Zon op Opeinde! Hoe kan Opeinde het beste profiteren van het Zonnepark?
In Opeinde wordt een zonnepark ontwikkeld aan de Legauke. De bedoeling is dat dit er 25 jaar zal staan. Er is daarbij afgesproken dat de lokale gemeenschap hiervan kan meeprofiteren. Dit kan op allerlei manieren. Een speciale werkgroep Financiële Participatie, bestaande uit inwoners van Opeinde, is in het leven geroepen om te onderzoeken op welke manier de revenuen van Zonnepark Opeinde het beste binnen de Mienskip terecht kunnen komen.

Om de wensen van de inwoners van Opeinde goed te begrijpen is een korte enquête opgesteld.
De enquête is anoniem en persoonsgebonden. Meerdere personen uit een huishouden mogen de enquête invullen. Het invullen van de enquête is volledig vrijblijvend, u verbindt zich hiermee nergens aan. Uw keus is echter wel belangrijk in deze fase, en zal serieus worden meegenomen in de overwegingen.

Heeft u naar aanleiding hiervan vragen, opmerkingen of suggesties? Neemt u dan contact op het met het Dorpsbelang via secretariaat@dorpspleinopeinde.nl.
Welke inrichting van de financiële participatie bij Zonnepark Opeinde heeft uw voorkeur?
(Zie voor een nadere toelichting van de opties de tekst hieronder)
Clear selection
Zou u het onderstaande naar waarheid kunnen aanvinken? *
De bedoeling is dat er alleen wordt gestemd door mensen die in Opeinde wonen.
Required
Heeft u interesse om mee te denken en vorm te geven aan de manier waarop de revenuen van Zonnepark Opeinde het beste binnen de Mienskip terecht kunnen komen? Zo ja, noteer hieronder uw email adres.
Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties?
Nadere toelichting op de 3 opties
Toelichting Optie 1
• U heeft de mogelijkheid om eigenaar van een deel van het zonnepark te worden. Als mede-eigenaar profiteert u dus direct van de opbrengsten van de door de zon opgewekte stroom. U koopt dus als het ware een aantal zonnepanelen op het zonnepark en de opbrengst van deze panelen vloeit direct terug naar u. Wat betekent dit financieel? Er zijn twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1. U verrekent de stroom die door u zonnepanelen is opgewekt met uw stroom thuis (Saldering/Postcoderoos regeling). Als u geen zonnepanelen op uw dak heeft of geen eigen dak heeft kunt u hiermee toch profiteren van de groene stroom van het zonnepark. Uw energiemeter draait fictief terug.

Mogelijkheid 2. Tijdens de levensduur van het zonnepark ontvangt u uw investering terug en daarbovenop kunt u rekenen op een extra rendement. De hoogte van het exacte rendement kan pas in een later stadium exact worden berekend, maar dit zal ongeveer 4% bovenop uw investering zijn. Het zonnepark zal namelijk alleen worden gebouwd indien het rendement ongeveer 4% of hoger is. Als u dus 100 Euro investeert dan krijgt u per jaar 4 euro uitgekeerd. Op dit moment krijgt u bij uw bank 0 euro.

Optie 1 zal collectief worden georganiseerd bijvoorbeeld via een energiecoöperatie. Als eigenaar draagt u wel een risico voor als de zon bijvoorbeeld minder schijnt, maar als de zon meer schijnt is dat ook in uw voordeel.

Toelichting Optie 2
• U koopt net als in Optie 1 een aantal zonnepanelen in het park en ontvangt of jaarlijks rente of verlaagt uw eigen stroomrekening thuis. Een deel van de opbrengsten wordt daarnaast geïnvesteerd in de Mienskip/lokale omgeving. Zie voor een aantal voorbeelden de toelichting van Optie 3. Waar de opbrengsten uiteindelijk heen gaan bepalen we gezamenlijk.

Toelichting Optie 3
• De eigenaar van het zonnepark investeert direct een deel van de opbrengsten van het zonnepark in duurzame projecten binnen de Mienskip / lokale omgeving. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan initiatieven voor natuur (natuurontwikkeling in de omgeving van het zonnepark en breder, nestkasten, plas/dras gebieden), verduurzaming (inkoop goedkope zonnepanelen, hulp bij energiebesparing, lokale energietransitie), leefbaarheid (aanleg van speel/beweeg/volks/biologische tuinen, leenauto programma, glasvezel), of maatschappelijke verenigingen (subsidies, jeugd, zonnepanelen op het dorpshuis, sport). Waar de opbrengsten uiteindelijk heen gaan bepalen we gezamenlijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy