Istraživanje o seksizmu, seksualnom zlostavljanju i spolnom/rodnom nasilju u zdravstvenom sektoru
2018. godine Hrvatsku je potresla kampanja “Prekinimo šutnju” tijekom koje su stotine žena podijelila svoja bolna, ponižavajuća i traumatična iskustva iz hrvatskih rodilišta. 2020. pokrenuta je kampanja “Žene u javnom prostoru”. Među brojnim svjedočanstvima žena o nasilju i zlostavljanjima, našla su se i ona o seksualnom uznemiravanju i neprimjerenim radnjama koje su žene pretrpjele upravo na mjestu gdje bi se trebale osjećati sigurno i zaštićeno - kod liječnika.

Seksualno uznemiravanje, napastovanje i rodno/spolno uvjetovano nasilje od strane liječnika i medicinskog osoblja tema je ovog novinarskog istraživanja pokrenutog u četiri europske zemlje - Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Tim koji radi na istraživanju sastavljen je od četiri nezavisne novinarke iz gore navedenih zemalja. Trenutno istražujemo koliko su seksualna uznemiravanja u zdravstvenom sektoru (nad pacijentima, ali i među medicinskim djelatnicima) česta i kako se sankcioniraju počinitelji takvih djela. Također, zanima nas postoji li problem u samom sustavu koji dopušta da takva djela prođu nekažnjeno.

Ukoliko ste i sami (bili) žrtva seksizma, seksualnog zlostavljanja i/ili nasilja u medicinskom sektoru, rado bismo čule Vašu priču. U ovome se upitniku prije svega fokusiramo na slučajeve iz Hrvatske, no ukoliko ste doživjeli slično negativno iskustvo u drugim zemaljama Europske unije ili regije, svakako ga podijelite s nama!
Ovaj je upitnik namjenjen pacijentima, ali i zaposlenicima zdravstvenog sektora, koji su često i sami žrtve zlostavljanja na poslu, od strane kolega i/ili pacijenata.

Podatke u ovom upitniku prikupljamo anonimno, te ne morate navesti svoje ime, prezime ili ostale osobne podatke ukoliko to ne želite. Ipak, ukoliko biste rado podijelili više detalja s nama ili nam želite osobno ispričati svoju priču, možete nam na samom kraju upitnika ostaviti Vaše podatke (broj telefona ili mail) kako bismo Vas kontaktirali.

Također, možete nam i se i izravno obratiti s pitanjima o istraživanju ili našem radu mailom na metoo.med.investigation@gmail.com ili putem telefona (porukom, putem Vibera, Whatsappa ili Telegrama) na +385 95 74 14 006
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Sciences Po. Report Abuse