Open toekomsten voor publieke ruimte langs de Brusselse kanaalzone: een speculatieve wandeling doorheen de Heyvaertwijk

Deze wandeling nodigt je uit om de hedendaagse stad te ‘lezen’ vanuit een gedeelde subjectieve bril en van daaruit wenselijke toekomsten te verbeelden voor vrijetijdsbeleving en -besteding in de publieke ruimte langs de Brusselse kanaalzone. We zoomen in op de Heyvaertwijk als ideale casestudie om te contempleren over toekomstmogelijkheden voor de Brusselse publieke ruimte. Via een combinatie van observaties van het ‘nu’ en verbeelding van wenselijke toekomsten buigen we ons over de vraag: wat definieert een leefbaar Brussel in de toekomst? We laten ons inspireren door innovatieve projecten en initiatieven in de Heyvaertwijk en overwegen verkiesbare waarden, praktijken, samenlevingsvormen en mentale modellen voor de toekomst.

Speciale aandacht tijdens de wandeling gaat naar wat Foucault (1984) benoemde als ‘heterotope’ plekken; ‘andere’ plekken die op de één of andere manier een overgangs- of tussenruimte vormen in het stedelijk weefsel. We balanceren tussen het verleden, het heden en de toekomst, tussen privé en publiek, tussen het individuele en het collectieve, tussen werk en vrije tijd. We denken na over (op til zijnde) invullingen van die tussenruimtes vandaag en over wat mogelijk is in de toekomst. Welke nieuwe narratieven en betekenissen kunnen we al wandelend creëren voor de Heyvaertwijk?

De wandeling is een initiatief van de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement en het kenniscentrum Applied Futures Reseach|Open Time aan de Erasmushogeschool Brussel en kadert binnen de Re-Publiek studiedag rond Brusselse publieke ruimte van weKONEKT-VUB.


Datum: Dinsdag 31 maart 2020, 10u-12u30

Startpunt: 10u00 – Bel Mundo (Atelier Groot Eiland), Henegouwenkaai 41-43, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.
Eindpunt: 12u30 – Abattoir, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht.


Aansluitend kan je deelnemen aan het namiddagprogramma, met een goedgevulde masterclass op de Abattoir-site (eindpunt van de wandeling). Inschrijven hiervoor kan via https://forms.gle/h5B8GCxQfPt4uGDr8 (zie Facebook-event "Re-Publiek - Masterclass Publieke Ruimte").


*foto: Bram Goots
Naam *
Your answer
Email *
Your answer
Organisatie *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy