Onderzoek de Grijze Campagne!
De Grijze Campagne was een geheim project van de gemeente Amsterdam. Toen de Grijze Campagne voortijdig werd gestopt, werden de werknemers van kleur tot zondebok gemaakt. Hun carrières en gezondheid kwamen eronder te lijden. Met één van de ambtenaren trof burgemeester Femke Halsema een schikking en dwong een geheimhoudingsplicht af. Voor de burgemeester is de zaak daarmee afgedaan. Maar tot op de dag van vandaag is nog geen antwoord gekomen op hoe dit kon gebeuren.

Ondanks verzoeken van DENK en BIJ1 weigert burgemeester Halsema deze vragen te beantwoorden. Wij vinden dit niet acceptabel. De onderste steen moet naar boven. Als het college niet bereid is om aan waarheidsvinding te doen, dan moet de gemeenteraad de opdracht zelf geven middels een raadsenquête.

WAT IS ER GEBEURD?
De ambtenaren van kleur die meededen aan de Grijze Campagne werd bescherming en veiligheid beloofd, maar het tegenovergestelde gebeurde. Geheime en privacygevoelige informatie uit het dossier van een ambtenaar van kleur werd doelbewust gelekt naar de media. In een documentaire van Medialogica geven journalisten zelf toe dat ze pro-actief werden benaderd met (geheime) informatie vanuit het Amsterdamse stadshuis door ambtenaren*. Desondanks houdt Halsema vol dat "er geen concrete aanwijzingen geweest dat er zou zijn gelekt”. Er is dus ook geen aangifte ingediend tegen het lekken én daarmee géén norm gesteld tegen strafbaar handelen.
Verder doemt de vraag wat de invloed van institutioneel racisme was. De afdeling radicalisering werd afgeluisterd, althans de Marokkaanse-Nederlandse medewerkers. De betalingen aan ingehuurde krachten van voornamelijk Marokkaanse komaf werden stopgezet, omdat ze mogelijk onderdeel zouden uitmaken van een ‘Marokkaanse clique’. Ook zou er tegen deze ambtenaren gezegd zijn dat ze niet te vertrouwen zijn vanwege hun islamitische achtergrond. De advocaat van één van de ambtenaren sprak daarom van “institutioneel racisme”**.

WAAROM IS EEN ONDERZOEK NODIG?
De Grijze Campagne heeft diepere problemen blootgelegd. Vragen over het functioneren van de tegenspraak en –macht in het Amsterdamse stadsbestuur. Zijn er voldoende checks and balances ingebouwd en/of werken die naar behoren? Ook rijzen er vragen over de innige banden tussen de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie (OM). Hoe kon het OM al in april 2017 onderzoek hebben gestart naar één van de ambtenaren, terwijl het college pas in september 2017 aangifte indiende? De gemeente Amsterdam wil een inclusieve organisatie zijn, maar hoe verzekeren we ambtenaren (van kleur) dat zij in het vervolg ook niet slachtoffer kunnen worden van een nieuwe Grijze Campagne?
Dit zijn cruciale vragen die onbeantwoord blijven noch heeft het college zelf nieuwe maatregelen voorgesteld om dit in het vervolg te voorkomen. Het college wil zich “richten op de toekomst”, maar hoe kunnen we ons richten op de toekomst als niet geleerd wordt van de fouten van een donkerzwart verleden?

HOE KAN JE HELPEN?
Onderteken deze petitie vóór een raadsenquête. Met een raadsenquête kunnen alle feiten en omstandigheden in deze zaak onderzocht worden. Voor een raadsenquête is een meerderheid nodig. Als de raad hiermee instemt, wordt een onderzoekscommissie ingesteld. Deze ‘enquêtecommissie’ zal onderzoek doen naar het functioneren van het gemeentebestuur inzake de Grijze Campagne. Betrokkenen kunnen daarbij onder eed verhoord worden, waardoor we eindelijk zicht kunnen krijgen op wat er zich daadwerkelijk voltrokken heeft.

Met jouw handtekening oefenen we druk uit op de Amsterdamse gemeenteraad om de motie vóór een raadsenquête aan te nemen.

Het debat zal worden gehouden op 26 mei 2021.


*https://www.vpro.nl/argos/media/kijk/afleveringen/medialogica/2020/aflevering-6.html 
**https://www.at5.nl/artikelen/202889/advocaat-korver-ait-taleb-slachtoffer-institutioneel-racisme

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Submit
Clear form
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy