víctimas mortales. Unas pérdidas y daños que se dan especialmente en las mujeres y los colectivos y países más vulnerables, cuya responsabilidad histórica ante la emergencia climática es muy pequeña.

Esto no es justo. No es justo porque mientras grandes empresas contaminantes, transnacionales y del Íbex 35, obtienen miles de millones de euros de beneficios cada año a costa de los bolsillos de la ciudadanía, al mismo tiempo se acelera la crisis climática y las desigualdades se acrecientan.

Hacemos un llamamiento a los gobiernos municipales y a la Generalitat Valenciana para que aceleren la transición energética hacia un modelo eficiente, justo, democrático y renovable, que esté más participado por la sociedad, basado en el ahorro, la eficiencia energética y en las energías renovables. Es urgente que las políticas energéticas estén encaminadas a abandonar las energías fósiles y nucleares, y respondan a una planificación democrática que impulse la ubicación racional de las energías renovables y las comunidades energéticas de prosumidores. El despliegue descentralizado de energías renovables ha de ser compatible con la conservación de la biodiversidad, así como el reparto de sus beneficios a los habitantes del territorio no puede hacerse a costa de la preservación de modos de vida rurales sostenibles.

Los nuevos gobiernos pueden y deben oponerse al cierre de líneas de ferrocarril como la de Utiel-Aranjuez, deben promover la gestión pública del agua, 100%, la recuperación plena de ríos, acuíferos y zonas húmedas, e incentivar la adaptación de las empresas, de manera que consigan emisiones neutras antes de 2030, y, al tiempo, generen puestos de trabajo dignos, verdes y sostenibles.

Es su deber evitar y revertir los daños causados por infraestructuras innecesarias, contrarias a las directrices europeas y a las recomendaciones de los expertos en el actual contexto de emergencia climática, como la ZAL del puerto de Valencia, la prevista ampliación del puerto y la creación de un acceso norte, la sobreextracción de arena del fondo marino para la ampliación y la efímera reposición de playas, la duplicación del Bypass, las ampliaciones de varias autovías, No al Tunel Pasante , la culminación de la autovía CV-60, las macroplantas fotovoltaicas y la línea de Muy Alta Tensión, el cierre de la central nuclear de Cofrentes, los trasvases de ríos, como el Júcar, las infraestructuras para el tren de Alta Velocidad, así como las graves heridas que degradan nuestro territorio y atentan contra la biodiversidad.

Es urgente que las administraciones locales y la autonómica pongan en funcionamiento un sistema público que redistribuya los trabajos de cuidados, trabajos que son esenciales para el mantenimiento de la vida de las personas pero están desvalorizados, social y económicamente, y recaen casi exclusivamente en las mujeres. La responsabilidad de la reproducción social debe ser compartida por las administraciones públicas, las empresas, las familias, los sexos y las distintas generaciones. Sin esta redistribución no será posible un futuro ecosocial justo, feminista y sostenible.

Exigimos a nuestros responsables políticos que cumplan la legislación europea que les obliga a crear mecanismos que hagan efectiva la participación ciudadana real, democrática y con poder de decisión en materia climática y medioambiental.

Por todo ello, en el marco de un llamamiento internacional nos movilizamos como personas afectadas y en solidaridad con los países del Sur Global más impactados por la crisis climática. Mientras los gobiernos mundiales se reúnen en Dubái en la COP28, nos unimos en esta movilización para denunciar públicamente la falta de ambición y algunas malas prácticas de los gobiernos nacionales, regionales y locales, junto con la codicia de las grandes empresas y la industria fósil. Al mismo tiempo reclamamos el respeto a los derechos de libertad de expresión y reunión en la COP28 y en todo el mundo, así como la liberación de las personas presas en Emiratos Árabes Unidos (EAU) por ejercerlos. Exigimos que se inicien de forma inmediata los cambios necesarios para afrontar la crisis climática en las políticas energéticas, urbanas, agrarias, sociales, económicas, educativas y culturales que protejan a las personas, especialmente a las mujeres, y al planeta frente a las múltiples agresiones que nos dejan cada vez más expuestas y ante “las puertas del infierno climático”, en palabras del Secretario General de Naciones Unidas. 

Solicitamos también el alto al fuego de todas las guerras y conflictos actuales, que ningún gobierno envie armas a los paisos implicados i que los esfuerzos i el dinero público de todas i todos se dirijan a resolver el mayor problema que tenemos planteado acutalmente, la emergencia climática que pone en peligro la superviviencia de más de un millón de especies incluida la nuestra

Al mismo tiempo, exigimos también:

-Cuidar el agua como un bien público escaso. Conforme la sequía se convierte en un problema cotidiano para la ciudadanía y la agricultura, debemos apostar por una adecuada gestión y tratamiento del agua urbana por cultivos de temporada, locales y poco intensivos en consumo de recursos hídricos. Igualmente exigimos combatir el exceso de regadíos y los pozos ilegales, defender ecosistemas clave como el de Doñana, y evitar las infraestructuras que la malgasten asegurando que toda la población esté abastecida.  

-Cuidar la salud de las personas disminuyendo la contaminación atmosférica que cada año mata a más de 44.000 personas sólo en España, y proteger la sanidad pública y de calidad. Detener la pérdida de biodiversidad que provee servicios ecosistémicos imprescindibles para el mantenimiento de la vida y garantiza la salud del planeta y sus habitantes. Pedimos a nuestros dirigentes que fomenten la movilidad activa y sostenible (a pie, en bicicleta, patines y patinete), refuercen el transporte público, implementen las Zonas de Bajas Emisiones (ZBE) en nuestras ciudades, impulsen un modelo ferroviario de cercanías y regionales que vertebre el territorio y enfríe el planeta, y que eliminen los vuelos cortos que tengan alternativa ferroviaria. También exigimos promover un sistema de reducción, reutilización y reciclaje de los residuos, y elaborar un plan de cierre progresivo de las incineradoras, muy contaminantes, que están colocadas cerca de barrios muy populares.

-Apostar por la justicia climática. Cuando millones de personas se ven obligadas a abandonar sus hogares, tenemos que luchar por sus derechos en todo el mundo, destinar fondos internacionales suficientes a la adaptación, a las pérdidas y los daños de los países y comunidades más vulnerables. Fondos que en ningún caso deberían agravar la deuda de los países del Sur Global. España no ha cumplido con estos compromisos de financiación.

-Exigimos que los gobiernos combatan el poder de los lobbies económicos que se enriquecen con la crisis climática. Acabar con la pobreza energética asegurando el suministro a cada persona como un derecho humano, parar las infraestructuras contaminantes, como las ampliaciones de aeropuertos, puertos y autopistas que profundizan en el problema en vez de mitigar las causas de la emergencia climática.

-Adaptarnos a la crisis climática renaturalizando nuestras ciudades para que sean resilientes y habitables, en lugar de crear islas de calor y asfalto dónde el poco arbolado urbano que existe se sigue talando en pos de proyectos urbanísticos propios del siglo pasado. Esta es ya una exigencia de nuestros compromisos internacionales y del Acuerdo de París, en los cuáles España no debe quedarse atrás porque “El retraso en la acción climática significa muertos'' (António Guterres, Secretario General de la ONU 2022).


Iniciar els canvis és una qüestió urgent i, per això, exigim més acció per la justícia climàtica.  Ens juguem TOT a aquesta lluita.

                                ENFRONT DE LA INACCIÓ DELS GOVERNS

EL CARRER EXIGEIX

                                       QUE NO CANVIE EL CLIMA. QUE CANVIE EL SISTEMA

El pròxim dia 2 de desembre us convidem a participar en la Manifestació pel clima que tindrà lloc a les 18 hores i sortirà des de Marques de Sotelo en front de l' Estació del Nord

Organitzacions Adherides:

Joventut pel Clima València

Plataforma del País Valencià per un tren públic, social i sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta.

Aliança per l'Emergència Climàtica de València

Plataforma Ciudadana VALENCIA SALUDABLE

Greenpeace

La Ribera en Bici - Ecologistes en Acció

Intersindical Valenciana

CAMDE-PV

CIM Burkina

Acció Ecologista- Agró

A.Veïns i Veïnes B.Els Orriols-Rascanya

Decidim

Perifèries del Món

Iaioflautas Valencia

Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les energías renovables

Xúquer Viu

Arrels del Canvi

Ecologistes en Acció de València

ATTAC País València

Extinction Rebellion València

Coordinadora Valenciana de ONGD

La Mar Salá Cia. de Teatre

L' ALIANÇA PER L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA DE PATERNA, L'ELIANA I SAN ANTONIO DE BENAGÉBER

ACDESA-PV (Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut del PV)

Asociació Gailes Lgtbiq+ Alzira

Per L'horta

CGT-València

Aire Limpio Hoya de Buñol

PENSE PENSIONS DIGNES

Federació Ensenyament CCOO-PV

Anticapitalistes País Valencià

Comunitats Cristianes Populars

PLATFORMA PER RUSSAFA

Tanquem Cofrents

Associació La Veu del Poble ( Ràdio i Televisió del Poble+TuPortavoz.com)


Sign in to Google to save your progress. Learn more
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy