Oproep antiracisme demonstratie 21 maart
Het verzoek om deze te ondertekenen
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Samen Tegen Racisme & Fascisme!
Corona en racisme
De coronapandemie heeft de maatschappelijke ongelijkheid vergroot en verder zichtbaar gemaakt. Ouderen en mensen met al een bestaande medische aandoening zijn kwetsbaarder dan anderen. Terwijl zorgwerkers en docenten verder worden overbelast, kunnen multinationals rekenen op miljarden. Veel werkende mensen of zelfstandige ondernemers worden geconfronteerd met grote financiële onzekerheid. Met alle gevolgen voor het geestelijk welzijn van dien.

Ook in Nederland sterven mensen met een migratieachtergrond eerder aan corona. Veel gezinnen wonen in kleine appartementen en thuiswerken is voor velen niet mogelijk. Dit geldt al helemaal voor de vele arbeidsmigranten die in Nederland wonen. En waar kunnen mensen zonder dak boven hun hoofd in quarantaine? De corona pandemie leidt zo niet tot een meer gelijke samenleving, maar tot een diepere verankering van ongelijkheid.

Institutioneel racisme
Het toeslagenschandaal heeft de institutionele vooringenomenheid van de staat blootgelegd.
De gevestigde politiek - met de VVD voorop - joeg ouders op en bestempelde hen onterecht als fraudeurs. Gegevens van dubbele nationaliteiten werden gebruikt om etnisch te profileren. Op tal van vlakken worden mensen van kleur met racisme geconfronteerd: het racisme en toedekken hiervan bij de politie, onderadvisering op scholen en discriminatie op de arbeidsmarkt. In sommige gevallen, zoals met het niqaabverbod, draagt de overheid openlijk en actief bij aan discriminatie.

Extreemrechts
Racistische partijen bepalen een steeds groter gedeelte van het publieke debat. De PVV, de grootste oppositiepartij van het moment, roept in hun partijprogramma zelfs op tot een ministerie voor etnische zuivering van moslims. Baudet heroverde de controle over FvD op een neofascistische basis. Antisemitische complottheorieën en nazi-sympathieën zijn hier aan de orde van de dag. Na de verkiezingen zullen er waarschijnlijk nieuwe extreemrechtse partijen in de kamer komen.

Deze opkomst heeft grote gevolgen. Met strijd verworven rechten voor vrouwen en lhbtqi’ers staan weer onder druk. Extreemrechts ontkent de klimaatcrisis. En aangewakkerd door de pandemie, worden mensen met een beperking vaker geconfronteerd met eugenetische argumenten. Online haat en bedreigingen gaan ook steeds verder. Neo-nazi’s en extreemrechtse hooligans proberen met geweld en online intimidatie antiracisme-activisten het zwijgen op te leggen.

Vluchtelingen Welkom
Het vluchtelingenbeleid is onmenselijk. Mensen die vluchten voor oorlog, armoede of klimaatontwrichting worden aan de Europese grenzen tegengehouden of teruggeduwd. Nederlandse bedrijven profiteren van wapenhandel en Fort Europa. Eenmaal in Nederland worden veel vluchtelingen opgesloten of gedwongen op straat te overleven. Het kabinet Rutte beantwoordde de brand op Moria met nieuwe verslechteringen en loze beloften.

Solidariteit
Maar het afgelopen jaar kwam er mondiaal ook een sterke tegenbeweging op gang. Door heel Nederland gingen tienduizenden mensen de straat op onder de leus Black Lives Matter. De protesten koppelden de moord op George Floyd aan institutioneel racisme in Nederland. Meer dan honderd organisaties steunden protesten tegen racisme en fascisme in Den Haag en Amsterdam.

21 maart: internationale dag tegen racisme
Op deze protesten en samenwerkingen willen we voortbouwen tijdens de Internationale dag tegen racisme! Door heel de wereld vinden er in dit weekend acties plaats tegen racisme en fascisme. In Nederland valt ons protest in het weekend na de verkiezingen. Met ons protest spreken wij ons uit tegen de vorming van een regering met extreemrechtse partijen.

-----
Mocht je ons willen helpen met de voorbereidingen, meld je dan via het mailadres: comite21maart@gmail.com. Voor degenen die niet fysiek bij de demonstratie aanwezig kunnen zijn: de demo zal online te volgen zijn. Hou onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie en updates.

Eerste ondertekeningen onder andere: Nederland wordt beter, stichting stem op een vrouw, queers for climate, de goede zaak, FNV, DWARS - GroenLinkse Jongeren, ROOD

Mijn organisatie ondertekent de oproep *
Emailadres van organisatie *
Contactpersoon van de organisatie *
Telefoonnummer van contactperoon
Iemand van onze organisatie zal zich aanmelden voor ondersteuning via het emailadres comite21maart@gmail.com
Clear selection
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy