Workshops in de Bourgogne met Joke Hermsen

Liefde voor de wereld: Hannah Arendt & Rosa Luxemburg

29 juni - 5 juli (inschrijving gesloten)
en van 17 - 23 augustus

Docent Joke J. Hermsen

Gastdocent Brenda Ottjes,
Hannah Arendt kenner


Amor Mundi: de liefde voor de wereld is een levensfilosofie die zowel door Hannah Arendt als Rosa Luxemburg werd uitgedragen. De wereld kan niet zonder onze aandacht en zorg; we zullen gezamenlijk een gesprek over de wereld moeten voeren. Het nobelste streven voor de mens is eudaimonia: een goed en waardig leiden. Arendt en Luxemburg geven behalve van deze amor mundi blijk van een grote liefde voor de literatuur en filosofie. In haar lezing 'Het luchtige van de zwaarte' spreekt de dichteres Anneke Brassinga met grote bewondering over de 'poëzie' van de brieven van Rosa Luxemburg: 'Het is niet zozeer bedoeld als poëzie, het is dichterlijk leven.' Haar brieven kenmerken zich door een 'ongezochte stilering, die voortkomt uit een wijdere blik, die 'als dauw opkomt uit de grazige weiden van de tekst'.

Denker, schrijver en politiek activist Rosa Luxemburg (1871 – 1919) schreef niet alleen prachtige brieven, maar ook talloze essays, krantenartikelen en filosofische studies, waarin ze vocht voor rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. Tijdens haar veelbewogen leven toonde ze zich een charismatische vrouw, die niet alleen in politiek, maar ook diepgaand in kunst, literatuur, muziek en natuur was geïnteresseerd. Ze kwam meerdere keren naar congressen in Nederland, was bevriend met Henriette Roland Holst en Herman Gorter en leerde Aletta Jacobs via de Internationale vredesbeweging kennen. De vermaarde filosoof Hannah Arendt (1906 – 1975) schreef in haar essay over Rosa Luxemburg dat ze 'Een heldin van de revolutie' was en dat een ieder die in filosofie en politiek geïnteresseerd is niet om het werk van Luxemburg heen kan.

Tijdens de workshop zullen we brieven, teksten, gedichten en essays van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt lezen, en ook het werk van Henriette Roland Holst daarbij betrekken. Hoe dachten zij over de amor mundi, de eudaimonia, en het belang van literatuur, kunst en filosofie voor de wereld.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Toverberg

Docent Joke J. Hermsen
mogelijk gast docent

13-19 juli 2019 (alleen nog gedeelde kamers)

Kunst en literatuur als loutering

Montaigne schreef dat hij zich na een half uurtje lezen altijd een stuk beter voelde. In The Novel Cure (2013) schrijven de Engelse onderzoekers Berthoud & Elkerlin dat het lezen van literatuur een bewezen remedie is voor onder meer geheugenverlies, stress, depressiviteit en slapeloosheid. Literatuur en kunst werken louterend. Maar wat verstaan we precies onder die louterende werking? In De Toverberg geeft Thomas Mann een duizelingwekkende uiteenzetting over tijd, wetenschap, God en de mens. We lezen fragmenten uit die roman en andere filosofische en literaire teksten over katharsis of de louterende werking van kunst, zoals Aristoteles, Nietzsche en Lou Andreas Salome. Mann vond dat zijn lezers erbij gebaat waren als ze bij tijd en wijle naar een imaginaire Toverberg konden afreizen en de ambities en aansporingen van 'het laagland' even konden laten voor wat ze waren. De Toverberg kan ook nog altijd als een oproep gelezen worden om af en toe de tijd van klokken en agenda’s te vergeten, ten behoeve van de spankracht van onze geest en creativiteit. Boeken lezen, je geest ontwikkelen, nadenken en rust nemen luidt het devies, in plaats van genoegen te nemen met de ‘economische verdwazing’ of af en toe een uurtje trainen in de sportschool. Niet alleen het lichaam ook de geest heeft oefening en bezieling nodig.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Praktische informatie

De prijs bedraagt 950,- per persoon, op basis van een gedeelde 2 persoonskamer.
Een eigen kamer bedraagt 1095,-
Prijzen inclusief alle overnachtingen, 6 x ontbijt, 6 x lunch en 4 x diner, (2 x uit eten op eigen kosten)
drankjes, syllabus en 2 boeken.

De maximale groepsgrootte bestaat uit 10 personen en vindt doorgang bij minimaal 7 deelnemers.
Het programma bestaat uit 5 x 3 uur werkgroep college, diverse culturele uitstapjes in de omgeving.

Voor studenten geldt er een korting van 50%. Eigen tent meenemen. Kamperen in de tuin.

De opbouw

Iedere cursusdag begint met een werkcollege van drie uur door een van de docenten. Na de lunch wordt de middag afwisselend gebruikt voor gesprek en reflectie, een wandeling of voor een bezoek aan een cultuurhistorisch hoogtepunt in de Bourgogne. De laatste dag staat in het teken van de dialoog. De docenten zullen samen met de deelnemers, in gesprek gaan over de verworven inzichten. Gedurende het diner kan iedereen tot slot vrijelijk zijn of haar ervaringen met de groep delen. Docenten zullen afwisselend aanwezig zijn bij de maaltijden.

Dagprogramma

Zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld.

Voor wie?

Voor iedereen die op filosofische wijze wil nadenken over zichzelf en de wereld en interesse heeft in de thematiek.

reserveren

Reserveer tijdig, want er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Door te reserveren gaat u nog geen financiële verplichting aan! Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief. (Zie voorwaarden onderaan het aanmeldingsformulier)

De reis

De reis is voor eigen kosten. Per trein reist u met de Thalys naar Parijs Gare du Nord. In Parijs neemt u de metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar kunnen wij u indien gewenst ophalen met de auto. (45 minuten naar Arthel) Het is ook mogelijk om samen met andere deelnemers te reizen en auto kosten te delen. Reistijd vanuit Amsterdam ongeveer 8 uur.

De locatie

Onze gerestaureerde herberg/boerderij ligt aan de rand van Arthel, dat niet alleen een van de allermooiste dorpen van de Nievre, maar ook een van de best bewaarde geheimen van de Bourgogne is. Ooit een Romeinse nederzetting, speelde het dorp een belangrijke rol tijdens de middeleeuwen.
Zo werd Saint Guillaume, de beschermheilige van Bourges, in de 13e eeuw in Arthel geboren.
De culturele geschiedenis is overal in het dorp zichtbaar en voelbaar, met name in de prachtige architectuur van het middeleeuwse kasteel De la Motte en het 17e eeuwse kasteel, dat naast de gite ligt. Ook de drie oude wasplaatsen en watermolens, de kerk en de herenboerderijen, de vijvers en eeuwenoude muurtjes herinneren aan de rijke geschiedenis.

Vanuit de gite is er een prachtig uitzicht op de glooiende heuvels met landerijen en bossen.
Arthel ligt op slechts enkele kilometers afstand van de indrukwekkende archeologische site van Compierre, het ‘Troje van de Nievre’ en van de beroemde pelgrimsroute van Vezelay naar Santiago de Compostella. Vanuit de gite kunt u tevens lange wandelingen door de bossen en heuvels maken.

Alle bezienswaardigheden van de Bourgogne zijn vanaf Arthel gemakkelijk te bereiken, zoals Vezelay, Avalon, Nevers, Autun, Pouilly sur Loire, Sancerre en La Charite sur Loire.

www.arthel.nl


maaltijden

We eten weinig vlees en vis en vaak vegetarisch

wilt u meer informatie neem dan contact op met Jaap de Jonge, mail@jaapdejonge.nl

ik wil me graag inschrijven voor de workshop van: *
naam *
Your answer
adres *
Your answer
postcode *
Your answer
stad *
Your answer
leeftijd *
Your answer
e mail adres *
Your answer
heeft u dieet wensen? *
Your answer
kunt u iets vertellen over uw achtergrond *
Your answer
kunt u iets vertellen over uw motivatie om deel te nemen? *
Your answer
vervoer *
verblijf *
opmerkingen
Your answer
betaling en restitutie
Betaling 3 maanden voor aanvang van de workshop. 100% restitutie wanneer workshop niet door gaat, bij te weinig deelnemers of andere onvoorziene omstandigheden.
anuleringsvoorwaarden
Bij annulering na betaling 2 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht en 150,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 2 weken voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service